Ljudi su ti odgovorili, budi malo precizniji.Arnelv52 je napisao/la: ↑10 dec 2022, 11:55U jednom dobrom dijelu naše političko rukovodstvo od 1945. do 1991. i od 1995. do danas. Općenito su 19. i 20. stoljeće sramota našeg naroda gdje smo stalno radili greške. Problemi u BiH su se mogli rješiti još krajem 19. stoljeća pa nisu. Onda je došla Jugoslavija koja je napravila hard reset i rekla da sve što je bilo prije više ne važi i imali smo novu i drugu priliku da rješimo problem BiH ali smo i drugi put napravili ozbiljne greške.
Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
- RacioEmocionalan
- Kontakt:
Re: Chat - bez ratnih i političkih tema
The willingness to be a fool is a precursor to a transformation.
- kraljttbvb
- Kontakt:
Politicko rukovodstvo od 45.-91. je od Tita dobilo to da je BiH postala republika, a ne pokrajina. Vodstvo u Beogradu (Milovan Djilas, Aleksandar Rankovic, Mosa Pijade), je odbilo politicare iz BiH kad su dosli i trazili da postanu republika, jer su smatrali da BiH moze biti samo pokrajina, posto ni jedan narod nije vecina u drzavi. Tad je Tito rekao da su narodi iz BiH dali puno za narodno oslobodilacku borbu i da BiH zasluzuje da bude Republka u sastavu Jugoslavije.Arnelv52 je napisao/la: ↑10 dec 2022, 11:55U jednom dobrom dijelu naše političko rukovodstvo od 1945. do 1991. i od 1995. do danas. Općenito su 19. i 20. stoljeće sramota našeg naroda gdje smo stalno radili greške. Problemi u BiH su se mogli rješiti još krajem 19. stoljeća pa nisu. Onda je došla Jugoslavija koja je napravila hard reset i rekla da sve što je bilo prije više ne važi i imali smo novu i drugu priliku da rješimo problem BiH ali smo i drugi put napravili ozbiljne greške.
Necemo im valjda to smatrati za gresku

Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.
Pa najočigledniji primjer se odnosi na ukidanje bosanskog jezika 1907. U to vrijeme su u austrougarskoj Bosni bila aktuelna dva pitanja: pitanje hrvatskog i srpskog nacionalizma i pitanje agrarne reforme. Naši begovi su, da bi spasili svoje posjede, dogovorili deal sa Hrvatima da se zadrže dotadašnji zemljoposjednički odnosi u zamjenu da se jezik u BiH nazove srpsko-hrvatski. Tako je ukinut bosanski jezik a naši begovi su kroz par decenija ostali i bez zemlje i bez jezika.
Eto jedna činjenica. A ako jednu činjenicu možemo dovesti u pitanje onda ih trebamo dovesti sve a moja teza je, a nije orginalno moja, da je ispričana priča o bosanskoj historiji ustvari ono što su vidjeli ili htjeli da vide bosanske age i ulema a ne historija bosanskog naroda.
Antagonizam izmedju Srba i Bosanaca nije iskonski. U kosovskom boju pored srpske vojske učestvuju i bosanski odredi. U drugom kosovskom boju 500 godina kasnije na strani kapetana Huseina Gradaščevića učestvuju i Srbi. Antagnoizam počinje sa dva dogadjaja. Sa srpske strane prilikom srpskih ustanaka i balkanskih ratova kada je sve muslimansko bilo smatrano repovima Osmanlija i sa bosanske strane u procesu propadanja feudalizma i agrarnoj reformi kada se je bosanska elita borila da zemlja ne pripadne kmetovima koji su je obradjivali a koji su uglavnom bili pravoslavci.
Mislim da bih mogao dvadesetak ključnih historijskih tačaka nabrojati gdje se tvrdi ono što je odgovaralo begovima i hodžama a ne istini.
Eto jedna činjenica. A ako jednu činjenicu možemo dovesti u pitanje onda ih trebamo dovesti sve a moja teza je, a nije orginalno moja, da je ispričana priča o bosanskoj historiji ustvari ono što su vidjeli ili htjeli da vide bosanske age i ulema a ne historija bosanskog naroda.
Antagonizam izmedju Srba i Bosanaca nije iskonski. U kosovskom boju pored srpske vojske učestvuju i bosanski odredi. U drugom kosovskom boju 500 godina kasnije na strani kapetana Huseina Gradaščevića učestvuju i Srbi. Antagnoizam počinje sa dva dogadjaja. Sa srpske strane prilikom srpskih ustanaka i balkanskih ratova kada je sve muslimansko bilo smatrano repovima Osmanlija i sa bosanske strane u procesu propadanja feudalizma i agrarnoj reformi kada se je bosanska elita borila da zemlja ne pripadne kmetovima koji su je obradjivali a koji su uglavnom bili pravoslavci.
Mislim da bih mogao dvadesetak ključnih historijskih tačaka nabrojati gdje se tvrdi ono što je odgovaralo begovima i hodžama a ne istini.
Govorim za bošnjačke političare a ne bosanske. To je period kada smo dobili novu priliku.kraljttbvb je napisao/la: ↑10 dec 2022, 13:29Politicko rukovodstvo od 45.-91. je od Tita dobilo to da je BiH postala republika, a ne pokrajina. Vodstvo u Beogradu (Milovan Djilas, Aleksandar Rankovic, Mosa Pijade), je odbilo politicare iz BiH kad su dosli i trazili da postanu republika, jer su smatrali da BiH moze biti samo pokrajina, posto ni jedan narod nije vecina u drzavi. Tad je Tito rekao da su narodi iz BiH dali puno za narodno oslobodilacku borbu i da BiH zasluzuje da bude Republka u sastavu Jugoslavije.Arnelv52 je napisao/la: ↑10 dec 2022, 11:55U jednom dobrom dijelu naše političko rukovodstvo od 1945. do 1991. i od 1995. do danas. Općenito su 19. i 20. stoljeće sramota našeg naroda gdje smo stalno radili greške. Problemi u BiH su se mogli rješiti još krajem 19. stoljeća pa nisu. Onda je došla Jugoslavija koja je napravila hard reset i rekla da sve što je bilo prije više ne važi i imali smo novu i drugu priliku da rješimo problem BiH ali smo i drugi put napravili ozbiljne greške.
Necemo im valjda to smatrati za gresku![]()
![]()
- RacioEmocionalan
- Kontakt:
Tumacis stvari na pogresan nacin. Svako je radio ono sto njegovim individualnim prohtjevima odgovara. Za manjak nacionalnog jedinstva i nepredvidjanje stvari 100 godina ranije ne mozes kriviti kompletnu grupu sa jednim identitetom. Malo ih je sa kapacitetom Nietzschea da mogu da gledaju tako daleko u buducnost.Arnelv52 je napisao/la: ↑10 dec 2022, 14:15Pa najočigledniji primjer se odnosi na ukidanje bosanskog jezika 1907. U to vrijeme su u austrougarskoj Bosni bila aktuelna dva pitanja: pitanje hrvatskog i srpskog nacionalizma i pitanje agrarne reforme. Naši begovi su, da bi spasili svoje posjede, dogovorili deal sa Hrvatima da se zadrže dotadašnji zemljoposjednički odnosi u zamjenu da se jezik u BiH nazove srpsko-hrvatski. Tako je ukinut bosanski jezik a naši begovi su kroz par decenija ostali i bez zemlje i bez jezika.
-
- Kontakt:
Postavio je tekst na video.bombaysaphire je napisao/la: ↑06 dec 2022, 18:24Mdmu jedem šmrćem garimsamoposmatram je napisao/la: ↑06 dec 2022, 17:20Spid danda amfetamin i sta onda ide. Moze li ko cuti?![]()
Mdmu jamim sprcim garib.
Kombinovano sa tvojom verzijom kad slusam mindblowing srca'm!
Kako se nisu mogli dogovoriti oko Yuge (a ishod je poznat), ni ovi se nece moci dogovoriti oko Bosne a ishod daj Boze da izbjegnu, niko sretniji od mene. Samo sto je balkansko klupko jedan ciklus koji se samo vrti u krug, sve isto samo se godine i generacije mijenjaju, niko nece ni trun da pomjeri svoje uvjerenje. @bundesliga onaj post je napisan namjerno iz srpske perspektive da vidim kako razmisljaju danasnji omladinci (jer vjerujem da je prosjek godina ovog foruma <25). Naravno da se nista promjenilo nije. Istina je da sam istrazivao neke stvari ali u vecini one koje mi nisu bile jasne, recimo nije mi bilo jasno zasto Srbi govore da se brane , odnosno obje strane (nasi logicno), pa sam dosao do nekog scenaria u kojem mi to ima smisla donekle, primjera radi RS da se sad odvoji vjerujem da bi ih Bosnjaci napali, odnosno da ne bi to pustili tako lako, eh onaj Bosnjak sto bi iso na BL bi govorio kako brani BiH i njene granice, a onaj iz Srbin iz BL bi govorio kako se brani. Dalje mi nije bilo jasno kako svi govore da im je bilo lijepo, radili, druzili se, zenili, spavali po parkovima itd. A tako lako pukli, pa eto i sad je proslo 25 godina, ovaj recimo @ashburn (nista protiv lika samo uzimam primjer), pominje svaki 5 post kako je u ratu izgubio pola rodbine, i sta mislite da to nece govoriti sinu? Naravno da hoce, e sad okrenite da su glavni akteri 90ih bile generacije rodjene 50ih, 60ih i pocetkom 70ih, pa njihovi ocevi su bili teenageri u ww2 a dede akteri. Ne mora niko mjenjati svoja uvjerenja, niti oprostiti niti voliti ali mora se neki korak nesto uraditi drugacije jer se samo vrti u krug, Hrvati ce se najvjerovatnije iseliti iz BiH, ali Srbi nece, s njima morate nesto skontat, nesto drugacije.Arnelv52 je napisao/la: ↑10 dec 2022, 11:55U jednom dobrom dijelu naše političko rukovodstvo od 1945. do 1991. i od 1995. do danas. Općenito su 19. i 20. stoljeće sramota našeg naroda gdje smo stalno radili greške. Problemi u BiH su se mogli rješiti još krajem 19. stoljeća pa nisu. Onda je došla Jugoslavija koja je napravila hard reset i rekla da sve što je bilo prije više ne važi i imali smo novu i drugu priliku da rješimo problem BiH ali smo i drugi put napravili ozbiljne greške.RacioEmocionalan je napisao/la: ↑10 dec 2022, 10:18Hoces da nam kazes ko je krivac zato sto Srbi ne zele BiH? Prosvijetli nas malo.Arnelv52 je napisao/la: ↑09 dec 2022, 11:17Puno je tu i masla vodećih naših ljudi ali želim da vjerujem da je u pitanju nesposobnost i nedoraslost da se odgovori na situaciju a ne nekog plana. Neki dan smo proslavili prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a gdje je bilo odlučeno da će se "naša zemlja" zbratimiti sa ostalim republikama u Jugoslaviju. Na tom zasjedanju ZAVNOBiHa Srbi su bili apsolutna većina. Srbi iz BiH su i dali najviše partizana u okvirima BiH i procentualno i u apsolutnim brojevima.
Trebalo je biti umjetnik da se jedna takva grupa ljudi dovede od toga do toga da uopće ne želi BiH.
-
- Kontakt:
Evo zašto govore da se brane. Uvijek se oni negdje "brane" nije to samo u Bosni. I na Kosovu se oni sada "brane."
Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.“
-„Laž je srpski državni interes.“
-„Laž je u samom biću Srbina“.
-„U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje istina.“
-„Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž…“
(Izvod iz knjige Dobrice Ćosića “Deobe”)
I am not yet born; O hear me.
Let not the bloodsucking bat or the rat or the stoat or the
club-footed ghoul come near me.
Let not the bloodsucking bat or the rat or the stoat or the
club-footed ghoul come near me.
Samo vi nastavite po svom, ishod se zna, Vukovar, Srebrenica, Jasenovac, pa ce 2040e biti neka Bijeljina, 2080e Tuzla, 2120 Knin itd. Ciklus se zaustaviti ne smije!
-
- Kontakt:
Ne sekiraj se , Ryanair je puno ozbiljniji od WizzAir-a . Sad imamo 3 ozbiljna aerodroma , pa kad je magla slete na naše aerodrome pa busom , nema više u Beograd ili Zagreb .
Mada iz dosadašnjeg iskustva , izbjegavati ove niskobudžetne .
Air Serbia je sada napala dosta novih destinacija , za sljedeću godinu su izbacili čak 15 novih linija

