Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Shategabri
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la Shategabri » 16 mar 2022, 08:11

Petrol 3,46 dizel. Na konto čega oni imaju i 0,50 skuplju cijenu od ostalih?
Na stranu što je i tih 2,96 za cijenu nafte za tržište previše.
Kad opet skoče cijene, ide hladno preko 4, možda i na 5 KM.
Naftni lobi kod nas jak ko NATO.
Koševo Zapad

Padovan
Kontakt:

Post Postao/la Padovan » 16 mar 2022, 08:31

Shategabri je napisao/la:
16 mar 2022, 08:11
Nabavili po skupljoj cijeni, i sad sigurno nemaju mnogo prostora da spuste cijenu, to je danas jasno, kod svih pumpadžija, jer su se cijene mijenjale dnevno.

E sad ide cijena dole na globalnom nivou, ali mi to nećemo osjetiti dok se ne potroše ove zalihe, što su kupljenje po većoj cijeni, a i oni će držati što duže na višim cijenama, kao po običaju, kada treba spustiti cijenu.

Dobro u svemu ovom što je ova situacija neplanirano napravila konkurenciju medju pumpašima, pa imamo ovolike raspone u cijenama, a oni su poznati po tome da se drže tu negdje sa cijenama.
1992-1995 nikad zaboraviti...

38 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO

FC Ljuta Krajina

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 16 mar 2022, 08:42

Padovan je napisao/la:
16 mar 2022, 08:31
Nabavili po skupljoj cijeni, i sad sigurno nemaju mnogo prostora da spuste cijenu, to je danas jasno, kod svih pumpadžija, jer su se cijene mijenjale dnevno.

E sad ide cijena dole na globalnom nivou, ali mi to nećemo osjetiti dok se ne potroše ove zalihe, što su kupljenje po većoj cijeni, a i oni će držati što duže na višim cijenama, kao po običaju, kada treba spustiti cijenu.

Dobro u svemu ovom što je ova situacija neplanirano napravila konkurenciju medju pumpašima, pa imamo ovolike raspone u cijenama, a oni su poznati po tome da se drže tu negdje sa cijenama.
Manipulacija. Jer kad cijene idu gore, onda imaju prostora i onda ekspresno dižu. Zarade koje uzimaju na tim manipulacijama su za naše uslove enromne.
Ma zalibo njih, oni su potpuno slobodni da formiraju cijene kako im odgovara.

Ode li cijena goriva na 4 KM, oni će biti glavni krivci što će poskupjeti sve od osnovnih životnih namirnica pa dalje.
Koševo Zapad

Sage
Kontakt:

Post Postao/la Sage » 16 mar 2022, 08:55

Padovan je napisao/la:

Malo mi je to glupo odnosno ne znam kako oni dizu te cijene, na koji nacin i na koje zalihe misle. Nesto ne znam da svaka benzinska ima rezervoare i rezervoare uskladistenog goriva.
Znaci kupis cisternu nafte koja kosta recimo 50 000km. I saspes to u rezervoar na benzinskoj. Cijena 2,50km. I vidis negdje, procitas da ce poskupit i ti dizes cijenu onome sto si vec platio po nekoj cijeni i onda se pravdas nije do mene, do rafinerije je. Oni zapravo vec sad zaradjuju za naredne cisterne koje ce kupit dal jeftinije il skuplje. Mislim nisam u tom poslu al ja kako sam shvatio kod nas gorivo poskupljuje slicno ovom objasnjenju: nas trojica narucimo hamburgere i cekamo i peku se na rostilju. I meni prvom pakuje i kaze 3km, tebi drugom kaze 5km a nekom trecem 7km. Pita treci pa sto ovo, kaze meso poskupilo.
Emancipate yourselves from mental slavery...

Memento Mori...

