Ma samo to je istina da smo nesposobni u lobiranju, u Britaniji fakat imamo dosta prijatelja BiH al mi Bosnjaci Zivilisten merhametli samo cekamo da nam neko nesto da nikad pro aktivno (Mislim na politicare i intelektualce)numanumaye22 je napisao/la: ↑18 apr 2023, 14:06To je to. Ili kad citam britanci znam prijatelji.Pa evo da objasnimo onda, sto je onako onda rigorozan vizni rezim s njima? Uporedit cu nas opet sa Hrvatskom, Velika Britanija je UKINULA turisticke vize jos 2006 godine dok jos nisu bili ni clanica EU. Skoro 20 godina kasnije, mi i dalje placamo preko 400 KM turisticku vizu, i to je 10 % da ces da je dobijes. Dakle hrvatima ukinuli prije skoro 20 godina a nama rampa po obicaju? Kakvi su to odnosi dvije prijateljske zemlje?
Svjestan sam da je Velika Britanija takva prema svima i prema imigracijama opcenito, ali kako onda su hrvati mogli a mi ne mozemo ni danas tamo? Nisu bili clanica EU ponavljam kad su mogli ici u London 180 dana.
Odgovor je u 100 puta boljoj diplomatiji i to je to. Nasi su nesposobni za ista drugo nego pljahat lovu od gradjana, zbog toga niko normalan ne zeli ni ulagati tu, i uvijek ce prije uloziti u Srbiju i Hrvatsku.
Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Chat - bez ratnih i političkih tema
Barbine Barbike vole Tika-taku 🚨🚨
Hrvatima su dali jer su katolici,a znaju da bh hrvati po defaultu imaju Hr putovnicu , tako da nemaju radi koga dodatno oslobađat vize dalje. Ni radi Bošnja ni radi Srba.numanumaye22 je napisao/la: ↑18 apr 2023, 14:06
To je to. Ili kad citam britanci znam prijatelji.Pa evo da objasnimo onda, sto je onako onda rigorozan vizni rezim s njima? Uporedit cu nas opet sa Hrvatskom, Velika Britanija je UKINULA turisticke vize jos 2006 godine dok jos nisu bili ni clanica EU. Skoro 20 godina kasnije, mi i dalje placamo preko 400 KM turisticku vizu, i to je 10 % da ces da je dobijes. Dakle hrvatima ukinuli prije skoro 20 godina a nama rampa po obicaju? Kakvi su to odnosi dvije prijateljske zemlje?
Svjestan sam da je Velika Britanija takva prema svima i prema imigracijama opcenito, ali kako onda su hrvati mogli a mi ne mozemo ni danas tamo? Nisu bili clanica EU ponavljam kad su mogli ici u London 180 dana.
Odgovor je u 100 puta boljoj diplomatiji i to je to. Nasi su nesposobni za ista drugo nego pljahat lovu od gradjana, zbog toga niko normalan ne zeli ni ulagati tu, i uvijek ce prije uloziti u Srbiju i Hrvatsku.
Ne mozemo reci ni da Srbi imaju losu diplomaciju kada ni njima ne daju.
Amerikanci su uveli vize Izraelu cini mi se 2004 ( mada ih niko ne dobije lakše u svijetu ) jer se previše muslimana sa izraelskim pasošem sneak in u Ameriku i ostajalo valjda, ovi su to brzo uvidjeli i gruh ban
Zadnja izmjena: RollMan, dana/u 18 apr 2023, 14:16, ukupno mijenjano 1 put.
“You are never really playing an opponent. You are playing yourself, your own highest standards, and when you reach your limits, that is real joy.” Arthur Ashe
https://i.postimg.cc/ZKTJMnmW/Screenshot-4.png
https://i.postimg.cc/ZKTJMnmW/Screenshot-4.png
- numanumaye22
- Kontakt:
Jednostavno nema zelje nikakve u lobiranju, moglo se to potegnuti fino posebno nakon sto je Britanija izasla iz EU. Pa ne trazi se da ljudi skroz ukinu vize, trazi se da mozes posjetit rodjaka ili prijatelja na 7 dana bez da prolazis kroz proceduru da ti gledaju krvna zrnca. Iz UK se inace uredno putuje u BIH bez ikakvih restrikcija.
