Ruska invazija na Ukrajinu

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderator/ica: insider

merdanovic
Kontakt:

Re: Ruska invazija na Ukrajinu

Post Postao/la merdanovic » 01 jun 2022, 00:22

Brokula je napisao/la:
31 maj 2022, 23:58
merdanovic je napisao/la:
31 maj 2022, 23:54
Brokula je napisao/la:
31 maj 2022, 23:50
Kakve crne Gruzije, pitam te za Ukrajinu. Citao si sve doktrine, daj mi odgovor.
Pošto vidim da si vrlo vjerovatmo intelektualno zaostao ili se praviš samo (nadam se), uzalud davati odgovore..Odgovore imaš ..
Znaci nemas odgovore na ta gore jednostavna pitanja? U sta protraci toliko citanje pobogu
Provokacije takve vrste , imajuci u vidu kulturno drustveni spektar od onih od kojih dolaze i nemaju baš uticaja(uključujući zagora).Dosta ljudi realnih razmišljanja je napustilo temu čak od jučer . Prepuštam vam je , jer vodjenje rasprave sa nekim ko nema ulaznih podataka , ne znam čemu vodi.
Ako iz primjera Gruzije ne mozes reflektovati stanje na Ukrajinu , onda je evidentan nedostatak elementarnog znanja.

SMR187
Kontakt:

Post Postao/la SMR187 » 01 jun 2022, 07:24

Haj sretno
SM to the R.
🔴 Zvijezda Gradačac
🔴 Manchester United
🟢 SS.ba liga | Joint FC

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 01 jun 2022, 08:31

Rusija zbog neplaćanja u rubljama od danas zavrće dio gasa Njemačkoj

Ruski energetski div Gazprom rekao je u utorak da će obustaviti izvoz plina u Shell od srijede zato što kompanija energent nije platila u rubljama.

"Shell Energy Europe Limited obavijestio je Gazprom Export LLC da ne namjerava plaćati prema ugovoru o isporuci plina Njemačkoj u rubljama", naveo je Gazprom u saopćenju na Telegramu.

Naveli su i kako će Shell izgubiti do 1,2 milijarde kubnih metara plina godišnje što je samo mali dio od ukupnog (95 milijardi kubnih metara) koje zemlja potroši svake godine. Međutim, Gazpromov potez će ipak potresti njemačku industriju koja se uveliko oslanja na plin iz Moskve.

Inače, dan ranije je Gazprom najavio i obustavu isporuke plina za danske i nizozemske kompanije, a nekoliko sedmica nakon što su cijevi zavrnute za Poljsku, Finsku i Bugarsku.
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 01 jun 2022, 08:49

Jel ovo bratja salju malo lazne bombaske dojave na nenaoruzanu Srpsku decu?
Hoce li Ruska ambasada postena prepostena dati podatke o posiljatelju? Nece jer su to oni.

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 01 jun 2022, 08:59

The Biden administration is getting ready to send Ukraine a small number of high-tech, medium-range rocket systems, a critical weapon that Ukrainian leaders have been pleading for as they struggle to stall Russian progress.
The rocket systems are part of a new $700 million tranche of security assistance for Ukraine from the US that will include helicopters, Javelin anti-tank weapon systems and tactical vehicles
A smooth sea never made a skilled sailor.

zagor1987
Kontakt:

Post Postao/la zagor1987 » 01 jun 2022, 09:54

01 jun 2022, 00:22
Brokula je napisao/la:

Pošto vidim da si vrlo vjerovatmo intelektualno zaostao ili se praviš samo (nadam se), uzalud davati odgovore..Odgovore imaš ..
Znaci nemas odgovore na ta gore jednostavna pitanja? U sta protraci toliko citanje pobogu
Provokacije takve vrste , imajuci u vidu kulturno drustveni spektar od onih od kojih dolaze i nemaju baš uticaja(uključujući zagora).Dosta ljudi realnih razmišljanja je napustilo temu čak od jučer . Prepuštam vam je , jer vodjenje rasprave sa nekim ko nema ulaznih podataka , ne znam čemu vodi.
Ako iz primjera Gruzije ne mozes reflektovati stanje na Ukrajinu , onda je evidentan nedostatak elementarnog znanja.
Super,ajd sad mrs na krstaricu pa tamo pametuj i demokratiju siri. Inace da vas uputim,tamo je normala pricat o klanju bosnjaka,uvrede o Srebrenici itd a ovdje mi muda prosipaju i pametuju lafo ugrozeni a tamo bljuvotine klasicni genocidasi. Allah te nagradio jer si nas sve usrecio,sretno vam bilo i da vas ne gledamo vise.

