Lingvistika

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

OTNYS_YNWA
Kontakt:

Re: Lingvistika

Post Postao/la OTNYS_YNWA » 01 feb 2011, 23:02

brazzo je napisao/la:da li se i vi slažete sa konstatacijom da je nepravilno i nepotrebno prilikom pisanja ili govora upotrebljavati i glagol i pomoćni glagol biti u prošlom vremenu u isto vrijem, npr '' bilo došlo'' ili ''bio sam krenuo'', ''bio rekao'' zar nije ispravnije i logičnije reći samo ''rekao je'' :| to je nešto što se u zadnjih godinu 2 počelo pojavljivati u raznim novinama ali i u skoro svim medijima ali siguran sam da to nije bio slučaj ranije barem ne u tolikoj mjeri.
100% se slažem.

Adinjo
Kontakt:

Post Postao/la Adinjo » 03 feb 2011, 21:42

Radu, vozu, ucu itd.

Zar nije rade, voze, uce :?:

Ovo gore navedeo je govor naroda iz Cg. Imao sam priliku da radim sa ljudima iz Cg. Ja se jednostavno izgubim u nekim momentima.
"A True Gentleman Never Leaves His Lady" - Alessandro Del Piero.

★ 30 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO ★

OTNYS_YNWA
Kontakt:

Post Postao/la OTNYS_YNWA » 10 feb 2011, 00:53

Adinjo je napisao/la:Radu, vozu, ucu itd.

Zar nije rade, voze, uce :?:

Ovo gore navedeo je govor naroda iz Cg. Imao sam priliku da radim sa ljudima iz Cg. Ja se jednostavno izgubim u nekim momentima.
Sam si sebi dao odgovor. ( pošto si u prvom dijelu postavio pitanje ) :)
U Crnoj gori kažu
" Oni vozu auta "
" Oni uču/radu po čitav dan " 8-)

Puma
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Puma » 10 feb 2011, 01:26

Crnogorski jezik je vrlo zanimljiv, s obzirom da mi je majka iz Crne Gore, znam cak dosta dobro da parlam

evo ako ste culi neku rijec, a da ne znate sta znaci, slobodno ovde pitajte ;)

nego, ja imam jednu dilemu, je li ispravno reci "evo me u tramvaju" ili "evo me na tramvaju" jer cujem i jedno i drugo
Call the coroner!
There's gonna be a lot of slow singin' and flower-bringin'
If my burglar alarm starts ringin'

Analiticar=Ahmo
Kontakt:

Post Postao/la Analiticar=Ahmo » 10 feb 2011, 01:29

Puma je napisao/la:Crnogorski jezik je vrlo zanimljiv, s obzirom da mi je majka iz Crne Gore, znam cak dosta dobro da parlam

evo ako ste culi neku rijec, a da ne znate sta znaci, slobodno ovde pitajte ;)

nego, ja imam jednu dilemu, je li ispravno reci "evo me u tramvaju" ili "evo me na tramvaju" jer cujem i jedno i drugo
Definitivno "evo me u tramvaju", da skaces po tramvaju onda bi bio na njemu :mrgreen:
R.I.P VEDRAN PULJIC

Lesinari plus Novosadjani tople su bratske grupe.....

Monolog
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Monolog » 10 feb 2011, 01:32

Ako si Tom Cruise ili Wesley Snipes, onda je ISTINA da si na tramvaju. U svim ostalim slučajevima si u tramvaju :lol: . No, činjenica je da ćeš koristiti prijedlog na u sljedećem slučaju:"Idem na tramvaj" ili "Idem na bus". No, kada si već u jednom od ova 2 prevozna sredstva, onda ćeš koristiti prijedlog u(što je i logično).
"To repeat what others have said requires education. To challenge it requires brains.”

