Ruska invazija na Ukrajinu
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Ruska invazija na Ukrajinu
Hajde imbecili pokrenite se sad za NATO, EU...kad cetalji sute sad ko kuje i ne smiju pisnuti.
Rafa Nadal!
EDIN DŽEKO!!!
EDIN DŽEKO!!!
Svakom, iole potkovam strucnjaku sa ruske strane bilo je jasno da ce ova invazija unistiti Rusiju na ekonomskom planu. Dakle, ne postoji niti jedan validan argument suprostaviti se Zapadu na ovaj nacin.
Rusija vecinski zavisi od eskploatacije i izvoza energenata. Kljucni kupac do ovog sukoba bila je EU.
Ako vec nema ekonomske racunice (koja je kljuc svega), kada se skine plašt sa cijele šarade, ostaje jedino bolesna Putinova zelja za agresijom, da svijetu pokaze moc.
Ovom invazijom, uveliko je unazadio svoj narod. Privreda neke zemlje iskljucene iz slobonog protoka kapitala, jednostavno se urusi. Posljedice toga su glad, masovni protesti, udar na vlast i aharhija. Pitat cu te ja za neko vrijeme da li ce ruska policija moci mlatarati sve koji budu protestvovali diljem zemlje. Sad zasad moze.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 01 mar 2022, 14:19, ukupno mijenjano 1 put.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.
Sodeč po satelitskih posnetkih se ruska vojska pripravlja tudi na pravo ofenzivo na trimilijonsko ukrajinsko prestolnico Kijev. Pred ukrajinsko mejo je opaziti konvoj ruskih vojaških vozil, dolg kar 64 kilometrov.
Rusija je po navedbah BBC-ja izdatno okrepila svoje vojaške sile. Doslej naj bi imela v Ukrajini 40 odstotkov svoje vojske, zdaj pa naj bi se delež ruske vojske v Ukrajini povečal kar na 75 odstotkov, trdita ameriški obrambni vir ter vojaški analitik Jack Watling z Royal United Services Institute. --> 3/4 ruske vojske na teritoriju Ukraine brane Rusiju.
"Videli bomo bistveno bolj številčno in nasilno rusko vojsko. Šele zdaj se bo izkazalo, koliko je ukrajinska obramba dejansko močna," napoveduje Prezelj. --> ruska vojska zbog nemoci do sada, ce postajati brutalnija --> sto se moze i vidjeti na slucaju Kharkiwa.
Rusija ima bistveno večjo in bolj moderno vojsko od Ukrajine. Številčno je precej močnejša po številu pripadnikov in količini tankov, vojaških letal in druge vojaške opreme. "Čeprav gre za primerjavo največje in druge največje države v Evropi, moramo vedeti, da je bila ruska vojska razvita za napadalno delovanje, ukrajinska pa za obrambno. Ruska vojska ni samo številčnejša, je tudi bolj moderna, strateška. Ukrajina nima strateških jedrskih sil, Rusija jih ima," razlike pojasnjuje sogovornik, dekan Fakultete za družbene vede. --> ovo zaboravljamo, da su velike vojske stratesko ofanzivno naravnane. Male automatski defanzivno. Logicno.
Jos jedan detalj iz ruske vojne doktrine:
Obramboslovka Jelena Juvan je v ponedeljek na Televiziji Slovenija pojasnila, da je uporaba jedrskega orožja s strani Rusije zapisana v strateški vojaški doktrini in predvideva uporabo tudi v konvencionalnih oboroženih spopadih pod dvema pogojema: da je ogrožena ozemeljska celovitost Rusije in da na terenu s konvencionalno oborožitvijo ne dosegajo uspeha.
--> znaci upotreba nuklearnog oruzja, ako je ugrozena cjelovitost Rusije i ako nema uspjeha sa konvecionalnim oruzjem.
Citav intervju imate na: https://www.rtvslo.si/svet/evropa/zacen ... sko/614111
Ovaj konvoj ima tako da nastrada danas, kad se digne onih 70 aviona iz Poljske.
Rusija je po navedbah BBC-ja izdatno okrepila svoje vojaške sile. Doslej naj bi imela v Ukrajini 40 odstotkov svoje vojske, zdaj pa naj bi se delež ruske vojske v Ukrajini povečal kar na 75 odstotkov, trdita ameriški obrambni vir ter vojaški analitik Jack Watling z Royal United Services Institute. --> 3/4 ruske vojske na teritoriju Ukraine brane Rusiju.
