Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

alemsa
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la alemsa » 11 jul 2022, 23:22

Raonffa je napisao/la:
11 jul 2022, 22:34
alemsa je napisao/la:
11 jul 2022, 21:43

Vjerovatno da bi pala '93 s obzirom koliko je bio jak napad i kako su brzo napredovali uzeli su sva sela. Medjutim kad je usao UN nije bila pala, a i sam grad je teze zauzeti (vise ljudi jel), bolje da UN nije ni ulazio, ovi vojno sposobni bi izgunili na liniji ali bi izgunilo i hiljadu cetnika (to je njihova procjena bila), a iz moje perspektive bolje mi poginuti na liniji nego da me ganja po sumi i sta vec ne. Za ostalo se sve slazem
Da da, negdje sam to čitao da oni u suštini nisu ni htjeli ući u Srebrenicu jer bi imali velike gubitke u ljudstvu što je, kao što kažeš, i logično s obzirom na gradsko području gdje vrijede druga pravila u odnosu na brda i doline i gdje je mnogo teže zauzeti gradsko područje a i braniteljima se lakše organizovati.
Dobar je ono teren za ratovati (za odbranu) ne znam jesi li zalazio. Jesu oni bili u okruzenju ali iz Bratunca ti nikad nisu mogli doci, jer je dole ravnica glavnom dzadom a sa strana ima brda, kosio bi ih k'o patke. Mogli su gore s Gubera ali je put uzasan, ni to im nije valjalo, znaci mogli su samo doci odakle su i dosli glavnim putem s druge strane ali s brda, tako da im je bilo veoma tesko zauzeti sam grad i 93e. Jer se samo na jednom frontu vode bitke

legenda reala
Kontakt:

Post Postao/la legenda reala » 11 jul 2022, 23:41

ma da se nisu predali nikad ih ne bi zauzeli
Španski bijeli vuk, neprevaziđeni El Matador. Anđeo Madrida. Šef lob udaraca. Njegovo istinsko kraljevsko visočanstvo. Raul Gonzalez Blanco.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 11 jul 2022, 23:46

legenda reala je napisao/la:
11 jul 2022, 23:41
Gorazde bilo pametno nisu se uzdali u UN, kad su ih napali ovi se odbranili i to je to.

legenda reala
Kontakt:

Post Postao/la legenda reala » 11 jul 2022, 23:52

alemsa je napisao/la:
11 jul 2022, 23:46
legenda reala je napisao/la:
11 jul 2022, 23:41
Gorazde bilo pametno nisu se uzdali u UN, kad su ih napali ovi se odbranili i to je to.
Ma previse naroda je bilo na malom prostoru ne mozes ti to pobjediti osim da se predas, kako pobiti 80 hiljada ljudi
Španski bijeli vuk, neprevaziđeni El Matador. Anđeo Madrida. Šef lob udaraca. Njegovo istinsko kraljevsko visočanstvo. Raul Gonzalez Blanco.

ljevak
Kontakt:

Post Postao/la ljevak » 12 jul 2022, 00:02

Jel ziv onaj brat iz Cajnica?
Dantes ako me pamcenje dobro sluzi

Tekashi
Kontakt:

Post Postao/la Tekashi » 12 jul 2022, 00:05

Hvala NATO-u sto nas zaustavi 95. Preorali bi komplet zapadnu i istocnu Bosnu. Visegrad bi opet bio bosnjacki gradic, Prijedor isto...

Raonffa
Kontakt:

Post Postao/la Raonffa » 12 jul 2022, 00:07

alemsa je napisao/la:
11 jul 2022, 23:22
Raonffa je napisao/la:
alemsa je napisao/la:
11 jul 2022, 21:43

