Utakmica se mora odigrati, pod kriterijima kakvi su u upotrebi ovaj prvi dio sezone za ekipe koje ne igraju na svojim terenima. Dakle tekma u Zenici, bez gostujućih navijača. Mi jesmo probali obezbjediti prisustvo naših navijača, ali ako ne može, nema problema. Bilo je derbija i na Koševu gdje mi nismo dolazili zbog bojkota, pa su se tekme igrale.
I to što smo mi kao u formi, a sarajevo se raspada, nije mjerilo ničega. Često su oni koji stoje slabije dobijali derbi ubjedljivo, pa nam to nije neki parametar za ovu utakmicu.
Travnjak na Koševu 100% neće biti upotrebljiv u martu, pa možda ni u aprilu. Da ga danas postave. Ide zima, priroda se gasi, pa i trava. A u Sarajevu proljeće i vegetacija kreće tek negdje početkom aprila, i to svi znamo.
Naivan pokušaj uprave sarajeva da se vadi na policiju Ze-Do kantona, kada su u komunikaciji sa njima svo vrijeme.
Isto je i za tekmu Velež Zrinjski. Neka Rođeni napune stadion, dresovi, šačovi, boje kluba, pa da vidimo ko će od gostujućih navijača doći u Gabelu.
Očito je da se gleda i komercijalni dio osim trenutne forme, i naravno da bi i sarajevo i Velež bili sretni da uzmu i pare od karata na svojim stadionima, kojih u ovakvim okolnostima neće uzeti, a borimo se svi za svaku marku.
Mnogo je faktora u igri, ali regularnost i pravilnik se mora poštovati, a policija je tu (federalni i kantonalni nivo) da iskoordinira bezbjedonosnu situaciju angažovanjem policije iz više kantona, pa oko treba i jedinice federalne specijalne jedinice.
Realno ovdje ozbiljnih problema ne bi trebalo biti, ali očito je da ih neko traži i potencira radi vlastitih interesa.