Postao/la baboedindzeko09 » 10 avg 2022, 23:45
Da se osvrnem na nečiji komentar kako treba više Afrikanaca u našoj ligi.
Dugo vremena pričam a otkad sam na forumu i pišem da je jedina mogućnost za razvoj naše lige, da neki klub izbori grupnu fazu nekog EU takmičenja upravo to, dovođenje mladih igrača iz afričkih klubova i akademija.
Postoji na milion primjera u EU kako su se klubovi upravo tome okrenuli i ostvaruju brutalne što rezultate što profite, primjera radi su RB Salzburg koji radi sa 3 akademije u Maliju, Zambiji i čini mi se Senegalu(malo manje) gdje godišnje dovedu 10-15 djece od 14-15-16 godina, naravno ima tu puno malverzacija s godinama s obzirom da ih je većina rođena 1.1 2.2 3.3 11.11 itd.(baš čudno), ali čim napune 17, idu u njihovu B ekipu u drugu ligu (Liefering) i onda u A ekipu, nakon dobre sezone dvije odma ih prodaju jer su i oni svjesni tih problema s lažiranjem godina ali njih boli briga, od tih 10-15 dječurlije što su doveli neka 2 uspiju to je puna šaka brade (Mwepu, Daka itd.), još jedan brutalan primjer je NORDSJAELLAND koji ima ugovor sa akademijom u Gani (Right To Dream) i svake godine ako vidite TM dovedu preko 10-12 djece od 16-17 godina gore, neka dva uspiju opet puna šaka brade kao što rekoh već. Ima na milion primjera ovih u europi ali eto ta dva sam konkretno naveo, a sve više i više se svi okreću tim metodama.
Nisu mi jasno samo "vlasnici" klubova u BiH zašto ne probaju sa ovom metodom, svjestan sam da imaju tim loših ljudi oko sebe, nestručnih, menadžera pa im uvaljuju "skupe" strance iz Srbije i Hrvatske, daju im po 20k mjesečno, stanove smještaje hranu itd. naročito Azmir koji im daje i kapom i šakom, a sve isluženi igrači i nikoga ne može prodati.
Primjera radi, igrači s afričkog kontinenta nit su skupi nit zahtjevni, skromni, treniraju, rade i vrijedni su, njima je dovoljno da imaju smještaj, hranu i 500E(primjera) mjesečno da pošalju svojima, dakle ulaganja su MINIMALNA, a šanse za profit OGROMNE. Sve što treba, jeste primjera radi neki vlasnik poput gospodina Azmira Husića jeste da napravi internat za tu djecu, zaposli kuhara i to je apsolutno to, uz redovne treninge (svakako su fizički nadmoćniji od većine lige + kad se uzme u obzir lažiranje godina) garantujem da bi 2-3 isplivala iz naše lige za milionske transfere.
Ali eto, nadam se da ce se neko nekad okrenuti tome i u našoj ligi i zauvijek odyebati strance iz Hrv i Srbije koji traze 30-40 hiljada mjesecno u 32.-33. godini
DEVEDESETKA - FORUMAŠ DECENIJE