Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

feniksptica
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la feniksptica » 11 nov 2022, 20:31

Adminu reaguj na politiku.
Plavo oko plakalo je.

BOT (ponude u inbox)

Demi
Kontakt:

Post Postao/la Demi » 12 nov 2022, 01:08

Realno, jel se americki izbori ne smatraju politickom temom? Pitam za druga
" "!
1926

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 12 nov 2022, 01:22

Marsal je napisao/la:
11 nov 2022, 19:12
kraljttbvb je napisao/la:
11 nov 2022, 18:31
Ali mi je najjace da imaš jednog Alema koji je bio u Americi kad je predsjednik bio Obama, pa Trump, pa sad Biden i zna kako je bilo pod tim predsjednicima.

I imaš ove ostale koji su cijelo vrijeme u Bosni i kad je predsjednik bio Obama, pa Trump, pa sad Biden i koji o stanju u Americi znaju samo sa TV-a.

I pričaju Alemu kako je u Americi i još ga vrijedjaju :rol: :rol:
Zašto Alemovo mišljenje mora bit relevantno samo zato što je bio tu? Moja sestra je u USA od administracije Busha i nikad joj nije bilo gore i teže nego dok je bio Trump, čak je i pod Bushom bilo bolje. Drugi mandat Obame navodi kao 4 najbolje godine u državi otkad je ona tamo.

Šta sad?
Ona nije relevantna, Alem jest?
Ona ne zna ništa, Alem zna?
Kao prvo tvoja sestra je cini mi se u medical field, njoj manje-vise nije bitno ko je na kormilu jer ce uvjek imati posao u tom sektoru. Drugo zivi u Cali, tamo su mnogo bitne drustvene norme, prava itd. Naravno da su oni prezirali Trumpa (bio sam u Cali 2018e cini mi se), jer je opce misljenje bilo da je dao platformu rasistima da izadju na vidjelo, i da je podigao rasne tenzije, sto ne negiram, sigurno da je imao uticaja donekle, samo sto meni te stvari nisu bitne, u mom sektoru je bitno da je ekonomija dobra i da ljudi prave lovu. Ne znam kako najprostije da ti objasnim, evo u Bosni postoje medju nacionalne tenzije, ali ti otidji u BL popij kafu, pivu nece ti niko nista, Srbin nek dodje u ZE, sta ce mu ko ako se obojica ponasate normalno, libo te sto su u drzavi te tenzije. Nisam imao problem sa crncima, latinima, azijantima ni pod jednim predsjednikom nemam ih ni danas, i druzio se i iso u skolu i radio, sve normala. Veci sam "problem" imao na religijoznoj osnovi, mislim ne problem nego sam dosao nekoliko mjeseci poslje 9/11, pa je Islam bio aktuelna tema, terorizam i sta vec ne, pa je neko znao izletit u razredu, ne znajuci da sam Musliman (jer te niko u Americi nikad nece pitati koje si religije, a i rasno sam bijel tako da nikad ne bi niko ni predpostavio). Ne kazem da je Trump bio neki svetac u svakom aspektu, ali ekonomski sigurno da jeste, i meni je to bitnije od ovog drugog. Nekom nije, Boze moj.

P.S. Jednostavno se nisam nikad zamaro tim stvarima, 2010e sam bio u Bajnoj Basti na koncertu Parti Brejkersa, jaran i ja jedini muslimani, sve oko mene Srbi, sta me libo, doso sam da pijem, slusam muziku i vidim kakvu zensku, kakvu mi ulogu igra jesul Srbi oko mene ili Kinezi. Ovdje znao otic u crnacki klub, jer sve u 2 am zatvara pa ako smo u blizini, znamo da oni rade do 6 ujutru i da se moze piti, jedini bijelci budemo, ali sta me libo doso sam da nastavim piti, trebe ovo ono, libo me za tim.