Brokula
Kontakt:

Post Postao/la Brokula » 01 jun 2022, 10:21

01 jun 2022, 00:22
Brokula je napisao/la:

Slobodno se vrati kad budes u stanju dati odgovor na elementarna pitanja, rado cu te docekati, a imam i neka nova poslije toga. Procitaj nam jos koju doktrinu ratovanja pa valjda budes u stanju odgovoriti sljedeci put
7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.

Shategabri

Post Postao/la Shategabri » 01 jun 2022, 10:35

31 maj 2022, 16:56
-------------
EDIT

U svim tim previranjima, nas je sve skupa oko 2,5 miliona daj boze 2,8. To je jedno predgradje velikog grada, bez institucija, bez drzave - ovo je cisti protektorat bez ikakve samostalnosti. Ovde bi se za nas mogao puno bolji zivot od ovoga koji imamo mogao napraviti ako uspijemo biti pametni i da se puno ne talasa.

Najtuznije i najporaznije u svemu i jesu brojke. Bosna ti ima oko 840 000 radnika , 700 000 penzionera (2 fonda) koji ne zive bas svi na teritoriji BiH, ali dosta ljudi sa stranim penzijama živi , 365 000 nezaposlenih (FBiH , RS + BD) , i mislim negdje oko 450 000 (studenata+ srednja + osnovna skola) , i na to dodaj cirka 150 000 djece od 0 do 6 godina. Docemo negdje do neke brojke od 2.5 miliona + oni kategorije koji ne spadaju u ni jednu od ovih kategorija..Broj radnika blago raste , broj penzionera također , broj nezaposlenih opada kao i broj "školaraca".Moja neka ocijena da je realno stanje oko 2.6 do 2.7.
Recimo područje USK (malo šire nego sada nakon Dejtona) je 1991 imalo 358 000 , po popisu iz 2013 imalo je 273 000 (sa tim sa neka podrucja nisu popisana jer spadaju pod RS a u njima zivi negdje oko 10ak hiljada).Sada realna procijena bi bila , al ona stvarna da nema ni 170 000(ja sumnjam i u taj broj).Znači , rat je manje ljudi iselio od kantonalnih vlasti.
Mrtvi protektorat koji iz izbora u izbore nečemu se nada , a od te nade nema ništa.Iako po teoriji medjunarodnih odnosa i jesmo drzava , tj.imamo sve elemente , de facto to ne liči na državu .Naravno , i reći da nismo država nije popularno. .
U kom kontekstu si ovo napisao na temi ruska invazija na Ukrajinu?
Pokušavam dokučiti, ali ne ide mi.
Koševo Zapad

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 01 jun 2022, 10:49

Some OPEC members are considering the idea of suspending Russia in an oil production deal as Western sanctions hurt the nation's ability to produce more, the Wall Street Journal reported on Tuesday, citing OPEC delegates.

Exempting Russia could pave the way for Saudi Arabia, the United Arab Emirates and other OPEC members to produce more to meet the production targets.
Rusija nije clanica OPEC-a ali se pridruzila prosirenom OPEC+ formatu. Drugim rijecima, clanica OPEC-a ce za naredni period vjerovatno dogovoriti povecanje proizvodnih kapaciteta kako bi ce stabilizirale cijene nafte.

Dalje, po pitanju plina, Rusi su prekinuli isporuku Poljskoj, Bugarskoj, Finskoj, Holandiji te moguce i Danskoj. Cak se razmatra prekid dotoka plina kompaniji Shell Energy za njen ugovor o isporuci Svabiji jer nije izvrseno placanje u rubljima.

