Ruska invazija na Ukrajinu

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Blejzer10
Kontakt:

Re: Ruska invazija na Ukrajinu

Post Postao/la Blejzer10 » 31 mar 2022, 17:32

Brokula je napisao/la:
31 mar 2022, 17:06
Stvarno ne mogu shvatiti opsjednutost Putinom ovog naseg sredovjevnog naroda. Ispocetka me iritirala ta kolicina gluposti, sad je vec zalosno gdje mi zivimo
Nije samo za Putina. Lijepe se za sva alternativna mišljenja vezano za bilo šta.

i to nije samo kod nas.

BIHpatriota
Kontakt:

Post Postao/la BIHpatriota » 31 mar 2022, 17:42

Najjači su oni statusi Bosnja "Putin ukinuo koronu" i onda stave njegovu sliku sa migom.

Soldat
Kontakt:

Post Postao/la Soldat » 31 mar 2022, 17:53

Ne treba zaboraviti kako su Bošnjaci reagovali na najave invazije 😁
slika

Drape
Kontakt:

Post Postao/la Drape » 31 mar 2022, 17:57

Šta je danas rekao Prokopenko:

Komadant Azova o Mariupolu: Vojnici gube svijest zbog gladi, čuvamo hranu i municiju

"Porcije smo ograničili na samo jedan obrok dnevno. Nema toplih obroka. Nema dovoljno hrane i vode za svoje vojnike. Ostajemo i bez zaliha municije, gledamo da pažljivo gađamo."

Major je potvrdio da vojska sada pije vodu iz radijatora i baterija.

"Nažalost, tako je. Čak ni ozbiljno ranjenim nemamo dati ikakvu drugu vodu. Ovo je humanitarna katastrofa, jer su i preostali civili u gradu u istom položaju", rekao je.

Kaže da i ranjenici učestvuju u odbrani.

Prije 1.5 - 2 sedmice ruska vojska ja zauzela bazu Azova, ali su uspjeli izvući hranu i municiju na vrijeme.

Komadant Azova se nada da će grad biti deblokiran: "Postoji šansa i ta operacija može biti izvedena."

tersnakvadrat
Kontakt:

Post Postao/la tersnakvadrat » 31 mar 2022, 18:13

Hajde jos malo, mozete vi to ! Goni bandu.

messilla
Kontakt:

Post Postao/la messilla » 31 mar 2022, 18:16

Au znaci bit ce haosa sa plinom. Mogla bi Rusija ozbiljno cucnuti brze nego sto se ocekivalo ako Njemacka odbije da placa u rubljama. Nejasno je da u cijeloj situaciji ultimatum daje strana koja moze najvise izgubiti. Djeluje da je ruska vlada pogubila konce.

Postavlja se pitanje i sta ce Srbija i BiH uraditi u ovoj situaciji :mrgreen:
Now the old king is dead! Long live the king!

2nd#Tripl3t

London! Paris! Rome! London! Berlin!
1992 2006 2009 2011 2015

redbull93
Kontakt:

Post Postao/la redbull93 » 31 mar 2022, 18:55

Na društvenim mrežama kruži snimka koja prikazuje mlade ruske vojnike s prevelikim kacigama koji mašu kalašnjikovima AK47 i žale se jedan drugome da su ih "bacili u g***".

"Morate znati istinu! Ministarstvo obrane Rusije nema pojma o nama niti što mi ovdje radimo. Bačeni smo u g****", govori jedan.

"Naše puške su iz 1940-tih godina. Iz njih se ne može pucati. Oni j***** šalju obične studente u rat", prenosi londonski Times.

Vojnici su navodno pripadnici 15. motorizirane brigade. Snimka je nastala u blizini Sumija, blizu granice s Rusijom, u kojemu su se zadnjih dana vodile žestoke borbe. Mladić iz Moskve Aleksandar Morozov (22) rekao je da se Ukrajinci bore poput zvijeri.

"Njihovi zrakoplovi uništavaju naše kolone vojnih vozila. Naša strana trpi velike gubitke, ginu tehničari, narednici, časnici, vojnici. Želimo to zaustaviti. Želim se ispričati cijeloj Ukrajini što sam došao ovdje. Sram me, ne želim nasilje u ovoj zemlji", rekao je, javlja Jutarnji list.

Snimka bi mogla posvjedočiti o padu morala među ruskim vojnicima.