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 16 mar 2022, 08:56

08.03 cijena po barelu 123$, trenutno 98$. Nemaju zaliha kad puskupi na berzi i odmah moraju uzeti, ali kad pojeftini ispostavilo se da su uzeli zaliha za tri godine :rol:
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

jolicnikola
Kontakt:

Post Postao/la jolicnikola » 16 mar 2022, 08:58

a je li zna neko onu Gjyste Vulaj, onu šiptarsku pjevaljku iz Tuzi?

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 16 mar 2022, 09:01

Otelo je napisao/la:
16 mar 2022, 08:56
08.03 cijena po barelu 123$, trenutno 98$. Nemaju zaliha kad puskupi na berzi i odmah moraju uzeti, ali kad pojeftini ispostavilo se da su uzeli zaliha za tri godine :rol:
Vode dvostruku politiku cijena.
Kad cijene rastu djeluju instant i prodaju postojeće zalihe po većim cijenama.
Dok pri padu cijene barela, oni drže cijene dok ne potroše zalihe, pa će kao onda oboriti.
U svemu tome idu malverzacije sa prodajnom cijenom na pumpi, pa smo došli do toga da je cijena goriva od 3 KM pa naviše pri barelu ispod 100 $.
Naftaši su zasebna država u državi i rade šta im se hoće.
Koševo Zapad

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 16 mar 2022, 09:03

Sage je napisao/la:
16 mar 2022, 08:55
Padovan je napisao/la:

Malo mi je to glupo odnosno ne znam kako oni dizu te cijene, na koji nacin i na koje zalihe misle. Nesto ne znam da svaka benzinska ima rezervoare i rezervoare uskladistenog goriva.
Znaci kupis cisternu nafte koja kosta recimo 50 000km. I saspes to u rezervoar na benzinskoj. Cijena 2,50km. I vidis negdje, procitas da ce poskupit i ti dizes cijenu onome sto si vec platio po nekoj cijeni i onda se pravdas nije do mene, do rafinerije je. Oni zapravo vec sad zaradjuju za naredne cisterne koje ce kupit dal jeftinije il skuplje. Mislim nisam u tom poslu al ja kako sam shvatio kod nas gorivo poskupljuje slicno ovom objasnjenju: nas trojica narucimo hamburgere i cekamo i peku se na rostilju. I meni prvom pakuje i kaze 3km, tebi drugom kaze 5km a nekom trecem 7km. Pita treci pa sto ovo, kaze meso poskupilo.
Tako nekako, laički objašnjeno.
Vidjeh da su kao u RS inspektori utvrdili takav vid nepravilnosti i kaznili pumpadžije sa milion KM.
Realno to je smiješna kazna koliko su love uzeli dosad na tim malverzacijama i rado će je svi platiti i opet nastaviti po svom.
Koševo Zapad

enobarca
Kontakt:

Post Postao/la enobarca » 16 mar 2022, 09:13

Kako se kod vas gorivo krece, kod mene najjeftinije trenutno 2.81, najskuplje 3.41, V. Kladusa u pitanju, imal gdje jeftinije od 2.81 :mrgreen:

bombaysaphire
Kontakt:

Post Postao/la bombaysaphire » 16 mar 2022, 09:23

16 mar 2022, 09:03
Sage je napisao/la:
16 mar 2022, 08:55
Padovan je napisao/la:

Tako nekako, laički objašnjeno.
Vidjeh da su kao u RS inspektori utvrdili takav vid nepravilnosti i kaznili pumpadžije sa milion KM.
Realno to je smiješna kazna koliko su love uzeli dosad na tim malverzacijama i rado će je svi platiti i opet nastaviti po svom.
Ma kakve crne inspekcije , sve je to za qrac . Živiš u državi u kojoj će obični građanin uvijek nayebati , a ovi iznad nikad :kafa:

Na aerodromu svake godine ista priča , dođu sa policijom i stanu na izlasku parkinga od aerodroma , i tu "hvataju" divljake .
I budu do 12:00h i odu , e fazon je što od 12:00h kreće većina arapskih letova i tad svi divlji taksisti i prevoznici kreću u akciju :rol: :rol: :rol:

Nas je SDA yebala više od četnika i ustaša i što je najgore još i dalje to rade , ljudi nikako da progledaju :damn:
Naši navijači se sjajno zabavljaju. Maskoti EURO-a pjevaju "glupane, glupane, n****i se k****e", a on ne razumije pa pleše.
Dame i gospodo , najčitaniji sportski portal u državi !!!