AjsKjub
Kontakt:

Post Postao/la AjsKjub » 12 nov 2022, 04:08

Nekompetentnost uprkos većinskoj podršci domova ✔️
Nije opozvao i zamijenio ACA ✔️
TCJA je imala suprotan rezultat od obećanog ✔️
Clinton nije u zatvoru (isto obećano i dosta akcentirano) ✔️
Porast vojne potrošnje, opet suprotna stvar (https://www.macrotrends.net/countries/U ... nse-budget) ✔️
Otvorena podrška ruskoj vladi što bi u retrospektu bio veći blunder nego Iran i koje bi raja baš BiH među prvim osjetila (iako ne vjerujem da bi izbili konflikti sa RSom, ali bi def. bilo dosta tenzija) ✔️
Silna korupcija (od T.Price, S.Pruitt pa do pomilovljenja izdajica poput M.Flynna) ✔️
Kolaps administracije kroz prvih par faza pandemije što je znatno doprinijelo pobjedi Bidena ✔️

Opet, što je gore od svega je globalna polarizacija raje zbog političkog opredjeljenja. Za prosječnog desničara je lib obična komunjara, za prosječnog ljevičara je neocon fašista. Ovo je pogotovo istaknuto u američkoj sferi. Od 12/13 situacija postaje sve gora i gora, i ne vidim neku promjenu na pomolu. Meni ovo najviše smeta, a grešaka u vladavini i loših mandata je bilo i biće.
Unico amore sei!
❤️🖤

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 12 nov 2022, 11:20

alemsa je napisao/la:
12 nov 2022, 01:22
mislim ne problem nego sam dosao nekoliko mjeseci poslje 9/11,
Uh ovo je bilo nezgodno

Derdiyok
Kontakt:

Post Postao/la Derdiyok » 12 nov 2022, 15:30

Turci u Dortmundu dopustili prikazivanje filma od Malagurskog :think:
® GONGASHI POWERHOUSE ®

lol89
Kontakt:

Post Postao/la lol89 » 12 nov 2022, 15:39

Derdiyok je napisao/la:
12 nov 2022, 15:30
Turci u Dortmundu dopustili prikazivanje filma od Malagurskog :think:
Kofol nisu znali za sta ce se koristiti, još im metalurški napisa naša braća :urnebes: a bosnjo bi prije život dao za tursku nego za BiH

bhpremijerliga12
Kontakt:

Post Postao/la bhpremijerliga12 » 12 nov 2022, 15:39

alemsa je napisao/la:
12 nov 2022, 01:22
Marsal je napisao/la:
11 nov 2022, 19:12
kraljttbvb je napisao/la:
11 nov 2022, 18:31
Ali mi je najjace da imaš jednog Alema koji je bio u Americi kad je predsjednik bio Obama, pa Trump, pa sad Biden i zna kako je bilo pod tim predsjednicima.

I imaš ove ostale koji su cijelo vrijeme u Bosni i kad je predsjednik bio Obama, pa Trump, pa sad Biden i koji o stanju u Americi znaju samo sa TV-a.

I pričaju Alemu kako je u Americi i još ga vrijedjaju :rol: :rol:
Zašto Alemovo mišljenje mora bit relevantno samo zato što je bio tu? Moja sestra je u USA od administracije Busha i nikad joj nije bilo gore i teže nego dok je bio Trump, čak je i pod Bushom bilo bolje. Drugi mandat Obame navodi kao 4 najbolje godine u državi otkad je ona tamo.

