Premijer liga BiH - aktuelno

Ganola1921
Kontakt:

Re: Premijer liga BiH - aktuelno

Post Postao/la Ganola1921 » 16 jul 2022, 13:07

Ovo se kamuflirale crne vrane s gor´ce

Miljacka
Kontakt:

Post Postao/la Miljacka » 16 jul 2022, 13:09

Ganola1921 je napisao/la:
16 jul 2022, 13:07
Ovo se kamuflirale crne vrane
Ovo je fiftijeva loza... Sve arijevac do arijevca :rol: :rol:
Akšam pada od mog grada još se bijeli kapija, na kapiji pjesmu pjeva, pjeva moja jalija!

Dobri u dobru
Zli u zlu

Ganola1921
Kontakt:

Post Postao/la Ganola1921 » 16 jul 2022, 13:10

Miljacka je napisao/la:
16 jul 2022, 13:09
16 jul 2022, 13:07
Ovo se kamuflirale crne vrane
Ovo je fiftijeva loza... Sve arijevac do arijevca :rol: :rol:
:thumbup:

Mamba21
Kontakt:

Post Postao/la Mamba21 » 16 jul 2022, 13:24

Ko bi za vas navijao da nije Gorice
IGRAJTE SRCEM SARAJEVSKI PLAVI!

mnon46
Kontakt:

Post Postao/la mnon46 » 16 jul 2022, 13:32

Mamba21 je napisao/la:
16 jul 2022, 13:24
pa kobilja glava valjda
A kaj ti bum rekel, stari, danas kad je sve to jučer znam dvije stvari. Jedna je da postoji grad u kojem sam legenda, a druga da ne kitim zagorske tamburaše ako ne znaju odsvirati „Da ga hoće zabit Matko, joj nano, nanice“.

Mamba21
Kontakt:

Post Postao/la Mamba21 » 16 jul 2022, 13:45

“Nek’ se čuvaju jakog Sarajeva!”, poručio je Tomašević :urnebes:

svrakino1921
Kontakt:

Post Postao/la svrakino1921 » 16 jul 2022, 13:47

slika

E moj Husrefe ja tebe volim i postujem
Al si usro i fulio dok si bio u TC

AZ Alkmaar

Na Afas stadionu bi vodio ekipu

slika

Strasno

zagor1987
Kontakt:

Post Postao/la zagor1987 » 16 jul 2022, 13:57

Mamba21 je napisao/la:
Jbte dan njima svako mjesto u Sarajevu smeta haha pa odakle bi dolazite Hadzici,Pazqric,Tarcin gro ljudi,vazno je da vas u centru i starom gradu bas onako ima vise dominantno hahahah al kad bi se lagali
Zadnja izmjena: zagor1987, dana/u 16 jul 2022, 14:00, ukupno mijenjano 1 put.

HordasOdMalena
Kontakt:

Post Postao/la HordasOdMalena » 16 jul 2022, 13:59

Miljacka je napisao/la:
16 jul 2022, 13:05
16 jul 2022, 13:02
Imate vi tu rumeno-seljacku nijansu boje koze, garant od sjedenja na istoku
Kad smo kod boje kože...

slika
Uf. :bow: :salut:
"Imao sam puno bolje opcije za ljeto, za mene lično su to bili odlični uslovi, puno bolji nego sad, ali mi je želja bila da Sarajevo zaradi. Klub je to zaslužio. Koliko god igrač bio dobar, uvijek je klub taj koji gura igrača."

zagor1987
Kontakt:

Post Postao/la zagor1987 » 16 jul 2022, 14:01

Mamba21 je napisao/la:
Nece sigurni navijat preplanuli iz Svrakina firgosi,najruznije naselje na svijetu sa najvise nasih komsija roma

Mamba21
Kontakt:

Post Postao/la Mamba21 » 16 jul 2022, 14:39

zagor1987 je napisao/la:
16 jul 2022, 14:01
Mamba21 je napisao/la:
Nece sigurni navijat preplanuli iz Svrakina firgosi,najruznije naselje na svijetu sa najvise nasih komsija roma
Švrakino objasni im neke stvari

User14
Kontakt:

Post Postao/la User14 » 16 jul 2022, 14:43

zagor1987 je napisao/la:
16 jul 2022, 14:01
Mamba21 je napisao/la:
Kako te nije stid

Moj Svraka jesi li vidio sta ovaj pise
Uefa Cup 1/4
Uefa Cup winners’ cup 1/8 (2)
43 place in Uefa rankings (best ever from Bosnia and Herzegovina EVER)

U školskim danima o njemu su nas učili sve,
al' život nam objasnio tek, to kakav je čovek Broz.

GOJKO VUKOVIC!

User14
Kontakt:

Post Postao/la User14 » 16 jul 2022, 14:46

"Pa mi kada igramo po čitavom Švrakinu one naljepnice, piše s kim igra Sloboda, kad"
Fudbalska romantika u Švrakinom selu
Kako su sarajevske favele ostale bez Slobode? "Govorili su da smo jalija, ali..."

Toliko puta u neobaveznom razgovoru pomenuti stih "ko igra za raju i zanemaruje taktiku završit će karijeru u nižerazrednom Vratniku" je opisao sudbine velikog broja sarajevskih majstora fudbalske igre. Isti se može primijeniti i na život. A mi ćemo ovdje reći - Ko živi za raju i zanemaruje taktiku završit će u Švrakinom.
Švrakino selo, dio je Sarajeva koji većina stanovnika ovog grada nikada nije vidjela "iz bliza". Jedini susret prosječnog Sarajalije sa Švrakinom je pogled na brdo sa "glavne" ceste ili nešto bliže upoznavanje sa ovim naseljem ukoliko svakodnevna ruta "kuća - posao" zahtjeva putovanje tranzitom.

Za one koji su imali "čast" upoznati se sa ovim dijelom grada, a koji su potrošili i koju minutu vremena da razmisle o onome što su vidjeli, Švrakino selo je univerzum dovoljan sam sebi - dovoljan jer niko drugi o njemu računa i neće voditi.
Demografija Šrvakinog sela je u najmanju ruku zanimljiva. "Domoroci i doseljenici", radnici, ljudi koji su tu stigli iz drugih sarajevskih naselja - nerijetko prisiljeni lošim materijalnim statusom, rokeri, profeseori, eksentrici, ludaci, doktori, šibicari, prosjaci, lopovi, još malo lopova i more fudbalera - bivših i sadašnjih.
Naselje koje je po nekim pričama svoje ime dobilo još u 17. vijeku kada je tu sa svojom porodicom stigao Sejid Muhamed efendija Švrake. Porodica je bila plemićka, bogata i sa zavidnom vojnom reputacijom, pa je ovaj lokalitet ubrzo po efendiji i njegovim srodnicima i dobio ime.
Ovo danas marginalizrano naselje je nekoliko stotina godina nakon imena dobilo i Slobodu, fudbalski klub. Bilo je to vrijeme romantizma u Švrakinom, raja je još uvjiek bila raja, a tada je končano dobila i nešto svoje - svoju Slobodu. Stotine nestašnih mladića dobile su "ispušni ventil", a kako su mahom nadareni sjajnom motorikom postajali su fudbaleri i to dobri. A kroz fudbal su i oni koji su imali "sumnjive hobije" postajali bolji ljudi - prava raja.

