Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

alemsa
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la alemsa » 12 apr 2023, 13:15

Finn je napisao/la:
12 apr 2023, 12:24
Profesor je napisao/la:
12 apr 2023, 08:10
Ne kontam zasto bi neko svojim zvanjem po defoultu zasluzio visoku platu? Ne fercvera to tako, pogotovo u privat sferama.
Jer su roditelji svojoj djeci od malih nogu usadili da je i dan danas titin socijalizam i da te čeka nešto kad završiš i prst u uho, iako je kapitalizam, čak i kod nas koji kasnimo za svime, odavno došao. Ne znam kako je s ovom djecom od '05 pa nadalje, znam da su djeca devedesetih što se tiče obrazovanja većinom odgajana tako.
Nije to samo zbog Tite, svugdje je biko tako, to su generacije (ti roditelji) rodjene 60ih i 70ih, kad je diploma zaista znacila mnogo, bilo koji fakultet da zavrsis tad (govorim eto specificno za Usa, mada sumnjam da je i Evropa mnogo odskala) je znacilo iznad prosjecna/visoka plata. Danasnji su skontali da to vise nije tako, znaci ti ako zelis da budes doktor, advokat itd. A u biznisu i ako hoces da tjeras sam ti ne znaci nista, mada nek se obrazuju ali sve vise i vise gledam ove mladje sto smatraju da je college scam.

RacioEmocionalan
Kontakt:

Post Postao/la RacioEmocionalan » 12 apr 2023, 13:42

Ja sam imao 14 stoja u Bosni prosle godine pa sam otisao. Nisu pare uvijek u pitanju. Problem je drugacije prirode a to je da smo koruptivni do srzi i svako svakoga laze a nema vecih vjernika kad ih covjek ovako slusa.

Praktikovanje integriteta i ne zavrtanje samo za sebe a sta ce sutra biti koga briga - donosi ogromne rezultate u drustvima neovisno o kvocijentu inteligencije.
The willingness to be a fool is a precursor to a transformation.

SMR187
Kontakt:

Post Postao/la SMR187 » 12 apr 2023, 13:43

vozdra je napisao/la:
11 apr 2023, 23:09
Kolegica sa faxa radi za 750km kao inžinjer saobraćaja, a rođak koji je magistriro za 900km ubi se od posla. Sa druge strane 1100km plata radnika na benzinskoj pumpi, 2 dana prva,2 druga i 2 odmor, a jedini zadatak mu točit gorivo. Welcome to BIH.
Stvarno ne znam kako uspiju naci takve poslodavce.. Ja sam SSS, radio bas kod dva privatnika i kod oba 1000+ KM plata. Sad sam trenutno u jednom javnom preduzecu.
Kao VSS ili magistar ne bih radio za 800 maraka kad bi umro od gladi.

Kao sto neko rece, ljudi nisu spremni za promjene + ne trude se dovoljno kod trazenja posla i onda samo kukaju kako nema se đe radit, sve stela, mala plata ovo ono. Nije tako.
Ja u svom Gradaccu nikad nisam uspio naci posao, pa sam zato citavo vrijeme radio po Tuzli i Zivinicama
SM to the R.
🔴 Zvijezda Gradačac
🔴 Manchester United
🟢 SS.ba liga | Joint FC

Justin
Kontakt:

Post Postao/la Justin » 12 apr 2023, 14:15

Prosjecna plata u Sarajevu je 1300-1400
Sarmelino † (29.08.2015-20.10.2019.) ⚜
dr. Alem Peterson
Captain4 † (14.05.2014-22.02.2022.) ⚜

MoodyHank
Kontakt:

Post Postao/la MoodyHank » 12 apr 2023, 14:22

Justin je napisao/la:
12 apr 2023, 14:15
Prosjecna plata u Sarajevu je 1300-1400
Nije, možda je tolika u Centru, u ostalim općinama nije ni blizu.
1992, 2006, 2009, 2011, 2015 🏆

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 12 apr 2023, 14:26

Ljudi se lome da nađu posao u javnoj upravi i preduzećima zato što je to posao o kojem nakon prijema više ne moraju ni malo razmišljati, šta god da naprave neće ga izgubiti, a neće nešto posebno ni napredovati ako dobro rade. Uz to u najvećem broju slučajeva mogu komotno ništa da ne rade, oni koji su vrijedni uz to rade dodatni posao, ovi drugi lindohane.

