Cipiripiblicblic je napisao/la: ↑15 dec 2022, 00:45
Moj otac ima preko 50 godina i njemu će Diego zauvijek biti broj jedan. Ja mu pokažem sve statistike jednog i drugog (oba Argentinca), pokušam mu objasniti što je Messi sve napravio, pokažem mu da statistike zbog kojih on Diega smatra najvećim također idu u Messijev prilog, ali njemu je Maradona jednostavno umjetnik i to je to, zauvijek.
A Diegov gol Englezima smatra najboljim golom ikad.
Najfascinantnije mu je to da je, kako on kaže, u Napoliju s prosječnim igračima uzeo dvije titule, jedine dvije u povijesti Napolija.
Možda bi mu Messi bio najveći da je njega gledao prije Maradone, mislim da je u tome stvar i kod osobe koja je napisala post iznad.
Maradona je samo stvar nostalgije. Realno, postoji više igrača koji su se izdigli iznad toga, ali eto, Maradona je Maradona, simbol tog vremena, strašna harizma i to je to. Titule s Napolijem jesu ogromne stvari, ali pričamo o 2 titule prvaka i ništa više. Ono što je meni zanimljivo jeste, iz te perspektive, da Maradona nije bio puno puta ni najbolji argentinski fudbaler. Nije kupio nagrade godinama, nije bilo kontinuiteta ni četvrtinu kakav ima Messi (a i drugi).
Na stranu sve fakat, ali ovaj lik (Messi) je uzeo beskonačno puno trofeja, praktično 15 godina je u top 5 igrača na svijetu bez dileme, 15 puta najbolji fudbaler Argentine (i to jer su se šprdali u nekim godinama), 6 puta zlatna kopačka u Evropi i šta sve ne. Ne mislim da će jedna utakmica determinisati je li najveći na svijetu, jer to jeste i samo je šteta što ta velika era završava. Ako uzme SP, to ga samo lansira debelo iznad ostalih i čini da postaje sinonim za ovaj sport.