Šta sad?
Ona nije relevantna, Alem jest?
Ona ne zna ništa, Alem zna?
Kao prvo tvoja sestra je cini mi se u medical field, njoj manje-vise nije bitno ko je na kormilu jer ce uvjek imati posao u tom sektoru. Drugo zivi u Cali, tamo su mnogo bitne drustvene norme, prava itd. Naravno da su oni prezirali Trumpa (bio sam u Cali 2018e cini mi se), jer je opce misljenje bilo da je dao platformu rasistima da izadju na vidjelo, i da je podigao rasne tenzije, sto ne negiram, sigurno da je imao uticaja donekle, samo sto meni te stvari nisu bitne, u mom sektoru je bitno da je ekonomija dobra i da ljudi prave lovu. Ne znam kako najprostije da ti objasnim, evo u Bosni postoje medju nacionalne tenzije, ali ti otidji u BL popij kafu, pivu nece ti niko nista, Srbin nek dodje u ZE, sta ce mu ko ako se obojica ponasate normalno, libo te sto su u drzavi te tenzije. Nisam imao problem sa crncima, latinima, azijantima ni pod jednim predsjednikom nemam ih ni danas, i druzio se i iso u skolu i radio, sve normala. Veci sam "problem" imao na religijoznoj osnovi, mislim ne problem nego sam dosao nekoliko mjeseci poslje 9/11, pa je Islam bio aktuelna tema, terorizam i sta vec ne, pa je neko znao izletit u razredu, ne znajuci da sam Musliman (jer te niko u Americi nikad nece pitati koje si religije, a i rasno sam bijel tako da nikad ne bi niko ni predpostavio). Ne kazem da je Trump bio neki svetac u svakom aspektu, ali ekonomski sigurno da jeste, i meni je to bitnije od ovog drugog. Nekom nije, Boze moj.

P.S. Jednostavno se nisam nikad zamaro tim stvarima, 2010e sam bio u Bajnoj Basti na koncertu Parti Brejkersa, jaran i ja jedini muslimani, sve oko mene Srbi, sta me libo, doso sam da pijem, slusam muziku i vidim kakvu zensku, kakvu mi ulogu igra jesul Srbi oko mene ili Kinezi. Ovdje znao otic u crnacki klub, jer sve u 2 am zatvara pa ako smo u blizini, znamo da oni rade do 6 ujutru i da se moze piti, jedini bijelci budemo, ali sta me libo doso sam da nastavim piti, trebe ovo ono, libo me za tim.
Kakva je situacija sa pucnjavama uopsteno? Pratim onako vijesti Chicago, Philly, LA, svi govore da je bas haos sto se pucnjava tice i oruzanih pljacki, kako osoba tako i radnji. Kakva je situacija u stvarnosti?

Murga
Kontakt:

Post Postao/la Murga » 12 nov 2022, 15:43

Fazon je u tome sto jako, jako cesto sve sto prodje kroz senat, kongres, house, dolazi do ljudi kasnije. Cijena goriva po Trumpom pada zbog potraznje kada je pandemija pocela da utice na tu potraznju.

Kao sto je za alema pod Trumpom sve dobro bilo, za mene je pod Obamom i pod Bidenom. Ova godina nikad bolja sto se tice posla, dok pod Trumpom otkazi od 40% firme.

Sve je to malo vise komplikovano nego sto se cini i nista se ne moze sprovesti u djelo preko noci. Da Biden dobije jos 4 godine, to bi bio pravi odraz njegovih mandata.
Ja sam licno htjeo nekog drugog jer je stariji vec i tezak je to posao, ali sta je tu je.

Republikanci sta god da dobiju (house vjerovatno), ono sto su ocekivali i dobili je razocarenje jer su ocekivali da ce pomesti sve. Izvlacenje na inflaciju i govoriti da je Biden kriv je smijesno. Je li iko pogledao van Amerike da vidi postoji li inflacija negdje drugo i kolika je po drugim drzavama? Ne mozes ostati imun na probleme financijske kad su ekonomije vezane za sve zivo.

U svakom slucaju, nadam se da onaj seljak Trump nece dobiti mandat i da ce biti osudjen barem simbolicno za sranje za koje je licno kriv. Takvi huskasi su opasni za drzavu i svijet, takvih primjera je bilo kod nas prije i poslje rata, ali da ne ulazim u to.

