Ne znam ko umanjuje , ja licno ne ali isto tako ne glorifikujem uspjeh Lewisa ili Michaela kao neki.Neutral je napisao/la: ↑22 apr 2022, 20:30I dalje sportske fekalije pokusavaju na sve nacine degradirati sve uspjehe Lewisa. To je isto da neko kaze Schumi je imao tako dominantan bolid da je poziciju broj cetiri prestizao za krug.
Formula nije individualni sport, vec timski. Uspjeh vozaca zavisi i od tima, no vozac mora imati kapacitet da iznesi sav potencijal svog bolida. Evo vidimo to u odnosu Leclerca i Sainza. Jedan dominira, drugi pravi samo greske.
Generalno , F1 je sport gdje je kroz historiju vecina vozaca u datom trenutku skillsom bila u 10%.Ne moze me niko ubjediti da je Lewis skillsom bolji vozac od recimo Alonsa , da je Vettel bolji vozac od Kimija a isti su imali X puta vise trofeja.
Kad se shvati da je ovo timski sport gdje masina koju vozis odredjuje tok onda si na pravom putu do odgovora.Sav uspjeh pojedinaca je mnogo manji nego uspjeh tima.Ono sto je Lewis osvojio , osvojilo bi sigurno 5-6 vozaca na gridu u Mercedesu , isto vazi za Michaela , Jensona i koga vec ne.Splet okolnosti , sreca , momentum i postanes Svjetski prvak.
Komparacija Leclera i Sainza nije parametar uopste.Generalno ova sezona ne moze biti parametar jer su totalno promjenjeni uslovi voznje , setupi i generalno voznja bolida.Neko se prije , neko kasnije adaptira.
Onda isto mozemo reci da tamo neki ruki iz Williamsa objasnjava stvari covjeku koji ima 100+ pobjeda i 7 titula ?
Moto GP je obrnuto , tu je skills 70-80%.Veliki su i u kantama titule osvajali.Mnogo individualniji sport.