Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Raonffa
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la Raonffa » 12 jul 2022, 01:20

Meni su oko te priče za Podrinje ostale samo dvije misterije, a vezane su za '92 i '95. Prema relevantnim izvorima Orić i ekipa su '92 bili udaljeni vrlo vrlo malo od spajanja sa slobodnom teritorijom tuzlanske regije i svi zašute na pitanje zašto se nisu spojili a bilo je šanse.

Druga misterija mi je proboj Srebreničana i inertnost Drugog korpusa (Tuzla) da im se pomogne pri proboju. Pa samo su Naser i još možda stotinjak boraca pokušavali probiti koridor na Baljkovici sa leđa i u nekom momentu su, zajedno sa čelom srebreničke kolone koja je iznijela najveći teret toga, i uspjeli otvoriti koridor pa je prošlo onih par hiljada ljudi.

Mnogo je tu mišljenja, od onog da su glavne snage Drugog korpusa malo prije pada Srebrenice bile angažovane na pokušaju zadnje deblokade Sarajeva, pa do toga da je Drugi korpus imao najduži front od svih ostalih, te da se snage nisu mogle tako lako prebaciti na dio prema Nezuku i Baljkovici.

Uglavnom mislim da je komanda II korpusa morala na bolji i adekvatniji način olakšati Srebreničanima proboj gore na kraju tog puta, vjerujem da bi preživjela još koja hiljada ljudi iz kolone jer su mnogi kasnije dolazili na Baljkovicu bez oružja koja je bila ponovo blokirana i velika većina njih je kasnije ubijena lutajući tim šumama.

@ASD

Pa ne znam baš da nije odsječeno, koji su to podrinjski gradovi '92 bili spojeni sa slobodnom teritorijom Prvog i Drugog korpusa? Bijeljina, Goražde, Foča, Vlasenica, Bratunac, Zvornik i ostali gradovi bili su samo male enklavice okružene VRS-om i JNA koje su na nekim dijelovima bile međusobno spojene, ali i dalje nisu bile spojene sa slobodnom teritorijom.

Možda je zvornička opština bila najbliža slobodnoj teritoriji TK ali da su bili fizički spojeni to nešto ne znam.

Te izbjeglice koje ti spominješ mahom su ruralno stanovništvo sa područja podrinjskih opština, veći dio urbanog stanovništva tih gradova je zapalio u bijeli svijet i neki manji dio u Sarajevo.
"Kako nemamo trofeja? Pa jel se druga liga igra za trofej? A i da nemamo trofeja,imamo vise navijaca. Jeste vidili utakmicu sa Jedinstvom?"

Raonffa
Kontakt:

Post Postao/la Raonffa » 12 jul 2022, 01:24

Soldat je napisao/la:
12 jul 2022, 01:20
Braćo draga pričate o "naivnosti" Bošnjaka u istočnoj Bosni i ostalim mjestima, a u Sarajevu se četnici godinu dana ukopavali, još ljudi izlazili na anti-ratne proteste sa sve slikama bravara u rukama i pjevali "Jugoslavija" dok su četnici sa snajperima pucali na njih...
Bilo je kako je bilo, na nama je da buduće generacije učimo da zaborava nema.
:bih:
Upravu si druže, rijetko gdje su Bošnje bile spremne na ono što ih čeka, ali eto malo diskutujemo i pravimo se generali poslije bitke dok nas admin ne banuje zbog ratnih tema :mrgreen:
"Kako nemamo trofeja? Pa jel se druga liga igra za trofej? A i da nemamo trofeja,imamo vise navijaca. Jeste vidili utakmicu sa Jedinstvom?"

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 12 jul 2022, 01:33

S obzirom da mi je otac bio u drugom korpusu. Na jako malom teritoriju si imao vijenac, seonu i vozuću, što su bila 3 žestoka fronta. Nije tu bilo puno prostora za odahnuti, a kamoli pomagati drugima

Epidaurus
Kontakt:

Post Postao/la Epidaurus » 12 jul 2022, 01:40

Eh kamo srece da su se drugi i treci korpus ranije spojili… Doboj bi pao vrlo brzo, a i sama veza istocnog i zapadnog dijela teritorije pod kontrolom VRS bi bila vrlo brzo prekinuta.