Ja licno nisam ni za jedne ni druge vec za dobrog kandidata. Misljenja sam da je i Amerika i republikanci da su izgubili kada nisu John Huntsman jr uzeli za kandidata. Covjek skolovan, pametan, vidio svijeta, bio ambasador, ali bolje je dati binu cirkusantima. Da se razumijemo, Hilari je isto bila smijesan kandidat, dok bi Michele vec bila neko ko bi mogao da se uzme u razmatranje. Mislim cak da bi bila bolja od muza svog, iako na kraju sve su to cesto marionete dok drugi konce vuku.
Ne obra se bostan, dok sljive ne popadaju...

forgempp
Kontakt:

Post Postao/la forgempp » 12 nov 2022, 16:02

Benjo Delalic iznosi tvrdnje da je Faco svaler Sejle Turkovic.
Drama se nastavlja :mrgreen:
Rafa Nadal!

EDIN DŽEKO!!!

bombaysaphire
Kontakt:

Post Postao/la bombaysaphire » 12 nov 2022, 16:08

forgempp je napisao/la:
12 nov 2022, 16:02
Benjo Delalic iznosi tvrdnje da je Faco svaler Sejle Turkovic.
Drama se nastavlja :mrgreen:
Ramizovo mladunče ne zna đe goni , uhvatio se Keljmendija :rol: :rol: :rol:
Naši navijači se sjajno zabavljaju. Maskoti EURO-a pjevaju "glupane, glupane, n****i se k****e", a on ne razumije pa pleše.
Dame i gospodo , najčitaniji sportski portal u državi !!!

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 12 nov 2022, 16:26

bhpremijerliga12 je napisao/la:
12 nov 2022, 15:39

Kakva je situacija sa pucnjavama uopsteno? Pratim onako vijesti Chicago, Philly, LA, svi govore da je bas haos sto se pucnjava tice i oruzanih pljacki, kako osoba tako i radnji. Kakva je situacija u stvarnosti?
LA je uvjek bilo, jer su tamo Bloods, Cribs i Latin Kings, a nemaju dovoljno policije, mislim najmanje po glavi stanovnika u drzavi (mozes provjeriti). Rijetko ko zeli biti policajac tamo. U Chicagu nakon sto su banovali oruzje, ubistva i to im je skocilo za 1000%. Mada ima toga svugdje, licno nisam vidio ni osjetio, ali vidim na vijestima kao i ti, ili ono first 48 vidim Houston bude nekad, no kad zivis u nekom gradu znas kud se kreces, zivis i sta vec ne, tako da su ti manje sanse da ce ti se nesto desiti. Mada ovi razbojnici i idu po boljim naseljima da kradu, meni su ispred kuce ukrali truck-a, i nasli debila nakon 20 dana, vozo se po gradu, zvali me da vidim hocu'l press charges, reko da. To je debil sta ces, da je imo mozga, parkiro bi ga u kakvu garazu prodo u dijelove i cao, ili poslo za Mexico i uzeo pare, ovako guli krompir.

@murga

Nije ti to tacno za gorivo, kad je cijeli mandat imo jeftino gorivo, a pandemija je pocela pri kraju njegovog mandata.

Brokula
Kontakt:

Post Postao/la Brokula » 12 nov 2022, 16:40

Cuj banovali oruzje, a ubistva skocila? Pa vi ocito nemate nikakve regulative
7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 12 nov 2022, 16:43

Brokula je napisao/la:
12 nov 2022, 16:40
Da, dobili kontra-efekt, mozes provjeriti detaljno, to je bilo prije nekoliko godina, ne sjecam se tacno. Mada ima smisla jer onda bande pocnu trgovati oruzjem ;)

Brokula
Kontakt:

Post Postao/la Brokula » 12 nov 2022, 16:45

alemsa je napisao/la:
12 nov 2022, 16:43
Brokula je napisao/la:
Da, dobili kontra-efekt, mozes provjeriti detaljno, to je bilo prije nekoliko godina, ne sjecam se tacno. Mada ima smisla jer onda bande pocnu trgovati oruzjem ;)
Pa vjerujem ja tebi, al ocito su vise birokratski donijeli odluku.

