NK Čelik Zenica

Moderator/ica: GracanicaAA

Truhlo
Kontakt:

Re: NK Čelik Zenica

Post Postao/la Truhlo » 02 feb 2022, 13:05

noke21 je napisao/la:
02 feb 2022, 12:58
https://sportsport.ba/fudbal/caizcoin-n ... car/417887

Prvi potez koji je napravljen po potpisu ugovora je promjena naziva stadiona Novog Pazara koji će sada zove CaizCoin Arena.

Gdje je stalo sa komercilizacijom Bilinog?
Pratis li odnose na relaciji klub-grad?
All football clubs in Bosnia & Herzegovina are registered as not-for-profit associations of citizens. However, in practice, only one club allows its members to democratically participate and vote in its General Assembly - NK Čelik Zenica.

Steelman
Kontakt:

Post Postao/la Steelman » 02 feb 2022, 13:08

Raspisali smo se, ali evo od mene nesto za kraj na ovu temu.

Sagitarius se zalaze za clanske karte od 20 KM bez prava glasa, a s druge strane Convicts1988 za uvjetovanjem da se ni ulaz na tribinu ne omoguci bez clanske karte po trenutnim cijenama od 60 KM, da ne ulazim sad u detalje o opravdanim popustima gdje je klub pokazao osjecaj za odredjene kategorije. Uzimam samo za primjer te dvije krajnosti, ali zdrav put je upravo u nekoj sredini koja je trenutno uspostavljena. Ucis ljude o vrijednosti kluba i ucescu u njegovim procesima tako sto ne spustas trenutnu cijenu clanstva, ali isto tako ih ni ne uslovljavas necim da moraju biti clanovi kluba, jer postujes svaciji izbor i demokraticnost procesa pri odlucivanju svake individue.

Klub neka radi, samo treba vremena i strpljenja. Nemojte ocekivati preko noci velike razlike u rezultatima, ali nekad kad klub bude ulazio u Premijer ligu tad treba ocekivati minimalno 2000 clanova po trenutnim cijenama sa tendencijom rasta i do 5000 clanova kluba sto zavisi od vecih uspjeha kluba, trofeja i evropskih utakmica. Prema tome, ovo trebamo gledati kao faze procesa koje je neminovno proci, ne treba ici u krajnost, ali ne treba ni popustati ako vec zelimo da izgradimo jedan mentalitet davanja, demokraticnosti koji u konacnici vodi ka uspjehu. Treba strpljenja i podrzavati klub u zdravom radu da se postepeno dize i uspjesi ce doci kao plod tog rada.
Veličina, FK i šina,
Tradicija, suština
I kičme disciplina!

BAŠ ČELIK

Cod
Kontakt:

Re: Re: NK Čelik Zenica

Post Postao/la Cod » 02 feb 2022, 13:54

Ne može se govoriti kad nas jednom bude 2000,5000,ja se bojim da neće,jer stagniranjem kluba mogao bi i interes opadati pogotovu sponzora. Budimo realni koga to zanima klub koji igra 3 godine u 3oj ligi najslabije lige u Europi. Velika su iseljavanja iz zemlje. Ja sam neki dan imao slučaj da pitam momka koji je već 15g u Kanadi da se prikljuci ekipi iz Žepča za 12.igrac. Momka ne veže ništa više vamo,pa mi je bilo malo nezgodno,šta i kako mu reci. Hvala Bogu pa je pristao. Bojim se da će se sve više ljudi odmicati od države,kluba....i da nas ne smijemo ići tom logikom ako bi....

Truhlo
Kontakt:

Post Postao/la Truhlo » 02 feb 2022, 13:57

Ovdje na svakoj stranici se mora pisati strpljenje i vrijeme. Sve dok klub raste i napreduje, nema potrebe za promjenama. Treba imati i kontinuitet necega da bi ocjenio je li valja ili ne valja. Nakon godine i kusur mjeseci davati ocjenu sistema i traziti promjene ( a vec je bio fijasko sa slicnim stvarima, citaj donatorske) je pomalo neozbiljno.
All football clubs in Bosnia & Herzegovina are registered as not-for-profit associations of citizens. However, in practice, only one club allows its members to democratically participate and vote in its General Assembly - NK Čelik Zenica.

