Ruska invazija na Ukrajinu

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

kolezeljovac
Kontakt:

Re: Ruska invazija na Ukrajinu

Post Postao/la kolezeljovac » 27 feb 2022, 20:52

Pa ne kazem da cu odmah leci, tamo oko ponoći :rol:, ali je proletio vikend ovim praćenjem "operacije" što kepec kaže, ili ti ga AGRESIJE...
Ja ću biti sijed, ja ću biti star. Al' voljet ću i tad Željezničar! TM'87 1921!

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 27 feb 2022, 20:53

Kyiv’s mayor has been speaking to the Associated Press and says the city is now "encircled" by Russian forces.

Vitali Klitschko was asked whether there were plans to evacuate civilians should Russian troops seize the capital.

“We can’t do that, because all ways are blocked,” he said. “Right now we are encircled.”

Air raids have been sounding in the city as residents face another night under the threat of air strikes.
Još jedna duga noć čeka Ukrajinu.
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

FoSte95
Kontakt:

Post Postao/la FoSte95 » 27 feb 2022, 20:55

turska i dalje konta na dvije stolice sjediti

thulkazal
Kontakt:

Post Postao/la thulkazal » 27 feb 2022, 20:56

Asteriks je napisao/la:
27 feb 2022, 13:51
Sto se tice sofisticiranih odbrambenih sistema, njemacki strucnjaci imaju upletene prste u nekim vodecim projektima.

Ipak gledajuci najvece proizvodjace oruzja na tlu Svabije izmedju ostalih, Rheinmetall je jedan od rijetkih koji moze u rang teskasa na globalnom nivou, no tek ona druga etaza po vaznosti.

Ali, Njemacka je sedmi svjetski proizvodjac celika, onda u vrhu glede proizvodnje materijala koji se koriste u izradi oklopnih vozila (zbog kvalitete i tvrdoce) itd.

U periodima kriza neke grane industrije se mogu preurediti kao potpora vojnoj.

Sad sto Svabe zavise od Rusije po pitanju energenata je prije svega greska vladajucih jer su izabrali taj soft pristup forsirajuci ekologiju. Pa tako, dobrim dijelom su zatvorili nuklearke (iz kojih neke zemlje poput Francuske dobivaju dobar dio energije). Onda u SAD-u, oko 1/5 energije pokrivaju nuklearke itd.

Dalje, problem je sto nisu izgradili LNG terminal koji bi im u ovom periodu bio od ogromne vaznosti. Cetiri terminala bila su u protokolu, ali cudno za Svabe, svi projekti su pali u vodu. Evo ti prikaz rasporeda pomenutih terminala u Europi, nezaobilaznih po pitanju ukapljenog plina.
slika
Ne kažem da su oni vojno slabi nego da su daleko od nekog svjetskog vojnog igrača. Ima tu historijskih razloga zašto je to tako ali i njihov nacionalni fokus nije vojska. Npr. u Evropi ako gledamo vojsku, nisam čitao studije o ulaganju, ali sigurno su iza Rusije, UK, Francuske, moguće i Turske.

To za njemačke stručnjake ne čudi. Oni su u prošlosti imali velikog udjela u onome što je danas USA, informatički i inžinjerski gigant. Ne čudi i da danas igraju glavnu riječ u projektima. Mada u današnje doba nema nacionalnog ponosa u nauci ko prije 100 godina ako ga je i tada bilo. Radiš za ili prodaješ produkt onome ko ti da više para ili ideš raditi na projektima koje vlade razvijaju.

Diplomatija, green economy i EU, od koje imaju dobre trgovačke/monetarne koristi, neće puno dati u nekom vojnom kaosu. U mirnoj Evropi i EU gdje se sve gleda kroz ružičaste naočale je korisno. Zanimljivo kako napraviš plan i onda jedan svjetski događaj, na kojeg nemaš nikakvog uticaja, se odigra i sve pada u vodu npr. Sjeverni tok 2.

Davno negdje sam pročitao da su u svjetskom vrhu po pitanju kopanja gvožđa i proizvodnji čelika ali da budem iskren to sam i zaboravio dok sad opet nisam pročitao. Mislim da odluka da zatvore sve nuklearne elektrane treba da bude gotova ove godine tj. zadnja elektrana se zatvara 2022. Tako da su od ove godine full green economy i mogu bacati cvijeće u slučaju da ih ko napadne :mrgreen:

Nisam znao da nemaju LNG terminal ali ako pogledaš njihovu diplomatiju i odnose sa Rusijom u zadnjih 20 godina i ne iznenađuje. Iz ekonomske perspektive nije čudno što su im propali projekti za LNG terminale ali da su ispali političke naivčine to stoji.

FoSte95
Kontakt:

Post Postao/la FoSte95 » 27 feb 2022, 20:57

ako su blokirani kako će im oružje dostavljati?
milsim da je krajnje vrijeme da se malo odlučnije djeluje

kolezeljovac
Kontakt:

Post Postao/la kolezeljovac » 27 feb 2022, 21:00

Večerašnje granatiranje naseljenih mjesta u Kijevu je još jedan od dokaza nemoći vojske kepecove u tom dijelu...

FoSte95
Kontakt:

Post Postao/la FoSte95 » 27 feb 2022, 21:01

nego šta li je sa Illiom 3 sata ništa tvitovao nije

Madal
Kontakt:

Post Postao/la Madal » 27 feb 2022, 21:02

A ljudi slabo pamte to je ovde glavni problem
ko te jeb'o godinama **** te opet
-Beogradski sindikat

Rule_hz
Kontakt:

Post Postao/la Rule_hz » 27 feb 2022, 21:02

Pa mi smo jedini u ovom dijelu evrope po pitanju toga, jedini smo koji imamo mašine koje kuju celik po pitanju 120 mm 155mm 105 mm, 82. 81 60 mm... kad je teska industrija u pitanju, a igman metke, pa srbi i cetnicu su nam grad granatirali nasim naoruzanjem....
RODJEN SAM NA SJEVERU,
SLUSAJTE ME SVI,
VOLIM TEBE SARAJEVO,
ZIVOT SI MI TI.

