FK Željezničar

Moderatori/ce: insider,LjoZee,irfo

U sezoni 2025/26. očekujem:

1. Borbu za titulu
35
22%
2. Borbu za Evropu
79
50%
3. Sredinu tabele
26
16%
4. Borbu za opstanak
18
11%

Ukupno glasova: 158

Lordiox101
Kontakt:

Re: FK Željezničar

Post Postao/la Lordiox101 » 21 jul 2022, 13:40

Jel fakat potpisuje ovaj Afrikanac ili je ovo sprdancija?

Ganola1921
Kontakt:

Post Postao/la Ganola1921 » 21 jul 2022, 13:44

Ganola1921 je napisao/la:
18 jul 2022, 14:29
manijacikonjic87 je napisao/la:
18 jul 2022, 13:16
TMovac je napisao/la:
18 jul 2022, 13:10

Ima
da ste vi zivi i zdravi na tm JA ima aktivan ugovor u gani.. jedino ako nekog drugog garu dovodimo :D
Do kraja sedmice bi se trebalo znat kakav ce ishod pregovora biti. Valjo bi nam prvo jer nam je neophodno desno krilo, drugo jer je jako brz,a trece sto je vec igro sa Santosom i tu je prednost bas njega dovesti.
:arrow:

jointunija
Kontakt:

Post Postao/la jointunija » 21 jul 2022, 14:45

Lordiox101 je napisao/la:
21 jul 2022, 13:40
Napisao vam je jučer čovjek šta je i kako je,čitate li vi uopšte?
Željovci uvijek treba da znate,da navijači prate klub a ne rezultate!

KANA
Kontakt:

Post Postao/la KANA » 21 jul 2022, 14:54

lijevapolutka je napisao/la:
21 jul 2022, 11:17
@Kana sta kaze onaj glupko

https://sp.ort1.osl.obodjenje.ba/**/fud ... ovu-767332

Profesor Centra za edukaciju N/FSBiH prihvatio je poziv svog nekadašnjeg učenika Seada Ramovića i otišao da radi u daleku Južnu Afriku, gdje vode prvoligaša TS Galaxy

Ljude iz Bosne i Hercegovine možete naći gotovo u svakom kutku svijeta, uspješni su u raznim poslovima, a posebno ih je mnogo iz fudbala. Od prošle jeseni naš fudbal na cijeni je i u Južnoj Africi, a za to je zaslužan trener Mensur Dogan, profesor u Centru za edukaciju Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH, koji zajedno sa Seadom Ramovićem, njemačkim trenerom bošnjačkih korijena, vodi prvi tim prvoligaša TS Galaxy.
Direktor selekcija

Dogan, koji važi za jednog od najboljih bh. stručnjaka, a posebno je bio uspješan u organizaciji omladinskih pogona, ispričao je za Oslobođenje o tome sa kakvim se izazovima susreo u Južnoj Africi.

- Sead Ramović, nekadašnji golman, a sada trener koji je pro-licencu završio u našem Centru za edukaciju, dobio je ponudu iz Južne Afrike od vlasnika kluba TS Galaxy. Bilo je planirano da tokom sezone dođe i počne kao pomoćni trener, a da od januara preuzme prvi tim. Ipak, nakon šest kola vlasnik kluba ga je pozvao i rekao mu da odmah preuzme tim jer je smijenio trenera i pomoćnika. Sead je mene zvao da mu budem pomoćnik i direktor svih selekcija. Predložio je da napravim viziju sportskog razvoja za čitav klub. Vlasnik se odmah složio, prihvatio moje uslove i u oktobru prošle godine smo preuzeli tim, govori Dogan, koji se trenutno nalazi na odmoru u Sarajevu.

Iako je imao dupli posao, sve je krenulo i završilo dobro.

- Najviše se radilo u prvom timu jer smo morali sve učiniti da opstanemo u ligi. Ekipa je imala samo dva boda nakon šest kola. U isto vrijeme, pratio sam tim do 21 godine koji također paralelno igra ligu. Na kraju smo uspjeli da opstanemo, a i da promovišemo tri igrača u prvu ekipu.

Bilo je stresno, do zadnjeg kola nismo znali da li ćemo opstati. Bukvalno u 85. minuti posljednjeg kola bili smo na mjestu koje vodi u baraž za opstanak. Onda je naš rival primio gol, a mi u samom finišu utakmice došli do pobjede i završili smo četiri boda ispred njih.

Kada su tek došli, dočekala ih je konfuzna situacija.

