Otvoreno pismo:
"Obično je lopov najglasniji kad viče "Uhvatite lopova!"
Propaganda Kremlja naziva nas nacistima i fašistima, i proglašava sebe oslobodiocima koji su došli da denacifikuju Ukrajinu. Ovih dana cijeli svijet živi u mnogo laži i malo istine. Milijarde dolara su utrošene u stvaranje lažne slike o grandioznosti i promociji nehumanih ideja "ruskog svijeta". Onog koji donosi uništenje, smrt, patnju, glad i strah.
Protiv toga se možemo boriti samo istinom. Istina je da je svirepo čudovište napalo našu zemlju i naša je dužnost da je branimo. Azov u toj odbrani stoji najistureniji.
Azov je jedinica Nacionalne Garde koju su osnovali dobrovoljci 2014. kada je Rusija otela Krim, Lugansk i Donjeck. U ovoj jedinici ima Ukrajinaca, Rusa, Jevreja, Grka, Tatara, Bjelorusa...Pravoslavci, katolici, protestanti, pagani, jevreji i muslimani se bore zajedno već osam godina. Većinom komuniciramo na ruskom. Odbacujemo i nacizam i staljinizam jer je naša država teško propatila zbog oba totalitarna režima i lažnih ideologija.
Rusija je bombardovala Babi Yar gdje su pokopane mnoge žrtve nacizma. Putinisti zasipaju bolnice, škole, obdaništa i crkve. Putinovi vojnici ubijaju starce, djecu, trudnice, kao što su to radili Hitlerovi.
Nacizam je potreba za ubijanjem onih koji samo žele biti slobodni. To je vjerovanje u superiornost naroda, da se ima pravo vladati drugima, zlostavljati i pljačkati druge države. Na koga vas to podsjeća?
Azov će ostati najistureniji sve dok i posljednji okupator ne napusti našu zemlju. Mi nismo nikog napali, naš glavni cilj je odbrana i razvoj naše države, našeg naroda. Životi naših građana su važniji od bilo kakvih političkih ciljeva.
Mi, branioci herojskog Mariupola, podižemo naše mačeve i štitove ne samo da odbranimo Ukrajinu od sila zla, već da riješimo cijeli svijet kuge 21. vijeka. Ako se mi predamo, nakon nas će Kyiv i Lviv doživjeti istu sudbinu, a nakon toga i Varšava, Berlin i Pariz.
Želimo da se oni Rusi koji misle svojom glavom suprostave svojoj vladi koja šalje njihove sinove u sigurnu smrt, koja im predstavlja lažnu sliku umjesto bolne stvarnosti, koja ne dopušta ruskom društvu da živi, ne mrzi i razvija se.
Bataljon Azov."