Puma
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Puma » 10 feb 2011, 01:35

Ma to mi je nekako logicno da se koristi prijedlog "u", al haj znaj :D
Call the coroner!
There's gonna be a lot of slow singin' and flower-bringin'
If my burglar alarm starts ringin'

muhovic
Kontakt:

Post Postao/la muhovic » 10 feb 2011, 08:47

Monolog je napisao/la:Ako si Tom Cruise ili Wesley Snipes, onda je ISTINA da si na tramvaju. U svim ostalim slučajevima si u tramvaju :lol: . No, činjenica je da ćeš koristiti prijedlog na u sljedećem slučaju:"Idem na tramvaj" ili "Idem na bus". No, kada si već u jednom od ova 2 prevozna sredstva, onda ćeš koristiti prijedlog u(što je i logično).
..hahha :lol: ..ima scena kada su oni i "u tramvaju" :lol: :mrgreen:

Thunderstruck
Kontakt:

Post Postao/la Thunderstruck » 10 feb 2011, 21:25

Nekada se govorilo Idem na gimnaziju, a sad Idem u gimnaziju.
Zbog toga što je gimnazija nekada predstavljala nešto veće i važnije od obične srednje škole, sad kad je prestala biti ono što je bila nekada bila koristi se prijedlog u.
Još uvijek se kaže Idem na fakultet, što ne znači da se nekad neće govoriti Idem u fakultet.
Kao što se kaže Ležim u bolnici, ali Na klinici i još mnogo takvih je primjera.

Dakle, prijedlog na nije u nekim slučajevima upotrijebljen samo onako.
"It's hard to believe it's not Scholes, it's Carrick you know..."

Monolog
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Monolog » 27 feb 2011, 10:34

@Thunder se nešto ušutio. :mrgreen: Nije valjda da vam nisu podvalili neke nove jezičke nedoumice.
"To repeat what others have said requires education. To challenge it requires brains.”

Fk_zeljo_1921
Kontakt:

Post Postao/la Fk_zeljo_1921 » 12 mar 2011, 22:44

Vozio sam Golf ili Vozio sam Golf-a.
i
Dobro vecer ili Dobra vecer
? Mislim da je u oba slucaja ova prva solucija?
"I've failed over and over and over again in my life and that is why I succeed." -Michael Jordan

OTNYS_YNWA
Kontakt:

Post Postao/la OTNYS_YNWA » 12 mar 2011, 22:47

Fk_zeljo_1921 je napisao/la:Vozio sam Golf ili Vozio sam Golf-a.
i
Dobro vecer ili Dobra vecer
? Mislim da je u oba slucaja ova prva solucija?
Ipak mislim da su sve četiri varijante pravilne
U prvoj rečenici, barem ja koristim tu prvu soluciju, mada većina ljudi koristi i to drugo.

Što se tiče drugog primjera, 100% je oboje pravilno. ;)

Unica_Liverpool_
Kontakt:

Post Postao/la Unica_Liverpool_ » 13 mar 2011, 08:54

brazzo je napisao/la:da li se i vi slažete sa konstatacijom da je nepravilno i nepotrebno prilikom pisanja ili govora upotrebljavati i glagol i pomoćni glagol biti u prošlom vremenu u isto vrijem, npr '' bilo došlo'' ili ''bio sam krenuo'', ''bio rekao'' zar nije ispravnije i logičnije reći samo ''rekao je'' :| to je nešto što se u zadnjih godinu 2 počelo pojavljivati u raznim novinama ali i u skoro svim medijima ali siguran sam da to nije bio slučaj ranije barem ne u tolikoj mjeri.
Pluskvamperfekat .... ;) ;) ;) ;)

Šta mislite da li je pravilno kod nas ili u Srbiji što se tiče Futur glagola .... U Srbiji govore npr. radiću, a kod nas radit ću .... Prije nisam pridavao veliku pažnju ovome, ali sada baš "zapne za oko" .... :) :) :) :)

Monolog
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Monolog » 13 mar 2011, 10:01

Sve su to ispravni oblici glagola raditi u futuru(ja ću raditi, radiću i radit ću), tako da...

