Ruska invazija na Ukrajinu

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

deno_TM87
Kontakt:

Re: Ruska invazija na Ukrajinu

Post Postao/la deno_TM87 » 18 sep 2022, 15:12

Veliki napredak UA u Hersonu. :thumbup:

Za 30 godina u dva rata: Ukrajinku Svetlanu Fartushnyak ne zaboravljaju njeni saborci iz Kalesije

Svetlana Fartushnyak se na početku agresije priključila Armiji RBiH, a bježeći od rata i ruske agresije, skrasila se u Njemačkoj uz pomoć Husejna Hatića

Kada je početkom devedesetih godina iz Ukrajine došla u Bosnu i Hercegovinu, Svetlana Fartushnyak nije ni slutila da će vrlo brzo od bezbrižne 27-godišnjakinje postati jedan od najhrabrijih boraca Armije RBiH, čije će ime zauvijek ostati utkano u herojsku odbranu naše domovine.

DOLAZAK U BIH

Mnogi sigurno ne znaju, a vjerovatno nikada i ne bi saznali, ko je Svetlana i šta je učinila za BiH, da se nije desila agresija na njenu rodnu Ukrajinu, odakle je izbjegla uz pomoć saborca iz BiH. Oslobođenje je pronašlo Svetlanu u njemačkom gradu Weigenheimu. Tu je izbjegla iz pakla rusko-ukrajinskog sukoba, a spasili su je njen ratni drug iz Kalesije Husejn Hatić i njegova supruga.

A ovako je, zapravo, sve počelo nakon što je Svetlana došla u BiH. Mlada, školovana i puna života, odlučila je da napusti Ukrajinu i dođe u BiH kako bi mogla dovoljno da zaradi i priušti sebi onoliko koliko je potrebno za život dostojan čovjeka. U Ukrajini su ostale njena malena kćerka i majka. Svetlana se skrasila u Zvorniku, gdje je radila u ugostiteljstvu. Vrlo brzo se adaptirala u novoj sredini, stekla je brojne prijatelje, solidno zarađivala i svojoj porodici slala novac u Ukrajinu. Jednostavno, sve je išlo kako treba. A onda je doslovno sve nestalo preko noći. Počela je agresija na BiH, a Svetlana nijednog trenutka nije oklijevala niti je imala dilemu na koju stranu da se svrsta. Došla je u Kalesiju i dobrovoljno se prijavila u Armiju RBiH. Bila je pripadnica izviđačko-diverzantske čete Rambo. Junakinja naše priče u bobu se sjeća svakog detalja, a skoro iza svake rečenice, dok sam razgovarala s njom, otimao se uzdah dok naviru sjećanja na užase rata.

- Da, ratovala sam u Bosni. Nosila pušku i radila u sanitetu. Ali, ne volim ja da pričam lepo o sebi. To sve najbolje znaju moji ratni drugovi kroz šta smo prošli. Sada sam u Nemačkoj kod druga Husejna Hatića, koji ovde živi i sa kojim sam bila rame uz rame u ratu. Kad sam tek došla u BiH, bilo mi je prelepo. Ali, kad je rat počeo, nijednog trenutka nisam razmišljala hoću li se prijaviti u Armiju RBiH. Kada sam se prijavila, dali su mi u ruke kalašnjikov da vide kako baratam s puškom. Vidite, mi smo u Ukrajini, još dok smo bili u školi, naučili da rukujemo oružjem. Oni su gledali kako pucam i bili su bez reči. To je meni išlo. Dosta sam naučila i o medicini, tako da sam u ratu bila u sanitetu. Išla sam uvek prva, bila u prvim redovima u borbama. Bilo je situacija da sam mnogim mojim drugovima spasila život kad su bili ranjeni. To je bilo strašno, verujte, ali je to istina, prisjeća se Svetlana.

Slike užasa i patnji civilnog stanovništva, kaže nam, još su joj pred očima.

- Ubijani su i stari i mladi, ljudi i deca. Videla sam mnogo krvi, ljude bez nogu i ruku, previjala rane... Bilo je svašta. Jednom prilikom, sećam se, bila je akcija i u jednoj šumi videla sam staru baku kako nosi dete. Ali, jedva ga je nosila. Ja sam uzela to dete, pomogla im da pređu na sigurno i dete joj vratila u naručje. Mislim da je to tada dragi Bog video, pa sam ja sada kad je Rusija napala Ukrajinu, uspela uz Husejnovu pomoć da spasim svoju kćerku i unučad. Dobro se dobrim vraća, kaže nam Svetlana drhtavim glasom.