Nekad davno, to su bili solidno plaćeni poslovi, sada su to krajnje loše plaćeni poslovi pogotovo za ljude koji imaju neko obrazovanje. Međutim, mnogima je bolje ne raditi ništa za 1200, nego raditi za 2400.

Tu se zapošljavaju ljudi kojim je visina plate do trenutka zapošljavanja najmanji prioritet, a ta sigunost i opcija nerada im je prvi prioritet. E kad se zaposle, onda krene kukanje kako im je mala plata, loša atmosfera, itd.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 12 apr 2023, 14:27

crvenocrni je napisao/la:
12 apr 2023, 09:28
Rosicky je napisao/la:
11 apr 2023, 23:36
Kroz moju firmu je prošlo sigurno 10 inžinjera koji veze sa vezom nisu imali.
Mene bi bilo sramota imat fakultet pogotovo strojatstva i bit beskoristan toliko da ne mogu shvatit redosljed operacija mašine :D

Takvih je 8 od 10.

Naš obrazovni sistem je toliko debilan da i ljudi koji sve uredno završe sa dobrim ocjenama samo potrate vrijeme i nisu sposobni da išta implementiraju u rad.
Apsolutno i ovo se uopste ne naglasava dovoljno.
Opis posla mi je takav da sam cesto u kontaktu sa vlasnicima trgovina i jedan od njih mi kaze, na stranu to sto je tesko doci do radnice u trgovini radi malih plata, da i one koje se prijave (vecinom djevojke sa zavrsenom srednjom skolom) ne znaju tablicu mnozenja.
Drugi primjer je da iole pametnija djeca mogu veoma lako prepoznati nastavnika ili profesora koji nema dovoljno znanje da obnasa tu funkciju, tj koji je tu samo radi stranacke pripadnosti a ne kvalifikacije (a na zalost takvih je veliki broj).
Ovo su stvari koje vec stvaraju probleme u drustvu pogotovo kada govorimo o kadru zanatlija kojih je sve manje i manje na trzistu, odnosno bar onih koji imaju neko znanje...
Pa ko kad se prvi put s ikakvim poslom susrecu u 24-25 godini, ko sta moze ocekivat od tih ljudi? Na zapadu ljudi od 16 godina imaju praksu uz skolu koja je placena. Kad na to dodas jos djecji doplatak do 18 godine, vrlo lako se odluce sta dalje. Kod nas ljudi od 20 godina nemaju marke u dzepu ni dalje a studiraju. Nisu osjetili kako je zaradit pare. Kako je bilo sta raditi.

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 12 apr 2023, 14:30

.
Zadnja izmjena: kraljttbvb, dana/u 12 apr 2023, 14:35, ukupno mijenjano 1 put.
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

avenija
Kontakt:

Post Postao/la avenija » 12 apr 2023, 14:33

Marsal je napisao/la:
11 apr 2023, 22:07
baboedindzeko09 je napisao/la:
11 apr 2023, 18:56
Konobari ne rade više za manje od 1000km, kamoli inženjeri
Rodica mi je građevinski inžinjer, radi u Bugojnu za platu od 700 maraka.
Vrlo zanimljivo, kod mene rodjak iz Tetova irget vodoinstalateru majstoru, rade do 13-14 h i kuci. Kao irget koji radi 5-6 sati dnevno zaradi oko 1500 KM

Dok taj njegov majstor za vodu za 7 dana zaradi platu od 700 KM.
Zadnja izmjena: avenija, dana/u 12 apr 2023, 14:34, ukupno mijenjano 1 put.
DVA NAJTRAGIČNIJA DATUMA U HISTORIJI ZENICE:
02.10.2016 KASUMOVIĆ POSTAO GRADONAČELNIK ZENICE
21.10.1697 EUGEN SAVOJSKI SPALIO ZENICU DO TEMELJA

Finn
Kontakt:

Post Postao/la Finn » 12 apr 2023, 14:34

admin je napisao/la:
12 apr 2023, 14:26
Ljudi se lome da nađu posao u javnoj upravi i preduzećima zato što je to posao o kojem nakon prijema više ne moraju ni malo razmišljati, šta god da naprave neće ga izgubiti, a neće nešto posebno ni napredovati ako dobro rade. Uz to u najvećem broju slučajeva mogu komotno ništa da ne rade, oni koji su vrijedni uz to rade dodatni posao, ovi drugi lindohane.