"Videli bomo bistveno bolj številčno in nasilno rusko vojsko. Šele zdaj se bo izkazalo, koliko je ukrajinska obramba dejansko močna," napoveduje Prezelj. --> ruska vojska zbog nemoci do sada, ce postajati brutalnija --> sto se moze i vidjeti na slucaju Kharkiwa.
Rusija ima bistveno večjo in bolj moderno vojsko od Ukrajine. Številčno je precej močnejša po številu pripadnikov in količini tankov, vojaških letal in druge vojaške opreme. "Čeprav gre za primerjavo največje in druge največje države v Evropi, moramo vedeti, da je bila ruska vojska razvita za napadalno delovanje, ukrajinska pa za obrambno. Ruska vojska ni samo številčnejša, je tudi bolj moderna, strateška. Ukrajina nima strateških jedrskih sil, Rusija jih ima," razlike pojasnjuje sogovornik, dekan Fakultete za družbene vede. --> ovo zaboravljamo, da su velike vojske stratesko ofanzivno naravnane. Male automatski defanzivno. Logicno.
Jos jedan detalj iz ruske vojne doktrine:
Obramboslovka Jelena Juvan je v ponedeljek na Televiziji Slovenija pojasnila, da je uporaba jedrskega orožja s strani Rusije zapisana v strateški vojaški doktrini in predvideva uporabo tudi v konvencionalnih oboroženih spopadih pod dvema pogojema: da je ogrožena ozemeljska celovitost Rusije in da na terenu s konvencionalno oborožitvijo ne dosegajo uspeha.
--> znaci upotreba nuklearnog oruzja, ako je ugrozena cjelovitost Rusije i ako nema uspjeha sa konvecionalnim oruzjem.
Citav intervju imate na: https://www.rtvslo.si/svet/evropa/zacen ... sko/614111
Ovaj konvoj ima tako da nastrada danas, kad se digne onih 70 aviona iz Poljske.
Zadnja izmjena: Beko, dana/u 01 mar 2022, 14:23, ukupno mijenjano 2 puta.
dobre guzove ima Belma
Nije jos uvijek niko banovan na ovoj temi, par forumasa koji su ‘objektivni’ pa navijaju za Rusiju su sami skontali da je bolje da se povuku i to je potez koji pozdravljam.Kristijan je napisao/la: ↑01 mar 2022, 13:57Propaganda je čudo.
CNN je u tome prvak.
Nevjerovatno mi je da poturaju snimke i slike od prije 8 godina. A pri tome i fotografije koje nemaju nikakve veze sa Ukrajinom. Rusima i Ukrajincima.
Ok ide se na empatiju, ali s druge strane, živimo u 21. vijek kada je u par klikova sve više nego jednostavno provjeriti. Ono što nije moguće provjeriti jesu brojke. Tako da ono što iznose Rusi i Ukrajinci je prilično upitno. Kako o gubicima, tako i žrtvama.
Što se samog sukoba tiče, svaki normalan čovjek, neopterećen nagonom zločina, želi da se što prije završe i da se pokuša dogovorom uspostaviti kakav takav dijalog.
Što se Ukrajinaca tiče oni su nažalost žrtveno jagnje supersile koja će ih po svoj prilici ostaviti na cjedilu.
Što se Rusa tiče, oni su evidentno odlučili vojnom intervencijom spriječiti dalje širenje NATO alijanse i tako uticati na tokove i novi svjetski poredak.
Opredijelili su se za strategiju kotla i vidjećemo koliko će im to uspjeha donijeti na terenu.
Vidim da se u regionu mnogi bave preuzetom strategijom i njenim uspjehom ili neuspjehom... Na kraju će se ipak donositi zaključak, sada običan čovjek može da vjeruje ili sumnja u propagandu jednih odnosno drugih...
Kako god, ja se nadam da BiH neće biti neko novo žrtveno jagnje i da će koliko god danas bili podijeljeni Srbi, Bošnjaci i Hrvati, shvatiti da bi neki novi sukob zemlju vratio dva vijeka nazad... stoga i najgori mir je bolji od najboljeg rata.
Što se moderatora tiče na ovoj temi, ako se već dozvolila politička tema, bilo bi fer da se dozvoli i forumašima koji misle drugačije da iznesu stav. Primjetio sam da ih je par banovano samo zato što se ne slažu sa CNN viđenjem stvari. To mi je prilično bezveze, jer onda dolazimo do toga da se na temi može pisati samo ono što godi jednom uhu, pa bez obzira koliko bilo upitno i koliko bilo daleko od stanja stvari. Podrazumijeva se da diskusija ne ode na stranu šovinizma uvreda, već dijaloga zasnovanog na stavu, a ne uvredama prema bilo kome.