To bi i dijete moglo ocekivati da ce se desiti ilegalna trgovina, ali ocito vlastima nije dovoljno stalo da rijese problem
7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.

Epidaurus
Kontakt:

Post Postao/la Epidaurus » 12 nov 2022, 16:46

Murga je napisao/la:
12 nov 2022, 15:43
Fazon je u tome sto jako, jako cesto sve sto prodje kroz senat, kongres, house, dolazi do ljudi kasnije. Cijena goriva po Trumpom pada zbog potraznje kada je pandemija pocela da utice na tu potraznju.

Kao sto je za alema pod Trumpom sve dobro bilo, za mene je pod Obamom i pod Bidenom. Ova godina nikad bolja sto se tice posla, dok pod Trumpom otkazi od 40% firme.

Sve je to malo vise komplikovano nego sto se cini i nista se ne moze sprovesti u djelo preko noci. Da Biden dobije jos 4 godine, to bi bio pravi odraz njegovih mandata.
Ja sam licno htjeo nekog drugog jer je stariji vec i tezak je to posao, ali sta je tu je.

Republikanci sta god da dobiju (house vjerovatno), ono sto su ocekivali i dobili je razocarenje jer su ocekivali da ce pomesti sve. Izvlacenje na inflaciju i govoriti da je Biden kriv je smijesno. Je li iko pogledao van Amerike da vidi postoji li inflacija negdje drugo i kolika je po drugim drzavama? Ne mozes ostati imun na probleme financijske kad su ekonomije vezane za sve zivo.

U svakom slucaju, nadam se da onaj seljak Trump nece dobiti mandat i da ce biti osudjen barem simbolicno za sranje za koje je licno kriv. Takvi huskasi su opasni za drzavu i svijet, takvih primjera je bilo kod nas prije i poslje rata, ali da ne ulazim u to.

Ja licno nisam ni za jedne ni druge vec za dobrog kandidata. Misljenja sam da je i Amerika i republikanci da su izgubili kada nisu John Huntsman jr uzeli za kandidata. Covjek skolovan, pametan, vidio svijeta, bio ambasador, ali bolje je dati binu cirkusantima. Da se razumijemo, Hilari je isto bila smijesan kandidat, dok bi Michele vec bila neko ko bi mogao da se uzme u razmatranje. Mislim cak da bi bila bolja od muza svog, iako na kraju sve su to cesto marionete dok drugi konce vuku.
Citao sam na par mjesta da bi Michelle vrlo lako mogla biti kandidatkinja Demsa za 2024. Trump ce se skoro sigurno kandidovat, a Repsi nakon ovog debakla na Midtermsima gdje im cak i House jos uvijek visi su retardirani ako ga podrze ispred DeSantisa. On i njegova horda maloumnika i creepera su glavni krivci sto Repsi nisu uzeli oba doma i to sa solidnom razlikom jer su imali bukvalno zicercinu.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 12 nov 2022, 16:51

Brokula je napisao/la:
12 nov 2022, 16:45
alemsa je napisao/la:
12 nov 2022, 16:43
Brokula je napisao/la:
Pa vjerujem ja tebi, al ocito su vise birokratski donijeli odluku.

To bi i dijete moglo ocekivati da ce se desiti ilegalna trgovina, ali ocito vlastima nije dovoljno stalo da rijese problem
Slazem se, mada desi se. Desilo se Englezima u Indiji sa kobrama, jer su imali problem sa kobrama, i onda poceli placati ko god ubije kobru, onda Indijci skontali ne moramo traziti kobre nego cemo ih poceti uzgajati, ubijati i uzimati pare, kad su Englezi skontali da ovi to rade, pa prestali placati i ove puste sve kobre, na kraju bilo vise kobri nego kad su to poceli.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 12 nov 2022, 16:52

alemsa je napisao/la:
12 nov 2022, 16:26

Nije ti to tacno za gorivo, kad je cijeli mandat imo jeftino gorivo, a pandemija je pocela pri kraju njegovog mandata.