Upravo je to bilo najvažnije u švrakinskoj Slobodi, klubu o kojem se danas više ne zna nego što se zna i kojeg, nažalost, više nema. Švrakino je već dugo godina ponovo bez svoje Slobode.
Švrakinska Sloboda se krenula tamičiti 1957. godine, bila je puno bolji klub nego što biste pomislili, igrala je i Regionalnu ligu nekadašnje države i iznjedrila zavidan broj kvalitetnih fudbalera.
Imala je Sloboda svog Kiku, Rajkana, Ćoleta, Hamu, Vešu, Cincu, Faću... Imala je i mnoge druge, možda i bolje, ali oni su bili raja. Bili su raja i neki koji su napravili puno toga u svojim fudbalskim karijerama, pa se danas u kafanama Šrvakinog sela njihovi golovi i potezi i dalje prepričavaju. Koga, uostalom, u Švrakinom briga za Ronalda, Messija i Mbappea...
FK Sloboda Švrakino selo (Inače, Švrakino selo je nekada nosilo i ime "Naselje Pavle Goranin") je fenomen fudbalskog Sarajeva kojeg vrijedi izvuči iz naftalina i nadati se da će jednog dana nestašni "Švrakindolci" ponovo imati gdje biti slobodni. Zbog toga smo odlučili porazgovarati sa jednim od onih koji su svjedočili "drugom rođenju" Slobode, nekadašnjim lijevim krilom ovog kluba Medinom Kurtajem.
Našeg sagovornika je fudbalski put odveo i u Famos, Jedinstvo (Brčko), Leotar, Željezničar i Saobraćajac, imao je svoju školu fudbala, a s najvažnijom sporednom stvari na svijetu se druži i danas kao delegat i kontrolor suđenja.
"Šteta je to za ovo čitavo naselje. Gledam Dobrinja igra, igra Pofalićki, Jug, Hrid. Mi smo bili jedna jaka ekipa, imali smo igrača koji su igrali i poslije rata. Igrao je kod nas i Faćo Žerić. Igrao je Vaha Ahmetagić, pa onda Edin Kunić, on je bio i reprezentativac - eto on je tada bi mlad i igrao je do samog rata za Slobodu, pa je nakon rata je nastavio sa fudbalom, igrao je za Želju... Branio je kod nas i Ivo Cvitanušić, golman Želje, igrao je Lazar Rašković. Bio je to dobar klub, da nije bilo rata bilo bi još bolje. E, poslije rata nismo više imali pravih ljudi, sponzora, ipak je ovo "bijedno" naselje". Prije je bilo drugačije, tada su se izdvajala sredstva da može klub funkcionisati. Jedno vrijeme smo trenirali na Grbavici, na pomoćnoj terenu, na "šljaci". Tu smo imali treninge, a u Nedžarićima igrali utakmice. Termine smo na tom terenu imali mi i Novi Grad. Sve je tada bilo drugačije i ja sam aktivno igrao fudbal do pred rat, a onda su došle barikade i sve to... Tada sam prestao, ali tu sam i dalje, u svom naselju", počela je priča o sudbini Slobode u jednom lokalu u Švrakinom selu.
Zvanična oproštajna utakmica Medina Kurtaja i Alije Hadžiosmanovića Brace u kojoj su snage odmjerile dvije ekipe Saobraćajca. Stadion Koševo, 1995. godina.

Historija Slobode je mnogo bogatija nego što bi se dalo pomisliti na prvu, uvjerava nas naš sagovornik.
"Sloboda je formirana 1957. godine i tada u toj, da kažemo staroj generaciji, su bila zaista velika imena. Imali smo Slavka Banduku, koji je bio i golman beogradskog Partizana. Bio je tu Crni Omanović, tražio ga je u to vrijeme Hajduk, pa onda i Zvonirmir Grgić Vule - i njega je Hajduk tražio. To su neki igrači iz tog vremena kojih se ja sjećam. Volio sam fudbal još kao dijete, dolazio da gledam Slobodu. Uvijek smo imali i odlične trenere, sada ovako kada se sjetim, a zaboravit ću sigurno nekoga, tu je bio Mensud Čebo, on je malo i igrao, a njegov brat Samir je isto bio dobar fudbaler. Pa onda smo imali Isu Ahmeotivća, on je trener bio i u Želji, a bio je nekada i reprezentativac, Kranjčar mu je bio rezerva. Tu su bili još Tahir i Dino Helja, Ivković Velimir...
"Stara" Sloboda

