Centre forward je napisao/la: ↑24 feb 2023, 22:19
Ford neshvatljivo tone u Evropi. Čemu takva taktika, nemam pojma. Za deset godina na cesti ćeš ga vidjat kao Jaguara npr.
Izgleda da će Kinezi pazarit' njihovu fabriku u Njemačkoj. Da li je ona u Kelnu ili Saarlandu, nemam pojma? Šteta, obje su ponos njemačke privrede i njenog oporavka poslije Drugog rata.
Sad će godinu dana otkad radim za njemačku firmu koja je usko povezana s Fordom. Trenutnom se bavimo Volvom 100% za čitavu Njemačku, Fordom i Entepriseom, djelomično Opelom, Polestarom, a prekinuli smo ugovore s Hyundai, Kia, Citroenom i Peugeotom.
Ford tone jer su smeće s korisničkom podrškom. Dakle, kod Forda je u smislu kvarova 80% problemi s "baterijom", koja se lako da riješiti. Međutim ako je kvar veći, šlepa se u Ford radionicu i tu počinju problem. Čovjek uzme Mustanga, dobije samo na 2 dana zamjensko auto, ako je čet iza 12 ili petak dobije 4. Hipotetički kvar, popravak, uz narudžbu djela traje 2 mjeseca, mora se samo snaći jer od Forda neće dobiti ništa. S druge strane Volvo je tu maksimalno siguran jer se bori s Mercedesom, Audijem i sl, pa im je zadovoljstvo koristnika najvažnije, s tim da su i oni smanjili sve pogodnosti za auta starija od 7-8 godina.
Neki dan sam gledao slučaj da je Opelu produženo zamjesno auto s 99 dana na 105, iznos kao novo auto
Ovo pišem isključivo za njemačko tržite. Zanimljivo i da Mercedes ne daje mnogo pogodnosti kada se desi kvar i sve ide preko radionice a ne direktno preko Mercedesa.
Kia, Hyundai, hybridi, e-vozila opećnito, neviđeno smeće, a najjači mi je Hyundai na Vodik, čitava Njemačka jednu kvalitetnu radionu za ta vozila ima (NEXO), i opet problematično to napraviti. Zamislite onda stanje s ostatkom Evropom.
Kupite novi Citroen, imate zvukove iz motora, kočnica, mjenača, bilo čega, nemate garanciju makar prešli samo 1km s njim.
Ako nekoga zanima, imam sve moguće ugovore za nova vozila, šta je zaštićeno s ugovorima a šta ne. Također imam opcije za noviha vozila u određenim rasponima, zavisno od inspekcije provjeriti da li je rađena inspekcija ili da li je bilo slučajeva preko nas za čitavu Njemačku.
Ako neko kupuje novije vozile iz Njemačke, dajte mi samo broj šasije i provjerit ću vam, pošaljite mi pp.