Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Chat - bez ratnih i političkih tema
Cekajte Sarmu da vam objasni kako dug ustvari funkcionise
- numanumaye22
- Kontakt:
Ima jedan dobar post, mit o blagostanju u Jugoslaviji.kraljttbvb je napisao/la: ↑27 mar 2023, 00:10Prije 15-ak godina je Hrvatska imala preko 40 milijardi eura duga i čitavu državu premrezenu autocestama.
Mi imali 3 milijarde i skoro pa 0 kilometara autoputa.
Dzaba što smo imali mali dug, kad nismo ništa imali.
Oni skontali da im za turizam i industriju trebaju moderni autoputevi, zadužili se i napravili šta treba da bi napredovali.
Tako da ti je priča o nekom dugu jako glupa, jer ja i moj standard nemamo ništa sa državnim dugom.
Ja mislim da nema države da je više zadužena od Amerike (vazda se spominju neke bilijarde), pa ne vidim da im je loše i da raja bjezi iz Amerike...

A onda ovo:

Pa da, vrti pare neda cash, a moze platiti cijeli dug kad hoce. Isto kao onaj Greg Cardone, lik milijarder sa nekretninima, sad kad uzima apartmane od 10 miliona recimo, uzima na kredit, placa ratu a od toga ima profita 10 miliona godisnje, to je pozitivni kredit, neda nikad cash.
@22
Jeste 60ih im je bio najveci promasaj u historiji te drzave, pa su se zaduzili opet 70ih, e s tim kreditom su dobro obrnuli, to je islo i u 80e, bas kad je nasim roditeljima bilo dobro, medjutim sve im je doslo na naplatu krajem 80ih, i tad ih je je.bo promasaj iz 60ih. Da je bio samo onaj kredit iz 70ih, ne bi inali nikakvu krizu.
- numanumaye22
- Kontakt:
Ovo dvoje je kljucno:alemsa je napisao/la: ↑27 mar 2023, 14:49Pa da, vrti pare neda cash, a moze platiti cijeli dug kad hoce. Isto kao onaj Greg Cardone, lik milijarder sa nekretninima, sad kad uzima apartmane od 10 miliona recimo, uzima na kredit, placa ratu a od toga ima profita 10 miliona godisnje, to je pozitivni kredit, neda nikad cash.
@22
Jeste 60ih im je bio najveci promasaj u historiji te drzave, pa su se zaduzili opet 70ih, e s tim kreditom su dobro obrnuli, to je islo i u 80e, bas kad je nasim roditeljima bilo dobro, medjutim sve im je doslo na naplatu krajem 80ih, i tad ih je je.bo promasaj iz 60ih. Da je bio samo onaj kredit iz 70ih, ne bi inali nikakvu krizu.
I danas su ti istocna i zapadna Njemacka nebo i zemlja po standardu, tacno se vidi komunisticka cizma. Nema dzabe ni u babe, mladi i danas placaju cijenu "dobrog" zivota njihovih roditelja. Ostavstina je vec perverzno losa iz te zemlje, pocevsi od istih tih politicara koji su i danas na vlasti.Kao mali bonus, jedan mit vezan uz zabludu o jakoj ekonomiji je onaj o mnoštvu tvornica koje su osnovane u socijalizmu i kako ’sve što danas od industrije imamo možemo zahvaliti socijalizmu’ ili, meni osobno draža, ‘Jugoslavija je sagradila tolike tvornice, a koliko je sagradila Hrvatska?'. Na stranu činjenica da ih je tada samo država i mogla graditi a danas niti može niti treba jer pokušavamo živjeti u tržišnoj ekonomiji, ovo su samo neke od poznatijih (s godinama osnutka) koje su uspješno postojale puno prije socijalističke nacionalizacije i otimačine: Koestlin, Bjelovar (1905.); Čateks, Čakovec (1874.); MTČ, Čakovec (1923.); Belje, Darda (1911.); Karlovačka pivovara, Karlovac (1854.); Podravka, Koprivnica (1934.); Brodogradilište Kraljevica (1729.); Mlinar, Križevci (1903.); Kandit, Osijek (1920.); Osječka pivovara, Osijek (1856.); Saponia, Osijek (1894.); Tvornica šećera, Osijek (1905.); Gavrilović, Petrinja (1690.); Zvečevo, Požega (1921.); Brionka, Pula (1942.); Brodogradilište Uljanik, Pula (1856.); Brodogradilište 3. Maj, Rijeka (1892.); Viktor Lenac, Rijeka (1896.); Tvornica duhana Rovinj, Rovinj (1872.); Div tvornica vijaka, Samobor (1884.); Željezara Sisak, Sisak (1938.); Đuro Đaković, Slavonski Brod (1921.); Brodosplit, Split (1931.); Brodotrogir, Trogir (1922.); Varteks, Varaždin (1918.); Pik, Vrbovec (1938.); Borovo, Vukovar (1931.); Maraska, Zadar (1768.); Badel, Zagreb (1862.); Chromos, Zagreb (1920.); Croatia osiguranje, Zagreb (1884.); Dukat, Zagreb (1912.); Elka, Zagreb (1927.); Franck, Zagreb (1892.); Gredelj, Zagreb (1894.); INA, Zagreb (1882.); Jadran, Zagreb (1930.); Jamnica, Zagreb (1828.); Končar, Zagreb (1921.); Kraš, Zagreb (1911.); Medika, Zagreb (1922.); Pastor, Zagreb (1930.); Pliva, Zagreb (1921.); TEŽ, Zagreb (1929.); TOZ-Penkala, Zagreb (1937.); Tvornica duhana, Zagreb (1817.); Zagrebačka banka, Zagreb (1914.); Zagrebačka pivovara, Zagreb (1892.).
Kako je onda moguće da je ‘nekad bilo lepo’? Pa moguće je upravo zato što socijalizam vremenski i financijski ograničeno može djelovati uspješno: ljude se zapošljava, grade im se odmarališta na moru, poklanjaju stanovi, svi se mediji i informacije kontroliraju; a to se financira oduzetom privatnom imovinom, kreditima i ‘kreativnom’ monetarnom politikom. No u jednom trenutku više nema kuća, zemlje i tvornica koje možeš nacionalizirati, nema kreditora koji će ti dati novac kojeg nećeš moći vratiti i nema te deprecijacije koja će boostati ekonomiju. Onda socijalizam, svaki - pa tako i jugoslavenski - propada. Možda ga je najjednostavnije shvatiti kao preveliki kredit s dugim počekom: zamislite da dobijete kredit na 2 milijuna kuna i počinjete ga otplačivati za 5 godina - tih 5 godina ćete živjeti jako dobro, no u nekom trenutku će novac doći na naplatu, a vi ga nećete imati.