Steelman
Kontakt:

Post Postao/la Steelman » 02 feb 2022, 14:24

Cod je napisao/la:
02 feb 2022, 13:54
Ne može se govoriti kad nas jednom bude 2000,5000,ja se bojim da neće,jer stagniranjem kluba mogao bi i interes opadati pogotovu sponzora. Budimo realni koga to zanima klub koji igra 3 godine u 3oj ligi najslabije lige u Europi. Velika su iseljavanja iz zemlje. Ja sam neki dan imao slučaj da pitam momka koji je već 15g u Kanadi da se prikljuci ekipi iz Žepča za 12.igrac. Momka ne veže ništa više vamo,pa mi je bilo malo nezgodno,šta i kako mu reci. Hvala Bogu pa je pristao. Bojim se da će se sve više ljudi odmicati od države,kluba....i da nas ne smijemo ići tom logikom ako bi....
Moram se na ovo nadovezati. Nisi dobro shvatio sta sam napisao. Ne sporim da okolnosti ne idu na ruku, ali isto kao sto je sad realnost da se vrtimo izmedju 500 i recimo 800 ili max 1000 clanova, dolaskom na ono mjesto koje ti pripada u Premijer ligi sigurno je da ces povecati broj clanova i realno je da ce klub tad imati minimum 2000 clanova i u trenucima ogromne euforije cak recimo to moze rasti i do 5000 clanova. Da li ce to biti 3000, 3500, 4000 ili koliko vec clanova je domen prognoze, ali sigurno je da klub posjeduje taj potencijal kad mu okolnosti budu isle na ruku da ima te cifre i sa trenutnum cijenama. Samo je stvar da se kod ljudi probudi sto vise volja!

Sad je vrijeme kad klub stvara preduslove za godine koje dolaze, a nece ih stvoriti ako bude vracao ljude na stari nacin razmisljanja da ne cijene vrijednost kluba, da gledaju da sto jeftinije prodju, pa eto i da je bitna samo forma u broju clanova, a ne ono sto je bitnije u smislu davanja i doprinosa da zanemari. Neces stvoriti preduslove ako ces ubrzati proces pa uci u visi rang, a da nisi rijesio veci dio dugova nego je tad prijetnja veca da ces zaglaviti u glibu i da ce onda uspjesi ostati samo san.

Pokazatelj zainteresovanosti sponzora se bolje vidi u zdravom radu nego u samoj poziciji. Danas klub ima vise sponzora nego u Premijer ligi, a iskljucivo zbog svog nacina rada. Nije stagniranje posvetiti se vracanju dugova, to je ulaganje u buducnost. U slucaju da zajednica vise prepozna zdrav rad i podrzi ovakav nacin rada putem clanstva i dolaska na stadion te da se dodatno podigne atmosfera, bilo bi jos vise i sponzora. Koliko love, toliko muzike i to je nekako vezano. Umjesto toga da klub popusta ili brza u necemu, realnost je da klub mora usmjeriti sto veci fokus na marketing.

Marketing je danas najbitniji, a u tom segmentu se uvijek moze vise napredovati i na taj nacin pokazati koliko klub dodatno vrijedi sponzorima. Krupa moze biti sampion, ali Čelik vise vrijedi sponzorima i u zadnjoj ligi, jer eto npr. Pan pivo ubija posao u Zenici posto podrzava Čelik. To s Krupom nikad nece moci. Čelik ima tu bazu koju sigurno uvijek moze vise eksploatisati kako bi napredovao, a to ne mora da znaci da mora u necemu popustati ili srljati grlom u jagode. Dovoljno je zategnuti po svim savovima i postepeno napredovati!

Kod nas je cinjenica da su razmisljanja svedena na ono sto ljudi obicno u naslovu procitaju i poprilicno povrsno, a zato je bitno ponavljati sve prave vrijednosti sto vise puta pa kako Truhlo rece i na svakoj stranici pricati o vremenu i strpljenju.
Veličina, FK i šina,
Tradicija, suština
I kičme disciplina!

BAŠ ČELIK

redbull93
Kontakt:

Post Postao/la redbull93 » 02 feb 2022, 16:05

Zaboravljate jednu drugu stranu tih clanova, kao sto rekoh biti clan kod nas predstavlja i odgovornost. Sta npr. da imamo 1000-2000 clanova i to reda radi, koji nece nikad dolaziti na skupstinu. To ti automatski znaci da necemo nikad kvoruma imati, zato nekad ni vise nije bolje.
Ono sto Čelik čeka
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
do kraja hrabro zajedno!!!

zaim1945
Kontakt:

Post Postao/la zaim1945 » 02 feb 2022, 16:10

Ispravka krivog navodaaaaa
Zadnja izmjena: zaim1945, dana/u 08 okt 2023, 17:30, ukupno mijenjano 1 put.

zaim1945
Kontakt:

Post Postao/la zaim1945 » 02 feb 2022, 16:14

redbull93 je napisao/la:
02 feb 2022, 16:05
Zaboravljate jednu drugu stranu tih clanova, kao sto rekoh biti clan kod nas predstavlja i odgovornost. Sta npr. da imamo 1000-2000 clanova i to reda radi, koji nece nikad dolaziti na skupstinu. To ti automatski znaci da necemo nikad kvoruma imati, zato nekad ni vise nije bolje.
Do nas je.
Zadnja izmjena: zaim1945, dana/u 08 okt 2023, 17:31, ukupno mijenjano 1 put.

