Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Brokula
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la Brokula » 18 apr 2023, 00:46

7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 18 apr 2023, 00:56

DuljevinhoHaraldo je napisao/la:
18 apr 2023, 00:41
Iz ghetto-a i favela se ne moze tako lahko pobjeci. De facto si clan neke bande.

Ko god ima priliku pobjeci taj i pobjegne. Ako postane uspjesan i bogat onda ide relociranje komplet familije.
Za Brazil ne znam, za ovo znam vrlo dobro, i citav zivot sam cool s njima, nikad nisam imao problem, dapace. Njihov problem kao community (po mom misljenju), i @soko se dotako toga, a i vec uveliko snazni crnci (u smislu koji imaju platformu/glas), je destrukciha familije koja im traje vec 50 godina, gdje im zene imaju po 3-4 vanbrance djece sa razlicitim likovima da bi dobili sto vise taxe na kraju godine i handouts (hranu itd.) Onda coj'ku i sto zeli biti tu za svoje dijete mu stvara dramu, traze nonstop pare, neda dijete, koristi dijete protiv njeg, da na kraju coj'k kaze libo me i za tobom i za djetetom, ne treba mi drama. A ta majka ne konta sta ce kasnije izaci od tih muskaraca, sto ti sve statistike potvrdjuju. Eto ti K. Westa, nije babu vidio 20 godina koliko vec, pa kad ga je naso i pito sto jarane, sta cu nije mi dala, a usput njeg trovala kako mu je babo kari.nash

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 18 apr 2023, 00:59

De ba Aleme..lika usred bijela dana handre pitaju mu zenu jel sa njm dobrovoljno. Tri auta dosla, jasta su nego rasisticki nastrojeni.
Mene ni jednom nisu random zaustavili.. jedino kad sam brzo vozio .
Dobar dan, dobar dan kazna i vozdra
Imao sam dosta kolega na collegu crnci i ovi odavde i iz afrike. Sve i jednog su ko fol random zaustavljali, trazili po gepeku. Mene i ostale bosance nikad.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 18 apr 2023, 01:08

soko je napisao/la:
18 apr 2023, 00:59
De ba Aleme..lika usred bijela dana handre pitaju mu zenu jel sa njm dobrovoljno. Tri auta dosla, jasta su nego rasisticki nastrojeni.
Imao sam dosta kolega na collegu crnci i ovi odavde i iz afrike. Sve i jednog su ko fol random zaustavljali, trazili po gepeku. Mene i ostale bosance nikad.
Zaustavljali su i mene x puta, ponasam se normalno, yes sir no sir i vozdra, da sam se poceo kurcit, biti drzak je.bavat mu mater mozda bi me i rokno. Mijesas mozda predrasudu sa rasizmom, sad da vidim lika istetoviranog od glave do pete (nebitno koje rase i nacionalnosti), osjeco bi se uneasy, a to je predrasuda ne rasizam. Isto tako dosta njih ima warrants ili nesto ilegalno u autu (oruzje itd ) i murijasu je "lakse" naci nesto ilegalno, ali to je reputacija jebga, sigurno da ima slucajeva gdje prav-zdrav zbog tog bude handren. Bilo je to i sa Mexikancima u Arizoni kad su izdali zakon da te ima pravo zaustaviti ako "izgledas illegal" (ne znam kako neko moze izgkedati ilegalno ali eto), pa su Americke drzavljane zaustavljali jer su Mexe Lol