- Marsal
- Kontakt:
Ako je Jugoslavija bila promašaj ne smijem ni pitat šta su onda ove današnje države.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988
@22
Nije u Yugi bio taj tvrdi komunizam kao u Sovijetskom Savezu, oni su se vise fokusirali na socijalizam, naravno bilo je komunisticiih stvari tipa nisi smio svasta govoriti, policija imala vlast itd. Zavisno sta tebi odgovora kao osobi, u socijalizmu Yuge si imao vladu koja je rasporedjovala profit manje-vise jednako, imo si zdrastvo, skolovanje, regres itd. U kapitalizmu si ti odgovoran za svoj profit, i nikog ne interesuje mozes li ti jesti ovaj mjesec ili ne, dok se socijalizam bavio tim pitanjima. U kapitalizmu se sce mora iskoristiti u profit, svaki vodopad, svaka suma, svaka rijeka, ako nema profita nijog ne interesuje. Drzava kao drzava je bila priznata u svijetu, pasos je bio jak, ako si htio vise profita mogo si ici u Svabiju, Libiju i tad nije ti niko branio. Pa Titi je bilo 135 predstavnika drzava na sahrani, ocigledno da je bio neka figura svijetska. Sa kreditom iz 70ih su vrlo sposobno obrnuli pare i eionomiju, mislim da im je ekonomija 84-e bila + 20, sto ih je stavilo u top 20 ekonomija sviheta, znas kad ce to bilo koje od ovih drzava postici, nikad. Za tebe je sve bilo karinasko i to je ok, ja vise gledam cinjenice neke. S obzirom da je narod iz tog regiona vrlo sposoban u pravom sistemu, sto vidimo na zapadu, e taj isti narod je bolje fukcionisao u onom sistemu nego ovom danas, barem do sad, svi fakti na to ukazuju. A bili su spremni i da predju u demokratiju sto su i ucinili. Sad opet kazem stoji cinjenica da ta drzava ocigledno nije odgovarala neSrbima iz nekih drugih razloga, inace ne bi svi glasali da se otcjepe prvom prilikom kad su imali, i to je cinjenica
Nije u Yugi bio taj tvrdi komunizam kao u Sovijetskom Savezu, oni su se vise fokusirali na socijalizam, naravno bilo je komunisticiih stvari tipa nisi smio svasta govoriti, policija imala vlast itd. Zavisno sta tebi odgovora kao osobi, u socijalizmu Yuge si imao vladu koja je rasporedjovala profit manje-vise jednako, imo si zdrastvo, skolovanje, regres itd. U kapitalizmu si ti odgovoran za svoj profit, i nikog ne interesuje mozes li ti jesti ovaj mjesec ili ne, dok se socijalizam bavio tim pitanjima. U kapitalizmu se sce mora iskoristiti u profit, svaki vodopad, svaka suma, svaka rijeka, ako nema profita nijog ne interesuje. Drzava kao drzava je bila priznata u svijetu, pasos je bio jak, ako si htio vise profita mogo si ici u Svabiju, Libiju i tad nije ti niko branio. Pa Titi je bilo 135 predstavnika drzava na sahrani, ocigledno da je bio neka figura svijetska. Sa kreditom iz 70ih su vrlo sposobno obrnuli pare i eionomiju, mislim da im je ekonomija 84-e bila + 20, sto ih je stavilo u top 20 ekonomija sviheta, znas kad ce to bilo koje od ovih drzava postici, nikad. Za tebe je sve bilo karinasko i to je ok, ja vise gledam cinjenice neke. S obzirom da je narod iz tog regiona vrlo sposoban u pravom sistemu, sto vidimo na zapadu, e taj isti narod je bolje fukcionisao u onom sistemu nego ovom danas, barem do sad, svi fakti na to ukazuju. A bili su spremni i da predju u demokratiju sto su i ucinili. Sad opet kazem stoji cinjenica da ta drzava ocigledno nije odgovarala neSrbima iz nekih drugih razloga, inace ne bi svi glasali da se otcjepe prvom prilikom kad su imali, i to je cinjenica
- ASD
- Kontakt:
Ne plaća se porez na dug. Oni kreiraju tako Tax shield.alemsa je napisao/la: ↑27 mar 2023, 14:49Pa da, vrti pare neda cash, a moze platiti cijeli dug kad hoce. Isto kao onaj Greg Cardone, lik milijarder sa nekretninima, sad kad uzima apartmane od 10 miliona recimo, uzima na kredit, placa ratu a od toga ima profita 10 miliona godisnje, to je pozitivni kredit, neda nikad cash.
@22
Tesla je po skoro svim finansijskim racio brojevima top kompanija.
Neki ne pokazuju to najbolje kao taj s dugom ali samo zato što ga namjerno drže.
Mogu u roku od sekunde otplatiti sve dionice kompanije i otplatiti sav dug.
Da, ne placa taxu na dug, a i ako mu dodje da plati veliki porez samo ulozi pare u biznis, i to je tax write off. To je Cardone uradio, skonto da ce platit taxe 50 miliona (bubam), kupio privatnu jet za te pare, kao koristi za biznis, i 0 poreza platio.
- numanumaye22
- Kontakt:
- Marsal
- Kontakt:
Dalo bi se nadugo i naširoko o tome raspravljati ali ne vidim potrebu, prevaziđena tema a Maršal pod zemljom duže nego kad prosječne godine forumaša pomnožiš sa 2.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988
Morao sam krehnuti grijanje.
-
- Kontakt:
Ćamila za mene će biti najveća zvijezda pod svjetlima Pariza (uz Mbappea naravno
)

