alemsa je napisao/la: ↑12 apr 2023, 20:58
forgempp je napisao/la: ↑12 apr 2023, 20:27
Marsal je napisao/la: ↑12 apr 2023, 20:10
Moja sestra je tamo 14 godina i tvrdi da bijelci nemaju nikakav problem skoro što se toga tiče, teže je Amerikancima crncima nego njoj iz Bosne.
Ima rasizma i to reverse rasizma. Zet mi je dobio dobar paket od Pepsija da ih ne tuži kad je davao otkaz gdje je bio mobingovan od strane šefice crnkinje nekoliko godina koja je njega kao senior radnika ponižavala i sav dobri dio njegovog posla davala crncima početnicima, a njega slale u neke hoodove gdje su oni radili. Na kraju mislim da je dobio 60K dolara uz platu 12 mjeseci kad je napuštao.
A sestra je tamo završila koledž i radi u bolnici kao nurse na nekom kardio odjelu i često asistira hirurzima na operativnim zahvatima, plata oko 80K godišnje s tim što će tek rasti u idućih par godina.
Amerika je zemlja neslućenih mogućnosti, fakat možeš bit sve što zaželiš ako si vrijedan i radišan. Isto tako može te brzo progutat ako dozvoliš da te povuče njen sjaj i blještavilo.
Ne znam da li si slusao Laku kad je objasnjavao kako mu je bilo u USA, zemlja neslucenih prilika, ali u njega se sve svelo na rad i na spavanje. Sta ces tamo npr sam koji qrac, poludit u sekundi.
Pa najbolji prijatelj u Italiju otisao radit manje-vise gospodski posao, ali mi iskreno prica da je na ivici ludila, sam sa par debila iz BiH s kojim nema zajednickih tema, nikog svog, samo posao-stan.
Vratit ce se ubrzo.
A sto se tice USA najvise bi me bilo strah, tamo ako se razbolis npr nema te nigdje koliko su skupi. Komsinica 20god tamo i osnovala porodicu itd itd. Muz se razbolio (Parkinson), trenutno radi doslovno 3 posla, dosla nedavno u posjet roditeljima, ma na ivici suza koliko je prije svega u finansijskom skripcu, a tek sva muka oko muzeve neizljecive bolesti i preskupog lijecenja.
Ma nije ti samo poso, to imas pogresnu predstavu, ja sam takav da mi posao ne moze kaskati, i kad sam hodao po kafanama i klubovima kao mladji, ostanem s rajom do 2 ujutru ali u 6 ujutru ustajem na posao, redbull i deri. Sad kad neko dodje sa 30 godina vjerovatno da mu je teze se uklopit naci prijatelje itd. Ali evo i sad s bracnim parovima mi je barem svake sedmice sinelo, rostilj, vecere ovo ono. Imas ti zivot
More sat vremena voznje, eno raje uziva, sad sliko
Pa jesi rekao da nemas slobodnog dana 2 mjeseca, da posao ne smije da trpi, nije to bas idealno, treba imati neku mjeru, super je sto mozes raditi toliko al onda trpi porodica, djeca, treba vremena za sve, i hobije i putovanje i svasta nesto, tim tempom brzo dodje do burnouta ako nemas slobodno i odmora kako treba.
To je vjerujem jer su ti drage pare
Uvijek bi prije prihvatio EU, tipa Austrije ili Svice negoli USA, predaleko je to, posebno kad imas porodicu, roditelje ovdje, tvoji su svi tamo pa je onda drugacije, nemas nista da te vuce ovamo. Ta socijalna podrska je vrlo bitna iz psiholoskog stanovista, za taj kvalitet zivota.
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..