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 18 apr 2023, 01:18

alemsa je napisao/la:
18 apr 2023, 01:08
soko je napisao/la:
Zaustavljali su i mene x puta, ponasam se normalno, yes sir no sir i vozdra, da sam se poceo kurcit, biti drzak je.bavat mu mater mozda bi me i rokno. Mijesas mozda predrasudu sa rasizmom, sad da vidim lika istetoviranog od glave do pete (nebitno koje rase i nacionalnosti), osjeco bi se uneasy, a to je predrasuda ne rasizam. Isto tako dosta njih ima warrants ili nesto ilegalno u autu (oruzje itd ) i murijasu je "lakse" naci nesto ilegalno, ali to je reputacija jebga, sigurno da ima slucajeva gdje prav-zdrav zbog tog bude handren. Bilo je to i sa Mexikancima u Arizoni kad su izdali zakon da te ima pravo zaustaviti ako "izgledas illegal" (ne znam kako neko moze izgkedati ilegalno ali eto), pa su Americke drzavljane zaustavljali jer su Mexe Lol
Ne mijesam, lik crn iz somalije. IT guy, vozi dobro auto, nema razloga da ga zaustave i pitaju mu zenu jel sa njim dobrovoljno.
Ja sam se druzio vecinom sa studentima, inzinjeri, geeks pa opet ista prica, samo zato sto su crni.

Justin
Kontakt:

Post Postao/la Justin » 18 apr 2023, 01:33

Pogba je napisao/la:
17 apr 2023, 22:04
Osnovni problem je nedostatak oca u kući, a to ce samo ici jos nizbrdo indoktrinacijacijom ekstremne ljevice i tzv. liberalizma koja traje vec dugo s ciljem uništenja nuklearne porodice.
:salut:
Sarmelino † (29.08.2015-20.10.2019.) ⚜
dr. Alem Peterson
Captain4 † (14.05.2014-22.02.2022.) ⚜

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 18 apr 2023, 01:34

soko je napisao/la:
18 apr 2023, 01:18
alemsa je napisao/la:
18 apr 2023, 01:08
soko je napisao/la:
Ne mijesam, lik crn iz somalije. IT guy, vozi dobro auto, nema razloga da ga zaustave i pitaju mu zenu jel sa njim dobrovoljno.
Ja sam se druzio vecinom sa studentima, inzinjeri, geeks pa opet ista prica, samo zato sto su crni.
Predrasuda, jebga mozda misle da je drug dealer, it sucks ali postoji, zaustave sve regularno i puste. Zaustavljali su me i po Bosni isto s postovanjem mu se obracam, svatam da covjek radi svoj posao, i pusti me bez kazne niti sta (nisu mi svjetla bila upaljenja), jos mu dajem cvaju na kafu, necu kaze, svega mi. Vas su dobro bacali po midwestu onda, ja gdje sam zivio prostituke hodaju nocu, gunshots svako malo k'o i filmovima, je bte kontam gdje smo dosli, bolje nam u Sarajevu bilo, u skoli imo ESL nekoliko casova, ostalo s Amerima (tjelesno i jos par casova,), znao sam biti jedini bijelac na casu sve crnci. Tako da ih vrlo dobro poznajem, neki su mi jarani i dan danas, recimo jedan Marc uspio gledam lik putuje svijetom zivi do jaja. Jebga

Rosicky
Kontakt:

Post Postao/la Rosicky » 18 apr 2023, 02:02

Kod nas je toliko cura na rubu maloljetnosti sa nekim dosta starijim likovima po autima,klubovima i vikendicama da bih volio da policija nekad zaustavi i pita da li je dobrovoljno :D

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 18 apr 2023, 02:29

Brokula je napisao/la:
18 apr 2023, 00:46
Samo što je državna zemlja obojena u zeleno na lijevoj slici, a na desnoj u bijelo.

RollMan
Kontakt:

Post Postao/la RollMan » 18 apr 2023, 03:59

ASD je napisao/la:
18 apr 2023, 02:29
Brokula je napisao/la:
18 apr 2023, 00:46
Samo što je državna zemlja obojena u zeleno na lijevoj slici, a na desnoj u bijelo.
Nope. Ovo je poslije pljačke u agrarnim reformama , gdje su kmrtovi preko noći postali vlasnici zemlje.