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 16 mar 2022, 09:43

Konkurencijsko vijece BiH je ovlasteno da kontrolise cijene, izmedju ostalog goriva na bh trzistu.
Zakonom o konkurenciji uređuju se pravila, mjere i postupci zaštite tržišne konkurencije, kao i nadležnosti i način rada Konkurencijskog vijeća. Ovaj zakon se primjenjuje na sve privredne subjekte u smislu člana 2. Zakona o konkurenciji, ukoliko njihove aktivnosti imaju za cilj i posljedicu sprječavanje, ograničavanje ili narušavanje konkurencije na tržištu Bosne i Hercegovine, uključujući i privredne subjekte sa sjedištem u inostranstvu, a čija djelovanja proizvode uticaj na tržište Bosne i Hercegovine
Sto se tice de facto provedbe, tu inspekcije svakodnevno moraju djelovati na svim razinama.

Nakon prosjeka na globalnom trzistu, cijene diktiraju veliki uvoznici dok manji distributeri prate taj proces te se u pravilu "ravnaju" prema njima. Zna se koji su kapaciteti terminala, stanje zaliha a nadlezni imaju uvid te informacije svih aktivnosti. Druga stvar sto je kod nas posrijedi zabokrecina te sto se cesto presuti na sve nepravilnosti.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

TheChief
Kontakt:

Post Postao/la TheChief » 16 mar 2022, 10:14

Potrošačka korpa u FBiH za februar iznosila 2.389 KM

Prehrana – 44,52 posto = 1064 KM
Stanovanje i komunalne usluge – 14,25 posto = 340 KM
Higijena i održavanje zdravlja – 8,04 posto = 192 KM
Obrazovanje i kultura – 8,37 posto = 200 KM
Odjeća i obuća – 13,40 posto = 320 KM
Prijevoz – 5,77 posto = 138 KM
Održavanje domaćinstva – 5,65 posto = 135 KM

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 16 mar 2022, 10:17

TheChief je napisao/la:
16 mar 2022, 10:14
Potrošačka korpa u FBiH za februar iznosila 2.389 KM

Prehrana – 44,52 posto = 1064 KM
Stanovanje i komunalne usluge – 14,25 posto = 340 KM
Higijena i održavanje zdravlja – 8,04 posto = 192 KM
Obrazovanje i kultura – 8,37 posto = 200 KM
Odjeća i obuća – 13,40 posto = 320 KM
Prijevoz – 5,77 posto = 138 KM
Održavanje domaćinstva – 5,65 posto = 135 KM
Sad bi Fadil rekao, obrazovanje i kultura - nebitno, higijena i održavanje zdravlja - nebitno.
Koševo Zapad

Padovan
Kontakt:

Post Postao/la Padovan » 16 mar 2022, 11:12

Imaju oni svi sonde gdje znaju u svakom trenutku koliko imaju na stanju i mogu pratiti zalihe ili ručni mjerač, ali naftaši su zaštićeni uvijek bili.

Iako realno u ovom trenutku koje naručio u sedmice kada su cijene otišle na maksimum, taj je sad ispušio. Jer samo budala može sipati za 3,61 KM, a ovamo imaš 3,01 KM .
1992-1995 nikad zaboraviti...