Nekad davno, to su bili solidno plaćeni poslovi, sada su to krajnje loše plaćeni poslovi pogotovo za ljude koji imaju neko obrazovanje. Međutim, mnogima je bolje ne raditi ništa za 1200, nego raditi za 2400.

Tu se zapošljavaju ljudi kojim je visina plate do trenutka zapošljavanja najmanji prioritet, a ta sigunost i opcija nerada im je prvi prioritet. E kad se zaposle, onda krene kukanje kako im je mala plata, loša atmosfera, itd.
Sve bi to bilo legitimno, ljudski izbor normalan, hoću prosječnu platu i da ne radim puno, da nema ove posljednje rečenice. To je meni najveći problem u svemu tome. Izabrao si, nema kukanja.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 12 apr 2023, 14:37

onda se sjete da su završavali fakultete, imaju zvanja i titule, počne im smetati nepotizam i uvijek je glavna priča ko je koga doveo (a i taj što priča je doveden)... onda odjednom počne smetati što se dolazi preko štele, što oni koji dolaze pojma nemaju s poslom, svaki kuka kako eto samo on radi u kancelariji, lomi se, a puna usta bureka i masne tastature, a na ekranu facebook i forumi...

Slatinash_7
Kontakt:

Post Postao/la Slatinash_7 » 12 apr 2023, 14:57

admin je napisao/la:

I to je opet individualno.. Evo ja radim u Tuzli u firmi koja je na top glasu, mašinski fakultet, 5 godina iskustva, 3 i po u istoj firmi, i imam 400 KM manju platu od cure koja je na UKCu a nije doktorica..imam 300 KM manju platu od kolege sa godinom iskustva u Centralnom grijanju. Plus ga niko ne j.ebe za godišnji, nema ni jednu radnu subotu za razliku od mene itd itd. Naravno da šalteruše i ostali već godinama su platama tu negdje ili čak niži od realnog sektora ali neka "normalna" zanimanja su u javnim preduzećima još uvijek daleko daleko ispred dobrih poslova u realnom sektoru. Pa šta misliš ko zaradi više, sekretarica gradonačelnika Tuzle ili sekretarica mog direktora?
Slatina Bog i batina

Fukare Slatina i Modra blatina

matanisunje
Kontakt:

Post Postao/la matanisunje » 12 apr 2023, 14:57

joj kad se sjetim korona derneka gdje su bili Šerif, Koke, Halid i ostali :urnebes: , gorio je tad forum ko nikad

Vjeverica777
Kontakt:

Post Postao/la Vjeverica777 » 12 apr 2023, 15:26

admin je napisao/la:

Dobro ovo je čisto generaliziranje, ima i istine ali mislim da ipak čovjek treba proći nešto pa da može dati sud. Moj prvi komšija je zaposlenik SIPE i kad sam malo popričao i shvatio s kojim se problemima oni nose pogotovo kad tu stigne mlad čovjek iz normalne obitelji , ne bih mijenjao svoju poziciju s njim iako često mislim da me šef zapostavlja i slično , isto tako mislim i za doktore, inspektore, krimovce pa sve su to zanimanja koja iziskuju stresne situacije od kojih je teško pobjeći u koja te proganjaju svakodnevno. Trenutno radim kao ekonomist isto tako, imam posla s inspekcijom i to mi često bude stresna situacija ali onda malo promislis i kažeš sebi pa hej kako je njima svaki dan ovako, iako nije lako ni nama, mislim da i oni osjećaju određenu vrstu nervoze ( naravno i među njima ima svega). Pa doktorska pozicija, nije lako nekada podnijeti teret loše odluke, pogrešne dijagnoze - sa time se treba izboriti, tako da ipak mislim da naši problemi u privatnika su ipak mali za ove navedene. Ljudi olako donose mišljenje, a imam osjećaj da su to većinom oni sa maximalno srednjom školom, kao lako je njemu direktor, doktor, gradonačelnik ima 5 milja i ladi jaja. E kralju nitko ti ih nece dati tek tako, sve ima svoje zašto.