Video pogledajte na ovoj poveznici.
Ono sto Čelik čeka
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
do kraja hrabro zajedno!!!

gruezi
Kontakt:

Post Postao/la gruezi » 31 mar 2022, 19:32

BIHpatriota je napisao/la:
31 mar 2022, 16:42
Ukrajina ne smije da dozvoliti bilo kakvu Republiku Srpsku na istoku koja ce moci blokirati spoljnopolitičke odluke,ako se to desi onda je to izdaja ukrajinskih interesa. Ne smiju ih Rusi na to prisiliti pregovorima. Jer onda će faktički Rusi moci blokirati vetom odluke i kontrolisati procese, plus ce im biti jeftinije da tako kontrolisu situaciju nego da oni moraju obnavljati iz svojih para porusene gradove. Ako dozvole da istok ima svoju policiju i vojsku u okviru nezavise Ukrajine, onda im je kraj funkcionalne države.
Ako ukri izgube u borbama za donetsk I luhansk onda I'm je bolje da priznaju novorusiju kao drzavu ..I zspadu isto tako..ostatak ukrajine u nato odmah.. bice hebenije zauzeti donetsk nego sto je bilo odbraniti kyev...ali sa kamikaze dronovima bice moguce .. okruzuje se kherson a ukr armija je na oko 35 km od melitopola... plan je da se dio ruskih snaga odvuce iz mariupola da okaksaju braniocima... rusi ako su pametni povuci ce se odmah iz khersona I melitopola prema berdijansku I tu dovesti mariupol u bezixlaznu situaciju... za sada jos tinja nada

Brkooo
Kontakt:

Post Postao/la Brkooo » 31 mar 2022, 21:10

Ukrainian army liberated Novovorontsovka, Mala Shesternya, Novohryhorivka, Topolyne, Kniazivka, Krasnivka, Svobodne, Kamyanka, Pryhirya, Kochubeivka, Orlove villages on the border of Kherson and Dnipropetrovsk regions.

Five villages returned under Ukriane Military control in Kherson Oblast; direction from Kryvyi Rih.

Ukrainian Ground Forces Command claim they've counted "almost 700 units of equipment withdrawing towards Ivankov, towards the Belarusian border.

Russians have abandoned Hostomel airport, per sr. US defense official.

Germany is considering the possibility of nationalizing the German subsidiaries of Gazprom and Rosneft, the Handelsblatt newspaper reports. :mrgreen:

DuljevinhoHaraldo
Kontakt:

Post Postao/la DuljevinhoHaraldo » 31 mar 2022, 21:41

Ka'ka je situacija? Jesu li Rusi na koljenima?
⚜️~⚜️~⚜️

"Azur je za sve mlade golmane Jan Oblak" - A. Husarić

Mirvić + Dudić + Hadžija = Najjači trio BH fudbala

kad ce poljska liga, fali mi hamulic, hebo svjetsko:-) - @babino

huupmil
Kontakt:

Post Postao/la huupmil » 31 mar 2022, 22:09

admin je napisao/la:
31 mar 2022, 08:42
S druge strane, ne slažem se da je to dovoljno da bi tekst nešto i vrijedio. Ipak bi bilo potrebno i pročitati primjere koje navodi, a o kojim poneko mozda nešto i zna, pa kad vidiš da lupa gluposti na onom o čemu ponešto znaš, vidiš da čovjek ima potpuno iskrivljenu sliku dešavanja i da je vjerovato onda iskrivljena i u dijelovima o kojim ne znaš ništa.

Ne vidim nikakav razlog zbog kojeg ne bih mislio da lik samo onako bezveze bomba stvari onako kako mu se dopadaju, tj. da "analiza" ima ikakav temelj u činjenicama, tj da ima ikakvu veću vrijednost od onog što mi laici ovdje pišemo, osim možda u broju napisanih riječi.
Tvoj komentar na moje prvo prenosenje analiza iz pera ovog autora je bio sledecei
Taj neki vojno-takticki dio je i razlog sto nisam obrisao post. O tome veze nemam, ali eto, jedno vidjenje trenutnog stanja, ne skodi na temi.
Dakle, prvo nisi upucen u detalje, sada znas ipak nesto vise i ne trebaju ti tumaci i lako prepoznajes slabe tacke u tekstu.