Steelman
Kontakt:

Post Postao/la Steelman » 02 feb 2022, 18:51

zaim1945 je napisao/la:
02 feb 2022, 16:10
Lijepa tema i zdrava rasprava...moram se uključiti.

Što se tiče članskih kartica, tu apsolutno podržavam princip 20KM - 100KM(60KM, koliko god). Zašto? Evo ne znam ni sam koliko je skupština bilo od članskog modela ali ja sam prisustvovao na tri zadnje skupštine. Ko god je bio svjedok je,a ako nije tako neka mi odgovori... Koliko ljudi je izašlo za govornicom da donese neki prijedlog? Koliko ljudi je izašlo za govornicu i izjavilo nešto što bi možda eventualno pomoglo u radu kluba. Svi članovi kluba su nijemo dizali ruke iako možda čak neki i nisu znali o čemu se radi, možda neko čak prvi put prisustvuje nekoj skupštini itd itd. I opet ne možemo reći da članstvo i skupština nisu bitne kada možemo doći u situaciju da ne možemo naći 50% članova kako bismo skupili kvorum za usvajanje bitnih tačaka koje zahtijevaju isto.

Jednostavno Steelman ne vidim problem u tome što će se neko "dičiti" svojom članskom karticom od 20KM, i treba! Neka je pokazuje svima, neka pokazuje da je član Čelika i hvali se tim iako možda i ne shvata vrijednost. Klub je taj koji treba da svojim djelima uči javnost o historiji, tradiciji i da u nama doslovno uzgaja vrijednost Čelika. Da nam jednom objavom na društvenim mrežama objasni šta predstavlja ta šina na grbu našeg kluba, da nam ispriča kako je Buza u Firenci otpjevao enci menci u firenci. A onaj ko je kompetentan i ko misli da svojim mišljenjem i dizanjem ruke može doprnijeti klubu, neka se učlani kao član skupštine po cijeni od 100KM. Demokratija je koliko dobra, toliko i loša. A što se finansijske strane tiče da će to sve na isti izaći, ko vam to garantuje? Ko garantuje da nećemo imati 5000 članova ukoliko nam članska bude 20km. Promocije u šopingu, kod bosanke, na utakmica, hostese koje obilaze tribinu na poluvremenu i prije početka utakmice da učlanjuju ljude u klub...Pa svima je jednostavnije izvaditi iz novčanika 20KM nego 60KM.
S vremenom ce clanovi kluba sve vise predlagati na Skupstini, ta grudva ce se neminovno zakotrljati. I to treba pustiti da ide prirodnim putem.

Inace, ovo za cijene karti za clanove s pravom glasa i za one koji ne bi imali pravo glasa su u stvari 2 koncepta za koje mozda mislis da mogu ici zajedno, ali su isto tako u sukobu zbog cilja koji se zeli postici, a to je da clanovi kluba prihvate svoju odgovornost za klub, uzmu ucesce u procesima kluba, te daju i doprinose. Ako ti sad ohrabrujes proces da navijaci i simpatizeri budu clanovi i bez prava glasa za manju cijenu cisto da imaju clansku kartu onda te ljude ne usmjeravas na sustinu clanskog modela da ipak velika vecina uzme ucesce u procesima. Dugorocno to nije dobro. Clanski model svuda ima istu praksu da se klubu doprinosi, a oni koji ne zele doprinositi i biti na Skupstini opet placaju istu cifru u svakom clanskom klubu. Tvoj je izbor hoces li doprinositi na kraju, ali klub te nece motivisati da mu manje doprinosis.

