Ruska invazija na Ukrajinu
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
- ASD
- Kontakt:
Re: Ruska invazija na Ukrajinu
Amerika živi zbog kontrole nafte?
Jesi ti svjestan da je nafta samo mali djelić njihove privrede?
Ja ti mogu do sutra nabrajati njihove brendove mimo nafte.
Amerika ne zavisi od svojih resursa jer imaju inovacije.
Rusija itekako zavisi od par resursa. Zbog toga što ne znaju proizvesti proizvod široke potrošnje.
Rusija itekako zavisi od par resursa. Zbog toga što ne znaju proizvesti proizvod široke potrošnje.
-
- Kontakt:
Ne bih rekao da je dijelić nego jako bitan segment.ASD je napisao/la: ↑02 apr 2022, 13:42Amerika živi zbog kontrole nafte?
Slažem se da je Amerika manje ovisna od svojih resursa a više do svog uticaja. Brendove isto se slažem da imaju bolje nego Rusija( ne svaki , ali u globalu da). Ali sve u svemu , svako od nečega ovisi . Također ukoliko se plin poveže na kinesko tržište , Rusija će manje ovisiti od potrošnje u EU .
Ovaj fkt retardiran
- AshburtonG
- Kontakt:
Dobro tu nije mnogo ni promasio. Dolar najvecu vrijednost i ima zbog cinjenice da se nafta prodaje u dolarima, a sve dok je tako Ameri mogu stancat zelene koliko hoce, a da ni ne osjete inflaciju i devaluaciju dolara. Zbog toga je i pao Gadafi, jer je prevelik zalogaj pokusao progutat gurajuci sopstvenu valutu umjesto istog kao main sredstvo placanja nafte.ASD je napisao/la: ↑02 apr 2022, 13:42Amerika živi zbog kontrole nafte?
- ASD
- Kontakt:
Promašio je debelo.
Samo uzmite kakve sve proizvode Amerika proizvodi i vidjet ćete koliko ovisi o nafti.
Ne treba mi list papira i ne treba mi google.
Amerika je najveća svjetska sila davno prije petrodolara. Petrodolari su tek u upotrrbi nakon što je došlo do sloma Bretton woodsa.
Samo uzmite kakve sve proizvode Amerika proizvodi i vidjet ćete koliko ovisi o nafti.
Amerika je najveća svjetska sila davno prije petrodolara. Petrodolari su tek u upotrrbi nakon što je došlo do sloma Bretton woodsa.
- AshburtonG
- Kontakt:
Cime finansira tu proizvodnju?
- ArtemisFowl
- Kontakt:
ASD je napisao/la: ↑02 apr 2022, 14:22Promašio je debelo.

- ASD
- Kontakt:
Pa nema to veze. Bill Gates bi bio uspješan i da je uzimao zajmove i u eurima. Jer je imao ideje.
Nije ga finansirala država. Nego takođe inovatori samo na finansijskom polju koji su unaprijedili vještine i tehnike da znaju prepoznati biznis ideju.
Sa tobom stvarno je suludo diskutovati,Rusija zivi i zavisi od plina i nafte daj na recu u cemu su to od amera bolji? Americke brendove i sta je sve njihovo mozemo nabrajati do zore u cemu su rusi bolji oruzije,tehnologija,auto industrija,avio,daj nas prosvijetli svega ti. Znas li koliko Tesla zaradi,Lockhead,Google,Apple,Mc Donalds itd moj djecace. Jedan Javeljin i F35 su pojam za ove ruske vladare neba,babaroge,i slicne rakete od kojih svijet drhtimerdanovic je napisao/la: ↑02 apr 2022, 14:09Ne bih rekao da je dijelić nego jako bitan segment.ASD je napisao/la: ↑02 apr 2022, 13:42Amerika živi zbog kontrole nafte?
Slažem se da je Amerika manje ovisna od svojih resursa a više do svog uticaja. Brendove isto se slažem da imaju bolje nego Rusija( ne svaki , ali u globalu da). Ali sve u svemu , svako od nečega ovisi . Također ukoliko se plin poveže na kinesko tržište , Rusija će manje ovisiti od potrošnje u EU .
- AshburtonG
- Kontakt:
To su vec kruske i jabuke, mada i tu nije isto uzimati zajam u euru, a vodit glavni biznis u dollarima. Mala fluktuacija valute i odmah imas ogromne minuse/pluseve u EBIT-u.
Za ekonomiju na drzavnom nivou, pogotovo za ulaganje u ideje, kako ti to nazivas, stabilna valuta je prvi preduslov uspjeha, a dolar stabilnost najvise moze zahvalit vezivanju za naftu, kao npr sto mi mozemo zahvalit vezivanju za euro.
Da im nafta nije bitna, ne bi im 90% ratista i politicke netrepeljivosti bilo upravo vezano za drzave koje imaju naftu ili se nesto pitaju na tom polju.
- ASD
- Kontakt:
Kakvu naftu imaju Afganistan ili Vijetnam?
Ja ti kažem. Amerikanci su davno prije petrodolara krenuli sa svojim inovacijama i svjetskom dominacijom da bi to bio glavni faktor. Faktor jeste, ali glavni nije.
Da Rusi to imaju misliš da bi imali proizvode široke potrošnje? Naravno da ne.
Ja ti kažem. Amerikanci su davno prije petrodolara krenuli sa svojim inovacijama i svjetskom dominacijom da bi to bio glavni faktor. Faktor jeste, ali glavni nije.
- AshburtonG
- Kontakt:
Joj mani se spinovanja; jer ti to ne ide. Afganistan? Naravno da imaju naftu, a jos bitnije imaju litijuma u kolicnama vrijednim preko triliona dollara. Vijetnam? Nakon Kine i Indije, treci po broju rezervi nepreradjene nafte, najvise u juznim dijelovima.ASD je napisao/la: ↑02 apr 2022, 15:39Kakvu naftu imaju Afganistan ili Vijetnam?