Kada se analizira trziste EU i zavisnost od ruskih energenata, Njemacku ce teze pogoditi ovo smanjenje isporuke plina (iako ne bi trebala biti skroz ukinuta, barem ne ove godine), jer se Svabe vecinom griju na pomenuti energent, blizu 50 % od ukupih izvora grijanja. U industrijskom sektoru ta ovisnost je naravno manja. LNG terminali te za pocetak vece cijene ce nekako rijesiti taj problem u narednim godinama.

Ali jedno je sigurno, Rusija gubi kljucne klijente cak mnogo brze nego ocekivano. Cijele ove potrese cemo sigurno osjetiti i na vlastitom dzepu pa ne treba se cuditi ako gorivo ubrzo skoci preko 4 KM ali, sve s ciljem da se srusi nakaradni rezim i prijetnja sigurnosti EU.
Zivjela demokratija, istina ne onakva kakvu je Monteskje opisao u Duhu zakona, ili danasnji nedostatak pravih vrijednosti, koje je Ruso precizirao u pocetku djela -Drustveni ugovor - moderna drzava lisava ljudska bica prirodne slobode i njeguje sebicni individualizam koji potkopava osjecanje zajednistva i brige za opste dobro. Te je tazio da prava demokratija povezuje ljude u slobodi, jednakosti i gradjanskoj odanosti. U sustini veliki Alexis de Tokvil je ucio sve nedostatke pomenute.

Ali i ovakva, servirana od strane Zapada je prihvatljiv i trenutno jedini funkcionalan model. Zivjela Amerika. :bih:

Shategabri

Post Postao/la Shategabri » 01 jun 2022, 10:59

Ako će biti cijena koju treba platiti da se riješi ovaj Gordijev čvor, onda neka ide.
Samo da ne bude poslije pojeo vuk magarca, ostaju te cijene dok ne dođe do novog poskupljenja.
Koševo Zapad

Brokula
Kontakt:

Post Postao/la Brokula » 01 jun 2022, 11:03

Ovo stanje u Evropi mora biti osnova za nuklearnu revoluciju. Njemacka mora ozivjeti nuklearne kapacitete i biti primjer ostalim zemljama. To je jedini pravi nacin da se krene ka zelenijoj buducnosti, uz ispomoc vjetra i solarne energije
7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.

FoSte95
Kontakt:

Post Postao/la FoSte95 » 01 jun 2022, 11:10

Shategabri je napisao/la:
01 jun 2022, 10:59
Ako će biti cijena koju treba platiti da se riješi ovaj Gordijev čvor, onda neka ide.
Samo da ne bude poslije pojeo vuk magarca, ostaju te cijene dok ne dođe do novog poskupljenja.
Tačno tako ako je ovo cijena koju treba platiti da se nakaza obuzda ja nemam ništa protiv. Bolje i to nego da nam diše za vratom

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 01 jun 2022, 11:11

Pravi primjer ostalim zemljama za nuklearnu revoluciju imamo vec u vidu Francuske, koja 70 % svoje elektricne energije proizvodi iz nuklearnih elektrana. Plus Francuzi planiraju izgradnju jos 14 nuklearnih reaktora do 2050.

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 01 jun 2022, 11:38

Energoinvest produžio ugovor sa Gazpromom: Osigurano snabdijevanje gasom do kraja godine

Energoinvest je obavijestio javnost o produžavanju ugovora za isporuku prirodnog gasa sa ruskim dobavljačem Gazpromom čime je osigurano snabdijevanje do kraja godine

Iz kompanije koja je uvoznik i snabdjevač gasa za Federaciju Bosne i Hercegovine rekli su da je jučer potpisan aneks o produženju ugovora za isporuku prirodnog gasa sa ruskim dobavljačem Gazpromom.

"Potpisivanjem ovog aneksa osnovni ugovor je potpisan na uobičajeni način, što podrazumijeva da će se cijena za isporučeni gas korigovati kao i do sada kvartalno, isključivo na bazi devetomjesečne promjene cijena naftnih derivata", naveli su oni.

Naglašavaju da je potpisivanjem ovog aneksa omogućeno dalje nesmetano snabdijevanje prirodnim gasom Federacije BiH do 1. januara 2023. godine, kada je planirano potpisivanje novog aneksa ugovora i nastavak isporuke prirodnog gasa.