Bila je, priča dalje, dva puta ranjena i sve to skupa je, kaže, počelo da ostavlja trag na njeno psihičko zdravlje. Najteže od svega padalo joj je to što dugo nije vidjela kćerku. Nakon dogovora sa saborcima, 1994. se prebacila u Sarajevo, pa u Hrvatsku, i naposljetku se vratila u Ukrajinu.

- Žao mi je što nisam ostala u Bosni do kraja, do pobede. Svaki čovek se na neki način plaši za sebe. Ali, ja sam dala zakletvu za odbranu BiH, jer ja sam tu lepo radila i živela. Kada je počeo rat u Ukrajini i kad su počele da padaju bombe, pomislila sam samo kako ću spasiti kćerku i unučad. Mnogo mojih ratnih drugova koji su iz BiH, a sada žive u drugim država, javilo se i kažu mi: Svetlana, kupi decu i beži kod nas. Mnogo im hvala na tome. Sada sam kod Husejna u Nemačkoj. Zvao me drug Mido iz Slovenije, Mirsad Subašić, Midhat Jahić iz Münchena, Jusuf Križevac iz Slovenije, a ne zaboravljam ni Rahmana Alića, ali i mnoge druge. Sve su to moji drugovi iz Kalesije. Napišite slobodno da ja volim Bosnu, volim Kalesiju. Oni su mi u duši, poručuje Svetlana.

POMOĆ SABORACA

O Svetlani, njenoj dobroti i neustrašivosti u ratu razgovarala sam sa nekoliko njenih saboraca. Zovu je sestrom i svi su nam potvrdili isto - da je bila vanserijski borac, pametna i hrabra, da je mnogo znala o medicini i da je mnogima u ključnim trenucima spasila život kad su bili ranjeni. No, ne kriju ogorčenje što se država nikada nije pobrinula za Svetlanu, jer je ona zaslužila mnogo, mnogo više. Bez obzira na to, njeni saborci poručuju da dok je njih, uvijek će brinuti o sestri, pomagati je na sve načine.

Svake godine Svetlanini saborci se okupe, posjete centralno spomen-obilježje u Kalesiji, polože cvijeće i odaju počast poginulim braniteljima. Potom odlaze na mjesna mezarja gdje su ukopani njihovi saborci iz jedinice. Ova jedinica je dobila ime po rahmetli Fahrudinu Ajdinoviću, zvanom Rambo, a njen komandant je bio Mehmedalija Kaletović, zvani Kale. Svetlana se sa ratnim drugovima vidjela u oktobru 2019. godine. Oni se i dalje čvrsto drže jedni drugih, čuvaju prijateljstva i čine sve da se ne zaboravi ono najvažnije, da zlo nikada neće pobijediti dobro.
Željezničar über alles!

Slava Ukraïni!

Leeds United Football Club!

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 18 sep 2022, 18:18

MortemHz je napisao/la:
18 sep 2022, 13:26
- Finski @ylenews kaže da je Rusija ispraznila mnoge od svojih protuzračnih obrambenih baterija oko St. Petersburga, koristeći projektile za napad na Ukrajinu. (dijelom zato što Rusiji nedostaje precizno navođeno oružje)
Navodno ne mogu proizvoditi balisticke rakete jer im Holandija ne zeli isporuciti cipove radi sankcija EU prema Rusiji...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 18 sep 2022, 18:29

kraljttbvb je napisao/la:
18 sep 2022, 18:18
MortemHz je napisao/la:
18 sep 2022, 13:26
- Finski @ylenews kaže da je Rusija ispraznila mnoge od svojih protuzračnih obrambenih baterija oko St. Petersburga, koristeći projektile za napad na Ukrajinu. (dijelom zato što Rusiji nedostaje precizno navođeno oružje)
Navodno ne mogu proizvoditi balisticke rakete jer im Holandija ne zeli isporuciti cipove radi sankcija EU prema Rusiji...
Da, mislim kako je Asteriks pisao da se većina tih komponenti/čipova nalazi u Europi.
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Brokula
Kontakt:

Post Postao/la Brokula » 18 sep 2022, 19:09

Ima i u Kini ali Amerika je zabranila izvoz jer drze sve patente
7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 18 sep 2022, 19:34

MortemHz je napisao/la:
18 sep 2022, 18:29

slika

Izvor - oficijelna stranica EU Komisije.
In the midst of chaos, there is also opportunity.