- Tim nije imao nikakvu infrastrukturu, stalno se mijenjala formacija. Zatekli smo čak 36 igrača, od toga šest napadača, a niti jedan dovoljno kvalitetan. U početku smo igrali 4-4-2 jer je to igračima najlakše shvatiti. U pauzi smo doveli nekoliko igrača i onda promijenili sistem na 4-3-3. U prvih 17 utakmica ekipa je osvojila 13 bodova, a u drugom dijelu smo na 13 mečeva osvojili 17 bodova, zato smo i opstali, kaže trener.
Podrška predsjednika

Na početku nije bilo lako, ovo je bio prvi posao za Ramovića, no on se izuzetno dobro snašao.

- Normalno je da tamo javnost preferira domaće trenere i bili su dosta skeptični jer Sead je bio početnik. Njegova veza je zanimljiva, kada je branio u Turskoj, upoznao je menadžera iz Južne Afrike s kojim je ostao u kontaktu, a taj čovjek je sada vlasnik kluba, inače jedan od najuspješnijih advokata. Želio je novi pristup, trenere iz Evrope, bio je spreman da rizikuje. Sead mu je rekao da ako ne bude išlo, znamo kakav je fudbal posao i da će razumjeti ako nas promijeni. Predsjednik je razgovarao s nama i rekao da ne namjerava mijenjati ništa, da vidi kako kvalitetno radimo, te da imamo potpunu podršku. To je bilo veoma značajno za nas i za igrače.

Najveći problem bio je iskristalisati sastav, igrači nisu bili naviknuti na taktičke treninge, da imaju disciplinu, da se svi brane zajedno, da su uvezani u napadu. Kasnije su nam kolege iz drugih timova govorile kako je nevjerovatno koliko se ta ekipa promijenila. Ono što je najvažnije je da su igrači shvatili da je to sve u cilju da se iz njih izvuče najbolje, govori 51-godišnji stručnjak.
image

Stadioni u Južnoj Africi su vrhunski, na njima se igralo Svjetsko prvenstvo, a liga je izuzetno zanimljiva i neizvjesna.

- Ima vrlo talentovanih igrača, individualno su jaki, dobri dribleri, dobri skakači. Problem im je realizacija, prilično su neprecizni šuteri, a najveći problem im je timska taktika. Najbolji klubovi imaju strukturu, taktičku disciplinu, ovi ostali se oslanjaju na individualni kvalitet. Po meni, uspjeli smo jer smo napravili taktičku disciplinu.

Naš klub je iz Johanesburga, ali otežavajuća okolnost je što smo mi domaćini u Mbombeli, na vrhunskom stadionu, ali i gradu koji je udaljen četiri sata vožnje. Mbombela je ponudila da podrži klub i bude nam domaćin, a mi imamo priliku da igramo na jednom od najboljih stadiona. Ipak, često duže putujemo na domaće nego na gostujuće utakmice i to je hendikep, kaže Dogan.

Pun je hvale za svog nekadašnjeg učenika, a danas saradnika Seada Ramovića.

- Za Seada je bilo izuzetno važno da je uspješno prošao ovaj prvi posao kao šef, puno je toga naučio, vidio kakve ima obaveze. Vrlo je hrabar, ne boji se izazova, imao je odličan gard. Od početka je bio uvjeren da ćemo opstati i to je prenio na čitavu ekipu. Bio je i kao golman veliki fajter, a to mu itekako pomaže i u trenerskom poslu. Ja sam bio zadužen za planiranje, pripremanje trenažnog procesa, taktičke koncepte, tako da smo napravili miks, on je liderski nastupao i mislim da je pred Seadom sjajna karijera, govori nekadašnji šef omladinske škole Željezničara.

Na život u Južnoj Africi brzo se privikao.

- Mi smo u gradu koji ima 15 miliona stanovnika, ali to je kao jedan grad sastavljen od velikog broja malih gradova. Razlike između bogatih i siromašnih su ogromne. Na jednom mjestu imate tržne centre, poslovne zgrade, vrhunske hotele, a samo 100-200 metara dalje ljudi spavaju u žbunju, nemaju bukvalno ništa. Siromaštvo je veliki problem, ima puno kriminala, tako da se moramo kretati samo po određenim rutama. Svako naselje je jedinica za sebe, gdje žive bogatiji, ograđeno je zidom, ulazi se na samo jedan ulaz.

Najljepši grad je Cape Town, koji je zaista nešto posebno, na moru je, pun turista tokom cijele godine. Što se tiče temperature, čini mi se da mi je par dana u Sarajevu bilo toplije nego u Južnoj Africi. Nema toliko vlage i nije uopšte problem, kaže trener.
image

Kontakt sa BiH, naravno, nije prestao.