Ma bjezi, zamisljam vec Biseru kako to "odradjuje"
Ma bjezi, zamisljam vec Biseru kako to "odradjuje"

Netacno.
Da bi shvatio razloge, ne trebas duboko kopati. Ajmo ovako, Kina je prosle godine bila u top 5 najvaznijih trgovinskih partnera nase zemlje po pitanju uvoza. Vlada prilican interes i po pitanju investiranja u BiH, ali postoje brojne prepreke.
Veliki investitor nece iz ljubavi ulagati u neku drzavu vec prati indikatore te ocjenu struke, da bi na kraju dobio sve info o profitabilnosti projekta. Prije svih, gleda analize Svjetske banke te ostalih institucija.
Poslovno okruzenje ocjenjuje se na osnovu ucinka ekonomije iz odredjenog broja oblasti.
Evo ti izvjestaj o BiH iz 2020.

Bas zbog navedenog, zamrsene procedure, papirologije te vremena cekanja za pribavljanja dozvola (gradjevinskih i sl.), investicije nas zaobilaze u sirem luku. Na to dodaj i nestabilnu politicku situaciju, stanje koje odgovara bh establismentu jer samo tako mogu kontrolisati torove, bacati kavgu i vladati bez da im se ucinak na polju razvoja uzima kao neko mjerilo.
Jedan primjer, predstavnici japanske firme Mitsubitshi Hitachi povukli su ponudu sa tendera (u izgradnji bloka 7 TE Tuzla) zbog politicke situacije u BiH kao i upitne profitablnosti projekta. Jer, kao sto vidimo, BiH je leglo korupcije, kriminala i zatupljenosti i samo smo mi razlog ove apatije.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 18 apr 2023, 14:40, ukupno mijenjano 2 puta.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.
Ima oboje uticaja i produkt okoline (odrastanja i ostalog) i individua. Samo sto za ta ghetta nije kriva drzava, to su obicno low income naselja, gdje su jeftine kirije, ili kuce. Ti ako ne mozes priustit da zivis u boljem, tvoja nacionalnost/rasa/pozadina nema veze s tim. I u bijelackim trailer parkovima vlada droga i kriminal (low income). Sigurno da ima ljudi koji ne vole ni strance ni Muslimane, a sta mene libo sto me ne voli u svojoj glavi, sve dok imam jednaku priliku, a sigurno da je ima svako. Njihov problem jeste taj low income (jer zaradjuju najmanje u prosjeku od ostalih), a to je vjerovatno jer nije naucen da radi (nema starog da ga nauci da zavrne saraf) a u skolu nece, zbog tog nije kriv sistem. I ti u Bosni ne zavrsi srednju skolu, ne znas nista raditi kakve su ti opcije - da radis u rudniku, ili da cjepas drva narodu, i onda krivis nekog oko sebe. Drzava pokusava na sve nacine da se ogradi, postoji affirmative action zakonom koji je bukvalno za manjine, znaci firma mora imati zaposlen % manjina (zaboravio sam koji je % tacno), ti kao bijelac mozes biti vise kvalifikovan i iskusan ali ako firmi fali za taj % primit ce manjeg kvalifikovanog crnca. Moji su roditelji kralju nakon 18 mjeseci kupili kuci u suburb gdje su 70% bili bijelci, baceni ljudi iz Bosne isto kao da jelena bacis na autoput, izgubljen u vremenu i prostoru, pa se ljudi snasli. Velikoj vecini kod njih stara radi negdje za kasom u walmartu, prima od drzave beneficije i tako zivi, ne moze da priusti da ode u bolje, on izadje u svijet bez skole, bez skills, nadje neki poso uzme auto na kredit koje placa neko vrijeme pa prestane placat (sj.ebe kreditnu historiju), nema income, nema kreditne historije, nece ti banka dati kredit za kucu. I ja sad mogu sje.bat svoj kredit pa