Vjerovatno da bi pala '93 s obzirom koliko je bio jak napad i kako su brzo napredovali uzeli su sva sela. Medjutim kad je usao UN nije bila pala, a i sam grad je teze zauzeti (vise ljudi jel), bolje da UN nije ni ulazio, ovi vojno sposobni bi izgunili na liniji ali bi izgunilo i hiljadu cetnika (to je njihova procjena bila), a iz moje perspektive bolje mi poginuti na liniji nego da me ganja po sumi i sta vec ne. Za ostalo se sve slazem
Da da, negdje sam to čitao da oni u suštini nisu ni htjeli ući u Srebrenicu jer bi imali velike gubitke u ljudstvu što je, kao što kažeš, i logično s obzirom na gradsko području gdje vrijede druga pravila u odnosu na brda i doline i gdje je mnogo teže zauzeti gradsko područje a i braniteljima se lakše organizovati.
Dobar je ono teren za ratovati (za odbranu) ne znam jesi li zalazio. Jesu oni bili u okruzenju ali iz Bratunca ti nikad nisu mogli doci, jer je dole ravnica glavnom dzadom a sa strana ima brda, kosio bi ih k'o patke. Mogli su gore s Gubera ali je put uzasan, ni to im nije valjalo, znaci mogli su samo doci odakle su i dosli glavnim putem s druge strane ali s brda, tako da im je bilo veoma tesko zauzeti sam grad i 93e. Jer se samo na jednom frontu vode bitke
Prolazio sam naravno, ma kao i većina gradova u istočnoj Bosni malo je tamo ravnice, mnogo brda i treba halaliti baš puno ljudstvo da bi zauzeo grad koji ima ko da brani poput Srebrenice ili Goražda, gdje nije bilo jakog otpora i oni su lakše ulazi (Zvornik, Foča, Bijeljina, Vlasenica...)

Objektivno, Goražde je tu imalo najveće šanse s obzirom na solidnu većinu u odnosu stanovništva (Bošnjaci-Srbi), u ovim ostalim gradovima također su Bošnjaci činili neku većinu, ali džaba kada je narod bio naivan i moram tako reći - glup.

Poslije Goražda mislim da je u korist Bošnjaka najveći omjer bio u Zvorniku, ali džaba kad narod nije imao sluha, a sa druge strane objektivno nemoguće je to bilo braniti kad iz grada pišaš u Srbiju, slično kao i sa Bijeljinom.

Ne treba zaboraviti da je Goražde u nekom periodu ipak imalo kakvu-takvu putnu (koziju bolje reći) komunikaciju sa slobodnom teritorijom + je tamo nagrnuo veliki broj Fočaka, Rogatičana, Višegrađana pa je bilo ljudstva (slično kao i u Srebrenici) za braniti to područje.

A koliko znam i Goražde je bilo pred padom u proljeće '94, haman su im ušli u grad al' je reagovao UN u posljednji čas i spriječena je katastrofa. Moj brat Legenda bi to trebao bolje znati.
"Kako nemamo trofeja? Pa jel se druga liga igra za trofej? A i da nemamo trofeja,imamo vise navijaca. Jeste vidili utakmicu sa Jedinstvom?"

Raonffa
Kontakt:

Post Postao/la Raonffa » 12 jul 2022, 00:11

ljevak je napisao/la:
12 jul 2022, 00:02
Otjerali ga Alijini fundamentalisti k'o ti komšija :kafa:
"Kako nemamo trofeja? Pa jel se druga liga igra za trofej? A i da nemamo trofeja,imamo vise navijaca. Jeste vidili utakmicu sa Jedinstvom?"

ElCartel11
Kontakt:

Post Postao/la ElCartel11 » 12 jul 2022, 00:14

FoSte95 je napisao/la:
11 jul 2022, 22:54
E čuj ATV saznao da britanci i ameri nešto dogovaraju :rol: :rol:
A zvaničnici srpske odmah nekakvim ratom prijete, pa nije ovo '92 ljudi moji, čime ćeš ratovati protiv eurofa praćkama :tokralju:
Previse se mi opet vidim uzdamo u eufor, amere, europu i ostalu bagru.
Tamo, na Uni zlatno zrnce,
a na Drini zora plava,
u Neretvi spava sunce,
niz ravnine se razlila Sava.

BOSANSKA KRAJINA!

ljevak
Kontakt:

Post Postao/la ljevak » 12 jul 2022, 00:15

Raonffa je napisao/la:
12 jul 2022, 00:11
ljevak je napisao/la:
12 jul 2022, 00:02
Otjerali ga Alijini fundamentalisti k'o ti komšija :kafa:
Jedan je Alija :bih:

Legenda ti brat? :sick:

Tekashi
Kontakt:

Post Postao/la Tekashi » 12 jul 2022, 00:24

:salut:

Kljucni svjedok.