Ja cu se jos jednom zamisliti nad tvojim kvalifikacijama i provjeriti da nije problem u meni - da li sam kontaminiran pristrasnim propagandnim smecem, jos jednom procitati tekst i secirati ga ovdje u zakljucke:

1. Sovjetska dotkrina organizacije vazdusnih snaga je koncipirana drugacije od americke (cije letjelice imaju puno vise funkcija i efektivno zamjenjuju PVO i kopnene jedinicje), rusko vazduhoplovstvo da bi funkcionisalo zahtjeva dodatne i posebne PVO baterije, radare i mora sinergijski da djeluje sa kopnenim trupama.
Uzet je primjer Sirije gdje su se odigrale odlucujucu ulogu, ali dodaje autor,
u Ukrajini je sve to palo u vodu
- dakle radili su u hodu bez potrebnih priprema i rezultat je izostao

2. Zahvaljujuci kontraobavjestajnim podatcima Ukrajinci su izbjegli unistavanje veceg broja avijacije i mobilnih PVO sistema u prvoj fazi borbe, sto je uzrokovalo operativnu pauzu od 10 dana kada su Rusi znatno opreznije djelovali u napadima i zato samo registrovanih 100 borbenih naleta dnevno sto je s obzirom na intenzitet sukoba jako malo. Ukrajinski PVO je po kapacicetu najveci u Evropi iza Rusije.

3. Paralelno, pri kopnenim operacijama uz realne podatke preko americkih satelita,
Ukrajinci su prevazisli sva Ruska ocekivanja o motivisanosti i sposobnosti za borbu, pogodovalo je tome i Ruski imperativ brzog napredovanja gdje nisu pravilno razvijeni borbeni rasporedi ( dakle, kretali su se bez trupnih PVO, sistema za elektronsko ratovanje, izvidjackih sistema i cisterni sa gorivom) i u par dana se razvila strategija dronovskog ratovanja i upotrebe avijacije gdje ciljaju prvenstveno neaktivne ruske PVO baterije (zasto su isli ugaseni autor ne oktkriva - ali je ocito teski propust) i logisticke komvoje "za koje se od hladnog rata zna da su meki trbuh sovjetske doktrine dubokog prodora".

4. Nakon dobrog Ukrajinskog odgovora i dizanja morala i propagande o mogucnosti suprostavljanja, Rusi povlace opet (prema autoru pogresan potez).
U namjeri da zaobidju Ukrajinsku obranu Rusi krecu u ofanzivne akcije sa niskim naletima avionima Su30 i Su34, gdje su ih Ukrajinci docekivali lakim provitavionskim lanserima i potvrdjuje autor da je u kratkom roku izgubljeno 5 lakih letjelica i par Su25, autor karakterise gubitke blamantnim i neodrzivim.

Evo za pocetak- opet saam do pola procitao tekst i izvukao ovo obilje informacije u pokusaju da formatiram vremensku liniju desavanja. Ove 4 tacke ne znam na koji nacin su propagandne obzirom da su jako informativni i nicim ne umanjuju uspjehe Ukrajinaca ili Rusa, ovo mi je primjer nepristrasnog komentarisanja.

Jel mozes precizirati dijelove sa kojima se ne slazes i koje bi ti drugacije postavio.
Blejzer10 je napisao/la:
31 mar 2022, 17:32
Nije samo za Putina. Lijepe se za sva alternativna mišljenja vezano za bilo šta.

i to nije samo kod nas.
Alernativna misljenja jesu popularna i to je jako velika tema. Ali kako i ne bi bila kada je reputacija marketisnih i medijskih kuca dotakla dno i kada su siroko razotkrivene manipulacije obmanjivanje i zaglupljuje javnost.

Medijska manipulacija najbolje ide medju poluobrazovanim grupama - onima koji imaju iluziju razumjevanja stvari, dobili su diplomu o znanju u uskom okviru i dobro su ukalupljeni u medijski i propagandni okvir.
Zato su u Americi i Evropi (ajmo sad kontraverznu temu uzeti) - trampovi glasaci satanizovani kao antivakseri i budale, jer zaista imaju u prosjeku nizi stepen obrazovanja. Naravno - treba praviti razliku medju ljudima koji su gledali analize cuvenih mikrobiologa i pokusavali da uce paralelno mikrobiologiju na nekom nivou razumjevanja i vecinom nase dijaspore kojoj je dovoljno reci Bil Gejc oce da nas cipuje i pobije.

deno_TM87
Kontakt:

Post Postao/la deno_TM87 » 31 mar 2022, 22:48

Mariupolj pred totalnim padom, nažalost. Momački su se držali.

Uznemirujući snimci "povlačenja po planu". Uništena kolona, spaljeni agresori.
Željezničar über alles!

Slava Ukraïni!

Leeds United Football Club!