vise necu dobiti kredit, i trebam reci diskriminiraju me, nedaju strancu kredit, ne nego postoji protokol i uslovi. I ti u Bosni kad dizes kredit moras prikazati da si zaposloen, to je uslov, onaj ko nije zaposlen nece dobiti kredit, to nema veze ko si sta si.rio_Ferdy88 je napisao/la: ↑18 apr 2023, 13:45Dok svaki individua ne stavlja državu i društvo ispred sebe, pogotovo ne na zapadu.RacioEmocionalan je napisao/la: ↑18 apr 2023, 12:43Pa vidi Rio, svaka drzava postavlja sebe ispred individue, davno ju je Nietzsche opisao kao zmaja koji blijesti sa svojim krletkama i govori "Ti treba da" sto nas opet dovodi do toga da je svaka drzava i firma gdje smo mi potrosna roba za ciljeve onoga sto se predstavlja kao ideja, kao pokret kao nesto iznad pojedinca i njegovih potreba. Kako i na koji nacin se to razvilo vjerovatno ima veze sa zastitnom membranom kolektivizma i kulturom kao takvom koja daje nesto a nesto uzima. Siroka je to tema.rio_Ferdy88 je napisao/la: ↑18 apr 2023, 12:31To je poruka individualističkih društava, dok je u npr Japanu uvijek društvo ispred individue, to je kolektivističko društvo, a evo vidimo i na premijeru Francuske nedavno da je Macron novim zakonom stavio ipak državu iznad individue.![]()
A sad ta dilema nurture ili nature, urođeno ili stečeno je već od davnina, ima i jednog i drugog, puno je lakše nekome ko je odrastao u takvom okruženju postati i sam takav negoli nekome ko nije, tako da je to jedan od bitnih faktora koji utiče na razvoj ličnosti.
Sto se tice boljih ili gorih uslova u kojima neko odrasta i da to predstavlja neki uzorak za krajnosti kao sto su industriousness i kriminalitet ne bih se bas slozio da covjek moze da povlaci na oba kraja tako lako i da kaze da su to patterni. Moje je misljenje da u svemu veliku ulogu igra individualni pristup.
Samo je poenta koliko ta država vraća toj individui, tu imamo skalu gdje je na jednoj strani USA kao ekstrem, jer tamo ako nemaš da platiš nećeš ni dobiti uslugu na kvalitetan način, jer i najbolje bolnice i najbolji univerziteti i škole su privatni, dok u Francuskoj ili državama koje su na drugoj strani te skale to nije tako, i svi građani te države mogu dobiti isti nivo usluga bez obzira koliko zarađuju, a najbolji univerziteti su državni.
A to oko odrastanja je vrlo lako dokazati kroz statistiku, jer ako u tom okruženju imaš puno više krivičnih djela onda je jednostavno zaključiti da to okruženje samo po sebi doprinosi tome postotku, i pojavi kriminala, tipa američkih getoa. Zato je u takvim situacijama upravo uloga države bitna, jer se nebrigom države i rađaju takva okruženja i onda sistemski moraš imati rješenja koja će dovesti do smanjenja stope kriminala i ponude neke druge opcije ljudima koji tu odrastaju.
Zadnja izmjena: alemsa, dana/u 18 apr 2023, 14:24, ukupno mijenjano 1 put.
- numanumaye22
- Kontakt:
Citam danas EU odobrio bezvizni rezim Kosovu. Dakle proslo je 15 godina od proglasenja njihove nezavisnosti. S druge strane, nama je trebalo nesto jace od 18 godina do bezviznog rezima u EU. Sta covjek da kaze nakon toga.
Kad oni svoj status rijese sa Srbijom, kad ih ovi priznaju, ne sumnjam da ce vrlo brzo da nas stignu i na putu prema EU. Toliko smo spori u tom pogledu. Ali **** ga, narod izglasao, ne mozes za SDA glasat 30 godina i ocekivat ista.