Tema nije politicka, nego informativna. Iskreno se nadam da ce za koji dan biti ugašena.
Koliko god bih ja volio da je odmah ugasim, nije realno u ovom trenutku to.
Svako ko bude opravdavao zlocine i stavljao ih u neki kontekst ‘usputnih beznacajnih zrtava’ bice udaljen s foruma.
Prpa je dostigla nesalomive visine.
I found freedom. Losing all hope was freedom.
Treba neko sa mudima izaći i jasno reći, zakucati laktascenka, svakako mu nema izlaza, Nelson( tj. Ovaj Murphy) i Sattler neka mu par vaspitnih udare.
1956., 1957., 1958., 1959., 1960., 1966., 1998., 2000., 2002., 2014.,2016.,2017.,2018.,2022.,2024
“In peace, may you leave this shore. In love, may you find the next. Safe passage on your travels, until our final journey to the ground. May we meet again.”
“In peace, may you leave this shore. In love, may you find the next. Safe passage on your travels, until our final journey to the ground. May we meet again.”
Nelson je otisao sad je tu mnogo bolji Murphy

"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"
Da da ispravio sam tek sam vidio da je početkom mjeseca doslo do promjene.
1956., 1957., 1958., 1959., 1960., 1966., 1998., 2000., 2002., 2014.,2016.,2017.,2018.,2022.,2024
Za borbe na urbanom podrucju i u ulicama su kljucne brutalna sila, sposobnost za borbu prsa u prsa, hrabrot i visoka motivacija.
Moral i motivacija je jasno na strani Ukrajinaca. A ruska vojska ima iskustva u ulicnim borbama u vidu cecenskih snaga i jedinica Wagner grupacije.
Bice pakleno kad bude trebalo da se sa cizmom zauzme grad.
Ovdje bi mogli jaku ulogu odigrati prostovoljci iz Europe, kojih ce biti sa svakim danom vise. Jer znamo da to nece biti obicni prostovoljci.
Moral i motivacija je jasno na strani Ukrajinaca. A ruska vojska ima iskustva u ulicnim borbama u vidu cecenskih snaga i jedinica Wagner grupacije.
Ovdje bi mogli jaku ulogu odigrati prostovoljci iz Europe, kojih ce biti sa svakim danom vise. Jer znamo da to nece biti obicni prostovoljci.
dobre guzove ima Belma
Ovi nasi fosili se sakrili vise od Dodika, kakve pick..e yebo te zivot.
" moj Isak i bla bla pitanje kako može bit njegovo dijete ona crnoj gori on engleskoj dva mijeseca nije bila snjim da rodi 2 mijeseca ranije možda grešim reko sam mu de ti proveri DNK "
Haman je unpopular opinion ne kritikovati naše, tako da ću preskočiti 

I found freedom. Losing all hope was freedom.
Sebicno je u ovom momentu smarati da nas prime u EU i NATO. U narednom periodu, mozda i narednim danima, svakako treba.
A ljudi slabo pamte to je ovde glavni problem
ko te jeb'o godinama **** te opet
-Beogradski sindikat
ko te jeb'o godinama **** te opet
-Beogradski sindikat
Nemoj pisat haman naljutit ce se GOAT

"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"
Al Dzaferović kako priča...veći fond riječi ima Goretzka s foruma.
Rafa Nadal!
EDIN DŽEKO!!!
EDIN DŽEKO!!!
-
- Kontakt:
Pa borili su se prsa u prsa vec drugi dan invazije.Beko je napisao/la: ↑01 mar 2022, 14:28Za borbe na urbanom podrucju i u ulicama su kljucne brutalna sila, sposobnost za borbu prsa u prsa, hrabrot i visoka motivacija.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/sa-veli ... /220301063
Sta cekaju Tuzla i ostali gradovi?
SM to the R.
🔴 Zvijezda Gradačac
🔴 Manchester United
🟢 SS.ba liga | Joint FC
🔴 Zvijezda Gradačac
🔴 Manchester United
🟢 SS.ba liga | Joint FC
- MortemHz
- Interni moderator
- Kontakt:
Zahiragić 1/1

Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Trenutno korisnika/ca: Beduin, JackW, soxx, VensanKasel i 10 gostiju.