CarlitoBrigante je napisao/la: ↑17 mar 2023, 07:46
Ajde samo ispadanje, ali neugodan je način na koji se ispadalo. Leipzig, Eintracht, Union i Freiburg su pošteno našamarani. Dortmund je bar bio u šansi do zadnjeg zvižduka, plus što Chelsea osvaja LP kad je očajan u Premu kao ove sezone.
Fali love, a realno i ambicije. Evo Eintracht se strašno digao zadnjih sezona, ali opet je neminovan odlazak najboljih igrača koji žele više novca i veće klupske ambicije, što im klub ne može dati. Sad kad ostanu bez Mouanija, Kamade, Ndicke, a možda i Lindstroma, oni su jednostavno osuđeni na pad. A teško je svaki put pogoditi s mlađim i neafirmiranim igračima.
Slazem se da je nacin na koji su ispali klubovi zaista tuzan.
Union je razocarao i realno nadati se da nece dohvatiti ligu prvaka sljedece sezone jer bi to odmah u startu bio veliki minus za ligu.
Freiburg po meni jednostavno nije imao hrabrosti u obje utakmice i sami su sebw izbacili,nesto kao i Dortmund u revansu sa Celzijem.
Leipzig je napravio najgori rezultat,i sigurno da su razocarali,mada zaista mislim da je u toj utakmici sudija mnogo kumovao rezultatu,sa nepostojecim penalom,koji je bio po meni prekretnica i vise nije bilo povratka,i inda jos ne sankcionisati inaj start golmana Citiya pored wara i svega ali opet neoprostivo.S obzirom da imaju sasvim dobru ekipu morali su vise i bolje.
Po meni novac jeste problem za klubove ali ne toliki koliki problem predstavljaju ambicije klubova,i tvrdoglavo drzanje ovih trenera iz njemacke eventualno austrija,i apsolutno ni gram zelje za rizikom i nekim ambicijama koje bi mogle dovesti do nekog malo veceg trosenja.
Za veci iskorak po meni prije svega trebas trenera koji bi bio kadar da ostvari neke vece ciljeve,a samim tim i da se privuku neki veci igraci koji bi onda svojim kvalitetom pratili ambicije.
Frankfurt nekako uspjeva ili je uspjevao do sada nadomjestiti te odlaske,wvo i sada bar se pisalo da je dogovoren Auar iz Lyona to je zaista dobar posao,ako ode Muani dobice sigurno novac ogroman a ako uzmes da je dosao besplatno samim tim imace prostora da to potrose.
Vecina Bundesligasa izbjegava trenere sa vecim renomeom i imenom bas iz razloga sto bi takvi idmah trazili i veci budzet i naravno da se prate ambicije i zelje sa pravim pojacanjima.
Iz tog razloga mislim da bi za bundesligu bilo mnogo bolje da se u vrh vrate Werder,HSV,Schalke pa i Hertha bez obzira na stanje u kojem je sada
Neznam ali bez pojacanja i vecih ulaganja za ove trenutne klubove mislim da je ivo i max koji se moze dohvatiti u evropi.
Neznam ali bilo bi lijepo vidjeti Murinja,Contea,ili neko drugo vece trenersko ime u ligi,trenere koji se nelibe traziti igrace od uprave,zahtjevati vise ako se zeli uspjeh a ne trenutna skupina trenera koja radi s onim sto dobije i tako limitirani zavrsavaju sezonu kao sada.
Frankfurt je dosta napredovao predhodnih godina i ja se zaista nadam da ce nastaviti tako i ubuduce,od ostalih po meni UnionB nije za LP,kao ni Freiburg.
Realno Leverkuzen bi bio idealan cetvrti putnik ali su predaleko i nemaju sanse za to.
Ovo pravili 50+1 tesko da ce biti ukinuto i ostaje nam da se nadamo da ce neki klubovi jednostavno da sami svate da moraju malo vise da rizikuju jer nije da se nema toliko para pa da nemozes platiti igraca 30mil da ga dovedes ili cak i manje,problem je sto vecina klubova u njemackoj i kada kupuje igraca vec uracunava zarad na njemu od prodaje i apsolutno se traze igraci od 19,20 pa eto do 24,25 god.Niko ni ne pomislja kupiti igraca koji je vec u prajmu i dovesti ga cisto iz sportskih razloga i poboljsanja tima i ostavrivanja ciljeva.
Postoji mnogo mnogo igraca koji se mogu dovesti i za neki manji novac a da imaju odmah neki uticaj na tim.
Dosta velikih klubova ce na ljeto da prodaje igrace koji su im visak iz ovih ili onih razloga,od Celzija,Intera,PSG,pa i Barce,Juvea,itd.
Brozovic,Zayech,Kessie,Feran Tores,Fati itd pa do slobodnih igraca od Gundogana,Asensia,Zaha,Soyoncu,M.Turam,Grimaldo,Tielmans,Kante i jos more igraca.
I vecina bi bila sigurno bas pojacanja za vecinu klubova,ali i vecina bi bila tu 3-4 godine i to je to a tesko bi se prodali poslije,a to jednostavno bundesligasi nerade.
Nekazem da bi jedan Union ili Freiburg i mogli privuci ovakve igrace ali neki koji bi mogli to nerade vec se okrecu jeftinijim varijantama i mladjim a samim tim i skromnijim kvalitetom.
Ja mislim da nije isto izaci u LP i imati u sastavu neke prosjecne igrace i izvesti tim u kojem bilo par ovakvih igraca.Vise troska ali i vece sanse sigurno za uspjeh.
Ali trenutno sve ovo mozemo samo sanjati.