S obzirom na to da ruski Gazprom evropskim firmama zatvara ventile za isporuku gasa jer ne plaćaju energent u rubljama, postavljalo se pitanje da li će tako biti i sa BiH. Strah je dodatno podgrijala i činjenica da je BiH nedavno deklarativno uvela sankcije Rusiji, no očigledno nismo na ruskoj listi neprijateljskih zemalja.

Ranije je iz Energoinvesta za Klix.ba rečeno da iz Gazprom Exporta nisu ni dobili zahtjev koji bi se odnosio na plaćanje u ruskoj valuti.
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

huupmil
Kontakt:

Post Postao/la huupmil » 01 jun 2022, 11:51

01 jun 2022, 10:35
-------------
EDIT

U svim tim previranjima, nas je sve skupa oko 2,5 miliona daj boze 2,8. To je jedno predgradje velikog grada, bez institucija, bez drzave - ovo je cisti protektorat bez ikakve samostalnosti. Ovde bi se za nas mogao puno bolji zivot od ovoga koji imamo mogao napraviti ako uspijemo biti pametni i da se puno ne talasa.

Najtuznije i najporaznije u svemu i jesu brojke. Bosna ti ima oko 840 000 radnika , 700 000 penzionera (2 fonda) koji ne zive bas svi na teritoriji BiH, ali dosta ljudi sa stranim penzijama živi , 365 000 nezaposlenih (FBiH , RS + BD) , i mislim negdje oko 450 000 (studenata+ srednja + osnovna skola) , i na to dodaj cirka 150 000 djece od 0 do 6 godina. Docemo negdje do neke brojke od 2.5 miliona + oni kategorije koji ne spadaju u ni jednu od ovih kategorija..Broj radnika blago raste , broj penzionera također , broj nezaposlenih opada kao i broj "školaraca".Moja neka ocijena da je realno stanje oko 2.6 do 2.7.
Recimo područje USK (malo šire nego sada nakon Dejtona) je 1991 imalo 358 000 , po popisu iz 2013 imalo je 273 000 (sa tim sa neka podrucja nisu popisana jer spadaju pod RS a u njima zivi negdje oko 10ak hiljada).Sada realna procijena bi bila , al ona stvarna da nema ni 170 000(ja sumnjam i u taj broj).Znači , rat je manje ljudi iselio od kantonalnih vlasti.
Mrtvi protektorat koji iz izbora u izbore nečemu se nada , a od te nade nema ništa.Iako po teoriji medjunarodnih odnosa i jesmo drzava , tj.imamo sve elemente , de facto to ne liči na državu .Naravno , i reći da nismo država nije popularno. .
Ovo je odgovor na moje zapazanje, lose je quotao, prvi pasus je moj. Ne znam zasto bi bilo nenormalno taj cunami u daljini analizirati prema mogucem uticaju na mali brod u kojem se nalazimo ?

Pristup temi i kognitivni nivo komentatora na ovoj temi ovog foruma je skandalozno srozan, dakle, ali opet tema je previse bitna da bi se cutalo na nju i sam o njoj mozgao.

Ukoliko se ruski plin zabrani to je ubistvo evrope bez metka i to je sira geopoliticka igra koja ce pogodite sve milijarde stanovnika. Konkurentnost industrije je odredjena cijenom osnovne sirovine u nju ugradjene. Mozda se obecava neka investicija u zelene tehnologije ili prljave skriljce -> to nema sanse da pomogne ista, ja godinama citam radove o problemu energije - i tu su strucnjaci jasni - nema alternative nafte i plinu jos uvijek, ni blizu nista drugo nije konkurentno jeftino ii kvalitetno, a ko nije konkurentan nece prodavati na globalnom trzistu. a prica se odavno da su i fosilne tehnologije na izumiranju -> postaju skuplje (sva laka nafta je iskopana -> skupa je duboka nafta).

sta se moze ocekivati -> pa ubrzan proces kao i do sada, nasi gastarbajteri zbog smanjene koristi odlaska ubrzano ce se vracati u zemlje jeftinijeg zivota. pritisak na cijene stanova prvenstveno

Shategabri

Post Postao/la Shategabri » 01 jun 2022, 12:52

huupmil je napisao/la:
01 jun 2022, 11:51
01 jun 2022, 10:35
-------------
EDIT

Ovo je odgovor na moje zapazanje, lose je quotao, prvi pasus je moj. Ne znam zasto bi bilo nenormalno taj cunami u daljini analizirati prema mogucem uticaju na mali brod u kojem se nalazimo ?