Ono sto se ti i Sagitarius u sustini zalazete je za popust ljudima zarad veceg broja clanova, a popusti vec postoje za nezaposlene, studente, penzionere i zene te im clanska karta iznosi 40 KM. Za djecu je 20 KM tako da moram ovo nazvati pravim imenom, a to je da je ovo samo kukanje na cijenu i nista vise. To je mozda trenutno bolan proces za one kojima je tesko izdvojiti odredjena sredstva za klub, a koja su u rangu jedne kutije cigara mjesecno. Ipak, nespustanje cijena je dugorocno dobar proces kako bi se probudila svijest o vrijednosti kluba i kako bi se izgradio taj mentalitet davanja i doprinosa. Ako zelimo stvoriti taj mentalitet za klub onda prije svega sam klub mora biti dosljedan svojih odluka u tom smislu i ne popustati. Najlakse je popustiti, ali linijom tezeg otpora se dolazi do onog sto je cilj.
zaim1945 je napisao/la:
02 feb 2022, 16:10
Sponzori su jedna škakljiva tema zbog dešavanja u prošlosti. Imena na papiru su predivna, velike kompanije i odlična sponzorstva za ovaj rang takmičenja. Ali evo garant, iz ličnog iskustva, da je jedna kompanija u prošlosti sama davala ko sve trenutne zajedno. Kvalitet > Kvantitet. Dres nam polako postaje bolid Forumule 1 i nadam se da će u budućnosti na dres i šorc moći samo jedna kompanija koja je spremna izdvojiti kao sve ostale kompanije zajedno. :D Sve u svemu bez oslanjanja na Grad mi smo ništa, htio to neko priznati ili ne. Neka sada zaustave plaćanje reprograma i održavanje stadiona, tu će nam i kraj biti. I zbog toga je jako bitna poveznica između Grada i Čelika, i zbog toga je Čelik Zenica. Nadam se da će i Gradonačelnik i uprava našeg kluba shvatiti da jedno bez drugog ne može. Jedna strana ne može osvojiti izbore (što je do sada shvatio u dva navrata) a druga strana ne može funkcionisati bez Grada (ne gradonačelnika, da me neko ne bi okarakterisao kao Pujdin- nab... ga na ....). Ali opet siguran sam da je i uprava na sve načine pokušala ali ne možeš sa debilom. Otvorilo se široko nećemo više hhhhhh
Nekad su odredjene firme davale vise nego sto trenutno sponzori daju, ali je tu cesto bio politicki tal, reket, pozajmica itd. Za vrijeme Senada Sarajlica su sponzori kluba bili uglavnom iz Tuzlanskog kantona, dok u Zenici prakticno banana osim politicki bliskih sponzora, a zasto je to tako, upravo jer ih je on politicki izreketirao tamo u Tuzlanskom kantonu, a u Zenici bio nesposoban da ista ostvari. ĐE TO IMA TRANSPARENTNOST i ta njegova logika... Takav nacin poslovanja da ovisis o politici nas je unistio. Pozeljno pa i prijeko potrebmo je da Grad i klub imaju dobar odnos i saradnju, jer klub predstavlja grad, ali na kraju i instituciju Grada i svi dobri rezultati trebaju da budu u interesu Grada. Sport je najbolji ambasador da se siri lijepa prica i valjda bi to trebalo biti i u interesu politike, a ne samo kontrola nad sportskim klubovima poput hobotnice. Fudo je tu nesto pobrkao, pa je kod njega lijepa slika samo ono lose sto cini i sto dotakne da unisti. Medjutim, na stranu on i Grad kao institucija. Čelik nije Zenica zbog tog odnosa, nego jer gradjani Zenice kroz generacije vole ovaj klub i zbog tradicije za koju smo se borili da se ocuva. Trenutno mnoge okolnosti ne idu u prilog klubu, ali Čelik je Zenica zbog svega ono sto je taj klub predstavljao u zivotima mnogih gradjana Zenice otkako klub postoji, a ne samo zbog tog da li ce dobiti neka sredstva od Grada ili nece.
zaim1945 je napisao/la:
02 feb 2022, 16:14
redbull93 je napisao/la:
02 feb 2022, 16:05
Svakako jedna od velikih mana trenutnog modela i zbog toga je bitno korigovanje na ovaj gore način. Pa trebamo gledati to na način da 1000 ljudi u pozorištu neće doprinijeti nešto veliko i rijetko ko će istupiti za govornicom. Dok sa 100 članova u jednoj prostoriji sigurno ćemo imati konstruktivnu raspravu sa dosta prijedloga i sigurno će neko na toj skupštini iznijeti prijedlog koji će biti zdrav i realan. Govorim da funkcionišemo u sistemu 20KM obično članstvo a 100KM članstvo sa privilegijom skupštine. Naravno ko bude spreman dati 100KM sigurno je da ulazi u skupštinu sa relativno ozbiljnim namjerama.

Ali evo opet je do nas. Imamo slobodu da izađemo za govornicu sljedeću skupštinu i donesemo prijedlog, da pošaljemo e-mail strukturama kluba sa ozbiljnim prijedlogom.
U slucaju da klub automatski ima 1000-2000 clanova od kojih neki ne bi dolazili na Skupstinu ne znaci da nikad ne bi bilo kvoruma nego bi klub sasvim normalno funkcionisao. Momci procitajte malo statut i uputite se u detalje kako kvorumi funkcionisu. U statutu kluba su odredjeni pragovi odnosno cifre do kojih kad se dodje kvorum vise nije upitan bez obzira na broj clanova.

Inace, slazem se s ovim zadnjim apsolutno, svako ima priliku da klubu prezentuje neki prijedlog i da o tom demokratski vijecaju clanovi kluba. To i jest ljepota clanskog modela na koju se mi jos s vremenom moramo uciti. I to je proces, ali potrebno je vrijeme za napredak. Ipak, bitno je da se sve uvijek detaljno razmatra i da se sistem pokusava izgraditi na uvijek najboljim argumentima, jer ako se taj dio preskace onda dzaba sve!
Veličina, FK i šina,
Tradicija, suština
I kičme disciplina!

