Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

ArtemisFowl
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la ArtemisFowl » 18 jul 2022, 18:53

Znači ove godine više glasača iz inozemstva nego na prošlim izborima, a na prošlim izborima je pola tih ljudi bilo prijavljeno mimo njihove volje. Još je ove godine teže odradit registraciju jer ti treba više dokumentacije.
Bake ako pobijedi, pobijedit će preko ovih glasova.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 18 jul 2022, 18:59

Smiješna je papirologija ove godine.
2 papira trebaju, kopija lične i dokaz o prebivalištvu što oni tamo većinom to imaju. Čak i kad turistički ideš ta dva dokumenta ti trebaju samo što mnogi ne znaju, i žmiri se na to.
Kasnije se to sve pretvori u jedan obrazac, koji trebaš kopirati u obližnjoj kopirnici.

Prošle izbore su zvali ljude po fb, i stranka im radila svu dokumentaciju.

ArtemisFowl
Kontakt:

Post Postao/la ArtemisFowl » 18 jul 2022, 19:09

ASD je napisao/la:
18 jul 2022, 18:59
Smiješna je papirologija ove godine.
2 papira trebaju, kopija lične i dokaz o prebivalištvu što oni tamo većinom to imaju. Čak i kad turistički ideš ta dva dokumenta ti trebaju samo što mnogi ne znaju, i žmiri se na to.
Kasnije se to sve pretvori u jedan obrazac, koji trebaš kopirati u obližnjoj kopirnici.

Prošle izbore su zvali ljude po fb, i stranka im radila svu dokumentaciju.
a kakva je situacija s ljudima koji su otišli u Njemačku s HR papirima, a imaju dvojno državljanstvo?

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 18 jul 2022, 19:41

Kakvo uopce misljenje imaju stanovnici BiH oko glasanja dijaspore? To me bas zanima, a u bosanskim krugovima nemam ljude koje ne boli qrc za politikom. Uglavnom IT strucnjaci, kojima je svejedno da li rade u Zimbabveu, Bosni ili USA.
Naprimjer, ja sam i dalje drzavljanin BiH, ne zivim vec dugi niz godina dole, ali imam pravo glasa na osnovu drzavljanstva. Ja se licno uopce ne osjecam nit odgovornim, a nit "pozvanim" da glasam. Pobogu, pobjegao sam iz tog sistema. Da vjerujem da se moze sta promijenit, ostao bih dole i borio se, te svojim glasom pokusao gurat ljude za koje mislim da vrijede.

Pogotovo sto je sve vise i vise akademskih gradjana u dijaspori, koji nemaju namjeru sljakat 10-15 godina po 15h dnevno i vratit se dole sa par stotina hiljada € i zivjet od tih para/pokrenut neki biznis, nego se ljudi ekstremno brzo integriraju u zemlju u koju su dosli, te grade zivotne stubove van BiH.
Ja da sam dole, uopce ne bih bio blagonaklon da mi neki Meho baustelac iz Minhena potencijalno odlucuje o buducnosti drzave.

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 18 jul 2022, 19:55

Iskreno za lokalne izbore mi je besmisleno da dijaspora glasa. Šta mi neko iz Štokolma ima određivati načelnika i općinske vijećnike.

Ovi opšti, dalo bi se pričati.
I found freedom. Losing all hope was freedom.

messilla
Kontakt:

Post Postao/la messilla » 18 jul 2022, 19:56

AshburtonG je napisao/la:
18 jul 2022, 19:41
Kakvo uopce misljenje imaju stanovnici BiH oko glasanja dijaspore?
Jos uvijek nisam sreo nekog ko ima pozitivno misljenje o tome. Uglavnom je rezonovanje slicno kao tvoje.
Now the old king is dead! Long live the king!

2nd#Tripl3t

London! Paris! Rome! London! Berlin!
1992 2006 2009 2011 2015

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 18 jul 2022, 20:13

Kakvo uopce misljenje imaju stanovnici BiH oko glasanja dijaspore? To me bas zanima, a u bosanskim krugovima nemam ljude koje ne boli qrc za politikom. Uglavnom IT strucnjaci, kojima je svejedno da li rade u Zimbabveu, Bosni ili USA.
Naprimjer, ja sam i dalje drzavljanin BiH, ne zivim vec dugi niz godina dole, ali imam pravo glasa na osnovu drzavljanstva. Ja se licno uopce ne osjecam nit odgovornim, a nit "pozvanim" da glasam. Pobogu, pobjegao sam iz tog sistema. Da vjerujem da se moze sta promijenit, ostao bih dole i borio se, te svojim glasom pokusao gurat ljude za koje mislim da vrijede.