Cijene goriva ne diktira predsjednik neke drzave.

Globalni poremecaji u snadbijevanju, ponuda te potraznja uticu na pomenutu cijenu.

Clanice OPEC-a kao regulatorno tijelo u svom primranom djelovanju se suprostavljaju padu cijena uzorkovanim konkurencijom medju izvoznicima, jer to bi dovelo do brzeg iscrpljenja naftnih rezervi. Tu se regulise kvota proizvodnje i na taj nacin osigurava stabilna cijena.

Drugim rijecima, Trump nema zasluge za jeftino gorivo kao sto ni Biden nema za ove paprenije cijene. Ekonomija jedne zemlje, cak i velesile nije izolovana i kao takva ne moze opstati. Veci globalni shok se prelijeva na sva trzista.

Strateske rezerve ozbiljne zemlje su skladisni kapaciteti koji mogu obezbjediti naftu u slucaju totalnog prekida nekih par mjeseci. Ono sto vladajuci mogu uraditi u periodima krize jeste da oslobode dio tih rezervi i eventualno privremeno ukinu ili smanje namete.

Ekonomska kriza je zvanicno trajala do pocetka 2010., ali njene posljedice su se osjecale i nekoliko godina poslije.

Sad, Trump je mogao nesto minorno uticati da mu je mandat trajao barem 15 godina te da je za to vrijeme ozbiljno povecao proizvodnju, busotine, kapacitete za skladista etc. Za krajnje potrosace je bitno znati da se gleda prosjek vrijednosti te zalihe na terminalima glavnih prometnika. Po isteku tih zaliha, trguje se prema novim ugovorenim cijenama.

Ameri imaju nafte, njeni su najveci proizvodjaci ali su u isto vrijeme i najveci potrosci te uvoze velike kolicne iz Kanade.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

Murga
Kontakt:

Post Postao/la Murga » 13 nov 2022, 06:11

@alemsa - Bukvalno od 2015 WTI cijene su bile $50-80 po barrel. Trump nista nije imao jeftinije gorivo nego prije njega. Ljeti poskupi, van sezone pojeftini. Ovo sto je poskupilo, svjestan si da je poskupilo na 90% zemaljske kugle, i sto Asteriks rece, OPEC se tu pita, nikakav predsjednik.
Je li Biden nedavno isao da pregovara da se ne smanjuje proizvodnja? Upravo zato da cijene ne rastu dalje, a to da njih to ne interesuje je drugi par cipela.

Vec 15 godina radim u naftnoj industriji, i vidim cikluse koji se ponavljaju svake 2-4 godine. Cijene idu gore, pa dole i sve tako.
Opet kazem, to jefitno gorivo se desilo tokom pandemije, do tada je bila normalna cijena, nikakva Trumpova niska cijena. Nakon vakcina itd cijene idu gore i ostaju. Po svim nasim parametrima, poslovima, kao sto sam rekao prije par mjeseci, cijene ostaju visoke barem do Q1 2023, znaci mart, a vrlo moguce i duze. Za sad nema nikakvih naznaka da ce cijene ici dole i to nema nikakve veze sa Bidenom.

Jos jedna stvar, ne postoji nikakva formula koja ce predvidjeti cijene goriva tj nafte. Sve se moze okrenuti u par mjeseci bez ikakvih naznaka.
Ne obra se bostan, dok sljive ne popadaju...

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 13 nov 2022, 07:56

I found freedom. Losing all hope was freedom.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: ASD i 17 gostiju.