- I dalje sam u Centru za edukaciju, napravio sam plan da određene teoretske teme preko Zooma prezentiram trenerima. Stalno sam u kontaktima s trenerima i za njih je dobro da im mogu prenijeti svoja nova iskustva. Dok sam u Sarajevu, stalno sam u Centru, obavljam i predavanja uživo. Od kolega u kontaktu sam gotovo svakodnevnom s Mersadom Selimbegovićem i Feđom Dudićem.

Sa Selimbegovićem sam proveo tri mjeseca 2016. kada je vodio juniore Regensburga. Danas je uspješan trener prvog tima, a imao je odličnu ponudu od Arminije iz Bielefelda, no njegov klub nije ga pustio jer ima ugovor na još dvije godine. Feđa mi je prijatelj i kolega, konstantno raste u karijeri, isto kao i Mersad. Mislim da imamo mnogo kvalitetnih mladih trenera i da polako dolazi njihovo vrijeme, optimista je profesor.

U Južnu Afriku otišao je iz Radnika iz Hadžića, izuzetno je ponosan na ono što se napravilo u četiri sezone.

- Bio sam šef omladinskog pogona, napravili smo Akademiju, doveli djecu izvan Hadžića da tu žive, hrane se, idu u školu. Već drugu godinu juniori su se uspjeli plasirati u Premijer ligu i opstali su i prethodne dvije sezone. Hadžići su mala sredina, ali napravili su izvrsnu omladinsku školu. Jedan od naših mladića Amar Memić otišao je u Sloveniju, postao mladi reprezentativac. I sada dosta mladih iz juniora igra u prvom timu, kaže Dogan.
kakav glupan :rol: jos forsirao zajebanciju :facepalm:

anonimni
Kontakt:

Post Postao/la anonimni » 21 jul 2022, 14:57

Arvid je napisao/la:
21 jul 2022, 13:30
Nije zar da će ove jeftinije karte u GRAS-u sad uticati i na platu radnika?
Vidim neku pjenu opet, bice da je doticni najbolji primjer one Snickersove "Kad si gladan nisi svoj"

Nista, ko se trolejbusima vozi neka bjezi od prostora oko vozaca, u suprotnom se valja cuvati od bjesnila
Željezničar 1921! Arsenal FC 1886!

Kapiten Blue Traina

Jugjesamojedan
Kontakt:

Post Postao/la Jugjesamojedan » 21 jul 2022, 15:09

jointunija je napisao/la:
21 jul 2022, 14:45
Niko nije ništa konkretno napisao, samo bacaju šuplju

Bojudaosinebu
Kontakt:

Post Postao/la Bojudaosinebu » 21 jul 2022, 15:18

Jugjesamojedan je napisao/la:
21 jul 2022, 15:09
jointunija je napisao/la:
21 jul 2022, 14:45
Niko nije ništa konkretno napisao, samo bacaju šuplju
Kako nije, semper napiso ime i prezime i da potpisuje danas :urnebes: :urnebes:

Hulahopka

Post Postao/la Hulahopka » 21 jul 2022, 16:29

Znači ljudi lažu,lupaju i opet ima obraza da pise nešto. Kana ti si se nalupo na ovoj temi to bi trebalo tri dana da se pise,al nemam.bas vremena za to. Nekad kad prodje ljeto pa ću se posvetiti tvojim budalastinama..

Knjigu napisati s naslovom, gavranove gluposti. A imaš smisao za humor ko ova djeca tiktokeri.

KANA
Kontakt:

Post Postao/la KANA » 21 jul 2022, 16:35

Hulahopka je napisao/la:
21 jul 2022, 16:29
Znači ljudi lažu,lupaju i opet ima obraza da pise nešto. Kana ti si se nalupo na ovoj temi to bi trebalo tri dana da se pise,al nemam.bas vremena za to. Nekad kad prodje ljeto pa ću se posvetiti tvojim budalastinama..

Knjigu napisati s naslovom, gavranove gluposti. A imaš smisao za humor ko ova djeca tiktokeri.
vjerujem ti da nemas vremena uveli Vam ove nove linije ,valjati vozati .Nego prvo ustani debilcino kad Gavrana spomenes i sta kazes Juzna Afrika :wave: glupahopka

Manijakdolopate
Kontakt:

Post Postao/la Manijakdolopate » 21 jul 2022, 17:12

Nema Hiroša ni na klupi za Osijek, godio bi nam na desnu stranu da pokušamo.

Tristan10
Kontakt:

Post Postao/la Tristan10 » 21 jul 2022, 17:52

Nema ni Armina Hodzic ni na klupi. Je li povreda?