BAŠ ČELIK

HarisZe
Kontakt:

Post Postao/la HarisZe » 02 feb 2022, 20:19

Realna cifre ove godine bi po meni bila neki 700 glasova, kako se budemo penjali u vise rangove ta ce cifra rasti. Online clanatvo mora proradit i i mora de reklamirat svakodnevno na drustvenim mrezama, nasi ljudi vani su ogroman potencijal
"Odključan račun NK Čelik Zenica i Fuad Kasumović nije više gradonačelnik je ono o cemu ja sanjam"

sagitarius
Kontakt:

Post Postao/la sagitarius » 02 feb 2022, 21:49

Steelman je napisao/la:
02 feb 2022, 12:50
Prvi citat, svako ima pravo da odlucuje ko je spreman platiti clansku kartu. O kakvim testovima govoris, za IQ? .
Ma ne nisi me razumio, ne govorim o nekom IQ testu, vec testnoj fazi u vidu jedne kalendarske godine za ove clanske karte u sistemu 60KM- imas pravo glass i 20KM- bez pravo glasa. Ako se vidi da se nema nekog profita onda vratiti samo ove od 60KM.

Ja stvarno ne vidim zasto se neki protive tome da postoje te clanske karte od 20KM, jer svaka osoba koja kupit tu kartu je clan vise, jer sigurno ta osoba ne bi onda ni ovu od 60KM kupila, znaci kako god financijski je + sigurno. Kao sto Zaim kaze lakse je odmah na standu u shoping izvaditi 20KM nego 60KM...
Jos jedna stvar imamo mi dosta neprijatelja koji ne zele dobro Celiku i jedan od argumenata takvih je taj sto Celik ima mali broj clanova, hajmo bar ovom ovom opcijom da dignemo tu cifru!Ne vidim kako se kvari time ugled nekog kluba tj njegov vrijednost, ne kontam te steelman..
..Za Čelik i Zenicu!Jer to, je čast i sudbina i krv Zeničana, ljubav velika!
..El Valencia es el nostre campeó! #amuntValencia

redbull93
Kontakt:

Post Postao/la redbull93 » 02 feb 2022, 22:30

Ma samo online uclanjenje. Ne znam gdje je zapelo, ocigledno imaju nekih problema sa sistemom za naplatu, jer kako vidim i online shop ne radi, stoje svi artikli da su "bez zaliha". Slucajno sad usao, kad vidim dodana i neka donacija za mikrofon da se kupi: https://www.shop.nkcelik.ba/proizvod/donacija-mikrofon/ ali ne mozes donirati, vjerovatno imaju problem neki. Super stvar i za mikrofon, donirat cemo, da ne slusamo ono "krcanje" sa prenosa :D
Ono sto Čelik čeka
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
do kraja hrabro zajedno!!!

Steelman
Kontakt:

Post Postao/la Steelman » 02 feb 2022, 22:40

sagitarius je napisao/la:
02 feb 2022, 21:49
Steelman je napisao/la:
02 feb 2022, 12:50
Prvi citat, svako ima pravo da odlucuje ko je spreman platiti clansku kartu. O kakvim testovima govoris, za IQ? .
Ma ne nisi me razumio, ne govorim o nekom IQ testu, vec testnoj fazi u vidu jedne kalendarske godine za ove clanske karte u sistemu 60KM- imas pravo glass i 20KM- bez pravo glasa. Ako se vidi da se nema nekog profita onda vratiti samo ove od 60KM.

Ja stvarno ne vidim zasto se neki protive tome da postoje te clanske karte od 20KM, jer svaka osoba koja kupit tu kartu je clan vise, jer sigurno ta osoba ne bi onda ni ovu od 60KM kupila, znaci kako god financijski je + sigurno. Kao sto Zaim kaze lakse je odmah na standu u shoping izvaditi 20KM nego 60KM...
Jos jedna stvar imamo mi dosta neprijatelja koji ne zele dobro Celiku i jedan od argumenata takvih je taj sto Celik ima mali broj clanova, hajmo bar ovom ovom opcijom da dignemo tu cifru!Ne vidim kako se kvari time ugled nekog kluba tj njegov vrijednost, ne kontam te steelman..
To je legitiman prijedlog, ali dajem ti argumente sto nije dobar za nas klub.

Standardi se ne uspostavljaju tako da uvodis jednu praksu, pa vracas na drugu. To uvijek treba fino odvagati. Isto kao sa pricom u ulasku u visi rang, kad jednom odes gore, nema nazad, jer bi se na taj nacin desio kontraefekat.