Kad oni svoj status rijese sa Srbijom, kad ih ovi priznaju, ne sumnjam da ce vrlo brzo da nas stignu i na putu prema EU. Toliko smo spori u tom pogledu. Ali **** ga, narod izglasao, ne mozes za SDA glasat 30 godina i ocekivat ista.
- MortemHz
- Interni moderator
- Kontakt:
A nisu još ni zvanično država.numanumaye22 je napisao/la: ↑18 apr 2023, 14:23Citam danas EU odobrio bezvizni rezim Kosovu. Dakle proslo je 15 godina od proglasenja njihove nezavisnosti. S druge strane, nama je trebalo nesto jace od 18 godina do bezviznog rezima u EU. Sta covjek da kaze nakon toga.
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
- RacioEmocionalan
- Kontakt:
Sve sto si naveo ne oslobadja individuu od individualne odgovornosti. Mogu neke stvari da uticu, ali i isto tako nisu odlucujuce. Ko razmislja glavom dvaput umjesto jednom, isplivati ce iz situacije. Njegov intelekt ce ga povuci da cita knjige, da trazi prilike, da istraziva, da se skoluje, da ne bude dio kolektiva bez obzira na sve eventualne drustvene posljedice.rio_Ferdy88 je napisao/la: ↑18 apr 2023, 13:45Dok svaki individua ne stavlja državu i društvo ispred sebe, pogotovo ne na zapadu.
Samo je poenta koliko ta država vraća toj individui, tu imamo skalu gdje je na jednoj strani USA kao ekstrem, jer tamo ako nemaš da platiš nećeš ni dobiti uslugu na kvalitetan način, jer i najbolje bolnice i najbolji univerziteti i škole su privatni, dok u Francuskoj ili državama koje su na drugoj strani te skale to nije tako, i svi građani te države mogu dobiti isti nivo usluga bez obzira koliko zarađuju, a najbolji univerziteti su državni.
A to oko odrastanja je vrlo lako dokazati kroz statistiku, jer ako u tom okruženju imaš puno više krivičnih djela onda je jednostavno zaključiti da to okruženje samo po sebi doprinosi tome postotku, i pojavi kriminala, tipa američkih getoa. Zato je u takvim situacijama upravo uloga države bitna, jer se nebrigom države i rađaju takva okruženja i onda sistemski moraš imati rješenja koja će dovesti do smanjenja stope kriminala i ponude neke druge opcije ljudima koji tu odrastaju.
Znaci vrijedi vagati i ne moze me niko ubjediti da zapad ne pruza priliku svakome ko je uistinu zeli i da odlucujucu ulogu u necijoj buducnosti igra pozadina iz koje je izasao.
The willingness to be a fool is a precursor to a transformation.
Ma 100%RacioEmocionalan je napisao/la: ↑18 apr 2023, 15:27Sve sto si naveo ne oslobadja individuu od individualne odgovornosti. Mogu neke stvari da uticu, ali i isto tako nisu odlucujuce. Ko razmislja glavom dvaput umjesto jednom, isplivati ce iz situacije. Njegov intelekt ce ga povuci da cita knjige, da trazi prilike, da istraziva, da se skoluje, da ne bude dio kolektiva bez obzira na sve eventualne drustvene posljedice.rio_Ferdy88 je napisao/la: ↑18 apr 2023, 13:45Dok svaki individua ne stavlja državu i društvo ispred sebe, pogotovo ne na zapadu.
Znaci vrijedi vagati i ne moze me niko ubjediti da zapad ne pruza priliku svakome ko je uistinu zeli i da odlucujucu ulogu u necijoj buducnosti igra pozadina iz koje je izasao.