StevieG8
Kontakt:

Post Postao/la StevieG8 » 31 mar 2022, 22:56

Sta je s Ilije
"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"

gruezi
Kontakt:

Post Postao/la gruezi » 31 mar 2022, 22:57

Dostavljena su 4 helikoptera mtsa mariupolu I to ce im produziti zivot jos 2 dana...izvlacili su ranjenike a jedan helikopter pun ranjenika je srusen .. sto prije dodzu do berdijanska sanse za mariupol rastu ... dosta rusa je okruzeno oko kijeva I nadam se razmjeni ako padne mariupol

zagor1987
Kontakt:

Post Postao/la zagor1987 » 31 mar 2022, 23:00

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... i-15178035
Poslali rusi da se rijesavaju otpada i dobro im ide sto ti je reci strategija,svi trebaju na ruje biti ljubomorni. Jbte sta su ovog kao najnovijeg naoruzanja zijanili od sistema raznih,termi raketa itd i onda kazu taktika je to sila su itd

zagor1987
Kontakt:

Post Postao/la zagor1987 » 31 mar 2022, 23:10

redbull93 je napisao/la:
31 mar 2022, 18:55
Na društvenim mrežama kruži snimka koja prikazuje mlade ruske vojnike s prevelikim kacigama koji mašu kalašnjikovima AK47 i žale se jedan drugome da su ih "bacili u g***".

"Morate znati istinu! Ministarstvo obrane Rusije nema pojma o nama niti što mi ovdje radimo. Bačeni smo u g****", govori jedan.

"Naše puške su iz 1940-tih godina. Iz njih se ne može pucati. Oni j***** šalju obične studente u rat", prenosi londonski Times.

Vojnici su navodno pripadnici 15. motorizirane brigade. Snimka je nastala u blizini Sumija, blizu granice s Rusijom, u kojemu su se zadnjih dana vodile žestoke borbe. Mladić iz Moskve Aleksandar Morozov (22) rekao je da se Ukrajinci bore poput zvijeri.

"Njihovi zrakoplovi uništavaju naše kolone vojnih vozila. Naša strana trpi velike gubitke, ginu tehničari, narednici, časnici, vojnici. Želimo to zaustaviti. Želim se ispričati cijeloj Ukrajini što sam došao ovdje. Sram me, ne želim nasilje u ovoj zemlji", rekao je, javlja Jutarnji list.

Snimka bi mogla posvjedočiti o padu morala među ruskim vojnicima.

Video pogledajte na ovoj poveznici.
Ovako su se kupili lesevi takozvanih vikendasa oko brda po Sarajevu,ulete ljudi u starkama pojma nemaju gdje su tj zalutaju poslije od njih ostane licna i les i nazad za Srbiju al jok dje ce oni to djecu slat

SMR187
Kontakt:

Post Postao/la SMR187 » 31 mar 2022, 23:27

StevieG8 je napisao/la:
31 mar 2022, 22:56
Sta je s Ilije
ima tweet objavljen prije 50min
SM to the R.
🔴 Zvijezda Gradačac
🔴 Manchester United
🟢 SS.ba liga | Joint FC

StevieG8
Kontakt:

Post Postao/la StevieG8 » 31 mar 2022, 23:33

SMR187 je napisao/la:
31 mar 2022, 23:27
StevieG8 je napisao/la:
31 mar 2022, 22:56
Sta je s Ilije
ima tweet objavljen prije 50min
:thumbup:

Vidjeli malo rat i ajmo kuci

Ako koga zanima jos
"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"

Tristan
Kontakt:

Post Postao/la Tristan » 31 mar 2022, 23:55

zagor1987 je napisao/la:
31 mar 2022, 23:00
Poslali rusi da se rijesavaju otpada i dobro im ide sto ti je reci strategija,svi trebaju na ruje biti ljubomorni. Jbte sta su ovog kao najnovijeg naoruzanja zijanili od sistema raznih,termi raketa itd i onda kazu taktika je to sila su itd
Otkud to Rusima, oni ratuju puskama iz 2. svjetskog rata.
Java, dobio sam vizu,
java, pobjede u nizu,
java, igramo sa stilom,
java, na Gradskom sa Aston Vilom.

BenWhite
Kontakt:

Post Postao/la BenWhite » 31 mar 2022, 23:58

Tristan je napisao/la:
31 mar 2022, 23:55
zagor1987 je napisao/la:
31 mar 2022, 23:00
Otkud to Rusima, oni ratuju puskama iz 2. svjetskog rata.
Tebi treba deputinizacija definitivno.
41:34

Zaključano

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Majestic-12 [Bot] i 12 gostiju.