Odlazak u inostranstvo

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

VelaHavle
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la VelaHavle » 17 mar 2023, 17:00

redbull93 je napisao/la:
17 mar 2023, 12:38
VelaHavle je napisao/la:
17 mar 2023, 12:05
Ko to spominje Berlin i da nije dobar :hmmmmm:

Nego, zivi li iko u Freiburgu i u Aachenu da nam kakav Bericht napise?
Aachen je lijep i velika je prednost na granici zivjeti. Grad ko grad je lijep, sto neko napisa ni velik, a ni mali. Posla ima sto je bitno, kirije nisu skupe, pogotovo prigradska naselja. Ima i nasih ljudi kome to fali, ima nasih desavanja, za novu godinu bas imali neku gala vece sa nasim pjevacima. Imamo dobru vezu vozom, avionom svugdje, sto je bitno isto (cak 4 aerodroma u blizini ca. 1h voznje). Vrijedi sto je holandija/belgija 5 minuta autom, ja stalno tamo vozim. Holandija mi je prelijepa i sredjena sto jest jest.

Sta znam, ja se nisam nimalo pokajao sto sam tu, svidja mi se. Jedino kad vozis za Bosnu 18h ti treba, al i to jednom godisnje.
Kvalitetan post. Za oko mi je zapeo Aachen, Freiburg, Münster, Wiesbaden osim ako ne ostanem u Berlinu.
Aljegri, out!

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 17 mar 2023, 17:17

Samo nemojte u Heilbronn da vas neko navede. Jedan od bogatijih njemackih gradova, ali to automatski znaci i leglo kozojeba i Turaka. Nisam dozivio veceg ciganluka od grada u Njemackoj. Ulice prljave kao da je Mumbai.

TheShed
Kontakt:

Post Postao/la TheShed » 17 mar 2023, 18:25

Koja je procedura za promjenu prebivališta u Njemačkoj da li je to komplicirano ili ne?

Trikolor
Kontakt:

Post Postao/la Trikolor » 17 mar 2023, 18:25

Zdravo svima. Pocetkom jula trebao bih sa kolegama na ferijalni rad u Njemacku, tacnije Minhen. Moze li mi neko reci kakve su cijene stanova da se iznajme na neka cc 3 mjeseca? Osnovno ono da ima kuhinju, kupatilo i soba za prespavat. Da li se uopste mogu naci stanovi za iznajmit?

Lema1304
Kontakt:

Post Postao/la Lema1304 » 17 mar 2023, 18:57

emir_ je napisao/la:
17 mar 2023, 09:02
Lema1304 je napisao/la:
15 mar 2023, 23:10
emir_ je napisao/la:
12 mar 2023, 22:54

Potrebno je da zakazes termin u uredu za strance za dobijanje dozvole za boravak prema ugovoru o radu. Za sada imas ovu ulaznu i nemas brige.
Jesi stigao na plavu kartu?
Jesam stigao na osnovu vize za plavu kartu koju sam dobio u ambasadi u Sarajevu, s tim da je i supruga dobila isto tako vizu na osnovu moje plave karte. Ovaj dio oko te boravisne dozvole mi nije bio najjasniji posto kao prvo nisam znao jel mogu odmah podnijeti zahtjev za termin u uredu za strance ili tek tamo nekad pred istek vize mjesec do dva ranije te da li trebam termin za dobijanje boravisne ili termin za produzenje iste. Pokusao sam ovako online da dobijem vec termin preko te stranice za zakazivanje termina, medjutim koliko vidim to je skoro pa nemoguce, jer i za sve dokumente koje se trebaju ovako u opstini ganjati je skoro pa nemoguce zakazati termin online i ne znam kako to iko i uspije ovdje u Berlinu.
Za plavu kartu ima poseban sistem. Probaj ovdje

https://otv.verwalt-berlin.de/ams/Termi ... 9040137318
Preko te stranice sam i probao zakazati termin vec x puta ali svaki put kad uneses pocetne podatke i trebas da odaberes termin samo dodje poruka da su svi termini zauzeti i da se pokusa kasnije.
Sad kad sam im poslao mail poslali su mi ovaj neki vid automatske poruke pa ne znam na osnovu ovog njihovog odgovora sad da li cekati na njih da odgovore ili biti uporan pa im svako malo dosadjivati i slati mail.
slika