Gledo sam podavno na tv-u gdje su uzeli 2 lika iz iste pozadine (lose), roditelji alkosi, stari tuko mater, nemastinja ovo ono, jedan u zatvoru, drugi medju najjacim advokatima. Pitaju prvog zasto, pa ero tako odrasto nisam znao za bolje i tu sam gdje sam, a drugi kaze meni su ti uslovi therali da sto vise ucim da ne zivim u tome. Jebga
[quote=alemsa post_id=9232724 time=1681820548 user_id=25587]
[quote=rio_Ferdy88 post_id=9232654 time=1681818341 user_id=22195]
[quote=RacioEmocionalan post_id=9232579 time=1681814580 user_id=47103]
Pa vidi Rio, svaka drzava postavlja sebe ispred individue, davno ju je Nietzsche opisao kao zmaja koji blijesti sa svojim krletkama i govori "Ti treba da" sto nas opet dovodi do toga da je svaka drzava i firma gdje smo mi potrosna roba za ciljeve onoga sto se predstavlja kao ideja, kao pokret kao nesto iznad pojedinca i njegovih potreba. Kako i na koji nacin se to razvilo vjerovatno ima veze sa zastitnom membranom kolektivizma i kulturom kao takvom koja daje nesto a nesto uzima. Siroka je to tema.
Sto se tice boljih ili gorih uslova u kojima neko odrasta i da to predstavlja neki uzorak za krajnosti kao sto su industriousness i kriminalitet ne bih se bas slozio da covjek moze da povlaci na oba kraja tako lako i da kaze da su to patterni. Moje je misljenje da u svemu veliku ulogu igra individualni pristup.
[/quote]
Dok svaki individua ne stavlja državu i društvo ispred sebe, pogotovo ne na zapadu.
[/quote]
Ima oboje uticaja i produkt okoline (odrastanja i ostalog) i individua. Samo sto za ta ghetta nije kriva drzava, to su obicno low income naselja, gdje su jeftine kirije, ili kuce. Ti ako ne mozes priustit da zivis u boljem, tvoja nacionalnost/rasa/pozadina nema veze s tim. I u bijelackim trailer parkovima vlada droga i kriminal (low income). Sigurno da ima ljudi koji ne vole ni strance ni Muslimane, a sta mene libo sto me ne voli u svojoj glavi, sve dok imam jednaku priliku, a sigurno da je ima svako. Njihov problem jeste taj low income (jer zaradjuju najmanje u prosjeku od ostalih), a to je vjerovatno jer nije naucen da radi (nema starog da ga nauci da zavrne saraf) a u skolu nece, zbog tog nije kriv sistem. I ti u Bosni ne zavrsi srednju skolu, ne znas nista raditi kakve su ti opcije - da radis u rudniku, ili da cjepas drva narodu, i onda krivis nekog oko sebe. Drzava pokusava na sve nacine da se ogradi, postoji [b]affirmative action zakonom koji je bukvalno za manjine, znaci firma mora imati zaposlen % manjina (zaboravio sam koji je % tacno), ti kao bijelac mozes biti vise kvalifikovan i iskusan ali ako firmi fali za taj % primit ce manjeg kvalifikovanog crnca[/b]. Moji su roditelji kralju nakon 18 mjeseci kupili kuci u suburb gdje su 70% bili bijelci, baceni ljudi iz Bosne isto kao da jelena bacis na autoput, izgubljen u vremenu i prostoru, pa se ljudi snasli. Velikoj vecini kod njih stara radi negdje za kasom u walmartu, prima od drzave beneficije i tako zivi, ne moze da priusti da ode u bolje, on izadje u svijet bez skole, bez skills, nadje neki poso uzme auto na kredit koje placa neko vrijeme pa prestane placat (sj.ebe kreditnu historiju), nema income, nema kreditne historije, nece ti banka dati kredit za kucu. I ja sad mogu sje.bat svoj kredit pa vise necu dobiti kredit, i trebam reci diskriminiraju me, nedaju strancu kredit, ne nego postoji protokol i uslovi. I ti u Bosni kad dizes kredit moras prikazati da si zaposloen, to je uslov, onaj ko nije zaposlen nece dobiti kredit, to nema veze ko si sta si.
[/quote]
Keyword manjina. Sto cini i Indijce, azijate, latinos a i zene.
Radim u corporate Americi vec preko dvadeset godina, indiciji su glavni sto se kupljena tih poslova tice, a i kako nece biti kad su vrijedni i skolovani. Najvise placeni u Americi.
Aleme dosta se slazem sa tobom ali ima stvari sto se nemogu sloziti.