38 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO

FC Ljuta Krajina

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 16 mar 2022, 11:13

Otelo je napisao/la:
Ne vode se dzaba ratovi oko nafte. Tu je ubjedljivo najveci profit na planeti, a ujedno i najveci lopovluk. Ekstrakcija nafte je prejeftina, ako je posmatras kroz prizmu prodajne cijene. Prilicno sam ubijedjen da je i globalno zagrijavanje i sva ta prica jednim dijelom pokrenuta od tih krugova. Nafte je sve manje, a enormnim cijenama ce se dobit odrzavat konstantnom godinama, iako se procentualno prodaje vjerovatno mnogo manje zbog alternativnih goriva i pokretaca motora. WIN-WIN situacija.

Pa imas primjer one pumpe u Zivinicama, IN Vivo. Covjek je jedno vrijeme odlucivao da on diktira cijene, koje su bile i do 20-30kf manje od prosjecnih. Medjutim, osim sto ga je konkurencija htjela unistit, normalno svoj dio kolaca(smanjivanjem cijene) nisu htjele izgubit ni vlasti, pa je evo 100 godina na sudu oko otvaranja novih pumpi. Najjace razlozi zabrane mu budu zastita okolisa i onda nakon 2 mjeseca tu nikne pumpa nekog drugog lanca. :rol:

jolicnikola
Kontakt:

Post Postao/la jolicnikola » 16 mar 2022, 11:23

a Elvana samo izbacuje nove hitove, ne prođe ni jedan mjesec bez njih :tokralju:

bombaysaphire
Kontakt:

Post Postao/la bombaysaphire » 16 mar 2022, 11:29

Od 30 maja kreće avionska linija Sarajevo - Varšava , 5 puta sedmično !!!
Bravo za novu upravu na aerodromu , ljudi razvaljuju primjer za ostale :bih: :bih: :bih:
Naši navijači se sjajno zabavljaju. Maskoti EURO-a pjevaju "glupane, glupane, n****i se k****e", a on ne razumije pa pleše.
Dame i gospodo , najčitaniji sportski portal u državi !!!

StevieG8
Kontakt:

Post Postao/la StevieG8 » 16 mar 2022, 11:30

bombaysaphire je napisao/la:
16 mar 2022, 11:29
Bravo za novu upravu na aerodromu , ljudi razvaljuju primjer za ostale :bih: :bih: :bih:
Ko to ide toliko u Poljsku :shock:
"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 16 mar 2022, 11:32

AshburtonG je napisao/la:
16 mar 2022, 11:13
Otelo je napisao/la:
Ne vode se dzaba ratovi oko nafte. Tu je ubjedljivo najveci profit na planeti, a ujedno i najveci lopovluk. Ekstrakcija nafte je prejeftina, ako je posmatras kroz prizmu prodajne cijene. Prilicno sam ubijedjen da je i globalno zagrijavanje i sva ta prica jednim dijelom pokrenuta od tih krugova. Nafte je sve manje, a enormnim cijenama ce se dobit odrzavat konstantnom godinama, iako se procentualno prodaje vjerovatno mnogo manje zbog alternativnih goriva i pokretaca motora. WIN-WIN situacija.

Pa imas primjer one pumpe u Zivinicama, IN Vivo. Covjek je jedno vrijeme odlucivao da on diktira cijene, koje su bile i do 20-30kf manje od prosjecnih. Medjutim, osim sto ga je konkurencija htjela unistit, normalno svoj dio kolaca(smanjivanjem cijene) nisu htjele izgubit ni vlasti, pa je evo 100 godina na sudu oko otvaranja novih pumpi. Najjace razlozi zabrane mu budu zastita okolisa i onda nakon 2 mjeseca tu nikne pumpa nekog drugog lanca. :rol:
Nafte je sve manje ali će biti sigurno prevaziđena u budućnosti.
Problem je što je jako malo proizvođača nafte koji mogu diktirati cijenu.

Šteta će biti ako ne budem živ pa da vidim ova društva što se oslanjaju na naftu kako se raspadaju.

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 16 mar 2022, 11:36

bombaysaphire je napisao/la:
16 mar 2022, 11:29
Još samo da se bolje povezu sa Austrijom. :mrgreen:

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Arnelv52, Bing [Bot] i 7 gostiju.