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 27 feb 2022, 21:02

Znaš da si dosegao vrhunac ludila.
I found freedom. Losing all hope was freedom.

StevieG8
Kontakt:

Post Postao/la StevieG8 » 27 feb 2022, 21:03

Ne razumijem kako odjednom okruzeni
"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 27 feb 2022, 21:05

Rule_hz je napisao/la:
27 feb 2022, 21:02
Pa mi smo jedini u ovom dijelu evrope po pitanju toga, jedini smo koji imamo mašine koje kuju celik po pitanju 120 mm 155mm 105 mm, 82. 81 60 mm... kad je teska industrija u pitanju, a igman metke, pa srbi i cetnicu su nam grad granatirali nasim naoruzanjem....
Potcjenjuju ljudi našu vojnu industriju i generalne mogućnosti. Nije da smo neka sila koje se tteba plašiti, ali nismo ni repa bez korijena.

Nadam se da ovo ne izlazi iz okvira dozvoljenog na temi.

nerkolfc
Kontakt:

Post Postao/la nerkolfc » 27 feb 2022, 21:06

Arvid je napisao/la:

Znaš da si dosegao vrhunac ludila.
Lažan info, rekao lik na televiziji da ce sutra diskutovati o tome.

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 27 feb 2022, 21:07

nerkolfc je napisao/la:
27 feb 2022, 21:06
Lažan info, rekao lik na televiziji da ce sutra diskutovati o tome.
Pa rekao da će se diskutovati i da je vrlo moguće, što i piše.

Sheyi
Kontakt:

Post Postao/la Sheyi » 27 feb 2022, 21:08

A kakva je ovo odluka FIFA-e da ce moci igrati, ali na neutralnom terenu i bez zastave i himne. A ovi protivnici u barazu navodno ne zele igrati protiv Rusije?

Ne treba sad vezati sport, mozda fudbaleri nisu nista krivi, je li, neka javno osude ovo i neka igraju.

Moze li Bosna kako upasti mi bi da igramo s Rusima? :mrgreen:

kolezeljovac
Kontakt:

Post Postao/la kolezeljovac » 27 feb 2022, 21:10

Ne znam odakle informacije da je Kijev opkoljen. Kad su većinu vojske Rusi povukli prema Jugu, a po Kijevu su sirene puštene radi upozorenja za bombardovanje....

Stepp
Kontakt:

Post Postao/la Stepp » 27 feb 2022, 21:10

Ethel je napisao/la:
27 feb 2022, 18:28
StevieG8 je napisao/la:
27 feb 2022, 18:26
Fuj

Odlicno, taman da i njih FIFA sutne iz svih takmicenja :salut:
Zanimljivo je da si stavio koreografiju bez setalice,koja predstavlja repliku iz filma ,,Maratonci trce pocasni krug,,.Ako si nekad gledao film onda ti je jasno sta predstavlja koreografija.

Kajzer10
Kontakt:

Post Postao/la Kajzer10 » 27 feb 2022, 21:12

**** majku ako ima vece skupine kromanjonaca od onog klix foruma, jebote zivot od 500 ljudi da mogu dvojicu izdvojiti da su pismeni barem.

Al cim post krene sa “ljudi trebali bi…” ode sve u pm. Ljudi trebali bi bajraktare nabaviti, trebali bi poslati sta Ukrajincima, trebali bi poslati u parlament da idemo u nato, protjerati ruskog ambasadora. Ljudi u svom svijetu.

Rule_hz
Kontakt:

Post Postao/la Rule_hz » 27 feb 2022, 21:13

Arvid je napisao/la:
27 feb 2022, 21:05
Rule_hz je napisao/la:
Potcjenjuju ljudi našu vojnu industriju i generalne mogućnosti. Nije da smo neka sila koje se tteba plašiti, ali nismo ni repa bez korijena.

Nadam se da ovo ne izlazi iz okvira dozvoljenog na temi.

Ma proslo je vrijeme, nece vise ratova ovdje biti... niti moze biti, jer smo okruzeni NATO savezom, normalni smo gradjani i cilivizovani smo za razliku omih sto su zatucani u svojim vukojebinama i drze se nekog srpstva i ustasluka koji ce vremenom izlapiti... jednom smo prosli ovu pricu od 92-95te tako da mi je jasno sve... Samo mi je zao sto necemo iskoristiti ovaj momenat da ukinemo entitet i ostslo kad se ovo stisa.... da budemo cjelovita drzava...
RODJEN SAM NA SJEVERU,
SLUSAJTE ME SVI,
VOLIM TEBE SARAJEVO,
ZIVOT SI MI TI.

FoSte95
Kontakt:

Post Postao/la FoSte95 » 27 feb 2022, 21:14

kolezeljovac je napisao/la:
27 feb 2022, 21:10
Ne znam odakle informacije da je Kijev opkoljen. Kad su većinu vojske Rusi povukli prema Jugu, a po Kijevu su sirene puštene radi upozorenja za bombardovanje....
Kličko izjavio, e sada možda to je malo preuveličao ne bi li SAD iEvropa odlučnije reagovali sa svojom vojskom

Zaključano

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: soxx i 10 gostiju.