Dala mu se šansa nakon SP-a. Druga stvar je što je doživio pad kada je klupska karijera u pitanju, pa je dosta lutao, čak u jednom trenutku bio i u Seriji B.
Zaboravljeni i potencijalni fudbaleri u reprezentaciji BiH
Moderatori/ce: ribery,insider,Monolog,TaRgEt_,_dreamer_
Re: Zaboravljeni i potencijalni fudbaleri u reprezentaciji BiH
League winners
Yugoslavia - ★★
Bosnia&Herzegovina - ★★★★★
Cup winners
Bosnia&Herzegovina - ★★★★★★★
London Paris Rome London Berlin
1992 2006 2009 2011 2015
Yugoslavia - ★★
Bosnia&Herzegovina - ★★★★★
Cup winners
Bosnia&Herzegovina - ★★★★★★★
London Paris Rome London Berlin
1992 2006 2009 2011 2015
Ma ja, sigurno da je tako, vidjelo se to i u ovim zadnjim prijateljskim utakmicama. Nije tu isključivo Petev kriv da se razumijemo, većina selektora bi istu stvar napravila.h1a2s3o4 je napisao/la: ↑03 maj 2022, 00:11Slažem se sa svime sto si napisao, samo što će Petev 99% opet staviti Šehu i Miru. Zašto?Raonffa je napisao/la: ↑03 maj 2022, 00:05Ma nismo mi nikada znali prepoznati trenutak kada treba gurati nekog igrača, osim ako nije baš sila prilika kao što se desilo sa Ahmedhodžićem i Hadžikadunićem gdje se Zukanović oprostio, Šunjić i Memišević otišli u Kinu, Bičakčić se povrijedio (evo nema lika haman dvije godine), skoro da nije ni imao ko drugi igrati osim njih.
Prcić se trebao gurati odmah nakon što je izašao iz mlade repke, a realnost je da dečko ni dan danas nije standardni član ne prvih 11, nego reprezentacije općenito.
Da ne idem sad u detalje, ima tih primjera dosta.
Uglavnom, ova Liga nacija na ljeto je odličan momenat da se isforsiraju Kovačević, Dedić i Gazibegović, da dobijemo igrače za budućnost plus još da ih poguramo sa eventualnim transferom.
Tako bi to trebale raditi reprezentacije koje imaju sistem i gledaju u budućnost, ali svi mi znamo da će Petev na gol opet staviti Šehića i na desnog bočnog Miru Stevanovića.
Svaka čast Šehi i Miri, naravno da nemam ništa protiv njih, ali igrači od 33-34 godine koji igraju daleko od top nivoa apsolutno ne moraju biti prvi izbor, u reprezentaciji koja se suštinski ne bori za bilo šta, kada imaš priliku gurnuti mlađe igrače koji možda mogu dostići taj top nivo koji oni nisu mogli.
Dobro si rekao reprezentacija se ne bori za bilo šta, ali bori se Petev za stolicu.
To je problem kada nemas dobrog i stabilnog trenera kojem navijaci vjeruju, a treba da gradi reprezentaciju. Plasi se rezulteta radi licnog opstanka i normalno da ce prije gledati licni interes nego opci.
Rijetko ko je od naših trenera imao muda staviti mlade igrače, Muzurović je čini mi se gurnuo Džeku, Ibiševića i Salihovića u onim kvalifikacijama za Euro 2008, a kasnije su pod Ćirom stekli full afirmaciju.
Svi ostali treneri su imali manje više taj alibi borbe za stolicu i rezultata, ali kažem dijelom je tu problem i do saveza/javnosti s obzirom da mi uvijek očekujemo nekakav rezultat bez obzira na (ne)kvalitet tima.
Da je bilo pameti pa da se nakon dolaska Peteva javno reklo kako se repka okreće podmlađivanju i da rezultat nije primarni cilj (makar u ovom ciklusu kvalifikacija za SP 2022), ali jok kod nas od saveza, trenera, igrača pa do navijača svi redom najavljuju borbu za odlazak na veliko takmičenje i onda kada popušimo kuku lele sve propadne kao kula od karata i tako u krug.
