Premijer liga BiH - aktuelno
-
- Kontakt:
Re: Premijer liga BiH - aktuelno
Dobar transfer Krpića
Mater ti četničkuOnlyLeft22 je napisao/la: ↑24 jul 2022, 12:56Aj Borac
Ko ce njih slusati sada sedam dana ako pobjede
SAMO NAPRIJED !
PO POBJEDU !
Aj Borac
A kaj ti bum rekel, stari, danas kad je sve to jučer znam dvije stvari. Jedna je da postoji grad u kojem sam legenda, a druga da ne kitim zagorske tamburaše ako ne znaju odsvirati „Da ga hoće zabit Matko, joj nano, nanice“.
VenamaHrabrih je napisao/la: ↑23 jul 2022, 23:33Nešto sam kontao... kako odrediti parametre koji će najbolje ocrtati veličinu nekog kluba? Koji su to standardi i kriteriji koji se moraju uzeti u obzir da bi se što tačnije odredila snaga, jačina, vrijednost i sve ono što čini veličinu kao takvu.
Iako sam navijač Sarajeva i moja ocjena je ograničena mojom subjektivnošću i ljubavlju, došao sam do sljedećih zaključaka, mada je svakom dozvoljeno i preporučeno da me ispravi i ukaže nagreške, naravno u granicama normalne konverzacije:
1. Godine trajanja. FK Sarajevo, iako nije najstariji klub u BiH, ipak je klub sa najdužim prvoligaškim stažem, odnosno, ima najviše odigranih utakmica u najelitnijem rangu BH i YU takmičenja. To ga, nedvojbeno, svrstava u najkvalitetniji klub na bh-prostorima. Tome u prilog govori i činjenica da je Sarajevo 6. klub na vječitoj listi YU lige koja je bila među top 15 europskih liga i koja je dala europskog klupskog prvaka. U toj i takvoj ligi, FKS je 2x osvajao titulu, što bi, ako se može odrediti tačna vrijednost spram današnje situacije, otprilike bilo kao12 titula u BH ligi. Ako se postavi takav standard, FKS je u ovom segmentu najuspješnija fudbalska ekipa. S tim u vezi, nisam uzimao godinu nastanka kluba, jer ona sama po sebi ne znači ništa, tj. ima puno starijih timova, ali koji nisu igrali na najvišem nivou, pa je zbog toga kao etalon uzet broj godina provedenih na najvišoj razini.
2. Europsko predstavljanje i protivnici: FKS je igrao mnogo utakmica na europskom nivou Činjenica jest da je mogao i morao bolje. Šta je standard europske uspješnosti? Vrhunac europskog takmičenja je LigaPrvaka, ili nekadašnji Kup Šampiona. Ako napravimo određenu gradaciju, LP je fakultet, Kup Uefa srednja, a Kup Kupova osnovna škola, FKS je igrao 1/8 finala Kupa Šampiona, što niti jedan bh klub nije ni u primislima. Posljedično prednjem, FKS je najbolji (jedini) klub koji je igrao Ligu Šampiona, mada u drugom formatu, što po mome mišljenju ne umanjuje uspjeh kluba. Ostala europska pojavljivanja samo dodatno osnažuju ovaj argument.
U svojim evoropskim nastupima, FKS je igrao sa ManUtd., Hamburgerom, Borusijom(M), Celticom, Hesingborgom, Genkom, Dinamom(K)... što uz dužno poštovanje, nije niti jedan BH klub na tom nivou.
3. Reprezentativci FKS: Kao što već rekoh, većina današnjih klubova u BiH, igralo je na širem obrascu, pa su tako i poneki davali reprezentativne igrače za bivšu, a i sadašnju državu. Budući da se ograničavam na FKS, nabrojat ću samo neke koji su ostavili dubok trag u reprezentaciji, a to su: Safet Sušić, Faruk Hadžibegić, Davor Jozić, Edhem Šljivo, Vahidin Musemić, Mirsad Fszlagić i iako nije radi opravdanih razloga ispunio svoj potencijal, pomenuo bih ovdje Bobana Božovića kao najmlađeg debitanta za YU reprezentaciju (YU - FRA 0:0, nepunih 17god.). Igrači FKS koji su igrali za tada moćnu Jugoslaviju, bili su redovni učesnici europskih i svjetskih prvenstava.
4. Igrači FKS u drugim klubovima: Nepotrebno je posebno isticati Papeta, koji je i dandanas najbolji igrač PSG-a svih vremena pored svih zvijezda koje su tamo igrale i igraju. Dodao bih ovdje i Predraga Pašića, najboljeg stranog igrača te sezone u Njemačkoj (Štugart), Faruka Hadžibegića (Betis), Davor Jozić (Ćezena) itd.
5. Osvojeni trofeji. Kako već rekoh, na postojeće trofeje FKS osvojene u BH ligi, treba dodati još 12 trofeja iz one lige, ako se za mjeru uzima odnos onog i ovog takmičenja. S tim u vezi, osvajanje ondašnjeg prvenstva bilo bi jednako 6 trofeja, osvajanje Kupa = 4, a plasman u Europu = 2. Ko ima volje, želje i strpljenja, neka uradi matematiku i pridoda bodove današnjim trofejima u omjeru 1:1, naravno bez bodovanja izlaska u Europu.
6. Broj gledalaca: Jako je nezahvalno određivati kvalitet po broju gledalaca, jer bi po tom kriteriju Kemal Malovčić bio bolji od W.A. Mozarta ubjedljivo, ali ću iznijeti samo jedan podatak i mislim, nadam se da ne griješim; FKS drži rekord u BIH, a mislim da su u top3 u exYU - na utakmici 70 i neke u poljskim Katowicama FKS je gledalo 120.000 gledalaca.
7. Legende. Fudbalski klub Sarajevo može se podičiti činjenicom da je iznjedrio dva fudbalera čija se vrijednost mjeri van fudbalskih granica, a to su Asim Ferhatović Hase i Želimir Vidović Keli. Obojica su, a ja mislim da su po tome jedinstveni u BiH, dali više nego što je to njihov nogometni angažman zahtjevao. Naime, osim što je bio istaknuti boem i humanitarac, Hase je jedini, mislim, svjetski fudbaler koji je platio nekom klubu da ga vrate u Sarajevo i vratio sav novac od transfera. Tu ljubav nikad niko, ni prema kom klubu, ni jedan igrač nije pokazao. Drugi je, naravno, Keli koji je dao svoj život braneći grad od dušmana i založivši svoj život za drugog.
U smislu svega napisanog,smatram da je FKS ubjedljivo najveći klub u BiH i da će to biti i u budućnosti.
Svako ko ima protivargumente, više je nego dobrodošao da ih iznese.
Ugodna noć.