Inace vidim ima nas znaci jos u Berlinu pa da upitam ako ko zna postoji li neka opcija kako najlakse pronaci neki normalan stana i u kom dijelu je najbolje traziti, s obzirom da mi je posao u blizini glavne zeljeznicke stanice. Jer ovaj koji sam pronasao za pocetak je malo skuplji i trebao bi da bude samo neka privremena opcija.

zenicanin
Kontakt:

Post Postao/la zenicanin » 18 mar 2023, 23:59

Trikolor je napisao/la:
17 mar 2023, 18:25
Zdravo svima. Pocetkom jula trebao bih sa kolegama na ferijalni rad u Njemacku, tacnije Minhen. Moze li mi neko reci kakve su cijene stanova da se iznajme na neka cc 3 mjeseca? Osnovno ono da ima kuhinju, kupatilo i soba za prespavat. Da li se uopste mogu naci stanovi za iznajmit?
Ganjaj kategoriju "zwischenmiete" ili "untermieter", objavljuj po njemackim grupama na FB za stanove pa mozda ce nekome pasati tako da uletite u stan. Ali, imajte na umu i da u tom slucaju traziti ce makar jednu kiriju kao kauciju. Cijene takvog stana da je oko npr 60m2 ne bi bila ispod 1500 ako je bas u Minhenu. Eventualno da ako budete srece imali, nadjete stoju dvije nize... Druga opcija, "monteur wohnungen", kao stanovi za radnike. Privatno, a da nije prva kategorija je nemoguce naci u Minhenu a i mnogim drugim gradovima, jer svi zele duzi period iznajmljivanja. Cijene monteur smjestaja su minimalno sada 400 po osobi, ali je nazalost vecina pocela traziti 500 pa i vise.

Civa
Kontakt:

Post Postao/la Civa » 19 mar 2023, 08:55

zenicanin je napisao/la:
18 mar 2023, 23:59
Trikolor je napisao/la:
Ganjaj kategoriju "zwischenmiete" ili "untermieter", objavljuj po njemackim grupama na FB za stanove pa mozda ce nekome pasati tako da uletite u stan. Ali, imajte na umu i da u tom slucaju traziti ce makar jednu kiriju kao kauciju. Cijene takvog stana da je oko npr 60m2 ne bi bila ispod 1500 ako je bas u Minhenu. Eventualno da ako budete srece imali, nadjete stoju dvije nize... Druga opcija, "monteur wohnungen", kao stanovi za radnike. Privatno, a da nije prva kategorija je nemoguce naci u Minhenu a i mnogim drugim gradovima, jer svi zele duzi period iznajmljivanja. Cijene monteur smjestaja su minimalno sada 400 po osobi, ali je nazalost vecina pocela traziti 500 pa i vise.
Dobro ti je momak napisao. U Minhenu je haos tesko naci neki smjestaj i ako samostalno trazis trebas imati velike srece. Probaj na fb-u naci grupe Bosanci u Minhenu, Balkanci i te sa slicnim nazivima pa pisi, mozda ti neko odgovori ili izadje u susret.

Sto se tice cijene kad dolazis tako na kraci period ocekujes da ces placati krevet, a ne stan, jer stan tesko da mozes rentati. Krevet samostalno placas sa pocetnom cijenom 400€ pa na vise.

U naselju Mossach u Minhenu ima kako sam cuo neki kao hostel kojeg drzi covjek iz Bosne, pa probaj doci i do tog kontakta. Ili na kraju probaj poslodavca da ti pronadje nesto.
Tako blizu, a tako daleko.

zenicanin
Kontakt:

Post Postao/la zenicanin » 19 mar 2023, 11:10

Ja dok sam bio student sam uspio ici u druge gradove u NRW-u pa biti i kao "untermieter" ali i "mieter" kad sam morao za taj period i struju prijaviti na sebe. Ali, ipak su to bili gradovi znatno manje potraznje i standarda zivota od Minhena.

Da, to je gazda restorana Moosacher Paradies.