Kako mi stari prica, deblokada Sarajeva iz smjera Zenice je bila fakticki nemoguca. Premalo oruzja Armije i ogroman broj ukopanih polozaja VRS.

Raonffa
Kontakt:

Post Postao/la Raonffa » 12 jul 2022, 01:48

ASD je napisao/la:
12 jul 2022, 01:33
S obzirom da mi je otac bio u drugom korpusu. Na jako malom teritoriju si imao vijenac, seonu i vozuću, što su bila 3 žestoka fronta. Nije tu bilo puno prostora za odahnuti, a kamoli pomagati drugima
Znam, imali su najduži front od svih korpusa, ali bili su i najmnogoljudniji. Nemoj me sto posto držati za riječ, ali negdje sam našao podatak da je II korpus '95 brojao 40.000 boraca, ogroman je to broj ljudi i ne može me uvjeriti niko da nisi mogao izdvojiti 500 ljudi od tolikog broja da se prebace ovamo na Baljkovicu.

Pokušavalo se nešto samoinicijativno, koliko se moglo naravno, ne krivim ja tu obične vojnike da me ko ne shvati pogrešno, ali Delić i komanda Drugog korpusa morala bi dati neke odgovore na to. To je priča koju često spominju i Srebreničani i kao po običaju ona ide k'o kec na desetku u prilog raznim teorijama zavjere.
Epidaurus je napisao/la:
12 jul 2022, 01:40
Eh kamo srece da su se drugi i treci korpus ranije spojili… Doboj bi pao vrlo brzo, a i sama veza istocnog i zapadnog dijela teritorije pod kontrolom VRS bi bila vrlo brzo prekinuta.

Kako mi stari prica, deblokada Sarajeva iz smjera Zenice je bila fakticki nemoguca. Premalo oruzja Armije i ogroman broj ukopanih polozaja VRS.
Istina, ove Čekrčiće kod Visokog nema ko nije napadao od naših jedinica, od Krajišnika, Zeničana, Travničana, mudžahedina, niko ih nije uspio pomjeriti jer su odlično bili ukopani, a i konfiguracija terena je takva da im bez jake artiljerije nisi mogao ništa.

A to je faktički prvo neprijateljsko selo na liniji ARBIH i VRS-a prema Sarajevu sa ove strane, valjalo je proći još 40-ak kilometara kroz dubinu da se dođe do Sarajeva, baš nemoguće.

Preveliku teritoriju oko Sarajeva je držao Sarajevsko-romanijski korpus VRS-a plus su oni imali tu sreću da su uvijek mogli mobilizovati pun qurac rezervnih snaga dole iz istočne Hercegovine, dok kod nas ti u jednom momentu (tokom sukoba sa HVO-om) bukvalno nisi mao slobodne jedinice, jer je front bio otvoren na svakom mogućem dijelu gdje je bila ARBiH.

Jedini dio veće slobodne teritorije je bio od Visokog do Zenice (a tu još imaš samo Kakanj), a jedinice iz tih gradova sve što je valjalo bilo je već angažovano na nekim ratištima.

VRS se jedino mogao (a i to bi bilo preteško) probiti sa Igmana prema Sarajevu, ali taj Igman je opet tema za sebe, mislim da je to ujedno i žila kucavica i crna tačka odbrane Sarajeva, Hercegovine i dijela istočne Bosne.

Tekashi
Kontakt:

Post Postao/la Tekashi » 12 jul 2022, 02:14

Sto vise Drazena Erdemovica. Jedan Drazen je posteniji nego 100 velikih muslimana iz SDA.

Stavljam **** na panj.

Tekashi
Kontakt:

Post Postao/la Tekashi » 12 jul 2022, 02:19

Epidaurus je napisao/la:

Trebao se spojiti, ali NATO zaustavio... Preorali bi istocnu Bosnu. Jos 5. korpus cisti Krajinu
Zadnja izmjena: Tekashi, dana/u 12 jul 2022, 02:20, ukupno mijenjano 1 put.