Tekashi
Kontakt:

Post Postao/la Tekashi » 12 jul 2022, 00:29

Da je vise Drazena... Nacisti pred vjesanje nisu zeljeli priznati krivicu.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 12 jul 2022, 00:31

Raonffa je napisao/la:
12 jul 2022, 00:07
alemsa je napisao/la:
Raonffa je napisao/la:

Prolazio sam naravno, ma kao i većina gradova u istočnoj Bosni malo je tamo ravnice, mnogo brda i treba halaliti baš puno ljudstvo da bi zauzeo grad koji ima ko da brani poput Srebrenice ili Goražda, gdje nije bilo jakog otpora i oni su lakše ulazi (Zvornik, Foča, Bijeljina, Vlasenica...)

Objektivno, Goražde je tu imalo najveće šanse s obzirom na solidnu većinu u odnosu stanovništva (Bošnjaci-Srbi), u ovim ostalim gradovima također su Bošnjaci činili neku većinu, ali džaba kada je narod bio naivan i moram tako reći - glup.

Poslije Goražda mislim da je u korist Bošnjaka najveći omjer bio u Zvorniku, ali džaba kad narod nije imao sluha, a sa druge strane objektivno nemoguće je to bilo braniti kad iz grada pišaš u Srbiju, slično kao i sa Bijeljinom.

Ne treba zaboraviti da je Goražde u nekom periodu ipak imalo kakvu-takvu putnu (koziju bolje reći) komunikaciju sa slobodnom teritorijom + je tamo nagrnuo veliki broj Fočaka, Rogatičana, Višegrađana pa je bilo ljudstva (slično kao i u Srebrenici) za braniti to područje.

A koliko znam i Goražde je bilo pred padom u proljeće '94, haman su im ušli u grad al' je reagovao UN u posljednji čas i spriječena je katastrofa. Moj brat Legenda bi to trebao bolje znati.
Narod je tamo bio nepismen mahom i teška bijeda.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 12 jul 2022, 00:33

Raonffa je napisao/la:
12 jul 2022, 00:07
alemsa je napisao/la:
Raonffa je napisao/la:

Jest '94 kad su Srbi jos bili jaci, pa su se morali povuci, napali su ih i 95e u Maju pa su se ovi odbranili. 95e je rat kreno na nasu stranu, ojacali kao vojska a i poceli osvajati jebga Srbi vise nisu mogli slati toliko vojske na neka mjesta, kasnije ih zadesi i panika kad se krenulo prema BL.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 12 jul 2022, 00:44

Pa široka je to tema svakako. Teško se može to kratko objasniti šta se zapravo desilo, šta se moglo uraditi.

Jednostavno. Kad su ostali bez komandnog lanca zahvaljujući centrali u Sarajevu. Tu je zavladala anarhija.
Na to dodati veliku glad i vjerovatno jako slabo naoružanje.
Opet meni lično predaja je nejasna. Logično je bilo ići se probijati jer se klaonica mogla naslutiti. Zle krvi je tu bilo godinama, pa i desetljećima.

Iako možda Alem se neće složiti, ali Podrinjci se nisu pokazali kao veliki borci. Bar ne na tom području. Sam je Hakija mislim sa Naserom imao razgovore gdje jako veliki broj vojnika ostavlja puške i predaje se još davno prije ulaska VRS.

Raonffa
Kontakt:

Post Postao/la Raonffa » 12 jul 2022, 00:52

ljevak je napisao/la:
12 jul 2022, 00:15

Jedan je Alija :bih:

Legenda ti brat? :sick:
Brat istočnjak :kafa:
ASD je napisao/la:
12 jul 2022, 00:31
Narod je tamo bio nepismen mahom i teška bijeda.
Ima i do toga, ali ne možeš generalizovati. Gradovi poput Bijeljine ili Foče sigurno nisu bile nekakve zabiti, najviše je tu do merhmatli bošnjaštva "neće mene, nisam nikom ništa uradio" i nezainteresovanosti za borbu, a kada je došlo iz zicegu u uglavu nažalost bilo je kasno za mnoge.

Bilo je nekakvog otpora i u Zvorniku, Višegradu, nešto skroz mizerno i u Foči, ali pretanko je to sve, niti logistike niti ljudstva.
alemsa je napisao/la:
12 jul 2022, 00:33
Jest '94 kad su Srbi jos bili jaci, pa su se morali povuci, napali su ih i 95e u Maju pa su se ovi odbranili. 95e je rat kreno na nasu stranu, ojacali kao vojska a i poceli osvajati jebga Srbi vise nisu mogli slati toliko vojske na neka mjesta, kasnije ih zadesi i panika kad se krenulo prema BL.
Ma ja, naši su '95 konačno počeli ličiti na vojsku, od ustroja do naoružanja i spremnosti. Što bi moj stari reci '92 smo više ličili na kulturno-umjetničko društvo nego na vojsku.