"Kako nemamo trofeja? Pa jel se druga liga igra za trofej? A i da nemamo trofeja,imamo vise navijaca. Jeste vidili utakmicu sa Jedinstvom?"
Kako mislis, momak igrao za Sochaux, bio kapiten mlade reprezentacije, ali Tino Susic uletio prije njega za Brazil.
Ma dobro vala brate dala mu se šansa u prvoj kvalifikacionoj za Euro 2016 protiv Kipra, odmah dečku na leđa natovarili epitet "nasljednik Misimovića", odigrao prosječnu utakmicu i zatvorili mu vrata reprezentacije.
Odigrao je poslije protiv Izraela u novembru te godine drugo poluvrijeme kada je utakmica već bila riješena (kada je Pape dobio otkaz), utopio se u sivilo i faktički završio reprezentativnu karijeru, a tada je imao 21 godinu i igrao u Rennesu koji je solidan klub u Francuskoj. Dakle, zatvorili smo vrata 21-godišnjaku iz lige petice iako se već tada znalo da nam bazen dobrih igrača lagano presušuje, to je iz ove perspektive umobolan potez.
Sljedeću važnu utakmicu je odigrao prošle godine u Ukrajini, dakle nakon 6-7 godina. U međuvremenu je skupio nekakvih 10-ak nastupa većinom u nebitnim prijateljskim mečevima, a opet se većinom vrtio po prvoj ligi Francuske (sa tim izletom u Italiju).
Zamisli da se malo više gurao kroz repku kakvu bi karijeru napravio, ali eto ništa neobično za nas.
"Kako nemamo trofeja? Pa jel se druga liga igra za trofej? A i da nemamo trofeja,imamo vise navijaca. Jeste vidili utakmicu sa Jedinstvom?"
Prcic je zavaljivan kao i Hajrovic, nikada nisu dobili pravu sansu, a kad je dobiju svaki potez im analizira i traze greske kako bi se opravdale igre pulena koji su se gurali.
Nakon tih utakmica su ekspresno sklanjani i nije im se davala sansa, kao eto dobili su sansu, a jedan Hajrovic nikada nije dobio 90 minuta u domacoj utakmici reprezentacije.
Danas se isto mjeri Hadzikadunicu kako bi se progurao Sanicanin, Prcicu i dalje kako bi Cimirot i Hadziahmetovic imali mjesto. Te stvari ne vide oni koji to ne znaju i nisu prosli, a krezubim navijacima se sve servira preko kupljenih medija.
Nakon tih utakmica su ekspresno sklanjani i nije im se davala sansa, kao eto dobili su sansu, a jedan Hajrovic nikada nije dobio 90 minuta u domacoj utakmici reprezentacije.
Danas se isto mjeri Hadzikadunicu kako bi se progurao Sanicanin, Prcicu i dalje kako bi Cimirot i Hadziahmetovic imali mjesto. Te stvari ne vide oni koji to ne znaju i nisu prosli, a krezubim navijacima se sve servira preko kupljenih medija.
- ASD
- Kontakt:
Prcić i Cimirot nisu ista pozicija.
Ma niej ga se moglo gurati jer je tek ove sezone baš buknuo.
Prethodne dvije nije igrao.
Ma niej ga se moglo gurati jer je tek ove sezone baš buknuo.
Prethodne dvije nije igrao.
Zadnja izmjena: ASD, dana/u 03 maj 2022, 00:43, ukupno mijenjano 1 put.
Pjanić se komotno može oprostiti i sada, nije to više ni fudbaler. Ne bi bio nikakav gubitak.
- ASD
- Kontakt:
Cimirot je defanzivno orijentisan.
Njemu sad niko neće moći uzeti mjesto u timu. Jer mu treba repka više nego ikada.
Zadnja izmjena: ASD, dana/u 03 maj 2022, 00:49, ukupno mijenjano 1 put.
Evo ovako iz glave, na prvu, još jedan poražavajući podatak. Šta mislite koliko smo mi igrača u reprezntaciji afirmisali u period Brazil 2014 pa recimo do 2020 godine?