Nama broj clanskih karata za neprijatelje kluba ne znaci vise nista, jer oni su izlizali sve svoje price i spinovi im ne piju vodu kod raje koja iole razmisljaju glavom. Zasto klub ima manji broj clanova ima svoje razloge i u uredjenju i u cijeni i u okolnostima. Ipak, imam osjecaj da nekima vise smeta to sto drugi klubovi zbog drugacijeg uredjenja svog kluba i cijena i okolnosti imaju vise clanova od naseg kluba pa to stvara mozda neki kompleks. Generalno, bar meni nije bitno kako drugi stoje s tim, nek imaju i 10 puta vise clanova ako im je to cilj, jer mi imamo nas put i nama je najbitnije da nas klub ide tim putem ozdravljenja, oporavka i napretka, pa tako i u smislu uredjenja i mentaliteta sto je jako bitno, a kako bi klub dugorocno polucio uspjehe. Ljudi koji se smatraju navijacima i simpatizerima moraju poceti cijeniti vrijednost svog kluba i konacno se nauciti davati za klub koji zdravo radi. Uvijek manjina daje, nek se nekad preokrene da vecina osjeti da vrijedi davati koliko je potrebno, jer to vise nije klub lopova i kojekakvih mesetara tako da se trazi doprinos onih koji ga iskreno vole, a to sigurno nije gledati kako sto manje dati i onda se busati u prsa k'o gorila. Grad je pun takvih, pa dodjes na tekmu u teskim trenucima za klub i vidis realnost. Nije problem, ko zeli da se busa u redu, ali ucini sto se trazi. Mentalitet se jednostavno mora mijenjati, a ne da se klub potrudi maksimalno da stvari krenu naprijed, a ovamo neko se stisno k'o guzica. Ne ide to tako. U ovom spoileru ispod sve pise zasto ne bi bilo dobro popustati i izmisljati takvu toplu vodu i sto nijedan clanski klub to ne radi, jer srz nije u formi nego u konkretnom davanju i doprinosu.
Steelman je napisao/la:
02 feb 2022, 18:51
Inace, ovo za cijene karti za clanove s pravom glasa i za one koji ne bi imali pravo glasa su u stvari 2 koncepta za koje mozda mislis da mogu ici zajedno, ali su isto tako u sukobu zbog cilja koji se zeli postici, a to je da clanovi kluba prihvate svoju odgovornost za klub, uzmu ucesce u procesima kluba, te daju i doprinose. Ako ti sad ohrabrujes proces da navijaci i simpatizeri budu clanovi i bez prava glasa za manju cijenu cisto da imaju clansku kartu onda te ljude ne usmjeravas na sustinu clanskog modela da ipak velika vecina uzme ucesce u procesima. Dugorocno to nije dobro. Clanski model svuda ima istu praksu da se klubu doprinosi, a oni koji ne zele doprinositi i biti na Skupstini opet placaju istu cifru u svakom clanskom klubu. Tvoj je izbor hoces li doprinositi na kraju, ali klub te nece motivisati da mu manje doprinosis.

Ono sto se ti i Sagitarius u sustini zalazete je za popust ljudima zarad veceg broja clanova, a popusti vec postoje za nezaposlene, studente, penzionere i zene te im clanska karta iznosi 40 KM. Za djecu je 20 KM tako da moram ovo nazvati pravim imenom, a to je da je ovo samo kukanje na cijenu i nista vise. To je mozda trenutno bolan proces za one kojima je tesko izdvojiti odredjena sredstva za klub, a koja su u rangu jedne kutije cigara mjesecno. Ipak, nespustanje cijena je dugorocno dobar proces kako bi se probudila svijest o vrijednosti kluba i kako bi se izgradio taj mentalitet davanja i doprinosa. Ako zelimo stvoriti taj mentalitet za klub onda prije svega sam klub mora biti dosljedan svojih odluka u tom smislu i ne popustati. Najlakse je popustiti, ali linijom tezeg otpora se dolazi do onog sto je cilj.
I dodat cu samo objasnjenje za ovo sto ne kontas o znacaju te vrijednosti. Nisam spomenuo ugled nego vrijednost, jer to nije isto. Kad klub ljudima ne vrijedi onda zele dati sto manje za njega, a kad im vrijedi dat ce koliko je potrebno u skladu sa svojim mogucnostima. Kutija cigara na mjesecnom nivou je vise nego realna cijena i ovo je samo kukanje na cijenu, jer je ljudima klub izgubio vrijednost kroz godine pa misle i da treba da prodju sto jeftinije u svakoj prilici vezanoj za klub. Tako sto bi se nastavilo tim putem da im klub nema vrijednost, vrijednost mu ne bi vila vracena u buducnosti. Uzimam za primjer anonimnu osobu koja je dala 5.000 KM nedavno kako bi se rijesila nezgodna situacija za klub i onda s druge strane nekom je tesko izdvojiti kutiju cigara mjesecno za klub za koji se voli busati da je to njegov ponos. To nije u redu. Batalimo suplju, mnogi kod nas jesu stipse i na to ne treba padati. Kad uspostavis novi standard onda budes dosljedan i ocekivanja su da ce s uspjehom u svakom segmentu rada i broj clanova rasti. S vremenom ce to doci na svoje, ali ponavljam Čelik mora vratiti svoju vrijednost i mora se mijenjati mentalitet! Ljubav za svoj klub podrazumijeva davanje i doprinos!
Veličina, FK i šina,
Tradicija, suština
I kičme disciplina!