Litijum ce u buducnosti biti nova nafta.
Rusi nemaju stabilnu valutu, samim tim ne mogu nista kvalitetno ni uvest. Za ideje ti je import bitan kao i sama ideja, jer ne postoji drzava na svijetu koja moze na osnovu svojih dobara postat velesila. Bez stabilnog novca nema nista.
Osim toga, nasi prostori su vazda bili megalomanski inspirisani, a pogotovo podrucje SSSRa. Kvantitet ispred kvaliteta. Pomijesas ta dva faktora i dobijes odgovor zasto Rusi nemaju proizvode siroke potrosnje na nivou USA.
- ASD
- Kontakt:
Jesi svjestan da su ih ratovi u Vijetnamu i Afganistanu koštali nekoliko triliona? Nalazište ne znači isto što i profit. Profitom od tih resursa da krenu otvoreno koristiti u svoje svrhe ne bi nikada rat otplatili, razumiješ?AshburtonG je napisao/la: ↑02 apr 2022, 16:50Joj mani se spinovanja; jer ti to ne ide. Afganistan? Naravno da imaju naftu, a jos bitnije imaju litijuma u kolicnama vrijednim preko triliona dollara. Vijetnam? Nakon Kine i Indije, treci po broju rezervi nepreradjene nafte, najvise u juznim dijelovima.ASD je napisao/la: ↑02 apr 2022, 15:39Kakvu naftu imaju Afganistan ili Vijetnam?
Da Rusi to imaju misliš da bi imali proizvode široke potrošnje? Naravno da ne.![]()
Litijum ce u buducnosti biti nova nafta.
Rusi nemaju stabilnu valutu, samim tim ne mogu nista kvalitetno ni uvest. Za ideje ti je import bitan kao i sama ideja, jer ne postoji drzava na svijetu koja moze na osnovu svojih dobara postat velesila. Bez stabilnog novca nema nista.
Osim toga, nasi prostori su vazda bili megalomanski inspirisani, a pogotovo podrucje SSSRa. Kvantitet ispred kvaliteta. Pomijesas ta dva faktora i dobijes odgovor zasto Rusi nemaju proizvode siroke potrosnje na nivou USA.
I evo jedno pitanje. Na koje mi niko neće nikada dati odgovor.
Uzimamo tvoju logiku. Ameri su napali Irak da se dokopaju nafte. OK
Zašto su onda Rusi uzimali naftna polja?
- AshburtonG
- Kontakt:
Pa de ti nama reci, zbog cega su Ameri tamo ratovali? Da uvedu demokratiju u zemljama za koje 99% Amerikanaca nikad ne bi ni culo, da nisu imali vojsku tamo?
Ko misli da iza bilo kojeg rata, stoji ista sto nema veze s ekonomijom, on zivi u nekim svojim iluzijama.
Kako mislis zbog cega? Sam si sebi odgovorio na primjeru USA.
Ko misli da iza bilo kojeg rata, stoji ista sto nema veze s ekonomijom, on zivi u nekim svojim iluzijama.

Kako mislis zbog cega? Sam si sebi odgovorio na primjeru USA.
Čitam na nekoj srpskoj stranici komentare na sliku zelenskog koja je postavljena u vidu crvene krpe da bi se vrijeđao.
Zahvaljujem se svemu i svačemu što nisam rođen u Srbiji i što sam dio svijeta koji osuđuje ovaj rat tj agresora,rusiju.
Jadno
Zahvaljujem se svemu i svačemu što nisam rođen u Srbiji i što sam dio svijeta koji osuđuje ovaj rat tj agresora,rusiju.
Jadno
7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.
Srbski tabloidi pod kontrolom Vučića su sramota za Srbiju,takva propaganda se vidi samo u Rusiji i Sjevernoj Koreji zato i neće ući u EU vjerovatno nikad.
1974---1975---1976---2001---2013---2020