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 12 apr 2023, 15:29

alemsa je napisao/la:
12 apr 2023, 13:15
Finn je napisao/la:
Profesor je napisao/la:
12 apr 2023, 08:10
Ne kontam zasto bi neko svojim zvanjem po defoultu zasluzio visoku platu? Ne fercvera to tako, pogotovo u privat sferama.
Jer su roditelji svojoj djeci od malih nogu usadili da je i dan danas titin socijalizam i da te čeka nešto kad završiš i prst u uho, iako je kapitalizam, čak i kod nas koji kasnimo za svime, odavno došao. Ne znam kako je s ovom djecom od '05 pa nadalje, znam da su djeca devedesetih što se tiče obrazovanja većinom odgajana tako.
Nije to samo zbog Tite, svugdje je biko tako, to su generacije (ti roditelji) rodjene 60ih i 70ih, kad je diploma zaista znacila mnogo, bilo koji fakultet da zavrsis tad (govorim eto specificno za Usa, mada sumnjam da je i Evropa mnogo odskala) je znacilo iznad prosjecna/visoka plata. Danasnji su skontali da to vise nije tako, znaci ti ako zelis da budes doktor, advokat itd. A u biznisu i ako hoces da tjeras sam ti ne znaci nista, mada nek se obrazuju ali sve vise i vise gledam ove mladje sto smatraju da je college scam.
U USA je jos uvjek iznad prosjecna plata ako zavrsis fakultet. Pogotovo tehnicke fakultete ako zavrse.
IT, inzinjeri itd.
Izgleda da je problem da vecina mladjih nece da se obrazuje a pogotovo da uce zanate.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 12 apr 2023, 15:45

numanumaye22 je napisao/la:
12 apr 2023, 14:27
crvenocrni je napisao/la:
12 apr 2023, 09:28
Rosicky je napisao/la:
11 apr 2023, 23:36
Kroz moju firmu je prošlo sigurno 10 inžinjera koji veze sa vezom nisu imali.
Mene bi bilo sramota imat fakultet pogotovo strojatstva i bit beskoristan toliko da ne mogu shvatit redosljed operacija mašine :D

Takvih je 8 od 10.

Naš obrazovni sistem je toliko debilan da i ljudi koji sve uredno završe sa dobrim ocjenama samo potrate vrijeme i nisu sposobni da išta implementiraju u rad.
Apsolutno i ovo se uopste ne naglasava dovoljno.
Opis posla mi je takav da sam cesto u kontaktu sa vlasnicima trgovina i jedan od njih mi kaze, na stranu to sto je tesko doci do radnice u trgovini radi malih plata, da i one koje se prijave (vecinom djevojke sa zavrsenom srednjom skolom) ne znaju tablicu mnozenja.
Drugi primjer je da iole pametnija djeca mogu veoma lako prepoznati nastavnika ili profesora koji nema dovoljno znanje da obnasa tu funkciju, tj koji je tu samo radi stranacke pripadnosti a ne kvalifikacije (a na zalost takvih je veliki broj).
Ovo su stvari koje vec stvaraju probleme u drustvu pogotovo kada govorimo o kadru zanatlija kojih je sve manje i manje na trzistu, odnosno bar onih koji imaju neko znanje...
Pa ko kad se prvi put s ikakvim poslom susrecu u 24-25 godini, ko sta moze ocekivat od tih ljudi? Na zapadu ljudi od 16 godina imaju praksu uz skolu koja je placena. Kad na to dodas jos djecji doplatak do 18 godine, vrlo lako se odluce sta dalje. Kod nas ljudi od 20 godina nemaju marke u dzepu ni dalje a studiraju. Nisu osjetili kako je zaradit pare. Kako je bilo sta raditi.
Imaju praksu zanatlije.
I na zapadu osobe s fakultetom s 25+ traže prvi posao. Do tad slagali papire mjesec godišnje.
Plus moraju dosta obuke proći da bi bili sposobni za rad.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 12 apr 2023, 15:46

soko je napisao/la:
12 apr 2023, 15:29
alemsa je napisao/la:
12 apr 2023, 13:15
Finn je napisao/la:

U USA je jos uvjek iznad prosjecna plata ako zavrsis fakultet. Pogotovo tehnicke fakultete ako zavrse.
IT, inzinjeri itd.
Izgleda da je problem da vecina mladjih nece da se obrazuje a pogotovo da uce zanate.
Ma jeste u nekim sektorima, u nekim i nije, a uzmi u obzir koliko ce te kostati univerzitet. Eto uciteljica mora zavrsiti fakultet, kad zavrsi pocetna plata joj je 40-50k. A to ima manager u McDonald's, koji je poceo s tim da uzima narudjube i vremenom se probio do managera, a uz to nije potrosio bruku para na fakultet.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 12 apr 2023, 15:52

Joj ovog amerikanca sto serre od tamo, jedan nijemac je bukvalno sirotinja za prosjecnog amerikanca koje se pare tamo mogu uzet, na smijesnim poslovima, kamoli na ono sto lupaju inzinjeri. Jedina mana je taj zdravsteni sistem tamo, koji definitivno treba reformu, koju je jos Obama obecao uraditi ali nije uspio. Poredit zarade u Americi sa bilo gdje u Europi je presmijesno. Jedino bi mogla onako da parira malo Svicarska ali i to nije ni blizu zaradi u USA.

Cisto da se zna usporedba Amerike i jedne Njemacke:
GDP per capita Germany $48,921 (2022) vs GDP per capita USA $76,653 (2022)
German salaries are as much as half of that in the USA, most of the times.
Cak i Dino Gasterbajter koji svaki dan svrsava na Njemacku, kad je otisao u Ameriku, vidio je kako tamo stoje stvari u pogledu standarda i para.

Zivot tamo jeste malo skuplji nego u Europi, ali ako tamo lupas ispod 100 000 godisnje ako si iole kvalifikovan za nesto, onda nesto pogresno radis. Da otvore granice ko Njemacka, pola Europe bi prazno ostalo. Jedino sto me vise Europa privlaci je ta povezanost zeljeznickim saobracajem, plus sto ti avionom prosjecno treba 2-3 sata bilo gdje u Europi, dok je u USA stvar bitno drugacija.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 12 apr 2023, 15:54

12 apr 2023, 15:52
Joj ovog amerikanca sto serre od tamo, jedan nijemac je bukvalno sirotinja za prosjecnog amerikanca koje se pare tamo mogu uzet, na smijesnim poslovima, kamoli na ono sto lupaju inzinjeri. Jedina mana je taj zdravsteni sistem tamo, koji definitivno treba reformu, koju je jos Obama obecao uraditi ali nije uspio. Poredit zarade u Americi sa bilo gdje u Europi je presmijesno. Jedino bi mogla onako da parira malo Svicarska ali i to nije ni blizu zaradi u USA.

Cisto da se zna usporedba Amerike i jedne Njemacke:
GDP per capita Germany $48,921 (2022) vs GDP per capita USA $76,653 (2022)
German salaries are as much as half of that in the USA, most of the times.
Cak i Dino Gasterbajter koji svaki dan svrsava na Njemacku, kad je otisao u Ameriku, vidio je kako tamo stoje stvari u pogledu standarda i para.

Zivot tamo jeste malo skuplji nego u Europi, ali ako tamo lupas ispod 100 000k godisnje ako si iole kvalifikovan za nesto, onda nesto pogresno radis. Da otvore granice ko Njemacka, pola Europe bi prazno ostalo. Jedino sto me vise Europa privlaci je ta povezanost zeljeznickim saobracajem, plus sto ti avionom prosjecno treba 2-3 sata bilo gdje u Europi, dok je u USA stvar bitno drugacija.
Samo 9% Americkih gradjana zaradjuje 100k i vise. Ovdje je rijec o "obicnim" gradjanima. Ne vidim kako se.rem ali dobro

harden
Kontakt:

Post Postao/la harden » 12 apr 2023, 15:57

12 apr 2023, 15:52
Joj ovog amerikanca sto serre od tamo
Pa i ti ser.es iz Njemacke, znaci hoces reci da znas bolje od njega koji zivi 20 godina tamo :rol:
" moj Isak i bla bla pitanje kako može bit njegovo dijete ona crnoj gori on engleskoj dva mijeseca nije bila snjim da rodi 2 mijeseca ranije možda grešim reko sam mu de ti proveri DNK "

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 9 gostiju.