Ja ću ovako reći iz glave, ne više od pet, što je sramotno. Dakle, otprilike afirmisali smo Višću, Šunjića i Cimirota. Prva dvojica su se vrtila u reprezentaciji i u kvalama za Brazil (ali bez veće uloge) i tek su nakon Brazila postali standardni. Cimirot je čini mi se nekad u Mešinom mandatu afirmisan kao prvotimac.
Imao si poslije Brazila u reprezentaciji Vranješa i Zukanovića, ali Vranješ je već u kvalifikacijama za Brazil imao ulogu prvotimca i vjerovatno bi i u Brazilu bio prvotimac da nije iskočio Bičakčić (kojeg ovdje ne računam jer je u repku već došao kao bundesligaški igrač)
Zukanović je, također, odigrao par tekmi u kvalifikacijama za Brazil ali potpunu afirmaciju stekao nakon Brazila (iako je čini mi se već tada prešao u Seriju A) i vjerovatno bi bio i u Brazilu da nije iskočio Kolašinac (isto kao i Bičakčić), da eto ne računam onu ujdurmu sa Tinom.
Dakle nekih 5-6 igrača maksimalno koji su u periodu 2014-2020 postali standardni je sramotno malo i nije ni čudo što se danas hvatamo za glavu kada nam je faktički komplet igrački kadar iz Brazila otišao iz repke.
A kroz repku je za tih 6 godina prodefilovalo makar 30 igrača, od kojih su neki imali šlifa za veće stvari neki nisu, ali svima im je zajedničko da smo ih vrlo lako otpisali, pa onda kasnije nekad vraćali i tako seljakali tamo-vamo, ali generalno nijednog nismo uspjeli afirmisati.
I sve to zbog luđačkog razmišljanja gdje si razapet između podmlađivanja, osvježavanja reprezentacije i dobrog rezultata, što nikako ne ide zajedno, ali eto mi već haman 10 godina to pokušavamo spakovati i spojiti i nikako nam ne ide, ali ne namjeravamo odustati
Ja ću ovako reći iz glave, ne više od pet, što je sramotno. Dakle, otprilike afirmisali smo Višću, Šunjića i Cimirota. Prva dvojica su se vrtila u reprezentaciji i u kvalama za Brazil (ali bez veće uloge) i tek su nakon Brazila postali standardni. Cimirot je čini mi se nekad u Mešinom mandatu afirmisan kao prvotimac.
Imao si poslije Brazila u reprezentaciji Vranješa i Zukanovića, ali Vranješ je već u kvalifikacijama za Brazil imao ulogu prvotimca i vjerovatno bi i u Brazilu bio prvotimac da nije iskočio Bičakčić (kojeg ovdje ne računam jer je u repku već došao kao bundesligaški igrač)
Zukanović je, također, odigrao par tekmi u kvalifikacijama za Brazil ali potpunu afirmaciju stekao nakon Brazila (iako je čini mi se već tada prešao u Seriju A) i vjerovatno bi bio i u Brazilu da nije iskočio Kolašinac (isto kao i Bičakčić), da eto ne računam onu ujdurmu sa Tinom.
Dakle nekih 5-6 igrača maksimalno koji su u periodu 2014-2020 postali standardni je sramotno malo i nije ni čudo što se danas hvatamo za glavu kada nam je faktički komplet igrački kadar iz Brazila otišao iz repke.
A kroz repku je za tih 6 godina prodefilovalo makar 30 igrača, od kojih su neki imali šlifa za veće stvari neki nisu, ali svima im je zajedničko da smo ih vrlo lako otpisali, pa onda kasnije nekad vraćali i tako seljakali tamo-vamo, ali generalno nijednog nismo uspjeli afirmisati.
I sve to zbog luđačkog razmišljanja gdje si razapet između podmlađivanja, osvježavanja reprezentacije i dobrog rezultata, što nikako ne ide zajedno, ali eto mi već haman 10 godina to pokušavamo spakovati i spojiti i nikako nam ne ide, ali ne namjeravamo odustati
Lijevi CM u formaciji sa zadnjim veznim Pjanicem ili Hadziahmetovicem ne moze nikako biti defanzivno orijentisan moze biti samo box to box sto Cimirot pokusava da igra, ali ne zna i bruka se iz utakmice u utakmicu, nista ne doprinosi osim pasova prvom do sebe.
