alan_kardec je napisao/la: ↑27 feb 2022, 16:02
Blejzer10 je napisao/la: ↑27 feb 2022, 15:39
Šta je ovo ako ne pravdanje Putinove invazije?
Ovo je realno sagledavanje situacije (ili bar puno realnije sagledavanje u odnosu na 80% komentara ovdje) i to kod velikih igrača funkcioniše tako, slagali se mi sa tim ili ne i osuđivali mi to ili opravdavali. To je tako, milion puta se pokazalo. Rusi imaju svoje interese kao što ih imaju i USA i Kina i svi drugi globalni igrači... I svi oni kad dođu u sličnu situaciju kao Rusija sad, neće birati sredstva da ostvare svoje interese. Kakvi sporazumi i gluposti. Međunarodno pravo? Ma daj
Pa evo što se Kina godinama nateže oko Tajvana i što mu stalno prijeti, što tu raste napetost? Tolika Kina, a Tajvan jedno ostrvce? Pa zato što postoji realna mogućnost da Tajvan koji je prozapadno orijentisan, dopusti Amerima da tu postave raketne sisteme i ko zna kakva još čudesa koje Kini može nanijeti ogromne štete, materijalno a i u ljudskim gubicima pogotovo. Nikome od njih nije prijatno u takvoj situaciji.
Fin primjer je i kubanska raketna kriza iz 1962.
Kubanska kriza je odlican primjer, ali Ameri opet nisu isli toliko daleko da izvrse invaziju (iako su Kenedija strasno pritiskali da upravo to naredi).
Svejedno i to, svijet je dodatno uznapredovao, ovo je opet Europa 21 vijeka i ove stvari iednostavno nemaju opravdanje.
Rekao sam sto puta, zabrinutost sirenjem NATOa je logicna i opravdana, ali ne bi trebala biti tolika da zbog toga poginu desetina hiljada na koliko ce vjerovatno izaci. Nije da je Putin bio stjeran u cosak, u smislu napast ce NATO nas ako mi ne udarimo prvi, pa da je bio primoran na ovo.
Moglo se sve drugacije.