FoSte95
Kontakt:

Post Postao/la FoSte95 » 18 sep 2022, 20:21

Asteriks je napisao/la:
18 sep 2022, 19:34
MortemHz je napisao/la:
18 sep 2022, 18:29

slika

Izvor - oficijelna stranica EU Komisije.
Rusija ima energente ali Zapad ima tehnologiju

Goalgetter
Kontakt:

Post Postao/la Goalgetter » 19 sep 2022, 09:49

Biden says U.S. troops would defend Taiwan in event of attack by China
I ovo ce da bude zanimljivo. :kafa:

Brokula
Kontakt:

Post Postao/la Brokula » 19 sep 2022, 13:21

Goalgetter je napisao/la:
19 sep 2022, 09:49
Biden says U.S. troops would defend Taiwan in event of attack by China
I ovo ce da bude zanimljivo. :kafa:
Kad se sjetim rasprave oko ove teme sa forumskim znalcima poput Saurmana i sličnih.
7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.

BenWhite
Kontakt:

Post Postao/la BenWhite » 19 sep 2022, 14:08

Iz Kremlja su danas poručili da odbacuju optužbe o počinjenim zločinima ruskih snaga u ukrajinskoj pokrajini Harkov te ih karakteriziraju kao "laž".
Koliko dva zločinačka naroda liče jedan, drugom. Nestvarno odista

A od Ukrajinaca ovo stvarno nema smisla. Sami su poubijali svoj narod i zakopali ga i to noću dok su ruske mirovne snage bile na počinku.
41:34

LegendKiller
Kontakt:

Post Postao/la LegendKiller » 19 sep 2022, 16:09

BenWhite je napisao/la:
19 sep 2022, 14:08
Iz Kremlja su danas poručili da odbacuju optužbe o počinjenim zločinima ruskih snaga u ukrajinskoj pokrajini Harkov te ih karakteriziraju kao "laž".
Koliko dva zločinačka naroda liče jedan, drugom. Nestvarno odista

A od Ukrajinaca ovo stvarno nema smisla. Sami su poubijali svoj narod i zakopali ga i to noću dok su ruske mirovne snage bile na počinku.
i to poubijali i zakopali na teritoriju koji je bio pod kontrolom Rusa. Vjerovatno noću upadali specijalci, ubijali pa kopali, a Rusi nisu ništa skontali, toliko su te nacističke vojne formacije Ukrajine sposobne.

deno_TM87
Kontakt:

Post Postao/la deno_TM87 » 19 sep 2022, 20:30

Steže se obruč oko Lymana :thumbup:

Željezničar über alles!

Slava Ukraïni!

Leeds United Football Club!

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 19 sep 2022, 21:11

Moskva prije poraza planirala referendum u oblasti Harkova pod parolom "Rusija je tu zauvijek"

Rusija je planirala da od 1. do 7. novembra u regiji Harkov održi takozvani "referendum" na kojem je 75 posto trebalo da "glasa" za pridruživanje Ruskoj Federaciji, prenosi ukrajinska Pravda.

Informaciju je prenio Donbas.Realii (Donbas.Realities), pozivajući se na dokument dobijen iz izvora jedne od ukrajinskih obavještajnih agencija.

Prema "Strategiji za održavanje referenduma o pristupanju Harkovske oblasti Ruskoj Federaciji" koju je izradio Kremlj, "glasanje" je trebalo da traje sedam dana sa propisanim rezultatom - 75 posto za pridruživanje Rusiji. Ukupno je trebalo glasati 142.000 birača, a više od 100.000 njih je trebalo da glasa "za".

Kako napominje Donbas.Realities, dokument je morao biti nedavno izrađen jer je linija fronta prikazana od 24. augusta. Glavni rizici koji su spomenuti su proukrajinski osjećaji stanovništva i nedostatak osoblja za rad u izbornim komisijama.

Kako bi pridobili Ukrajince, autori su planirali da proglase neizbježnost pridruživanja cijele Harkovske oblasti Ruskoj Federaciji, kao i promicanje ekonomskih i društvenih koristi od pridruživanja Moskvi.

Parole u "strategiji" glasile su "Rusija je tu zauvijek" i "Reci da Rusiji, mi smo jedan narod pred Bogom". Rusi su također strukturirali svoju referendumsku propagandu oko pravoslavnih praznika.