ArtemisFowl
Kontakt:

Post Postao/la ArtemisFowl » 12 jul 2022, 02:20

Tekashi je napisao/la:
12 jul 2022, 02:14
Sto vise Drazena Erdemovica. Jedan Drazen je posteniji nego 100 velikih muslimana iz SDA.

Stavljam **** na panj.
:crazy: :crazy: :crazy:
Čovjek sudjelovao u masovnim egzekucijama. Samo zato jer se dogovorio sa tužilaštvom ne znači da je neki heroj.

Tekashi
Kontakt:

Post Postao/la Tekashi » 12 jul 2022, 02:20

ArtemisFowl je napisao/la:
12 jul 2022, 02:20
Tekashi je napisao/la:

Stavljam **** na panj.
Čovjek sudjelovao u masovnim egzekucijama. Samo zato jer se dogovorio sa tužilaštvom ne znači da je neki heroj.
Ispao je covjek na kraju. Nemas pojma kako je Erdemovic kljuc svjedok. Otkrio par masovnih grobnica....

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 12 jul 2022, 02:22

Tekashi je napisao/la:

Stavljam **** na panj.
Kakvo razmišljanje ybt. Pa pročitaš li barem prije nego sto napises?
Jeste eto, lik koji je klao nas narod pošteniji od 100 muslimana iz SDA. Boze sacuvaj kakvo razmišljanje.

Tekashi
Kontakt:

Post Postao/la Tekashi » 12 jul 2022, 02:23

Naravno da je posteniji od SDA. SDA 30 godina sistematski unistava Bosnjake.

ArtemisFowl
Kontakt:

Post Postao/la ArtemisFowl » 12 jul 2022, 02:23

Tekashi je napisao/la:
Tekashi je napisao/la:

Stavljam **** na panj.
Ispao je covjek na kraju. Nemas pojma kako je Erdemovic kljuc svjedok. Otkrio par masovnih grobnica....
dabogda ti on u kući bio

Tekashi
Kontakt:

Post Postao/la Tekashi » 12 jul 2022, 02:24

Erdemovica i dan danas kriju pod laznim imenom.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 12 jul 2022, 02:25

@asd

Samo im uzmi uslove i sta su imali, bez hrane, naoruzanja, lijekova, u Srebrenici ako si bio ranjen u nogu odma ti nogu sjeku, bez aneztezije na zivo (da se ne bi inficiralo), glad je doduse bila i u Sarajevu, ja je se sjecam da sam iso sa starom da beremo zaru pa se pravila pita od zare, hljeb si dobijao jedan dnevno na porodicu, higijena nikakva, kalanzacija po haustorima na svakom koraku, na vodu je bilo isto je.beno ici. U Sarajevu da se ratovalo jos 200 godina nikad ga deblikirali ne bi, a sta je bilo 20 hiljada srpske vojske a nasih troduplo vise, pa sta su mozda losi borci? Nisu kralju nego ne mozes, sta mislis da je lako pomjeriti toliku artiljeriju, tenkove itd. pomjerit ces dzavola. Bjezalo se ko se bojo jebga, nemaju svi isti mentalni sklop, jer napad kad se vrsi prvo se "uzore" granatama i bacas sve zivo pa vojska ide u napad, ti da u rovu ostanes pribran osto bi ziv, jer u rovu od granate poginuti ne mozes (ravno da dobijes na lottu tolike se sanse), jedino da ti bukvalno uskocii u rov. Sta se desi je da se lik prepadne kad sipa i pocne bjezati iz rova i tad nastrada (u vecini slucajeva), a da uspiju samo ostati pribran, moze ih 10 hladno sam pobiti kroz puskarnicu

Tekashi
Kontakt:

Post Postao/la Tekashi » 12 jul 2022, 02:26

12 jul 2022, 02:23
Tekashi je napisao/la:

dabogda ti on u kući bio
Deblicino. Srbi znaju gdje su masovne grobnice, ne Bosnjaci.

Jesi retard jbt. Ukljuci to malo mozga sto imas.