Bersaga
Kontakt:

Post Postao/la Bersaga » 21 jul 2022, 18:13

Gledam malo parove ovih kvalifikacija za sva tri evropska takmičenja i malo sam izdvojio na koga smo to mi sve "udarali" u Evropi u zadnjih 11,12 godina.

2010/11 - Hapoel Tel Aviv
Izborili grupnu fazu Lige prvaka (Lyon,Benfica,Schalke 04), osvojili 5 bodova (pobjeda, 2 remija i 3 poraza)

2011/12 - Maccabi Tel Aviv
Izborili grupnu fazu Evropa lige (Bešiktaš, Dynamo Kyiv, Stoke City), 2 remija i 4 poraza

2012/13 - NK Maribor
Izborili grupnu fazu Evropa lige (Lazio, Tottenham, Panathinaikos), pobjeda, remi (protiv Tottenhama) i 4 poraza

2013/14 - Viktoria Plzen
Izborili grupnu fazu Lige prvaka (Manchester City, Bayern Munich, CSKA Moscow), zauzeli 3. mjesto sa omjerom 1 pobjeda i 5 poraza
U 1/32 Evropa lige izbacili Shakhtar Donetsk a u 1/16 ispali od Lyona.

2014/15 - Metalurg Skopje
Ispali u 3. pretkolu od Omonije, a Omonija ispala u Playoff-u od Dinamo Moskve.
Dinamo Moskva 6/6 u grupnoj fazi Evropa lige (PSV, Estoril, Panathinaikos)
U 1/32 izbacili Anderlecht a u 1/8 ispali od Napolia.

2015/16 - Standard Liege
Ispali u Playoff-u Evropa lige od Molde-a.
Molde završio prvi u grupnoj fazi (Fenerbahce, Ajax, Celtic), 3 pobjede, 2 remija i poraz.
U 1/32 ispali od Seville.

2017/18 - AIK Stockholm
Ispao od Brage u 3. pretkolu.
Braga završila 1. u grupi ( Ludogorets, Istanbul Basaksehir,1899 Hoffenheim), 3 pobjede, remi i 2 poraza.
U 1/32 ispali od Marseja.

2018/19 - Apollon Limasol
Izborili grupnu fazu Evropa lige (Eintracht Frankfurt, Lazio, Marsej)
Završili na 3. mjestu s omjerom 2 pobjede, remi i 3 poraza.

2020/21 - Maccabi Haifa
Ispali u Playoff-u od Tottenhama.

Manje atraktivna imena ali izuzetno jake ekipe, 3/9 igrali protiv Izraelaca. Zaista nismo imali sreće. Sezona 2014/15 je bila opet prihvatljiva (Lovćen, Metalurg i Omonija), možda se tu moglo nešto više napraviti.
Uz tebe sam od rođenja svog,
uz tebe sam ja,
samo nek te čuva dragi Bog,
gdje god ti da zaigraš.

ZileZile
Kontakt:

Post Postao/la ZileZile » 21 jul 2022, 18:16

“ Talentovani bek FK Željezničar, Amar Musić, stigao je na jednogodišnju posudbu u Srebrenik te će u narednoj sezoni braniti boje našeg kluba.

Amar Musić je kompletne pripreme već odradio sa sarajevskim premijerligašem čije je omladinske selekcije upravo i prošao, a protekle sezone je u susretu sa HŠK Zrinjski debitovao za seniorski tim. Upisao je ukupno 22 nastupa u dresu U-15, U-17 i U-19 reprezentativnih selekcija BiH.

Zanimljivo, novi bek Plavih je sin nekadašnjeg igrača Gradine i legende bh. fudbala, Vedina Musića, a još kao kadet dobio je poziv i boravio na probnom radu u slavnom Bajernu iz Minhena.

Amaru želimo dobrodošlicu u kraljevski grad i iste staze slave kojim je koračao otac Vedin. 🤝

Zvanicno.

Azzuri
Kontakt:

Post Postao/la Azzuri » 21 jul 2022, 18:26

Bersaga je napisao/la:
21 jul 2022, 18:13
Gledam malo parove ovih kvalifikacija za sva tri evropska takmičenja i malo sam izdvojio na koga smo to mi sve "udarali" u Evropi u zadnjih 11,12 godina.