BAŠ ČELIK

almir2018
Kontakt:

Post Postao/la almir2018 » 02 feb 2022, 22:58

Licno i ja mislim da klub treba uvesti clanarinu od 20 KM ali bez prava glasa,to govorim cisto iz ekonomskih razloga ljudi jel bolje imati par hiljada clanova po 20 KM ili 500 po hajmo uzet prosjek od 40 KM.Druga stvar evo ja jos nisam clan kluba jer nisam financijski u mogucnosti i svaki dan cujem nabijanja na nos uclani se pa govori nesto.A 20 KM bi mogao dati jer svakako ne bi mogao prisutovsti sjednicama skupstine iz nekih privatnih razloga.

samoposteno
Kontakt:

Post Postao/la samoposteno » 02 feb 2022, 23:33

Smanjivanjem na 20km se sve mijenja odma moras smanjit i za djecu i za penzionere a isto i dosta ljudi koji placaju 60km ce platit 20 jer ne prisustvuju sjednicama imas mozda max 100 ljudi koji dolaze na sjednice....a isto tako neko je spomenuo povecat cijenu na 100 km ili vise za pravo glasa i to isto nije dobro jer bi olaksalo ljudima koji ne vole klub da naprave mucku i smijene momke tako sto bi mogli preglasat

Truhlo
Kontakt:

Post Postao/la Truhlo » 02 feb 2022, 23:37

Nije clanstvo jedini nacin da se pogura klub. Ulaznice, donatorske, fan shop ako se ne moze izdvojiti 60KM. Moze 5KM za ulaznicu, moze 2KM za donatorsku i to je to.

samoposteno
Kontakt:

Post Postao/la samoposteno » 02 feb 2022, 23:44

Truhlo je napisao/la:
02 feb 2022, 23:37
Nije clanstvo jedini nacin da se pogura klub. Ulaznice, donatorske, fan shop ako se ne moze izdvojiti 60KM. Moze 5KM za ulaznicu, moze 2KM za donatorsku i to je to.
Upravo tako :thumbup:

Steelman
Kontakt:

Post Postao/la Steelman » 03 feb 2022, 00:35

almir2018 je napisao/la:
02 feb 2022, 22:58
Licno i ja mislim da klub treba uvesti clanarinu od 20 KM ali bez prava glasa,to govorim cisto iz ekonomskih razloga ljudi jel bolje imati par hiljada clanova po 20 KM ili 500 po hajmo uzet prosjek od 40 KM.Druga stvar evo ja jos nisam clan kluba jer nisam financijski u mogucnosti i svaki dan cujem nabijanja na nos uclani se pa govori nesto.A 20 KM bi mogao dati jer svakako ne bi mogao prisutovsti sjednicama skupstine iz nekih privatnih razloga.
Kad neko nema u odredjenom trenutku, a zeli doprinijeti onda se i strpi, pa nadje nacin, ima sasvim dovoljno vremena da postane clan kluba. Djelo pokaze najbolje tu ljubav za klub. Ipak, vezano za ovakve prijedloge zanima me koliko ljudi razmisljaju u interesu kluba ili samo o onima kojima je inace tesko izdvojiti i koji nisu navikli to raditi za nesto sto im ne ispunjava njihove potrebe?

Uzmimo za primjer da se uvede to sto se ne uvodi niti u jednom clanskom klubu, pa se uvede ta opcija clanstva bez prava glasa. Dobijes nesto veci broj ljudi, a upitno je opet koliko veci i posebno je upitno hoces li uopste dobiti ista vise sredstava u kojima ionako nije poenta. Medjutim, ono sto gubis je to da klub ohrabruje da se obezvrijedjuje sistem funkcionisanja, da ljudi manje uzimaju ucesce u procesima, pa i oni koji su spremni ukljuciti se, mogu reci - znas vidis kad se njima daje ustupak da prodju jeftinije kao clanovi kluba koji cu se qrac onda i ja tim je.bavati i bili bi u pravu. Lakse dati cvaju godisnje, marku i po mjesecno, pa onda imati to zvanje da se kaze i ja sam clan kluba i puca mi qrac. I sta je klub time dobio?

Trenutno nece biti 500-600 clanova, bice 700-800 i klub je onda totalno zaobisao i degradirao sustinu sistema rada kojeg je uveo, napravio nepotrebno podjelu clanova i stvorio jaz medju njima, a umjesto da oni clanovi koji ne zele ucestvovati u radu Skupstine po vlastitom izboru ipak plate normalnu cijenu clanarine kako bi ispostovali doprinos klubu bas kao i ostali. Davanje i doprinos je stvar navike, isto kao i biti cicija! Taj mentalitet se mora mijenjati ako zelimo da imamo ikakvu sansu ostvariti potencijal koji klub ima i ne vracati se u mracna vremena!