Malo realnije i zasluzili su , ko yebe sarajevske begove npr. Godinama su ubirali kajmak sjedeci u komforu u sarajevskoj čaršiji dok je kmet orao silne dulume po Sokocu i ravnoj romaniji , poslije je to sve doslo na naplatu. Zemlja pripada onome ko je obrađuje
“You are never really playing an opponent. You are playing yourself, your own highest standards, and when you reach your limits, that is real joy.” Arthur Ashe
https://i.postimg.cc/ZKTJMnmW/Screenshot-4.png

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 18 apr 2023, 04:13

Ma i gradila se drzava, putevi i ostalo. I danas kad se pravi autoput plati ti zemlju/kucu i cao. Onda je i zadruga uzimala puno zemlje ali ti je placala kroz beneficije.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 18 apr 2023, 11:33

Pa pogledaj malo bolje.
Zar je Maglić ili Perućica imala vlasnika, ili ima sada.

Istina je agrrnu reformu, desila se, ali opet je slika totalno pogrešna.

RacioEmocionalan
Kontakt:

Post Postao/la RacioEmocionalan » 18 apr 2023, 12:15

Alem je u pravu za rasizam i prilike u SAD-u, mogla bi se nekakva paralela povuci za svako drustvo. Da je tako jednostavno praviti patterne, psihopate bismo davno odvojili kao korov drustva na osnovu hiljada istrazivanja koja pokazuju neke patterne ali koji jednostavno nisu pravilo.

Znaci, bitno je ono sto dolazi iz tebe i tvoje odluke a ne lose mjesto odakle si potekao. Nediscipliniranost, neorganizacija, razmisljanje na nacin da si pametniji od sistema, uvijek povlaciti pricu o ugrozenosti dok ti zivot prolazi nisu bas dobri recepti za samorazvoj u zivotu.

Jednom kada preuzmes odgovornost u svoje ruke i respektujes sistem, u modernim drustvima su ti otvorena mnoga vrata a na predrasude sto se tebe kao individue tice, jednostavno se nasmijes i zivis s tim. Svi pripadamo nekome ili necemu, ali individua je ispred svega. To je poruka zapadnog drustva.
The willingness to be a fool is a precursor to a transformation.

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 18 apr 2023, 12:31

RacioEmocionalan je napisao/la:
18 apr 2023, 12:15
Alem je u pravu za rasizam i prilike u SAD-u, mogla bi se nekakva paralela povuci za svako drustvo. Da je tako jednostavno praviti patterne, psihopate bismo davno odvojili kao korov drustva na osnovu hiljada istrazivanja koja pokazuju neke patterne ali koji jednostavno nisu pravilo.

Znaci, bitno je ono sto dolazi iz tebe i tvoje odluke a ne lose mjesto odakle si potekao. Nediscipliniranost, neorganizacija, razmisljanje na nacin da si pametniji od sistema, uvijek povlaciti pricu o ugrozenosti dok ti zivot prolazi nisu bas dobri recepti za samorazvoj u zivotu.

Jednom kada preuzmes odgovornost u svoje ruke i respektujes sistem, u modernim drustvima su ti otvorena mnoga vrata a na predrasude sto se tebe kao individue tice, jednostavno se nasmijes i zivis s tim. Svi pripadamo nekome ili necemu, ali individua je ispred svega. To je poruka zapadnog drustva.
To je poruka individualističkih društava, dok je u npr Japanu uvijek društvo ispred individue, to je kolektivističko društvo, a evo vidimo i na premijeru Francuske nedavno da je Macron novim zakonom stavio ipak državu iznad individue. :)

A sad ta dilema nurture ili nature, urođeno ili stečeno je već od davnina, ima i jednog i drugog, puno je lakše nekome ko je odrastao u takvom okruženju postati i sam takav negoli nekome ko nije, tako da je to jedan od bitnih faktora koji utiče na razvoj ličnosti.
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

RacioEmocionalan
Kontakt:

Post Postao/la RacioEmocionalan » 18 apr 2023, 12:43

rio_Ferdy88 je napisao/la:
18 apr 2023, 12:31
To je poruka individualističkih društava, dok je u npr Japanu uvijek društvo ispred individue, to je kolektivističko društvo, a evo vidimo i na premijeru Francuske nedavno da je Macron novim zakonom stavio ipak državu iznad individue. :)