Samo Sarajevo !!
Vidi vicinog malogOnlyLeft22 je napisao/la: ↑24 jul 2022, 12:56Aj Borac
SAMO NAPRIJED !
PO POBJEDU !
Aj Borac
FC United Of Manchester !
Against Modern Football !
This is how it feels to be FC
This is how it feels to be Home
This is how it feels when you don't sell you're arse to gnome !
Against Modern Football !
This is how it feels to be FC
This is how it feels to be Home
This is how it feels when you don't sell you're arse to gnome !
Sasvim je prirodno da navijaci Veleza bodre Borac..
Bahati, bahati Željkan!
1946
1946
Kakva su ovo prva dva gola Sloge šta je ovo.
Samo naprijed Saraj'vo!
Kod koga sluzbeni naziv?? Mozda samo njima.GoskGabela je napisao/la: ↑24 jul 2022, 11:39Kakva šizofrenijascorpion je napisao/la: ↑24 jul 2022, 09:22Novinar ovog portala Mlaco za Bosanski Novi, hladno iskoristi naziv koji koriste iz manjeg blentiteta, novi grad.
Nece taj grad nikad to biti, bijednice balijski.
Nego samo BOSANSKI NOVI!!!
P.S. Jedini od portala, ovaj portal u najavi koristi taj naziv.
I klix...ba i sc-sport...ba su lijepo naveli, Bosanski Novi.
Ne trebaju nama dusmani, dok nam je balija poput Mlace.![]()
Službeno je ime Novi Grad pa ti valjaj koliko želiš
Zoveš li Švrakino , naselje Pavla Goranina ili![]()
Mozes i ti svoje selo Gabelu nazvati Parizom, ali selo ostaje selo.
...ja neću da govorim radi čega i da objašnjavam,vi to vrlo dobro znate,al ako ništa drugo i ono što je jedino što mogu da učinim za taj grad,pa da se i vi sjetite da sam se rodio u Sarajevu, a znate šta se dešava!!!
- Shategabri
- Kontakt:
Moj dobri komšija, deviza plbih ove sezone je ono sa logikom i bosnom.svrakino1921 je napisao/la: ↑24 jul 2022, 11:37Ljudi po Europi zbog vrucina odgađaju komplet kolo
Kod nas derbi Borac-Sarajevo u 17 h
Poginut ce neko od igraca
I to su necija djeca
Kakve budale
Jbg,čekalo se da krene prvenstvo, pa da se postavljaju tereni, a nama tek treba da krenu, dakle nema domaćih do proljeća.
I sad igraj okolo ko da smo federalna ili rs liga.
Mogli su komotno kakav bubble organizovati na grbavici.
Koševo Zapad
mulalicu je otkaz najdalje do 4 kola. Zivi bili pa vidjeli. Jer nije trebao ni ovo ljeto ostati.ŠTA_JE je napisao/la: ↑24 jul 2022, 11:52Ma nema sanse da Edis dobije otkaz. Naprosto koga ce dovesti? Za koje novce? Onaj tekst prije par dana sto su objavili o "kao" pozitivnom poslovanju ako ste citali u naslovu pozitivno poslovanje a u tekstu da su poslovali s minusom od 17000 KM i priznanje o 10 miliona KM duga bez kamata.
...ja neću da govorim radi čega i da objašnjavam,vi to vrlo dobro znate,al ako ništa drugo i ono što je jedino što mogu da učinim za taj grad,pa da se i vi sjetite da sam se rodio u Sarajevu, a znate šta se dešava!!!
Haj što nas lažeš da si ljevičar, al što sebe?!OnlyLeft22 je napisao/la: ↑24 jul 2022, 12:56Aj Borac
SAMO NAPRIJED !
PO POBJEDU !
Aj Borac
Aj Borac idemooooooo
Uefa Cup 1/4
Uefa Cup winners’ cup 1/8 (2)
43 place in Uefa rankings (best ever from Bosnia and Herzegovina EVER)
U školskim danima o njemu su nas učili sve,
al' život nam objasnio tek, to kakav je čovek Broz.
GOJKO VUKOVIC!
GOJKO VUKOVIC!
Borac: Ćetković, Mrkaić, Gajić, Vojnović, Subić, Andrić, Meleg, Popara, Tatar, Piščević, Zakarić.
Nije lose
Gdje je Lukic ?
Danas 2-1 i svi zadovoljni
Nije lose
Gdje je Lukic ?
Danas 2-1 i svi zadovoljni
Uefa Cup 1/4
GOJKO VUKOVIC!
GOJKO VUKOVIC!
Izvadio mu je Svrakino trn iz sape,otada ga slijedi i slusaVenamaHrabrih je napisao/la: ↑24 jul 2022, 16:22Haj što nas lažeš da si ljevičar, al što sebe?!OnlyLeft22 je napisao/la: ↑24 jul 2022, 12:56Aj Borac
SAMO NAPRIJED !
PO POBJEDU !
Aj Borac