Rekoh jesam te to probudio, kaže nisi, pa jel dežurna apoteka, kaže jeste... Pa rekoh daj mi onda što sam ti tražio i ne zamaraj se nepotrebnim stvarima. Govori u fazonu kao pa dobro ali ne kontam i dalje jel to bilo hitno toliko, rekoh nije tvoje da kontaš i ušuti.
Poslao sam i žalbu.
Gadi mi se naš mentalitet generalno.
Prije neki dan otac donio tri hljeba iz prodavnice, datum istekao. Odem u prodavnicu, uzimam hljeb sa police i na kasu. Krenla da kuca, rekoh ne kucaj, istekao je rok, pa da pitam šta radite sa ovim hljebom, kaže vršimo povrat. Pa rekoh što je onda na polici, kaže daj da sklonim. Govorim da je otac maloprije uzeo tri hljeba i da je rok istekao, i drugi put da ću zvati inskepciju, a inače svako malo cijene se mijenjaju i nisu prilagođene na policama i na računu. Klasika.
® GONGASHI POWERHOUSE ®
- OldFashioned
- Kontakt:
StrašnoDerdiyok je napisao/la: ↑27 mar 2023, 23:53Rekoh jesam te to probudio, kaže nisi, pa jel dežurna apoteka, kaže jeste... Pa rekoh daj mi onda što sam ti tražio i ne zamaraj se nepotrebnim stvarima. Govori u fazonu kao pa dobro ali ne kontam i dalje jel to bilo hitno toliko, rekoh nije tvoje da kontaš i ušuti.
Poslao sam i žalbu.
Gadi mi se naš mentalitet generalno.
Prije neki dan otac donio tri hljeba iz prodavnice, datum istekao. Odem u prodavnicu, uzimam hljeb sa police i na kasu. Krenla da kuca, rekoh ne kucaj, istekao je rok, pa da pitam šta radite sa ovim hljebom, kaže vršimo povrat. Pa rekoh što je onda na polici, kaže daj da sklonim. Govorim da je otac maloprije uzeo tri hljeba i da je rok istekao, i drugi put da ću zvati inskepciju, a inače svako malo cijene se mijenjaju i nisu prilagođene na policama i na računu. Klasika.