A sad ta dilema nurture ili nature, urođeno ili stečeno je već od davnina, ima i jednog i drugog, puno je lakše nekome ko je odrastao u takvom okruženju postati i sam takav negoli nekome ko nije, tako da je to jedan od bitnih faktora koji utiče na razvoj ličnosti.
Pa vidi Rio, svaka drzava postavlja sebe ispred individue, davno ju je Nietzsche opisao kao zmaja koji blijesti sa svojim krletkama i govori "Ti treba da" sto nas opet dovodi do toga da je svaka drzava i firma gdje smo mi potrosna roba za ciljeve onoga sto se predstavlja kao ideja, kao pokret kao nesto iznad pojedinca i njegovih potreba. Kako i na koji nacin se to razvilo vjerovatno ima veze sa zastitnom membranom kolektivizma i kulturom kao takvom koja daje nesto a nesto uzima. Siroka je to tema.

Sto se tice boljih ili gorih uslova u kojima neko odrasta i da to predstavlja neki uzorak za krajnosti kao sto su industriousness i kriminalitet ne bih se bas slozio da covjek moze da povlaci na oba kraja tako lako i da kaze da su to patterni. Moje je misljenje da u svemu veliku ulogu igra individualni pristup.
The willingness to be a fool is a precursor to a transformation.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 18 apr 2023, 13:10

Srbija je u posljednje dvije godine postala rekorder po prilivu kineskog kapitala i kreditnom zaduživanju iz Kine, a u regionu zapadnog Balkana velika prisutnost kineskog kapitala primjećuje se i u Bosni i Hercegovini.
Ovo su podaci iz istraživanja China Global Investment Tracker koju su sproveli American Enterprise Institute i Heritage Foundation.

U Bosnu i Hercegovinu je, prema istraživanju, uloženo je 3,05 milijardi dolara, a primjetno je da su investicije i krediti iz Kine dramatično porasli nakon 2019. godine.

Što se tiče investicija u BiH, iz Kine se slilo 610 miliona dolara, uključujući “Power China”, “Sinomah”, “China Nonferrous” i “Shandong Gaosu” u transportu, energetici i metalima. Kineska ulaganja odnose se na razdoblje od 2019. do 2021. godine.

Više od 2,44 milijarde dolara BiH je uzela kao kredite od Kine za izgradnju auto-puteva, hidroelektrana, ulaganja u gasifikaciju i proizvodnju uglja. Podignuti kineski zajmovi pokrivaju period od 2010. do 2022. godine.

Kineski krediti u Srbiji imaju ogromnu vrijednost od 13,98 milijardi dolara. Zemlja je koristila kineska sredstva za izgradnju auto-puteva, željeznica, komunalnih usluga, gasifikaciju, energetske projekte, ali i za ulaganja u Elektroprivredu Srbije i Telekom Srbije, navodi se u opširnoj analizi Nedeljnika.
Osim kineskih kredita, Srbija je u proteklih nekoliko godina privukla direktna kineska ulaganja u iznosu od preko tri milijarde dolara.

Ulaganja od 2016. do danas uključuju prije svega ulaganja u rudnik “Bor” i Željezaru u Smederevu, kao i u fabriku automobilskih guma. Glavni investitori su Zijin Mining Group, Hesteel Group i Shandong Linglong Tire.

Sjeverna Makedonija u protekle tri godine nije imala zapaženiju investiciju iz Kine, niti dignut kredit od strane nadležnih vlasti. Albanija i Kosovo su na samom dnu po prilivu kineskog kapitala.
I kineske i turske investicije slijevaju se u Srbiju, dok nama po obicaju ide otpadak.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

RollMan
Kontakt:

Post Postao/la RollMan » 18 apr 2023, 13:22

Asteriks je napisao/la:
18 apr 2023, 13:10

I kineske i turske investicije slijevaju se u Srbiju, dok nama po obicaju ide otpadak.
Srbija je nezavisna država , mi nismo. Amerikanci ne bi dozvolili upliv Kineza u BIH
“You are never really playing an opponent. You are playing yourself, your own highest standards, and when you reach your limits, that is real joy.” Arthur Ashe
https://i.postimg.cc/ZKTJMnmW/Screenshot-4.png