Prekjučer su počeli i letovi za Kinu - Tijanjin , baš im je stigao novi Airbus A330-200 . To im je druga long - haul linija , pored New Yorka , a na proljeće kreću za Chicago .
Kada ovo ideš , koji je datum ?
Naši navijači se sjajno zabavljaju. Maskoti EURO-a pjevaju "glupane, glupane, n****i se k****e", a on ne razumije pa pleše.
Dame i gospodo , najčitaniji sportski portal u državi !!!
ma gledao sam i cijene prvo sa eurowings jbt Sarajevo Keln bi me došlo 750 maraka u isto vrijeme tuzla isto wizz oko sest glava , tako da je bl ostala skontao sletim na Brandenburg fatam voz za hbf i onda ice voz do kelnabombaysaphire je napisao/la: ↑11 dec 2022, 21:58Ne sekiraj se , Ryanair je puno ozbiljniji od WizzAir-a . Sad imamo 3 ozbiljna aerodroma , pa kad je magla slete na naše aerodrome pa busom , nema više u Beograd ili Zagreb .
Air Serbia je sada napala dosta novih destinacija , za sljedeću godinu su izbacili čak 15 novih linija![]()
Prekjučer su počeli i letovi za Kinu - Tijanjin , baš im je stigao novi Airbus A330-200 . To im je druga long - haul linija , pored New Yorka , a na proljeće kreću za Chicago .
a idem u petak a vracam se 30.12 valja na dubiozu stici , planiram iz kelna jedan vikend do Minhena kod ove jedne spiciti , dva dana u Amsterdamu i u povratku od 28 do 30 biti u Berlinu dosta