Pogotovo sto je sve vise i vise akademskih gradjana u dijaspori, koji nemaju namjeru sljakat 10-15 godina po 15h dnevno i vratit se dole sa par stotina hiljada € i zivjet od tih para/pokrenut neki biznis, nego se ljudi ekstremno brzo integriraju u zemlju u koju su dosli, te grade zivotne stubove van BiH.
Ja da sam dole, uopce ne bih bio blagonaklon da mi neki Meho baustelac iz Minhena potencijalno odlucuje o buducnosti drzave.
Evo mog mišljenja. Lično smatram da je glupo i bespotrebno, ali kad već postoji ta mogućnost u svakom slučaju pozdravljam svakog iole školovanog kao što si ti da glasa jer svakako iz dijaspore oni najzatucaniji će glasati sigurno.

Justin
Kontakt:

Post Postao/la Justin » 18 jul 2022, 20:32

messilla je napisao/la:
18 jul 2022, 19:56
Kakvo uopce misljenje imaju stanovnici BiH oko glasanja dijaspore?
Jos uvijek nisam sreo nekog ko ima pozitivno misljenje o tome. Uglavnom je rezonovanje slicno kao tvoje.
Bilo bi dobro da glasa vise osoba kao sto je on, a manje onih tipa @Pensioner.
Sarmelino † (29.08.2015-20.10.2019.) ⚜
dr. Alem Peterson
Captain4 † (14.05.2014-22.02.2022.) ⚜

GG3
Kontakt:

Post Postao/la GG3 » 18 jul 2022, 20:43

ASD je napisao/la:
18 jul 2022, 20:13

Evo mog mišljenja. Lično smatram da je glupo i bespotrebno, ali kad već postoji ta mogućnost u svakom slučaju pozdravljam svakog iole školovanog kao što si ti da glasa jer svakako iz dijaspore oni najzatucaniji će glasati sigurno.
Neznam da li postoji drzava u svijetu koja je zabranila svojoj dijaspori da glasa? Pa zasto bi u BiH bilo drugacije? Pogotovo sad kad je sve vise obrazovanih u EU i nece glasat samo za SDA a ni za SDP
Barbine Barbike vole Tika-taku 🚨🚨

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 18 jul 2022, 21:18

Države koje imaju puno dijaspore mahom imaju populiste na vlasti i oni naravno to podstiču.
To se može uraditi tako što se izbriše mogućnost glasanja preko pošte i preko diplomatskih predstavništva.
Ali naravno i ja da se složim s Justinom.
Što više pismenih ljudi kao Ash dobro dođe. Zatucani Ljudi kao Pensioner svakako žive za taj dan i neće propustiti glasanje.

FabioMiretti
Kontakt:

Post Postao/la FabioMiretti » 18 jul 2022, 21:28

deantinho je napisao/la:
18 jul 2022, 21:11
molim osima13 za sirotinju da se predstavi forumu... prvi dan na forumu, 40 postova na 30 razlicitih tema, jos uvijek bez mitomanskog posta, i sve to za 80 minuta :mrgreen:
38 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO

"Every morning when I wake up I see the sun, even if there is the rain." Max Allegri

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 18 jul 2022, 21:44

FabioMiretti je napisao/la:
18 jul 2022, 21:28
deantinho je napisao/la:
18 jul 2022, 21:11
molim osima13 za sirotinju da se predstavi forumu... prvi dan na forumu, 40 postova na 30 razlicitih tema, jos uvijek bez mitomanskog posta, i sve to za 80 minuta :mrgreen:
Goretzka :hmmmmm:
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

redbull93
Kontakt:

Post Postao/la redbull93 » 18 jul 2022, 22:02

Registracija je prejednostavna i trebas 3 papira skenirati ili uslikati mobitelom. Ja se registrovao i prijavio, dosla mi obavijest za par dana da su me odbili, naveli razlog kao mutna slika pasosa (a nije bila toliko) i potpis se ne slaze. Uslikam ponovo pasos, a potpis isti ostao i posaljem ponovo, za dan stize da je prihvaceno.

Prijavio sam se iz razloga sto osjecam neku obavezu da svoju duznost ispunim. A sto se tice ove brojke, pa vjeruj te da je brojka realna. Nevjerovatno koliko ljudi je napustilo drzavu, mozda se u sarajevu, tuzli to ne primjeti, ali u manjim sredina ili evo Zenica primjer, primjeti se bas. Pa jedno livno ostalo pusto, srednja Bosna ured se raselila, ljudi slabije prate to, al manje sredine puste ostaju, pogotovo gdje ima stanovnistva sa hrv pasosem.

Drugi razlog sto je brojka ovolika je vjerovatno pojednostavljena prijava, a treci je sto se nasa IZ aktivno ukljucila i lobira da se ljudi prijavljuju. Cak sta vise kod mene gdje sam ja, u nasoj dzamiji se vrsi prijava na licu mjesta, samo trebate ponijeti papire. Mislim odrede jedan dan i pozivaju ljude da dodju i prijave se.
Ono sto Čelik čeka
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
do kraja hrabro zajedno!!!