- ASD
- Kontakt:
Samo jedno pitanje? Ko je bio više defanzivno orijentisan između Gattusa i Pirla kada je Pirlo igrao registu u Milanu?Wanderson je napisao/la: ↑03 maj 2022, 00:49Lijevi CM u formaciji sa zadnjim veznim Pjanicem ili Hadziahmetovicem ne moze nikako biti defanzivno orijentisan moze biti samo box to box sto Cimirot pokusava da igra, ali ne zna i bruka se iz utakmice u utakmicu, nista ne doprinosi osim pasova prvom do sebe.
Ljudi igrali u rombu, a mi igramo sa 3 veznjaka u 2 linije, dok oni sa 4 u 3 linije. Znaci niđe veze poređenje, sistemi koji nisu ni blizu gdje je sve drugacije i sto niko normalan u svijetu fudbala nece porediti.ASD je napisao/la: ↑03 maj 2022, 00:56Samo jedno pitanje? Ko je bio više defanzivno orijentisan između Gattusa i Pirla kada je Pirlo igrao registu u Milanu?Wanderson je napisao/la: ↑03 maj 2022, 00:49Lijevi CM u formaciji sa zadnjim veznim Pjanicem ili Hadziahmetovicem ne moze nikako biti defanzivno orijentisan moze biti samo box to box sto Cimirot pokusava da igra, ali ne zna i bruka se iz utakmice u utakmicu, nista ne doprinosi osim pasova prvom do sebe.
Cimi je također višak u reprezentaciji, makar u prvih 11.
Mi od igrača sa 30 godina koji igra u Standard Liegeu, i koji za pet godina standardnog igranja u repki nije napredovao ni sekunde kao igrač, nemamo nikakve koristi.
Hajde Amiru je 25 godina, tek je u zadnjem ciklusu afirmisan kao standardni reprezentativac, igra dobro u trećeplasiranom timu turske lige, možda dečko napravi neki transfer, možda postane bolji igrač, ali Cimirot to sigurno neće biti.
PS: Kad smo kod Amira, podsjetit ću da je i on sa 19 godina (2016-te) otišao u Konyaspor u kojem je onako yebiga igrao, nije bio možda full standardan ali nije ni da nije igrao nikako (danas ima oko 150 utakmica za Konyu, što nije mali broj za nekih pet sezona), a mi smo ga se sjetili tek nakon 4-5 godina i dali mu šansu u reprezentaciji i sad se nadamo da će napraviti transfer u Udinese? Pa šta su selektori radili proteklih pet godina ybt život, a nama za to vrijeme u sredini igrali Sarići ili ala Sarići.
Eto još jedan primjer one moje teze da ne znamo prepoznati momenat kada treba isforsirati igrača.
Mi od igrača sa 30 godina koji igra u Standard Liegeu, i koji za pet godina standardnog igranja u repki nije napredovao ni sekunde kao igrač, nemamo nikakve koristi.
Hajde Amiru je 25 godina, tek je u zadnjem ciklusu afirmisan kao standardni reprezentativac, igra dobro u trećeplasiranom timu turske lige, možda dečko napravi neki transfer, možda postane bolji igrač, ali Cimirot to sigurno neće biti.
PS: Kad smo kod Amira, podsjetit ću da je i on sa 19 godina (2016-te) otišao u Konyaspor u kojem je onako yebiga igrao, nije bio možda full standardan ali nije ni da nije igrao nikako (danas ima oko 150 utakmica za Konyu, što nije mali broj za nekih pet sezona), a mi smo ga se sjetili tek nakon 4-5 godina i dali mu šansu u reprezentaciji i sad se nadamo da će napraviti transfer u Udinese? Pa šta su selektori radili proteklih pet godina ybt život, a nama za to vrijeme u sredini igrali Sarići ili ala Sarići.
Eto još jedan primjer one moje teze da ne znamo prepoznati momenat kada treba isforsirati igrača.
