crvenocrni je napisao/la: ↑12 apr 2023, 09:28
Rosicky je napisao/la: ↑11 apr 2023, 23:36
Kroz moju firmu je prošlo sigurno 10 inžinjera koji veze sa vezom nisu imali.
Mene bi bilo sramota imat fakultet pogotovo strojatstva i bit beskoristan toliko da ne mogu shvatit redosljed operacija mašine
Takvih je 8 od 10.
Naš obrazovni sistem je toliko debilan da i ljudi koji sve uredno završe sa dobrim ocjenama samo potrate vrijeme i nisu sposobni da išta implementiraju u rad.
Apsolutno i ovo se uopste ne naglasava dovoljno.
Opis posla mi je takav da sam cesto u kontaktu sa vlasnicima trgovina i jedan od njih mi kaze, na stranu to sto je tesko doci do radnice u trgovini radi malih plata, da i one koje se prijave (vecinom djevojke sa zavrsenom srednjom skolom) ne znaju tablicu mnozenja.
Drugi primjer je da iole pametnija djeca mogu veoma lako prepoznati nastavnika ili profesora koji nema dovoljno znanje da obnasa tu funkciju, tj koji je tu samo radi stranacke pripadnosti a ne kvalifikacije.
Ovo su stvari koje vec stvaraju probleme u drustvu pogotovo kada govorimo o kadru zanatlija kojih je sve manje i manje na trzistu, odnosno bar onih koji imaju neko znanje...
Nek da platu 1200,1300 trgovcu pa bi vidio red ispred ureda za apliciranje,pola ih se obogatilo nakon rata i sad glume velike privrednike,uticajne ljude,biznismene a gule drzavu kako stignu,auta su na firme,zaposlenici cekaju svoje koverte,racuni se ne kucaju itd itd.
zasto je doslo do povecanja cijena automehanicara,keramicara,vodoinstalatera,zidara,zato sto su ljudi vidjeli da se u ovoj drzavi moze guliti drzava a da ne odgovaras za to,bas od tih vlasnika trgovina,firmi i sl.
vodoinstalater koji je radio u nekoj firmi dobije na banku 550 a 500 u ruke i skonta da tako gazda zavrne drzavu za oko milju maraka,godisnje jedan randik 12 milja jos ako ne isplati regrese tu mu je 15ak jos,kupuje pelet,auta na firmu,nema pdv,sve povlastice ima a je*e drzavu
vodoinstalater skonta nes ti mene je*avat ,krene covjek sam raditi,sto postavi kabinu uzme 150km,drzavi ni pfeninga,takvih 7 kabina u mjesecu postavi ima platu kao u firmi a drzavi nista,malo da ga posao krene za 3 godine ce uzeti jos 2 radnika da mu budu ispomoc,moze sam sebi penziono uplacivati