jos posto koristim mtel oni imaju super roaming opcije , za net sam se snasao jer ne da mi se odmah peglati nema gore zemlje za kupiti sim karticu od njemacku da sam abu hamza lakse bi je verifikovao a 2gb su mi dosta za gmaps i WhatsApp dok ne stignem do odredišta
a sto se tice air Serbia vucko je to ustrojio da valja

- AshburtonG
- Kontakt:
Ti nesto istrazivao? Prije ce bit da si lupio jos jedan od bisera svoje osebujne forumske karijere, pa smirujes loptu. Sto se tice boldovanog, ako mi nadjes vise od 2 posta(a cini mi se da sam to samo jednom spomenuo), ja se automatski deaktiviram. Ne lupaj kao Maksim po diviziji.alemsa je napisao/la: ↑11 dec 2022, 16:14Kako se nisu mogli dogovoriti oko Yuge (a ishod je poznat), ni ovi se nece moci dogovoriti oko Bosne a ishod daj Boze da izbjegnu, niko sretniji od mene. Samo sto je balkansko klupko jedan ciklus koji se samo vrti u krug, sve isto samo se godine i generacije mijenjaju, niko nece ni trun da pomjeri svoje uvjerenje. @bundesliga onaj post je napisan namjerno iz srpske perspektive da vidim kako razmisljaju danasnji omladinci (jer vjerujem da je prosjek godina ovog foruma <25). Naravno da se nista promjenilo nije. Istina je da sam istrazivao neke stvari ali u vecini one koje mi nisu bile jasne, recimo nije mi bilo jasno zasto Srbi govore da se brane , odnosno obje strane (nasi logicno), pa sam dosao do nekog scenaria u kojem mi to ima smisla donekle, primjera radi RS da se sad odvoji vjerujem da bi ih Bosnjaci napali, odnosno da ne bi to pustili tako lako, eh onaj Bosnjak sto bi iso na BL bi govorio kako brani BiH i njene granice, a onaj iz Srbin iz BL bi govorio kako se brani. Dalje mi nije bilo jasno kako svi govore da im je bilo lijepo, radili, druzili se, zenili, spavali po parkovima itd. A tako lako pukli, pa eto i sad je proslo 25 godina, ovaj recimo @ashburn (nista protiv lika samo uzimam primjer), pominje svaki 5 post kako je u ratu izgubio pola rodbine, i sta mislite da to nece govoriti sinu? Naravno da hoce, e sad okrenite da su glavni akteri 90ih bile generacije rodjene 50ih, 60ih i pocetkom 70ih, pa njihovi ocevi su bili teenageri u ww2 a dede akteri. Ne mora niko mjenjati svoja uvjerenja, niti oprostiti niti voliti ali mora se neki korak nesto uraditi drugacije jer se samo vrti u krug, Hrvati ce se najvjerovatnije iseliti iz BiH, ali Srbi nece, s njima morate nesto skontat, nesto drugacije.Arnelv52 je napisao/la: ↑10 dec 2022, 11:55U jednom dobrom dijelu naše političko rukovodstvo od 1945. do 1991. i od 1995. do danas. Općenito su 19. i 20. stoljeće sramota našeg naroda gdje smo stalno radili greške. Problemi u BiH su se mogli rješiti još krajem 19. stoljeća pa nisu. Onda je došla Jugoslavija koja je napravila hard reset i rekla da sve što je bilo prije više ne važi i imali smo novu i drugu priliku da rješimo problem BiH ali smo i drugi put napravili ozbiljne greške.RacioEmocionalan je napisao/la: ↑10 dec 2022, 10:18
Hoces da nam kazes ko je krivac zato sto Srbi ne zele BiH? Prosvijetli nas malo.
@Robust
Imao si iz Tuzle za Karlsruhe( 16.-30.12) za 220KM(bez membershipa) povratni let.
Zadnja izmjena: AshburtonG, dana/u 11 dec 2022, 22:28, ukupno mijenjano 1 put.
Jeste kralju, neko mora smirivati loptu na forumu, gdje se logout i ne pises mjesec dana, svi zaborave da si postojao. Ne pada mi napamet da ti trazim postove, spomeno sam te u kontekstu, koji stoji (i nek bude mimo tog detalja, izbaci to svaki 5i post), nista licno, primjer samo.
-
- Kontakt:
Robust je napisao/la: ↑11 dec 2022, 22:16ma gledao sam i cijene prvo sa eurowings jbt Sarajevo Keln bi me došlo 750 maraka u isto vrijeme tuzla isto wizz oko sest glava , tako da je bl ostala skontao sletim na Brandenburg fatam voz za hbf i onda ice voz do kelnabombaysaphire je napisao/la: ↑11 dec 2022, 21:58Ne sekiraj se , Ryanair je puno ozbiljniji od WizzAir-a . Sad imamo 3 ozbiljna aerodroma , pa kad je magla slete na naše aerodrome pa busom , nema više u Beograd ili Zagreb .
Air Serbia je sada napala dosta novih destinacija , za sljedeću godinu su izbacili čak 15 novih linija![]()
a idem u petak a vracam se 30.12 valja na dubiozu stici , planiram iz kelna jedan vikend do Minhena kod ove jedne spiciti , dva dana u Amsterdamu i u povratku od 28 do 30 biti u Berlinu dosta
jos posto koristim mtel oni imaju super roaming opcije , za net sam se snasao jer ne da mi se odmah peglati nema gore zemlje za kupiti sim karticu od njemacku da sam abu hamza lakse bi je verifikovao a 2gb su mi dosta za gmaps i WhatsApp dok ne stignem do odredišta
a sto se tice air Serbia vucko je to ustrojio da valja, Kina jednog dana kad se full otvori je super za otici posjetiti jos nama bosnjama ne treba viza
Vidi ovu ponudu - Sarajevo - Beograd - Dizeldorf

