Duolingo je fantastičan. Trebam reći da apsolutno nikakve veze prije ovog sa Njemačkim nisam imao, nikad ga nisam imao u školi niti sam ga igdje drugo učio.
Počeo učiti odmah poslije nove godine i 5 mjeseci sam učio baš svaki dan u nizu prosjekom od 2-2.5h, odradio 80/137 lekcija na full završenim levelima(to je po starom prije novog updatea)
Sve rečenice sam zapisivao u teku. Prestao učiti nisam stigao, i sad sam u mjesec dana svaku lekciju ponovo prepisao, sve se sleglo.
Padeži i deklinacije jasni, kao i deklinacije zamjenica, rodovi uglavnom naučeni s tim da ne mogu reći da sam baš siguran za svaku imenicu, jednine i množine jasne, prezent, perfekt jasan, futur mislim da jest mada ga nije puno bilo, a Duolingo ne objašnjava te stvari, jednostavno sa padežima je dosta sličan Bosanskom. Da ne kažem kako su usput naučene rečenice s veznicima ali, ako, zato, jer... i sa drukčijom konstrukcijom.
Vokabular je već sada na dobrom nivou. mislim da se mogu svugdje sporazumijevati. Sada ću ponovo intenzivno nastaviti ostatak sa Duolingom, mislim kad ga završim da mi neće trebati još puno da ga dovedem na nivo pričanja u svakoj situaciji i na svaku temu. A pošto ga redovno i pišem i izgovaram i to je veliki + ove aplikacije.
Sada imam vremena, jer sam uzeo pauzu od posla. U sljedećem postu nekad ću objasniti situaciju koliko nekad nešto što se čini dobro i nije tako dobro. Neka plata koja se kod nas smatra odličnom, ali ljudi ne znaju šta je iza plate. Kao i iskustvo rada u Hrvatskoj