Još bolje poređenje od ukupne cifre plate mi je satnica.Slatinash_7 je napisao/la: ↑12 apr 2023, 19:48Kakav Cestotehnik, za njih nikad nisam čuo riječ hvale al eto.. Pa početna plata u Bingu za poziciju mašinskog inžinjera za klimatizaciju, grijanje i hlađenje sa 2 godine radnog iskustva je 1300 KM, sa dvije radne subote.. A plata pripravniku u centralnom grijanju je 1600 KM o čemu mi pričamo.. Evo novi kolega s posla mi je bio šef održavanja u Inmeru u Gradačcu, tamo radio 14 godina, elektroinžinjer, imao 2200 KM platu i nekih sitnih beneficija tipa goriva do Gradačca, najviše sedam dana godišnjeg u cugu, radno vrijeme i dostupnost 24h itd itd Početna plata na UKC Tuzla za mašinskog inžinjera na održavanju energetskog sektora je 2300 KM..znači bez 14 godina radnog staža i ostalih bogova..Neka zanimanja se još uvijek ne mogu porediti u realnom sektoru i javnim/gradskim/državnim preduzećima i sasvim je logično da se jagmi(mo) za njih.. Naravno da programer iz Virgine Pulsea nema šta da radi u BHTelecomu, ili advokat sa svojom kancelarijom nema šta ići u opštinu raditi ugovore..ali sigurno 75% plata i ostalih beneficija je bolje u javnim/gradskim/državnim preduzećima nego kod privatnikaMoodyHank je napisao/la: ↑12 apr 2023, 16:01Cestotehnik?Slatinash_7 je napisao/la: ↑12 apr 2023, 14:57
I to je opet individualno.. Evo ja radim u Tuzli u firmi koja je na top glasu, mašinski fakultet, 5 godina iskustva, 3 i po u istoj firmi, i imam 400 KM manju platu od cure koja je na UKCu a nije doktorica..imam 300 KM manju platu od kolege sa godinom iskustva u Centralnom grijanju. Plus ga niko ne j.ebe za godišnji, nema ni jednu radnu subotu za razliku od mene itd itd. Naravno da šalteruše i ostali već godinama su platama tu negdje ili čak niži od realnog sektora ali neka "normalna" zanimanja su u javnim preduzećima još uvijek daleko daleko ispred dobrih poslova u realnom sektoru. Pa šta misliš ko zaradi više, sekretarica gradonačelnika Tuzle ili sekretarica mog direktora?![]()
Ti u privatnom sektoru odradiš od 180-240 h mjesečno dok oni u državnom 160.
Još kad uzmeš efektivni rad ovaj u privatnom sektoru je sigurno 90 posto produktivan a ovaj u državnom ako je i 50 sigurno je jedan od boljih radnika.