Ima poprilican broj tih nasih ljudi koji iznajmljuju sobe, cije kontakte moze dobiti u grupama nasim koje si naveo. Samo pazi se u toj grupi ima i prevara, najcesce profili s friskim datum ulaska u grupu i s cudnim slikama na fb. U njemackim grupama nemojte da vas zavara kad izadje neki oglas u kojem daljni kontakt ide preko e-maila u kojem ce onda napisati da nije tu i da se uplati preko Airbnb a on ce kljuc ostaviti po nekome i uvijek bude jako niska cijena.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 19 mar 2023, 15:20

zenicanin je napisao/la:
18 mar 2023, 23:59
Trikolor je napisao/la:
Nikakve, niko ti ziv nece stan iznajmit bez 3 platne liste, a to nemas. Plus sto se sve mora unaprijed, rijetko kome odgovara 3 mjeseca da neko bude u stanu, pa otkazni rok za stan je cca 3 mj. Plus ti treba minimalno 2 hladne kirije kaucije da platis.

Vec soba ko sto Mcdonalds iznajmljuje svojim radnicima i udri.

U Minhenu na razgovor o stanu dodje po 100 ljudi, e sad zamisli kad dodjes ti/mi koji na pocetku nemamo nista i pored tebe 10 nijemaca ili ljudi sa stalnim papirima. Kome bi ti prije stan izdao? Nekom ko radi za BMW i ima stalne papire ili nekom kao sto si ti koji tek dolazi? Dakle, naucna fantastika.

zenicanin
Kontakt:

Post Postao/la zenicanin » 19 mar 2023, 16:57

Zato sam mu i napisao "untermieter" da pokusa, jer tu se moze i bez platnih listi i s jednom kaucijom. Npr. neko napusta stan na 2 mjeseca radi npr. poslovnog putovanja i postavi stan na izdavanje ta 2-3 mjeseca ukoliko mu vlasnik stana to ugovorom dozvolio. Opet, i to je tesko ubosti da pasu svi termini, a i tu zna biti velika zainteresiranost. Ja sam tako iznajmio jednom u NRW.

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 19 mar 2023, 17:02

Ma na ljeto ce mnogo lakse naci. Milion studenata ide kuci preko raspusta ili u svoju domovinu u slucaju stranih studenata. Dobar dio njih zivi u WG ili jeftinijim dijelovima grada, pa Zwischenmiete nije nemoguca misija. S druge strane, uvijek ima ovih hostela za radnike, a posto dolazite u grupi, mislim da vam je to najbolja opcija. Mozete naci takve hostele i trazit da vas smjeste u jednu sobu, a ne s nekim baustelcima iz Poljske.

Ti studentski stanovi se uglavnom daju u zwischen-/untermiete od jula do oktobra.

Sheyi
Kontakt:

Post Postao/la Sheyi » 19 mar 2023, 20:15

https://www.mieter.immomio.com/

Mi smo preko ove stranice nasli trosoban stan u Minhenu za 800 eura, ako kome treba. Potrebno je napraviti profil kakav stan trazis i onda ti se javljaju agencije/firme sto izdaju stanove. Mi smo preko Evangelisches Siedlungswerk dobili, naravno oni preko te stranice izdaju. Mislim da moze i za druge gradove, dobili smo za nekih mjesec dana 4 ponude trosobnih stanova od kojih nijedan nije bio preko 1100 topao. Dokaz da se moze naci stan pristojne cijene u velikom gradu. Ja sam prije toga zivio u jednoiposobnom stanu, a placao ga 1100.

Cepi1981
Kontakt:

Post Postao/la Cepi1981 » 20 mar 2023, 05:34

AshburtonG je napisao/la:
17 mar 2023, 17:17
Samo nemojte u Heilbronn da vas neko navede. Jedan od bogatijih njemackih gradova, ali to automatski znaci i leglo kozojeba i Turaka. Nisam dozivio veceg ciganluka od grada u Njemackoj. Ulice prljave kao da je Mumbai.
Tebi je dusa prljava druze, takav rasisticko-sovinisticki vokabular moze imati samo dusevni peksin.
"Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao očenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas.... Vrime je da se i probudimo od dugovične nemarnosti.."
Fra Ivan Franjo Jukic aka Slavoljub Bosnjak

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 20 mar 2023, 05:39

Cepi1981 je napisao/la:
20 mar 2023, 05:34
Tebi je dusa prljava druze, takav rasisticko-sovinisticki vokabular moze imati samo dusevni peksin.
Ako budes imao kcerku ili je vec imas, od srca ti zelim da ti je cepi jedan(prosjecan, ne moraju ekstremi) od pripadnika ta dva naroda. Ne samo da je cepi, nego da ti bude i zet. Shvatit ces o cemu pricam. :wave:

Da pogadjam, glasac SDA?