"Navijaci Borca lete medju Horde Zla koji su ih primili kao svoje"

Navijaci Sarajeva i Borca zajedno napadaju navijace Osijeka
Danas veliki prijatelji igraju utakmicu. FK Sarajevo i FK Borac

Uefa Cup 1/4
GOJKO VUKOVIC!
GOJKO VUKOVIC!
Najavljuju za ovaj vikend generalnu probu džehenema u Europi sa temperaturama, i ono stavi utakmicu u 17h 

I found freedom. Losing all hope was freedom.
-
- Kontakt:
Tekma bi mogla biti negledljiva.
Aj ne glupiraj se aj
Eric Cantona : "You can change your wife, your politics, your religion, but never, never can you change your favourite football team."
- IstocnjakSaKoseva
- Kontakt:
Forum i drustvene mreze cemo, kao i po obicaju, prekucat ako pobijedimoOnlyLeft22 je napisao/la: ↑24 jul 2022, 12:56Aj Borac
SAMO NAPRIJED !
PO POBJEDU !
Aj Borac

MELJI DIVE!
Ako vicini pušikurci u crnom budu na zadatku biće sjeckanja igre do besvijesti.
Eric Cantona : "You can change your wife, your politics, your religion, but never, never can you change your favourite football team."
I kada crno je, i kad ti ne ide, kada te ostave, svi zaborave, uz tebe biću ja, za tebe navijam, cijeli grad nek zna, da sam ti odan ja!
Uefa Cup 1/4
GOJKO VUKOVIC!
GOJKO VUKOVIC!
Trenutno korisnika/ca: 19vendetta87, Pact1921, Proximic, zaostrog i 33 gosta.