OTNYS_YNWA
Kontakt:

Post Postao/la OTNYS_YNWA » 13 mar 2011, 10:28

Monolog vam je lijepo objasnio.
Ja bih dodao još samo to da se 'radiću' upotrebljava zbog lakšeg izgovora. ;)

Thunderstruck
Kontakt:

Post Postao/la Thunderstruck » 13 mar 2011, 11:29

radiću je srpska norma, radit ću je bosanska (ostvaruje se s krnjim infinitivom)
Ali pošto se bosanski jezik ostvaruje u tri norme, sve je ispravno, samo postoji problem kod normativnih oblika što jezikoslovci ne dozvoljavaju miješanje tvrdeći da treba ostati dosljedan jednoj normi.
Tako npr. ne dopuštaju kombinovanje u tekstovima ili općenito pa ne možeš napisati spoljašnji ako si ranije pisao vanjski ili umirovljenik ako si ranije pisao penzioner...

To je za mene čista glupost jer te odmah sakate ne dopuštajući ti da iskorisitiš sva bogatstva jezika.
"It's hard to believe it's not Scholes, it's Carrick you know..."

spielführer_21
Kontakt:

Post Postao/la spielführer_21 » 13 mar 2011, 11:40

Thunderstruck je napisao/la:radiću je srpska norma, radit ću je bosanska (ostvaruje se s krnjim infinitivom)
Ali pošto se bosanski jezik ostvaruje u tri norme, sve je ispravno, samo postoji problem kod normativnih oblika što jezikoslovci ne dozvoljavaju miješanje tvrdeći da treba ostati dosljedan jednoj normi.
Tako npr. ne dopuštaju kombinovanje u tekstovima ili općenito pa ne možeš napisati spoljašnji ako si ranije pisao vanjski ili umirovljenik ako si ranije pisao penzioner...

To je za mene čista glupost jer te odmah sakate ne dopuštajući ti da iskorisitiš sva bogatstva jezika.
Upravo to! No mene libo njonjo za jezikoslovce, ja se čak i trudim da koristim više norm. oblika u istom tekstu, pa čak i fudbal i nogomet da jednako koristim... 8-)
Omiljena forumašica: http://forum.sportsport.ba/memberlist.php?mode=viewprofile&u=2
Omiljeni muzičar: http://www.youtube.com/watch?v=lbauVj2vLu4

Unica_Liverpool_
Kontakt:

Post Postao/la Unica_Liverpool_ » 28 jun 2011, 09:04

Nije za naš jezik ali eto interesuje me ako neko zna zašto na srpskim portalima, televizijama itd..... uvijek piše se kako se čita npr..... Žo Vilfred Conga ili npr..... Baraka Obame eto sad valjda znate na šta mislim.....

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 28 jun 2011, 09:09

da bi se moglo napisati i ćirilicom.
Venus Williams ne bi mogao napisati ćirilicom, a Venus Vilijams može.

dubrava
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la dubrava » 28 jun 2011, 09:11

Unica_Liverpool_ je napisao/la:Nije za naš jezik ali eto interesuje me ako neko zna zašto na srpskim portalima, televizijama itd..... uvijek piše se kako se čita npr..... Žo Vilfred Conga ili npr..... Baraka Obame eto sad valjda znate na šta mislim.....
Zbog Vuka!! :D
Vuk Karadžić je bio srpski jezični reformator, prvi izgradio načela srpskog standardnog jezika, od kojega je, između ostalog, i poteklo to načelo; "Piši kako govoriš"
Inače, Vuk je počasni građanin Zagreba. Pa sad vi vidite :D
"Stvarna veličina kluba ne mjeri se trenutnim rezultatima, trofejima ili novcem, nego time koliko ga ljudi doživljava kao svoj – kao nešto bitno u svojim životima"

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: GeriOldman i 7 gostiju.