"Ipak, onda je jedno vrijeme ponestalo novca, pa je klub prestao sa radom, ali opet je počeo 1980. godine. Imam jednu fotografiju baš iz tog perioda, oproštajna utakmica kada sam krenuo u JNA. Kada sam se vratio iz "Armije" otišao sam pola godine u Želju, vratio se, odigrao još jednu godinu i otišao u FAMOS u Hrasnicu i tamo bio do Olimpijade.
Uefa Cup 1/4

GOJKO VUKOVIC!

User14
Kontakt:

Post Postao/la User14 » 16 jul 2022, 14:47

Za one koji su imali "čast" upoznati se sa ovim dijelom grada, a koji su potrošili i koju minutu vremena da razmisle o onome što su vidjeli, Švrakino selo je univerzum dovoljan sam sebi - dovoljan jer niko drugi o njemu računa i neće voditi.
Golemo
Uefa Cup 1/4

GOJKO VUKOVIC!

MaroonBjelave
Kontakt:

Post Postao/la MaroonBjelave » 16 jul 2022, 14:51

I Lepi Mića je igrao za Slobodu iz Švrakina.

User14
Kontakt:

Post Postao/la User14 » 16 jul 2022, 14:52

Demografija Šrvakinog sela je u najmanju ruku zanimljiva. "Domoroci i doseljenici", radnici, ljudi koji su tu stigli iz drugih sarajevskih naselja - nerijetko prisiljeni lošim materijalnim statusom, rokeri, profeseori, eksentrici, ludaci, doktori, šibicari, prosjaci, lopovi, još malo lopova i more fudbalera - bivših i sadašnjih.
@svraka

Sta si ti?

Nisi zar lopov
Uefa Cup 1/4

GOJKO VUKOVIC!

fks74
Kontakt:

Post Postao/la fks74 » 16 jul 2022, 15:14

Mamba21 je napisao/la:
16 jul 2022, 13:45
“Nek’ se čuvaju jakog Sarajeva!”, poručio je Tomašević :urnebes:
Ma ništa mi ne možemo pored želješčara. :kafa:

Nirton
Kontakt:

Post Postao/la Nirton » 16 jul 2022, 15:52

IGMAN: Ćeman, Duraković, Dupovac, Alagić, Velić, Bešagić, Bojo, Drljević, Hrelja, Jakupović, Ramić
24. oktobar 1946 - ostalo je historija. Ostalo je emocija, otrov i lijek, porodica, život, strast

NajvecaRadosti
Kontakt:

Post Postao/la NajvecaRadosti » 16 jul 2022, 15:53

Nirton je napisao/la:
16 jul 2022, 15:52
IGMAN: Ćeman, Duraković, Dupovac, Alagić, Velić, Bešagić, Bojo, Drljević, Hrelja, Jakupović, Ramić
Heba? :D Mahmic?
Generalno ok tim,sretno :salut:
Sta se ono tamo cuje
Ko to tamo pjesmu pjeva
To heroji idu majko
Navijaci Sarajeva!

Nirton
Kontakt:

Post Postao/la Nirton » 16 jul 2022, 15:57

NajvecaRadosti je napisao/la:
16 jul 2022, 15:53
Nirton je napisao/la:
16 jul 2022, 15:52
Heba? :D Mahmic?
Generalno ok tim,sretno :salut:
Na klupi su obojica. Vazde i Bibera nema u rosteru.
Alagić i Hrelja su U21 igrači. Interesantno, Igman nema nijednog stranog igrača. :D
24. oktobar 1946 - ostalo je historija. Ostalo je emocija, otrov i lijek, porodica, život, strast

Odgovori

Natrag na “Premijer liga BiH”

Trenutno korisnika/ca: ledesma, rishovski, Vorovus i 19 gostiju.