Forsirali smo Gojaka pa nikakve koristi od njega
veci problem je koja 3 igraca moraju igrati u veznom redu. Pjanic, Krunic i Prcic/Amir/Cimirot
I am Lumis, EC3s younger brother
- ASD
- Kontakt:
Poenta je da je tada Pirlo bio iza Gattusa isto kao što je u tvojoj priči pjanić iza cimirota.Wanderson je napisao/la: ↑03 maj 2022, 01:01Ljudi igrali u rombu, a mi igramo sa 3 veznjaka u 2 linije, dok oni sa 4 u 3 linije. Znaci niđe veze poređenje, sistemi koji nisu ni blizu gdje je sve drugacije i sto niko normalan u svijetu fudbala nece porediti.ASD je napisao/la: ↑03 maj 2022, 00:56Samo jedno pitanje? Ko je bio više defanzivno orijentisan između Gattusa i Pirla kada je Pirlo igrao registu u Milanu?Wanderson je napisao/la: ↑03 maj 2022, 00:49
Lijevi CM u formaciji sa zadnjim veznim Pjanicem ili Hadziahmetovicem ne moze nikako biti defanzivno orijentisan moze biti samo box to box sto Cimirot pokusava da igra, ali ne zna i bruka se iz utakmice u utakmicu, nista ne doprinosi osim pasova prvom do sebe.
Oko ove repke se ne vrte ni blizu stručni kadrovi koji se kreću u većini drugih saveza.Raonffa je napisao/la: ↑03 maj 2022, 01:03Cimi je također višak u reprezentaciji, makar u prvih 11.
Kada izbacimo politiku i sve što ide s tim opet se sve to svodi na 2 čovjeka u državi koji bi mogli pomoći savezu na tom području.
Probalo se sa Misimovicem u nekoj ulozi pa ćorak..još gore je što bi ljudi npr Barbareza za selektora a upravo takvo kadroviranje ljudi koji nemaju veze s strukom(barbarez se poslije nogometne karijere ne bavi strukom) je i dovelo do toga da se bazen poznaje čitanjem ssba foruma.
Ali Gojak je opet napravio nešto na klupskom nivou, ima 200 utakmica za Dinamo koji je vrlo solidan klub kada pogledaš gdje nam igraju pojedini reprezentativci. Slažem se da ni Gojak nije napravio ono što smo očekivali, ali ne možeš zbog jednog igrača odustati od filozofije i sistema.
Što se tiče veznog reda, po mom skromnom mišljenju u formaciji 352 koju forsira Petev (mada ću je ja razdvojiti na 3142 i 3412) imaš fluidnost da postavljaš igrače različitih karakteristika u sredinu terena.
Ali eto iz nekog razloga mi počesto spojimo Cimirota i Hadžiahmetovića, igrače koji služe samo da dodaju prvom do sebe i da diktiraju tempo (a ovo drugo svakako imamo ili smo makar imali u Pjaniću), dakle njih dvojica na terenu apsolutno nepotrebni.
Kao što Wanda reče tragikomično je gledati Cimija koji glumi box to box veznjaka a ne može to igrati ni u ludilu, kad ga vidim da pokušava utrčati u prostor (između protivničkih linija sredine i bekova) sa onim cik-cak trkom kojeg bi stigla moja rahmetli nana, bude mi zlo.
Nevezano za Cimija, problem nam je što je izgleda Pjanić gotov igrač i ne znam koliko ga više uopšte ima smisla gurati, nisam pametan po tom pitanju.
Uglavnom ako računamo i Pjanića kao igrača, recimo u ovoj 3142 formaciji ja bih Amira stavio kao ovog igrača između odbrane i sredine, a kao dvojicu veznjaka ispred Pjanića i Prcića. Yebiga ta pozicija između odbrane i sredine je bila idealna za Pjanića iz najboljih dana pod Allegrijem u Juventusu ali daleko je on od toga, pa kontam manja je šteta gurnuti ga malo više naprijed tj. baš na sredinu.
Ako igramo sa prednjim veznim umjesto ovog, po poziciji, zadnjeg veznog onda bi umjesto Amira išao Krunić i to je vala sva filozofija
Raonffa je napisao/la: ↑03 maj 2022, 01:24Ali Gojak je opet napravio nešto na klupskom nivou, ima 200 utakmica za Dinamo koji je vrlo solidan klub kada pogledaš gdje nam igraju pojedini reprezentativci. Slažem se da ni Gojak nije napravio ono što smo očekivali, ali ne možeš zbog jednog igrača odustati od filozofije i sistema.