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 12 jul 2022, 02:26

Tekashi je napisao/la:
Pa glupane lik se dobrovoljno priključio cetnicima da kolje i ubija nas narod. Nagodio se sa sudom, i sad nakon ubijanja hiljadama Bosnjaka lik slobodan.
Da li je moguće da neko ovako glupo razmišlja ? I to na današnji dan da priča ovakve gluposti. Daj barem malo mozak uključi barem ovih par dana.

Tekashi
Kontakt:

Post Postao/la Tekashi » 12 jul 2022, 02:28

jasmin10 je napisao/la:
12 jul 2022, 02:26
Tekashi je napisao/la:
Pa glupane lik se dobrovoljno priključio cetnicima da kolje i ubija nas narod. Nagodio se sa sudom, i sad nakon ubijanja hiljadama Bosnjaka lik slobodan.
Da li je moguće da neko ovako glupo razmišlja ? I to na današnji dan da priča ovakve gluposti. Daj barem malo mozak uključi barem ovih par dana.
Ja mu oprastam.

Samo za lokacije masovnih grobnica. Ljudski je prastati, znas?

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 12 jul 2022, 02:29

Raonffa je napisao/la:
12 jul 2022, 01:48
ASD je napisao/la:
12 jul 2022, 01:33
Znam, imali su najduži front od svih korpusa, ali bili su i najmnogoljudniji. Nemoj me sto posto držati za riječ, ali negdje sam našao podatak da je II korpus '95 brojao 40.000 boraca, ogroman je to broj ljudi i ne može me uvjeriti niko da nisi mogao izdvojiti 500 ljudi od tolikog broja da se prebace ovamo na Baljkovicu.

Pokušavalo se nešto samoinicijativno, koliko se moglo naravno, ne krivim ja tu obične vojnike da me ko ne shvati pogrešno, ali Delić i komanda Drugog korpusa morala bi dati neke odgovore na to. To je priča koju često spominju i Srebreničani i kao po običaju ona ide k'o kec na desetku u prilog raznim teorijama zavjere.
Epidaurus je napisao/la:

Istina, ove Čekrčiće kod Visokog nema ko nije napadao od naših jedinica, od Krajišnika, Zeničana, Travničana, mudžahedina, niko ih nije uspio pomjeriti jer su odlično bili ukopani, a i konfiguracija terena je takva da im bez jake artiljerije nisi mogao ništa.

A to je faktički prvo neprijateljsko selo na liniji ARBIH i VRS-a prema Sarajevu sa ove strane, valjalo je proći još 40-ak kilometara kroz dubinu da se dođe do Sarajeva, baš nemoguće.

Preveliku teritoriju oko Sarajeva je držao Sarajevsko-romanijski korpus VRS-a plus su oni imali tu sreću da su uvijek mogli mobilizovati pun qurac rezervnih snaga dole iz istočne Hercegovine, dok kod nas ti u jednom momentu (tokom sukoba sa HVO-om) bukvalno nisi mao slobodne jedinice, jer je front bio otvoren na svakom mogućem dijelu gdje je bila ARBiH.

Jedini dio veće slobodne teritorije je bio od Visokog do Zenice (a tu još imaš samo Kakanj), a jedinice iz tih gradova sve što je valjalo bilo je već angažovano na nekim ratištima.

VRS se jedino mogao (a i to bi bilo preteško) probiti sa Igmana prema Sarajevu, ali taj Igman je opet tema za sebe, mislim da je to ujedno i žila kucavica i crna tačka odbrane Sarajeva, Hercegovine i dijela istočne Bosne.
Lako je pričati, što nije ovo, što nije ono.
Ako je gdje drugi korpus trebao da pokuša šta. To bi vjerovatno trebalo biti Brčko jer tamo su Srbi bili manjina, a zauzeli su grad.
Vjerovatno daleko bitniji grad nego to sve po istočnoj Bosni.

Tekashi
Kontakt:

Post Postao/la Tekashi » 12 jul 2022, 02:30

I onom Srbinu koji je otkrio Tomasicu. I njemu oprastam!

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 12 jul 2022, 02:30

Koga boli qrac sto mu ti opraštaš.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 4 gosta.