Ali '95 je falilo morala i želje u našim redovima, a komotno se može reći i u redovima neprijatelja. I jedni i drugi su vidjeli da je rat nekome brat, a na terenu su se stvari odvijale onako kako se Amerikanci htjeli, počevši od potpisivanja primirja sa Hrvatima pa sve do Dejtona, jer dok se Evropa pitala (do sredine '93) naši su ginuli k'o golubovi.

Ovdje isključujem Srebrenicu (u kontekstu da su se Amerikanci pitali) jer nisam pobornik teorija zavjere, iako ima svakakvih priča oko toga, kao i uostalom za većinu dijelova ratne BiH.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 12 jul 2022, 00:58

Dobro. Bijeljina je očekivano lako pala. Takva je demografska struktura plus blizina granice da se nije mogao nikakav uspješan otpor organizovati.
Zvornik, Vlasenica, Bratunac, Višegrad su realno sramota.
Jakog otpora nije bilo.

Šteta stradalih. Ima ona, par stanova na Grbavici je vrijednije od tog. Izuzev Zvornika.
U tim mjestima je povratak katastrofalan isključivo jer niko nije lud da se vrati.

Raonffa
Kontakt:

Post Postao/la Raonffa » 12 jul 2022, 01:07

ASD je napisao/la:
12 jul 2022, 00:58
Dobro. Bijeljina je očekivano lako pala. Takva je demografska struktura plus blizina granice da se nije mogao nikakav uspješan otpor organizovati.
Zvornik, Vlasenica, Bratunac, Višegrad su realno sramota.
A yebiga, teško je o tome govoriti nakon svega i biti general poslije bitke, ali kažem ti iz čitanja knjiga, gledanja dokumentaraca i dijelom slušanja priča učesnika, generalni utisak je da narod nije bio organizovan i to najvećim dijelom zato što nisu htjeli vidjeti realnost.

Jednostavno niko nije ozbiljno shvatao prijetnju dok smrt nije pokucala na vrata ali tada je, kako rekoh, već bilo kasno nažalost.

Ti si imao otpor u Zvorniku i Višegradu, ali to je bilo nekoliko desetina, možda koja stotina ljudi u vrh glave. Druga stvar, političke vođe iz tih mjesta su zapalile sa tih područja s prvim metkom i ostavile i onako obezglavljen narod u još većem haosu.

Vezano za tvoj prošli post i ovu tvrdnju da Podrinjci nisu neki borci, ne bih se složio, Podrinjci su cijeli rat branili područje koje je defakto bilo odsječeno od ostatka zemlje, možemo samo zamisliti koliko je teško voditi borbu u takvim okolnostima. Po tome im mogu parirati još samo Krajišnici koji su bili u **** kao i oni i donekle dole Mostarci al' oni su relativno brzo razbili obruč nakon sukoba sa HVO-om i otvorili koridor sa Jablanicom i Konjicem.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 12 jul 2022, 01:10

Podrinje nije odsječeno. Tek su kasnije se doveli u situaciju da bude odsječeno jer je pola gradova lako palo.
Mada opet kažem. Radi se o jednom od najnepismenijih i najsiromašnijih dijelova Evrope od prije rata. Pogotovo sela koja su udaljena satima od grada. Po lošem putu.
Poprilično dobro ih znam jer smo mi u Banovićima u svakom naselju bili puni izbjeglica iz Podrinja i dan danas postoje izbjeglički kampovi (ježevac i cipelići) koji su prikaz njiho lvog načina života jer tamo čine 100 posto stanovništva.

Soldat
Kontakt:

Post Postao/la Soldat » 12 jul 2022, 01:20

Braćo draga pričate o "naivnosti" Bošnjaka u istočnoj Bosni i ostalim mjestima, a u Sarajevu se četnici godinu dana ukopavali, još ljudi izlazili na anti-ratne proteste sa sve slikama bravara u rukama i pjevali "Jugoslavija" dok su četnici sa snajperima pucali na njih...
Bilo je kako je bilo, na nama je da buduće generacije učimo da zaborava nema.
:bih:

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 21 gost.