ibrahimafelaj je napisao/la: ↑31 mar 2022, 15:52
AllGunsBlazing je napisao/la: ↑31 mar 2022, 15:43
Da to tako ide puna bi liga bila tih koji zele uloziti. To ti je u sustini bacanje para i onda se mozda posreci pa prodas jednog. A ti ulozio u 100.
U svakom slucaju je cilj ove Uprave da posluje na takav nacin jer je jedino tako moguce i opstati bez nekih velikih finansijskih sredstava. Prosjek godina na zadnjoj utakmici bio 20 u jednom trenutku. Cak i kad su nam svi igraci spremni, taj prosjek je blizu tom broju.
Pa i jest nam puna liga neke vrste investitora.
Koliko to klubova je jos ostalo da zivi od grada, ulaznica, sponzora i koji su oni na tabeli.
Od cega cemo mi sutra ziviti kad se ocistimo od dugova?
Mislis da cemo finansijski moci parirati ikome?
Klub mora da zivi od vlastite aktivnosti, od sponzora, ulaznica, tv prava, prodaje igraca i ostali prihoda koje klub moze sam da generise. Sve ostalo je puhanje balona koji ce da pukne kad tad. U nasim ligama npr ti baloni su investitor (olgun, husic, musija, tan, onaj iz zivijezde 09, itd), te politika ili budzetski novci ( manje vise svi ostali klubovi). Po mom misljenju ni jedno ni drugo ne valja. Jedini pravi nacin je samoodrzivost i trenutno ni jedan klub u bih nije dosao na taj level. Celik ima potencijal da bude samoodrziv klub, odnosno to vec jeste ako izuzmemo dugovanja iz proslosti. Samoodrziv klub je onaj koji usljed promjena u klubu UO, politike, itd moze da nastavi svojim putem. Sarajevo je za dlaku izbjeglo najcrniji scenarij, Sloboda ako dodje do promjene vlasti moze upasti u probleme, ovi sugar daddy klubovi svake sekunde mogu biti ugaseni, itd. Sto vise ljudi ima udio u klubu ( clanova sa aktivnim ucescem), sve je manja sansa da jedno ili vise maliciozni lica naprave stetu klubu. I za kraj, nas klub nema problem sa tekucim obavezama, nego sa dugovanjima iz proslosti i klub nije dostigao vrhunac u prihodima i rastu. To kada se desi, prvi ja cu traziti druge modele i prijedloge promjena.
All football clubs in Bosnia & Herzegovina are registered as not-for-profit associations of citizens. However, in practice, only one club allows its members to democratically participate and vote in its General Assembly - NK Čelik Zenica.