Treba posebnu pozornost obratiti kada stavljaju dvije stvari za cijenu od jedne i slično. Ili im je već istekao rok, ili će kroz dan ili dva. Odvratno je kad te na kasi dočeka totalno druga cijena pogotovo ako si uzimao naveliko i umjesto da se MINIMALNO kulturno izvinu,još prave neke face ili u gorem slučaju napadnu te..
The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid ones are full of confidence.
-
- Kontakt:
- RacioEmocionalan
- Kontakt:
Je l' to Alem prica o jugoslavenskom ekonomskom cudu dok je narod u kesama pare nosio da bi jedan hljeb kupio?
Sto bi se reklo, malo se za vratove uhvatili 90-tih. Puno lupa nas Alem.
Sto bi se reklo, malo se za vratove uhvatili 90-tih. Puno lupa nas Alem.
The willingness to be a fool is a precursor to a transformation.
Svako jutro mi dolazi notifikacija sa Instagrama da je neko objavio story, svaki put je za drugu osobu a nisam uključio obavijesti za story ni za koga. Može li se to isključiti? 

24. oktobar 1946 - ostalo je historija. Ostalo je emocija, otrov i lijek, porodica, život, strast
-
- Kontakt:
Ne može , trpi .

Naši navijači se sjajno zabavljaju. Maskoti EURO-a pjevaju "glupane, glupane, n****i se k****e", a on ne razumije pa pleše.
Dame i gospodo , najčitaniji sportski portal u državi !!!
Sreća pa nije na klixu

24. oktobar 1946 - ostalo je historija. Ostalo je emocija, otrov i lijek, porodica, život, strast
-
- Kontakt:
Smeće od kliksa ili instaqrac isto je to sranje , nema razlikeNirton je napisao/la: ↑28 mar 2023, 09:33Sreća pa nije na klixu![]()

Naši navijači se sjajno zabavljaju. Maskoti EURO-a pjevaju "glupane, glupane, n****i se k****e", a on ne razumije pa pleše.
Trenutno korisnika/ca: JackW, MElloo, Slatinash_7 i 15 gostiju.