Cepi1981
Kontakt:

Post Postao/la Cepi1981 » 20 mar 2023, 05:51

20 mar 2023, 05:39
Cepi1981 je napisao/la:
20 mar 2023, 05:34
Ako budes imao kcerku ili je vec imas, od srca ti zelim da ti je cepi jedan(prosjecan, ne moraju ekstremi) od pripadnika ta dva naroda. Ne samo da je cepi, nego da ti bude i zet. Shvatit ces o cemu pricam. :wave:

Da pogadjam, glasac SDA?
Mora da pricas iz licnog iskustva. Preporucio bih ti da posjetis psihologa, cak mozda i neka terapija moze da ti pomogne. Generalizacija i opcenito klasifikacije ljudskog roda negativno utjecu na ljudsku psihu,
"Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao očenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas.... Vrime je da se i probudimo od dugovične nemarnosti.."
Fra Ivan Franjo Jukic aka Slavoljub Bosnjak

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 20 mar 2023, 10:59

Ne, nego pricam iz tvog iskustva? :damn:
Posjeta psihologu je svakako legitimna stvar, to samo SDA imbecili jos smatraju tabu temom, iako zive u mentalnom zatvoru od dolaska na svijet. Kao sto rekoh, svu srecu zelim maloj mezimici sa sekularnim arapima i turcima. :thumbup:
Koliko uznapredovan stokholmski sindrom trebas imat da se lozis kao Bosnjak na turske okupatore? :tokralju:

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 20 mar 2023, 11:59

Koliko sam upoznao Sirijaca i Turaka sa njemackim drzavljanstvom, nevjerovatno, ono ovdje su 8+ godina a njemacki im i dalje indijanski. Kako je to moguce da su im dali drzavljanstvo a realno ne govore ni za dobar A2.

RacioEmocionalan
Kontakt:

Post Postao/la RacioEmocionalan » 20 mar 2023, 13:40

numanumaye22 je napisao/la:
20 mar 2023, 11:59
Koliko sam upoznao Sirijaca i Turaka sa njemackim drzavljanstvom, nevjerovatno, ono ovdje su 8+ godina a njemacki im i dalje indijanski. Kako je to moguce da su im dali drzavljanstvo a realno ne govore ni za dobar A2.
Mogu iz sopstvenog iskustva potvrditi za 2 slucaja, isto 7+ godina, mnogo lose znanje jezika. Sirijci su u pitanju.
The willingness to be a fool is a precursor to a transformation.

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 20 mar 2023, 16:33

numanumaye22 je napisao/la:
20 mar 2023, 11:59
Brate nije to nista, pa kod njih 90% raje zivi u Njemackoj od 60ih godina ili cak i prije. Oni su jedna od prvih velikih emigracija iz neke drzave u Njemacku. Zive u svojim naseljima, bukvalno naprave grad u gradu, ponasaju se kao divljaci, ne postuju zakon... Kao sto sam pisao skoro, ja nikome ne bih dao drzavljanstvo bez minimalno B2, a mozda i C1, jer su ti nivoi svakako postali smijesni, te ih mozes spremit za par mjeseci, ako si uporan.
Osvajacki mentalitet naroda, koji i dalje misli da su oni nadredjeni nekome, te da se njima ljudi moraju prilagodjavat. Kod mene rodjak, tada novokomponovani kratkopantolas, dosao u njemacku tek, nije ba bio ni 3 mjeseca, te otisao sefu i trazio da mu obezbijedi mjesto i pauze za klanjanje. Procitao negdje ustav njemacke o slobodi vjeroispovijesti i kao on nesto zahtijeva, a radio u BiH 10 godina u raznim pivarama. :rol:
Eh zamisli da imas takvih 90% neke grupacije, koja jednostavno samo zeli nametanje svojih vrijednosti, a s druge strane zeli sve benefite koje im drzava nudi. :crazy:
Upoznao sam divnih ljudi iz Sirije, okolnih drzava, kao i Turske, ali su nazalost samo izuzeci koji potvrdjuju pravilo. Ovdje se naravno govori o dijaspori, a o tome kakva je situacija u njihovim drzavama, ne bih sudio jer nisam bio duzi vremenski period.

emir_

Post Postao/la emir_ » 20 mar 2023, 16:54

Kad Bosancu na Njemackim ulicama smeta drugi stranac…
4-IN-A-ROW

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: ASD, enobarca i 11 gostiju.