Ghuraba je napisao/la: ↑26 mar 2023, 00:08
Kod tebe je problem sto neke stvari pises toliko uvjerljivo, kao da si svakog od njih gledao stotinama puta. Ja takve stvari ne pisem za Dzeku, a na prste mogu nabrojati njegove utakmice koje sam propustio (od prve sezone u Njemackoj).
Dok ti i za djecu od 17-18 godina pises tako sigurno, bez obzira sto je maksimalno 4-5 njihovih utakmica bilo dostupno na streamu ili TV-u.
Evo konkretno Dedić i Gazibegović su igrali za mlađe kategorije repke, promijenili su 4-5 repki, igrali su za juniore Salzburga LP i igrali su za Liefering. Dedić je igrao za u16 repku (doduše, zvala se u17 ali su bili mlađi kadeti) u Banovićima čak. Tada sam ga prvi put uživo gledao.
Dostupno je bilo na stramu njihovih pa možda i 100 utakmica ko zna da traži, a 50 bar na široko dostupnim streamovima.
Ko hoće da ih skautira, veoma lako može naći snimke svih utakmica bez da komunicira sa savezom ili Salzburgom. Danas se sve snima u kantonalnim ligama, a kamoli Salzburg. Za talente u BiH su prije 2 sezone u snimku sve utakmice išle na CityTV recimo. U15-17-u19 lige. Danas više ne, to nije dozvoljeno, ali ja lično poznajem neke ljude čija djeca igraju te lige pa mi mogu obezbijediti snimke kada hoću. Ne samo ja, svako može.
I mogu reći, za njih obojicu, da su takve transformacije doživjeli kroz karijeru, da rast niti njih, niti nekih drugih igrača nikada nije linearan.
Istina, nekad pretjeram, nekad pogriješim, ipak je ovo forum gdje ubijamo vrijeme, a ne stručne analize.