Izborili grupnu fazu Lige prvaka (Lyon,Benfica,Schalke 04), osvojili 5 bodova (pobjeda, 2 remija i 3 poraza)

Izborili grupnu fazu Evropa lige (Bešiktaš, Dynamo Kyiv, Stoke City), 2 remija i 4 poraza

2012/13 - NK Maribor
Izborili grupnu fazu Evropa lige (Lazio, Tottenham, Panathinaikos), pobjeda, remi (protiv Tottenhama) i 4 poraza

2013/14 - Viktoria Plzen
Izborili grupnu fazu Lige prvaka (Manchester City, Bayern Munich, CSKA Moscow), zauzeli 3. mjesto sa omjerom 1 pobjeda i 5 poraza

2015/16 - Standard Liege
Molde završio prvi u grupnoj fazi (Fenerbahce, Ajax, Celtic), 3 pobjede, 2 remija i poraz.

2017/18 - AIK Stockholm
Braga završila 1. u grupi ( Ludogorets, Istanbul Basaksehir,1899 Hoffenheim), 3 pobjede, remi i 2 poraza.

2020/21 - Maccabi Haifa

Manje atraktivna imena ali izuzetno jake ekipe, 3/9 igrali protiv Izraelaca. Zaista nismo imali sreće. Sezona 2014/15 je bila opet prihvatljiva (Lovćen, Metalurg i Omonija), možda se tu moglo nešto više napraviti.
Protiv Viktorie smo imali zicer, pun stadion, 1 0 nam trebalo i jos su oni crveni imali..al smo na kraju izgubili :rol:
Protiv Metalurga kad smo ispali, dosta dobar zdrijeb se otvorio to nam je sigurno najveci kiks daleko..

Bersaga
Kontakt:

Post Postao/la Bersaga » 21 jul 2022, 18:48

Azzuri je napisao/la:
21 jul 2022, 18:26
Bersaga je napisao/la:
21 jul 2022, 18:13

2012/13 - NK Maribor

2013/14 - Viktoria Plzen

2015/16 - Standard Liege

2017/18 - AIK Stockholm

2020/21 - Maccabi Haifa

Protiv Viktorie smo imali zicer, pun stadion, 1 0 nam trebalo i jos su oni crveni imali..al smo na kraju izgubili :rol:
Protiv Metalurga kad smo ispali, dosta dobar zdrijeb se otvorio to nam je sigurno najveci kiks daleko..
Čolić se teže povrijedi na samom početku, Hadžiću lopta kroz noge prođe prilikom hvatanja, Svraka pade u duelu i tu traži faul. Iz te situacije primimo gol. Ramazan bio. Tad mi se Adilović ogadio k'o niko, s vrha 16 šuta i lopta završi u autu, ne gol-autu nego autu. Jeste ono bilo rezultatski otvoreno ali daleko su oni bili kvalitetniji od nas.
uz tebe sam ja,
gdje god ti da zaigraš.

scorpion
Kontakt:

Post Postao/la scorpion » 21 jul 2022, 18:50

Tristan10 je napisao/la:
21 jul 2022, 17:52
Otkad se na njega ne racuna u Fehervaru...ihiiii
...ja neću da govorim radi čega i da objašnjavam,vi to vrlo dobro znate,al ako ništa drugo i ono što je jedino što mogu da učinim za taj grad,pa da se i vi sjetite da sam se rodio u Sarajevu, a znate šta se dešava!!!

Tristan10
Kontakt:

Post Postao/la Tristan10 » 21 jul 2022, 19:03

scorpion je napisao/la:
21 jul 2022, 18:50
Tristan10 je napisao/la:
21 jul 2022, 17:52
Otkad se na njega ne racuna u Fehervaru...ihiiii
Interesantno, nigdje se nista ne moze da procita o njegovom statusu.

KANA
Kontakt:

Post Postao/la KANA » 21 jul 2022, 19:39

san mi u zivotu bio Grbavica,Brko i Evropa :roll: da mi je neko pricao sta ce se sve izdesavati :damn: i da cu zaliti za onim vremenima kad smo cigle nosili ispred stadion

Bersaga
Kontakt:

Post Postao/la Bersaga » 21 jul 2022, 19:51

Hadžiahmetović starter večeras protiv BATE-a.
uz tebe sam ja,
gdje god ti da zaigraš.

MojaMalenkost
Kontakt:

Post Postao/la MojaMalenkost » 21 jul 2022, 20:09

KANA je napisao/la:
21 jul 2022, 19:39
san mi u zivotu bio Grbavica,Brko i Evropa :roll: da mi je neko pricao sta ce se sve izdesavati :damn: i da cu zaliti za onim vremenima kad smo cigle nosili ispred stadion
Fakat prva Amarova evropska tekma na Grbavici.. Sta ti je zivot..
Pročepit će negdje.

Odgovori

Natrag na “FK Željezničar”

Trenutno korisnika/ca: dark44, Hrasno15, Lekqqq1921, Paromlinac i 28 gostiju.