Pristup temi i kognitivni nivo komentatora na ovoj temi ovog foruma je skandalozno srozan, dakle, ali opet tema je previse bitna da bi se cutalo na nju i sam o njoj mozgao.

Ukoliko se ruski plin zabrani to je ubistvo evrope bez metka i to je sira geopoliticka igra koja ce pogodite sve milijarde stanovnika. Konkurentnost industrije je odredjena cijenom osnovne sirovine u nju ugradjene. Mozda se obecava neka investicija u zelene tehnologije ili prljave skriljce -> to nema sanse da pomogne ista, ja godinama citam radove o problemu energije - i tu su strucnjaci jasni - nema alternative nafte i plinu jos uvijek, ni blizu nista drugo nije konkurentno jeftino ii kvalitetno, a ko nije konkurentan nece prodavati na globalnom trzistu. a prica se odavno da su i fosilne tehnologije na izumiranju -> postaju skuplje (sva laka nafta je iskopana -> skupa je duboka nafta).

sta se moze ocekivati -> pa ubrzan proces kao i do sada, nasi gastarbajteri zbog smanjene koristi odlaska ubrzano ce se vracati u zemlje jeftinijeg zivota. pritisak na cijene stanova prvenstveno
Ok, post je nezgrapno kvotan, pa je poslije ispalo da je sve njegovo.
Tako kad se gleda ima smisla, ima veze sa temom, onako kako je on onaj dio koji je njegov u postu, ničim neije povezano sa temom.

Mi smo svakako slijepi putnik na brodu zvanom zemlja ili pobliže Evropa.
Da li ćemo nayebati ako bude situacija da se svako mora pozabaviti o sebi, apsolutno.
Koševo Zapad

Brokula
Kontakt:

Post Postao/la Brokula » 01 jun 2022, 12:55

StrikeWarzone
Kontakt:

Post Postao/la StrikeWarzone » 01 jun 2022, 13:29

Brokula je napisao/la:
01 jun 2022, 12:55

Zelenski obećao babuki da neće gađati rusku teritoriju.
Novi dio paketa u vrijednosti od 700mil $ stiže ili je već stigao. :mrgreen:

I da Himars će imati domet za Zmijsko ostrvo, džaba Rusima Tor i Pantsir na otoku kad ih MLRS zaspe.
To će biti definitivno gameover za Zmijsko ostrvo.
Neodrživ položaj. :opaopa:
Htjeli su da te gase, yeb'o si im mater!

Riquelme
Kontakt:

Post Postao/la Riquelme » 01 jun 2022, 14:08

UKRAJINA svaki dan gubi do 100 vojnika u borbama protiv ruskih snaga, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

U intervjuu za američki novinski kanal Newsmax ukrajinski čelnik je rekao da je najteža situacija na istoku zemlje, posebice u Severodonjecku i Lisičansku. "Situacija na istoku je vrlo teška. Svaki dan gubimo od 60 do 100 vojnika", rekao je.

Tuga :cry:
Brokula: "..Prije je Kina zapadni Tajvan.." 👌

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 01 jun 2022, 16:42

Russian natural gas exports decreased by 27.6% in the first 5 months of the year compared to the same period of 2021, energy company Gazprom reported on Wednesday.
Poland could build a second floating storage and regasification unit (FSRU) next to an already planned installation because the Czech Republic and Slovakia are interested in buying more liquefied natural gas (LNG), the Polish climate minister said
Czech Republic and Slovakia are seeking alternatives to cut reliance on Russian supplies. Slovakia's state gas firm SPP struck deals to buy enough piped Norwegian gas and LNG to cover about 65% of its demand until the end of next year.

Zaključano

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Bing [Bot], rio_Ferdy88, soxx i 6 gostiju.