Što se tiče veznog reda, po mom skromnom mišljenju u formaciji 352 koju forsira Petev (mada ću je ja razdvojiti na 3142 i 3412) imaš fluidnost da postavljaš igrače različitih karakteristika u sredinu terena.
Ali eto iz nekog razloga mi počesto spojimo Cimirota i Hadžiahmetovića, igrače koji služe samo da dodaju prvom do sebe i da diktiraju tempo (a ovo drugo svakako imamo ili smo makar imali u Pjaniću), dakle njih dvojica na terenu apsolutno nepotrebni.
Kao što Wanda reče tragikomično je gledati Cimija koji glumi box to box veznjaka a ne može to igrati ni u ludilu, kad ga vidim da pokušava utrčati u prostor (između protivničkih linija sredine i bekova) sa onim cik-cak trkom kojeg bi stigla moja rahmetli nana, bude mi zlo.
Nevezano za Cimija, problem nam je što je izgleda Pjanić gotov igrač i ne znam koliko ga više uopšte ima smisla gurati, nisam pametan po tom pitanju.
Uglavnom ako računamo i Pjanića kao igrača, recimo u ovoj 3142 formaciji ja bih Amira stavio kao ovog igrača između odbrane i sredine, a kao dvojicu veznjaka ispred Pjanića i Prcića. Yebiga ta pozicija između odbrane i sredine je bila idealna za Pjanića iz najboljih dana pod Allegrijem u Juventusu ali daleko je on od toga, pa kontam manja je šteta gurnuti ga malo više naprijed tj. baš na sredinu.
Ako igramo sa prednjim veznim umjesto ovog, po poziciji, zadnjeg veznog onda bi umjesto Amira išao Krunić i to je vala sva filozofija![]()
Pjanic, Krunic, Hadziahmetovic ce najvjerovatnije biti ta trojka u veznom redu. Sto je na papiru jak vezni red ali u praksi je to izgledalo jako lose. Mozda promjena formacije pa da igramo ko kad je Susic bio selektor.
Sehic (Kovacevic)
Dedic Ahmedhodzic Hadzikadunic Kolasinac
Amir
Pjanic Prcic
Krunic
Dzeko Demirovic
I am Lumis, EC3s younger brother
Ma znam sve druže, upravu si nema šta, sve to i jeste najveći problem.Rosicky je napisao/la: ↑03 maj 2022, 01:19Oko ove repke se ne vrte ni blizu stručni kadrovi koji se kreću u većini drugih saveza.Raonffa je napisao/la: ↑03 maj 2022, 01:03Cimi je također višak u reprezentaciji, makar u prvih 11.
Kada izbacimo politiku i sve što ide s tim opet se sve to svodi na 2 čovjeka u državi koji bi mogli pomoći savezu na tom području.
Probalo se sa Misimovicem u nekoj ulozi pa ćorak..još gore je što bi ljudi npr Barbareza za selektora a upravo takvo kadroviranje ljudi koji nemaju veze s strukom(barbarez se poslije nogometne karijere ne bavi strukom) je i dovelo do toga da se bazen poznaje čitanjem ssba foruma.
Mada, što se tiče Barbareza, ja mislim da je Sergej zadnja nada zagriženog navijača reprezentacija da bi mogli napraviti nešto, ono da on podigne atmosferu u i oko ekipe (nešto slično kao Piksi u Srbiji, bez želje da uopšte želim uporediti kvalitet dvije repke) pa da se kao nešto izmajmuniše na ho-ruk.
Jer, objektivno, osim selektora sa takvom harizmom i pedigreom mi nemamo nikakve šanse da se izvučemo iz ovog ponora što ne bi morali mijenjati komplet savez i sistem, a ovo drugo je aposlutno nemoguće u ovom momentu, mada i Barbarez na selektorskoj poziciji je mission imposible sa ovom garniturom ljudi u savezu.
Dakle, slažem se da Sergej nema trenersku/selektorsku referencu za ovaj posao, ali isto tako razumijem i ove što ga žele na klupi.
Trenutno korisnika/ca: denza, General505, Google Adsense [Bot], Proximic i 24 gosta.