Uvijek treba postaviti pitanje zašto neki sportista izabere drugu državu od one u kojoj se rodio?? Kad se nađe odgovor na to pitanje, lakše će se i razumjeti nečija odluka. Eto, Francuska i Švica vrve od eničkih Švicaraca i Frančeza. Jednostavno, što bi Zaim Muzaferija rekao; Ubi bene - ibi patria. Zašto Seferović, pored najboljih ćevapa, pite, a bogami i sarme, izabere ipak Švicu? Ili, pak, Zidan, pored onakog Alžira, skonta da mu je Marseljeza srcu draža? Patriotizam se ne jede, nit možeš zastavom đecu pokrit kad im je hladno. A opet taj patriotizam je roba koju najviše koriste hulje i kriminalci. Nije patriotizam ruka na srcu i "ko ne skače mrzi Bosnu..." Nije, bogami... Patriotizam je obrazovanje, tereni, sudstvo, zdravstvo, školstvo, poštenje, zdrava konkurencija itd. Imamo li mi nešto od nabrojanog? Imamo golog hašimagu, a i on se nešto skupio.
Eto, jučer, tzv. navijač Veleža psuje mrtvog oca Amaru. Pojedini navijači Sarajeva hukću tamnoputom igraču. Generalno svi mrze gejeve, mada mu sutra taj isti gej - ljekar, može spasiti život djetetu. Ja znam da je lakše pobosti zastavu u zemlju, nego plug i ralo, ali su plug i ralo patriotizam, a zastava je tek obojena krpa (bilo čija) koja ima svrhu samo uz određenu muziku i to na dva minuta.
Zašto bih ja radio u BiH za 2000BAM ako mogu isti taj posao raditi u Dojču za 4000EUR?? Još je Dojč jeftiniji od BiH i tamo mi niko ne psuje mater.
Šta je veći patriotizam? Iskopati lijehu luka, napraviti djetetu ljuljačku, pomoći starici da ponese cekere, ili psovati balijske/četničke/ustaške majke po forumu?
Ima jedan vic, stari, tako prikladan i danas:
Elem, susreli se partizani i Nijemci u šumi, a ispred njih provalija. I tako otpoče bitka... Dugo ista trajaše, dok ne nestade municije i jednima i drugima. Nakon toga, dograbiše kamenje i počeše se gađati. Međutim, ubrzo nestade i kamenja. U nemogućnosti dalje razmjene ubojitih sredstava, poče vrijeđanje i psovanje... Vi ste fašisti!!!! Vi ste komunisti!!! Fašisti!!! Komunisti!!! Fašisti!!! Komunisti!!! A šuma odjekuje; isti, isti, isti, isti...
Evoluirate, gospodo.