Ovo sa equality se tek desilo u zadnjih dvadeset godina.
Pogotovo ovo za gheto, gheto je napravljen za crnce, ne za trailer smece. Prije recimo nekih 40-50 godina crnci nisu smjeli ulaziti u bijele restorane, ici u istu skolu, koristiti iste wc. A kamoli da i dobiju neki vazan posao ili dobro skolu
Evo neki dan radim projekt, stara zgrada, dobili smo blue prints iz 70tih godina, i na blue prints pice colored restrooms.
[quote=rio_Ferdy88 post_id=9232654 time=1681818341 user_id=22195]
[quote=RacioEmocionalan post_id=9232579 time=1681814580 user_id=47103]
Pa vidi Rio, svaka drzava postavlja sebe ispred individue, davno ju je Nietzsche opisao kao zmaja koji blijesti sa svojim krletkama i govori "Ti treba da" sto nas opet dovodi do toga da je svaka drzava i firma gdje smo mi potrosna roba za ciljeve onoga sto se predstavlja kao ideja, kao pokret kao nesto iznad pojedinca i njegovih potreba. Kako i na koji nacin se to razvilo vjerovatno ima veze sa zastitnom membranom kolektivizma i kulturom kao takvom koja daje nesto a nesto uzima. Siroka je to tema.
[/quote]
Dok svaki individua ne stavlja državu i društvo ispred sebe, pogotovo ne na zapadu.
[/quote]
Ima oboje uticaja i produkt okoline (odrastanja i ostalog) i individua. Samo sto za ta ghetta nije kriva drzava, to su obicno low income naselja, gdje su jeftine kirije, ili kuce. Ti ako ne mozes priustit da zivis u boljem, tvoja nacionalnost/rasa/pozadina nema veze s tim. I u bijelackim trailer parkovima vlada droga i kriminal (low income). Sigurno da ima ljudi koji ne vole ni strance ni Muslimane, a sta mene libo sto me ne voli u svojoj glavi, sve dok imam jednaku priliku, a sigurno da je ima svako. Njihov problem jeste taj low income (jer zaradjuju najmanje u prosjeku od ostalih), a to je vjerovatno jer nije naucen da radi (nema starog da ga nauci da zavrne saraf) a u skolu nece, zbog tog nije kriv sistem. I ti u Bosni ne zavrsi srednju skolu, ne znas nista raditi kakve su ti opcije - da radis u rudniku, ili da cjepas drva narodu, i onda krivis nekog oko sebe. Drzava pokusava na sve nacine da se ogradi, postoji [b]affirmative action zakonom koji je bukvalno za manjine, znaci firma mora imati zaposlen % manjina (zaboravio sam koji je % tacno), ti kao bijelac mozes biti vise kvalifikovan i iskusan ali ako firmi fali za taj % primit ce manjeg kvalifikovanog crnca[/b]. Moji su roditelji kralju nakon 18 mjeseci kupili kuci u suburb gdje su 70% bili bijelci, baceni ljudi iz Bosne isto kao da jelena bacis na autoput, izgubljen u vremenu i prostoru, pa se ljudi snasli. Velikoj vecini kod njih stara radi negdje za kasom u walmartu, prima od drzave beneficije i tako zivi, ne moze da priusti da ode u bolje, on izadje u svijet bez skole, bez skills, nadje neki poso uzme auto na kredit koje placa neko vrijeme pa prestane placat (sj.ebe kreditnu historiju), nema income, nema kreditne historije, nece ti banka dati kredit za kucu. I ja sad mogu sje.bat svoj kredit pa vise necu dobiti kredit, i trebam reci diskriminiraju me, nedaju strancu kredit, ne nego postoji protokol i uslovi. I ti u Bosni kad dizes kredit moras prikazati da si zaposloen, to je uslov, onaj ko nije zaposlen nece dobiti kredit, to nema veze ko si sta si.
[/quote]
Radim u corporate Americi vec preko dvadeset godina, indiciji su glavni sto se kupljena tih poslova tice, a i kako nece biti kad su vrijedni i skolovani. Najvise placeni u Americi.