Ruske vlasti su na neodređeno vrijeme odložile lažne "referendume" na okupiranim teritorijama Donbasa, kao i u Zaporoškoj, Harkovskoj i Hersonskoj oblasti, zbog uspješne ukrajinske kontraofanzive.

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 20 sep 2022, 11:19

Nakon dogovora sa Njemačkom: Slovenija će Ukrajini isporučiti 28 tenkova

Njemačka je sa Slovenijom postigla dogovor o prebacivanju 28 tenkova M-55S u Ukrajinu, a isporuka se očekuje u narednim sedmicama.

Tokom telefonskog razgovora slovenski premijer Robert Golob i njemački kancelar Olaf Scholz postigli su dogovor o razmjeni prema kojoj će Ukrajina dobiti 28 moderniziranih tenkova M-55S.

U svom razgovorz Scholz i Golob dogovorili su da Slovenija dobije 35 njemačkih kamiona i pet cisterni u zamjenu za tenkove koji će biti prebačeni u Ukrajinu.

M-55S je modernizovana varijanta zastarjelog sovjetskog tenka T-55, opremljena topom od 105 mm, aktivnim oklopom i poboljšanim sistemom upravljanja vatrom. Tenkove je modernizovala slovenska kompanija STO RAVNE i izraelski Elbit. Slovenija je unaprijeđene T-55 posljednji put dobila 1999. godine, a imala je ukupno 30 takvih tenkova.

denimen99
Kontakt:

Post Postao/la denimen99 » 20 sep 2022, 11:33

Kao što rekoh na početku agresije na Ukrajinu, Ruse će na kraju pleskama kući slati... ah što volim kada sam u pravu ccc.
- Na Rodi su pare! Život na Lazio! Lecce Juve! Bordeaoux Toulouse!
- Ničija nije do José Zorrilla.
- Jel te Taylor našo'?
#VB89

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 20 sep 2022, 14:42

Kolektivno ludilo, pomračenje uma i inferiornost.
Suludi šou na ruskoj TV: Trebali smo baciti nuklearku na London kad je bio sprovod Elizabete II

Ruska državna televizija nastavlja s propagandom i prijetnjama. Voditeljica Olga Skabajeva kazala je u programu da smatra da je Rusija trebala baciti nuklearnu bombu na London u ponedjeljak, kad je bio sprovod kraljice Elizabete.

Sve je počelo tako što je šaroliko društvo na ruskoj državnoj televiziji komentiralo riječi američkog predsjednika Joea Bidena, koji je rekao Putinu da ni slučajno ne pomisli koristiti nuklearno oružje u Ukrajini, prenosi 24sata.hr.

Andrej Guruljov, zastupnik Dume, rekao je da Biden priča gluposti, na što je voditeljica emisije radosno uskliknula:

"Trebali smo to napraviti danas, kad je sprovod kraljice! Svi najvažniji ljudi su tamo", rekla je Olga.

Ustvrdili su se da je Britanija uzrok svog zla.

"Neka mi Bog oprosti, ali kad Britaniju pretvorimo u pustinju poput Marsa, hoće li tu pustinju braniti članom 5 NATO saveza? Neće ništa ostati od nje. Kako je ono zovu, neosvojivi otok? Svi će pokleknuti. Britanija je isto nuklearna sila i ima dosta nuklearnog oružja, ali njihove 245 nuklearne bojeve glave bile bi odmah uništene i u tom smo smislu puno moćniji", rekao je zastupnik Dume Guruljov.

Brokula
Kontakt:

Post Postao/la Brokula » 20 sep 2022, 15:30

Konačno dobili priliku pričat bez cenzure ono što žele :rol:

lol89
Kontakt:

Post Postao/la lol89 » 20 sep 2022, 16:09

Jel' ovo pocinje glasanje u donjetsku i luhanjsku za pridruživanje rusiji

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 20 sep 2022, 16:14

lol89 je napisao/la:
20 sep 2022, 16:09
Jel' ovo pocinje glasanje u donjetsku i luhanjsku za pridruživanje rusiji
Vrlo moguće, pripremaju se dokumenti već neko vrijeme.

Brokula
Kontakt:

Post Postao/la Brokula » 20 sep 2022, 18:12

?

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 20 sep 2022, 18:30

Vjerovatno je pripajanje teritorija, odnosno referendum.

Zaključano

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Faraon iz Visokog, Giuseppe1 i 4 gosta.