290 KM gospodara mi , na tvoje datume

@Ashburton možda je i htio preko Tuzel , ali ga je ovo odvratilo :

Naši navijači se sjajno zabavljaju. Maskoti EURO-a pjevaju "glupane, glupane, n****i se k****e", a on ne razumije pa pleše.
bombaysaphire je napisao/la: ↑11 dec 2022, 22:29Robust je napisao/la: ↑11 dec 2022, 22:16ma gledao sam i cijene prvo sa eurowings jbt Sarajevo Keln bi me došlo 750 maraka u isto vrijeme tuzla isto wizz oko sest glava , tako da je bl ostala skontao sletim na Brandenburg fatam voz za hbf i onda ice voz do kelnabombaysaphire je napisao/la: ↑11 dec 2022, 21:58
Ne sekiraj se , Ryanair je puno ozbiljniji od WizzAir-a . Sad imamo 3 ozbiljna aerodroma , pa kad je magla slete na naše aerodrome pa busom , nema više u Beograd ili Zagreb .
a sto se tice air Serbia vucko je to ustrojio da valja, Kina jednog dana kad se full otvori je super za otici posjetiti jos nama bosnjama ne treba viza
Vidi ovu ponudu - Sarajevo - Beograd - Dizeldorf![]()
290 KM gospodara mi , na tvoje datume![]()
![]()

gledao sam tebra to isto vise bi mi odgovaralo 50min izmedju dva grada, al posto se samo zbog godišnjeg mogu uklopiti jer do cet radim

gledao sam i za Charleroi iz bl to bi mi isto super odgovaralo a let slijece u 22.30 u Belgiju to mi je bilo prekasno haj malo da zicagu vidi puta i gradova nisam odavno bio u Berlinu
ima li neki nas forumas gore u Berlinu da preporuci neki pub , klub a da nije artemis

-
- Kontakt:
- JosephNongeBoende
odvedi covjeka na pivu

38 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO
"Every morning when I wake up I see the sun, even if there is the rain." Max Allegri
"Every morning when I wake up I see the sun, even if there is the rain." Max Allegri
Hoce li to ratni front na Kosovu uskoro da bude
SCUDETTI 38X 🏆
COPPA ITALIA 15X🏆
SUPER CUP 9X🏆
FK ŽELJEZNIČAR 💙
"No Mikey,no no Mikey,that was so no right "
SUPER MAX 🧡
allegri OUT
COPPA ITALIA 15X🏆
SUPER CUP 9X🏆
FK ŽELJEZNIČAR 💙
"No Mikey,no no Mikey,that was so no right "
SUPER MAX 🧡
allegri OUT
Trenutno korisnika/ca: Mocvara1991, UvijekZeljo i 11 gostiju.