Ne moraju se ljudi uclaniti u januaru, imaju fore da to ucine i u narednim mjesecima. Truhlo je to fino napisao da postoji vise nacina da se doprinese klubu i da ako neko nije u mogucnosti ne mora zbog tog degradirati komplet sistem rada kako bi postao formalno clan kluba i to bez prava glasa. Evo licno, da nemam, posudio bih za svoj klub da obavim svoju duznost, ako ne mogu ni to onda barem ne bih sigurno zbog sebe degradirao komplet rad kluba toliko da bi samo formalno bio clan kluba nego pustis druge da doprinose klubu. Slazem se da je pitanje doprinosa i pitanje mogucnosti, ali u nasem slucaju mnogima fali volje. Ljudi jednostavno ne zele, a vole kontrirati. Navijaci i simpatizeri trebaju razmisljati u interesu kluba, kako dati i doprinijeti sto vise. To je mentalitet koji je neophodno graditi, jer ako sad degradiras cijenu clanstva i oboris vrijednost, degradirat ces u buducnosti i cijenu karata i to te opet svodi na to da ce u buducnosti u raznim vukojebinama biti skuplja karta za cijenu nizeligasa nego za tvoj klub u najvisem rangu na najboljem stadionu u drzavi. Takva prica ne donosi nista dobro za klub osim toga da bude prosjecan ili ispodprosjecan. Iskreno ne znam vise sta pojedinci ocekuju od kluba, pa iako je dao popuste na cijenu clanstva za brojne kategorije, ali valjda jos treba i da mozda bude socijalna ustanova?

Opet kazem, mene ispizdi vidjeti da je neko spreman kao fizicko lice anonimno dati 5 milja da bi klub rjesavao probleme u kojima se nalazi, a mnogima i 5 KM mjesecno puno, a popusi bar 150 KM mjesecno. Umjesto da se potrudimo da sto vise animiramo druge da postanu clanovi kluba, nama je izgleda lakse obarati cijenu clanstva i na taj nacin linijom lakseg otpora traziti rjesenja, ali to sigurno ne znaci i dugorocno bolji nacin. Medjutim, prijedlozi su legitimni, pa i dobri i losi i svako ih moze predloziti klubu. Samo ono u sta sam uvjeren je to da se takav potez ne bi nikako klubu isplatio i da bi se samo desio kontraefekat za sve ono sto bi ubuduce radio. Umjesto toga bolje bi bilo da budimo svijest, gradimo mentalitet davanja, animiramo ljude oko sebe da doprinose klubu, jer je neophodno da sto vise budemo djelima dostojni toga da Čelik zovemo u punom smislu nasim klubom!
Veličina, FK i šina,
Tradicija, suština
I kičme disciplina!

BAŠ ČELIK

Convicts1988
Kontakt:

Post Postao/la Convicts1988 » 03 feb 2022, 08:15

Sve su to izgovori. Bilo ko može skupiti 40 ili 60 KM za dva, tri ili recimo šest mjeseci, bilo ko. Pitanje je samo koliko ti je klub prioritet i koliko voliš.

AllGunsBlazing
Kontakt:

Post Postao/la AllGunsBlazing » 03 feb 2022, 09:09

Convicts1988 je napisao/la:
03 feb 2022, 08:15
Sve su to izgovori. Bilo ko može skupiti 40 ili 60 KM za dva, tri ili recimo šest mjeseci, bilo ko. Pitanje je samo koliko ti je klub prioritet i koliko voliš.
Opcija je mnogo. Izgovora nema.

Hipoteticki, pocnes skupljati sad i svaki mjesec odvojis 5 KM. U januaru 2023. imas za clanarinu za tu godinu. I onda opet ponovis proces.

Neces biti clan? Imas donatorske karte ili fan shop.

Glavni problem nasih ljudi jeste sto odmah hoce sve. Uporno se pise kako mi ne smijemo ostati u ovo ligi, ali niko da stane na loptu i kaze, mozemo li napredovati? Trenutno ne mozemo. To treba prihvatiti tako. Prihvatis da cemo u ovoj ligi biti 3 godine, a radis na tome da odemo za godinu. Nema ni jednog navijaca kluba koji ne bi volio da je sad Celik 1. na tabeli u Premijer ligi, ali je realnost takva da nam treba jos puno mukotrpnog rada da dodjemo do Federalne lige.

Nasa startna pozicija je takva da cemo se mi slomiti da dodjemo na 0. Zamislite utrku na 100 metara, mi smo oni sto startaju sa dva kruga zaostatka.
Celik!3,2,2.

Odgovori

Natrag na “Prva liga FBiH”

Trenutno korisnika/ca: 7republictz, BihacSN, Iceplayer, InatSilniBosanski i 12 gostiju.