ReX
Kontakt:

Post Postao/la ReX » 18 apr 2023, 13:24

Bivša evropska rukometna prvakinja (29) poginula u Rusiji, pala je s osmog sprata
:think:
@igrajlopte 🐦

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 18 apr 2023, 13:45

RacioEmocionalan je napisao/la:
18 apr 2023, 12:43
rio_Ferdy88 je napisao/la:
18 apr 2023, 12:31

Pa vidi Rio, svaka drzava postavlja sebe ispred individue, davno ju je Nietzsche opisao kao zmaja koji blijesti sa svojim krletkama i govori "Ti treba da" sto nas opet dovodi do toga da je svaka drzava i firma gdje smo mi potrosna roba za ciljeve onoga sto se predstavlja kao ideja, kao pokret kao nesto iznad pojedinca i njegovih potreba. Kako i na koji nacin se to razvilo vjerovatno ima veze sa zastitnom membranom kolektivizma i kulturom kao takvom koja daje nesto a nesto uzima. Siroka je to tema.

Sto se tice boljih ili gorih uslova u kojima neko odrasta i da to predstavlja neki uzorak za krajnosti kao sto su industriousness i kriminalitet ne bih se bas slozio da covjek moze da povlaci na oba kraja tako lako i da kaze da su to patterni. Moje je misljenje da u svemu veliku ulogu igra individualni pristup.
Dok svaki individua ne stavlja državu i društvo ispred sebe, pogotovo ne na zapadu.

Samo je poenta koliko ta država vraća toj individui, tu imamo skalu gdje je na jednoj strani USA kao ekstrem, jer tamo ako nemaš da platiš nećeš ni dobiti uslugu na kvalitetan način, jer i najbolje bolnice i najbolji univerziteti i škole su privatni, dok u Francuskoj ili državama koje su na drugoj strani te skale to nije tako, i svi građani te države mogu dobiti isti nivo usluga bez obzira koliko zarađuju, a najbolji univerziteti su državni.

A to oko odrastanja je vrlo lako dokazati kroz statistiku, jer ako u tom okruženju imaš puno više krivičnih djela onda je jednostavno zaključiti da to okruženje samo po sebi doprinosi tome postotku, i pojavi kriminala, tipa američkih getoa. Zato je u takvim situacijama upravo uloga države bitna, jer se nebrigom države i rađaju takva okruženja i onda sistemski moraš imati rješenja koja će dovesti do smanjenja stope kriminala i ponude neke druge opcije ljudima koji tu odrastaju.
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 18 apr 2023, 14:06

RollMan je napisao/la:
18 apr 2023, 13:22
Asteriks je napisao/la:
18 apr 2023, 13:10

Srbija je nezavisna država , mi nismo. Amerikanci ne bi dozvolili upliv Kineza u BIH
To je to. Ili kad citam britanci znam prijatelji. :rol: Pa evo da objasnimo onda, sto je onako onda rigorozan vizni rezim s njima? Uporedit cu nas opet sa Hrvatskom, Velika Britanija je UKINULA turisticke vize jos 2006 godine dok jos nisu bili ni clanica EU. Skoro 20 godina kasnije, mi i dalje placamo preko 400 KM turisticku vizu, i to je 10 % da ces da je dobijes. Dakle hrvatima ukinuli prije skoro 20 godina a nama rampa po obicaju? Kakvi su to odnosi dvije prijateljske zemlje?

Svjestan sam da je Velika Britanija takva prema svima i prema imigracijama opcenito, ali kako onda su hrvati mogli a mi ne mozemo ni danas tamo? Nisu bili clanica EU ponavljam kad su mogli ici u London 180 dana.

Odgovor je u 100 puta boljoj diplomatiji i to je to. Nasi su nesposobni za ista drugo nego pljahat lovu od gradjana, zbog toga niko normalan ne zeli ni ulagati tu, i uvijek ce prije uloziti u Srbiju i Hrvatsku.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: napoleon72, sirBobbyMoore i 10 gostiju.