-Vuelta a Espana -2022-
Od 19.kolovoza-11.rujna
3280,5 km
23 ekipe(18 WT i 5 PT gdje su Arkea i Alpecin automastski pozvane)
77.izdanje La Vuelte koja ove godine počinje u Nizozemskoj u gradu Utrechtu sa Timskim kronometrom,koji se u zadnje vrijeme dosta rijetko vozi,završnica je u Madridu .Pored TTT u Nizozemskoj se voze još dvije etape ,nakon čega je dan odmora i idemo Španjolsku,ruta mi se čini lakša nego prethodni godina ali opet jako malo šansi za
sprintere.Što se tiče GC borbe ,konkurencija je po meni odlična ,Roglić je nepoznanica jer se ne zna jeli potpuno oporavljen i na 100%,ali ima dobru ekipu koja će već danas sigurno mu donijeti sekunde prednosti nad većinom GC konkurencije.Carapaz je nakon Gira vozio samo Poljsku gdje se nije iskazao ,ali sigurno je prva opcija Ineosa gdje su Sivakov i Tao druge opcije,dolaze s par mladi vozača koji imaju premijerni nastup na GT ,ali opet odlična ekipa.
Bora ima više opcija s pobjednikom Gira Hindleyem,Higuitom i Keldermanom koji će vjerovatno biti glavni domestiq,problem je što vode i sprintera Benneta i par njegovi i nisu potpuno koncentrisani na GC.Landa je rekao da nije u top formi ,pa valjda ide samo na etape,a uz njega jaka imena su Mader,LLS,Poels i Buitrago.
Astana je dovela sve najjače MAL,DelaCruz,Lutsenko i legendarni Shark kojem je ovo posljednji GT.Valjda je se OConnor oporavio od odustajanja s TDFa i trebao bi predvoditi odličnu ekipu Ag2R s još Junglesom, Petersom, Vendrameom.. EF isto ima par jaki imena Uran,Carthy,Padun,Chaves ali teško je reći tko im je prvi GC
vozač,možda Carthy ali nebi se čudio da samo idu na etape.Pinot isto vozi Vueltu,ali mislim bez GC ambicija!?Wanty mi je jako zanimljiv jer su doveli sve najbolje penjače i sigurno će biti primjećeni,Hirt i Pozz su bili top 10 na Giru,
a Mentijes je bio top 10 na TDFu. Froome i na Vuelti ,a glavni im je vozač vjerovatno Woods ,dok za ganjanje etapa imaju dosta opcija poput Bevina i Impeya.
S.Yates je jedan od glavni favorita,ali kod njega se ništa ne zna,jedan dan izgleda kao najbolji na svijetu ,a drugi potpuno suprotno.QSA dolazi u jakom sasatavu,Remco ide na svoj 2. GT i mora pokazati jel može biti konkurentan na trotjednoj utrci ,super je vidjeti opet Alafa na velikoj utrci i valjda će biti potpuno spreman,on će vjerovatno imati
potpunu slobodu da napada etape koje mu se sviđaju.Emirati dolaze u vrlo jakom sastavom na čelu s Almeidom,ali me posebno zanima mladi Ayuso na svom prvom GT koji bi mogao biti 2.opcija za UAE. DSM isto dolazi s jako mladom momčadi gdje će mnogi nastupiti prvi put na GT,a Arensman im je glavni vozač.
Trek ,Lotto i ostali par PCT momčadi nemaju GC ambicija,već ganjaju etape.I za kraj sam ostavio Movistar samo radi Valverdea koji je moj omiljeni vozač i kojem će ovo biti isto posljednji GT,nadam se da može upisati neku etapnu pobjedu.Mas je totalna nepoznanica posebno nakon slabog nastupa na TDFu.
Vamos

"S jednim milijunom dolara ili s pet, deset ili sto, opet možeš samo jednom dnevno ručati i večerati. "