dinodino2019 je napisao/la: ↑01 feb 2022, 10:37
Lawer_88 je napisao/la: ↑01 feb 2022, 09:31
dinodino2019 je napisao/la: ↑01 feb 2022, 09:10
Vidi se da ne poznajes ili nisi imao slucajeva oko Suda i presuda, što presudi Opcinski sud u 95 posto slucajeva potvrdi Kantonalni i to ide brzo, ali ja ne vjerujem uopste da ce Fudo ici na Kantonalni sud jer tamo tek nema svoje nikakve adute. Ove godine neminovno je da Grad uplati ono sto treba i to je realno, a lazova otjerat sto dalje od ovog grada i kantona, njegovih lazih ispletki je svima vise puna kapa

Izvinite Carla del Ponte, nisam Vas prepoznao.
Nije stvar u argumentima, nego razvlačenju postupka.
Ako nisi imao nekih dodirni tacaka sa ovime gore
nemoj bezveze laprdat i unosit smutnju ovdje. Kad sud presudi ima 15 dana da isplati novac ili da se zali Kantonalnom sudu, koji zbog vaznosti predmeta u roku od mjesec najkasnije moze potvrditi (vecinom) raniju odluku opcinskog suda ili je preinaciti.
Otvori ZPP i vidi malo te rokove, koji se u praksi krše u 90% slučajeva. Pa vidiš da je između pripremnog i glavne rasprave razlika 3 mjeseca, i ti zaista očekuješ da će Kantonalni sud za 30 dana odlučiti po žalbi. Optimistično nema šta. Dalje, zaboravljaš da se pred Općinskim sudom mora pokrenuti izvršni postupak ukoliko se pravosnažna presuda dobrovoljno ne izvrši. Čak i ukoliko bi se u nekom ludom scenariju i desilo da se sve završi do jeseni ove godine, šansa da se izvrši presuda ove godine je minimalna zbog ovog zakonom određenog ograničenja od 0,3% budžeta za izvršenje sudskih odluka.
I nije mi uopće namjera da se ubjeđujem oko stvari koje su striktno zakonom propisane, ali baš zbog tog što znam kako stvari u praksi funkcionišu, šanse da ove godine sudskim putem od Grada naplatimo ono što nam pripada su zaista minimalne, dobrovoljno izvršenje je nešto drugo, ono se može desiti danas.
Zato kažem, neka sudski postupak ide svojim tokom, kad god da se sredstva naplate dobro će doći, a sad se usmjeriti na druge izvore da se pokriju tekući troškovi i eventulano vrate određena dugovanja.
P.S. za boldirano nemam komentar