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 18 jul 2022, 22:52

Ljudi iz dijaspore se brzo naloze na nacionalisticku spiku i ove umjetne krize koje prave vladajuce stranke tako da se od tih 80k moze odmah upisati 70k za Bakira pa mi pokusamo nekako stici glasovima iz zemlje. Ali mrka kapa, izabrati ce nam dijaspora vladu kao sto Hercegovci biraju Hrvatima sabor.
80k ponistava Zenicu i Tuzlu jer ce ti glasati po 40 ljudi. Ne ostane ti nista da to stignes, ostalo pored Sarajeva je sve sitnije.

FoSte95
Kontakt:

Post Postao/la FoSte95 » 18 jul 2022, 23:43

Većina tih čkudi je porijeklom sa područja RSa, SDP je i so veliku kampanju oko toga da se motivišu ljudi da se prijave da glasaju na izborima

L-Train
Kontakt:

Post Postao/la L-Train » 18 jul 2022, 23:51

Jeste onih koji su za vrijeme rata otisli,ali zadnjih 10,15 godina ta populacija je iz citave BiH,nadam se da ce se sjetiti ko ih je otjerao,,osim ako u medjuvremenu nisu postali zahvalni sto su zapalili iz BiH :mrgreen:
Okusi strah, bol, mrznju i barut
i zivi u toj nadi da ce sutra ipak svanut,
na sekund nosi teret mojih rana
dok grad ti sapce pricu jezikom oziljaka.

GG3
Kontakt:

Post Postao/la GG3 » 18 jul 2022, 23:52

i ja sam se prijavio da Glasam iz prostog razloga a zasto da ne glasam? Kad moja tetka koja je cijeli svoj zivot i (u ratu) provela u njemackoj i sa 65 god glasa (**** je Bakir), Pa mogu i ja za koga ja hocu, a pogotovo ovi koji zive u rs-u trebaju svi da glasaju.
Barbine Barbike vole Tika-taku 🚨🚨

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 19 jul 2022, 00:00

Znam par Hrvata što hoće da zajebu Bosnjake glasanjem za Becirevica :rol:

I moj glas ide koaliciji, ali će se raspasti tri dana nakon izbora. Nemam vjere nikako. No, sve je bolje nego ez de a.
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 19 jul 2022, 00:02

tuzlak1987 je napisao/la:
18 jul 2022, 22:52
Ljudi iz dijaspore se brzo naloze na nacionalisticku spiku i ove umjetne krize koje prave vladajuce stranke tako da se od tih 80k moze odmah upisati 70k za Bakira pa mi pokusamo nekako stici glasovima iz zemlje. Ali mrka kapa, izabrati ce nam dijaspora vladu kao sto Hercegovci biraju Hrvatima sabor.
80k ponistava Zenicu i Tuzlu jer ce ti glasati po 40 ljudi. Ne ostane ti nista da to stignes, ostalo pored Sarajeva je sve sitnije.
?

Podaci iz 2018. godine nam govore da daleko ali daleko najviše glasova iz dijaspore dobijaju Dodik i Čović. Poslije njih idu Ivanić, Komšić i Džaferović. Dodik 14000, Čović 11500, Ivanić 8500, Komšić 3400 a Džaferović nije ni 3000 nagurao. Znači kandidat ''najjače stranke u BiH'' je bio peti. Za očekivati je da Izetbegović kao jače ime i činjenicu da će ovaj put biti rekordan broj glasova u dijaspori dobiti više ali to ne bi trebalo prelaziti 6 ili 7 hiljada, mislim da je nemoguće a i tu će ga Denis svakako pojesti.
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

BosniaBoston
Kontakt:

Post Postao/la BosniaBoston » 19 jul 2022, 00:09

Otelo je napisao/la:
19 jul 2022, 00:00
Znam par Hrvata što hoće da zajebu Bosnjake glasanjem za Becirevica :rol:

I moj glas ide koaliciji, ali će se raspasti tri dana nakon izbora. Nemam vjere nikako. No, sve je bolje nego ez de a.
Da su pametni, svi bi glasali za Becirevica. Bolje je i njima i nama svima da bude Becirevic-Komsic nego Bakir-Komsic. Svakako će Bošnjaci preklopiti Krišto taman svi Hrvati izašli na izbore
#Punoljetstvo

"Željo je religija i život. Nije to samo fudbal, već stil življenja i ponašanja. Za mene je to sjesti na most na Malti i popričati o svemu, pa otići na piće.“ - Ivica Osim

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 5 gostiju.