Pogotovo ovo za gheto, gheto je napravljen za crnce, ne za trailer smece. Prije recimo nekih 40-50 godina crnci nisu smjeli ulaziti u bijele restorane, ici u istu skolu, koristiti iste wc. A kamoli da i dobiju neki vazan posao ili dobro skolu
Evo neki dan radim projekt, stara zgrada, dobili smo blue prints iz 70tih godina, i na blue prints pice colored restrooms.
Keyword manjina. Sto cini i Indijce, azijate, latinos a i zene.alemsa je napisao/la: ↑18 apr 2023, 14:22Ima oboje uticaja i produkt okoline (odrastanja i ostalog) i individua. Samo sto za ta ghetta nije kriva drzava, to su obicno low income naselja, gdje su jeftine kirije, ili kuce. Ti ako ne mozes priustit da zivis u boljem, tvoja nacionalnost/rasa/pozadina nema veze s tim. I u bijelackim trailer parkovima vlada droga i kriminal (low income). Sigurno da ima ljudi koji ne vole ni strance ni Muslimane, a sta mene libo sto me ne voli u svojoj glavi, sve dok imam jednaku priliku, a sigurno da je ima svako. Njihov problem jeste taj low income (jer zaradjuju najmanje u prosjeku od ostalih), a to je vjerovatno jer nije naucen da radi (nema starog da ga nauci da zavrne saraf) a u skolu nece, zbog tog nije kriv sistem. I ti u Bosni ne zavrsi srednju skolu, ne znas nista raditi kakve su ti opcije - da radis u rudniku, ili da cjepas drva narodu, i onda krivis nekog oko sebe. Drzava pokusava na sve nacine da se ogradi, postoji affirmative action zakonom koji je bukvalno za manjine, znaci firma mora imati zaposlen % manjina (zaboravio sam koji je % tacno), ti kao bijelac mozes biti vise kvalifikovan i iskusan ali ako firmi fali za taj % primit ce manjeg kvalifikovanog crnca. Moji su roditelji kralju nakon 18 mjeseci kupili kuci u suburb gdje su 70% bili bijelci, baceni ljudi iz Bosne isto kao da jelena bacis na autoput, izgubljen u vremenu i prostoru, pa se ljudi snasli. Velikoj vecini kod njih stara radi negdje za kasom u walmartu, prima od drzave beneficije i tako zivi, ne moze da priusti da ode u bolje, on izadje u svijet bez skole, bez skills, nadje neki poso uzme auto na kredit koje placa neko vrijeme pa prestane placat (sj.ebe kreditnu historiju), nema income, nema kreditne historije, nece ti banka dati kredit za kucu. I ja sad mogu sje.bat svoj kredit pa vise necu dobiti kredit, i trebam reci diskriminiraju me, nedaju strancu kredit, ne nego postoji protokol i uslovi. I ti u Bosni kad dizes kredit moras prikazati da si zaposloen, to je uslov, onaj ko nije zaposlen nece dobiti kredit, to nema veze ko si sta si.rio_Ferdy88 je napisao/la: ↑18 apr 2023, 13:45Dok svaki individua ne stavlja državu i društvo ispred sebe, pogotovo ne na zapadu.RacioEmocionalan je napisao/la: ↑18 apr 2023, 12:43
- ASD
- Kontakt:
Indijci preuzimaju i Evropu lagano. U Francuskoj se dosta ističu na univerzitetima, već odavno se ističu u UK, USA, Kanadi, Australiji. Tek od skora su počeli uveliko u Njemačku da dolaze. Kaže mi jedan Indijac da im je Merkel najveći problem bila.
Milijarda i po ih je. Mnogi imaju pare i mogu sebi priuštiti vrhunske univerzitete.
A veoma su mentalitetom ambiciozni.
Promijenit će kultološku sliku Evrope drastično. Iako su vrijedni i donose sa sobom mnoge benefite. Nemaju namjeru da se prilagođavaju društvima u koja dolaze.
Milijarda i po ih je. Mnogi imaju pare i mogu sebi priuštiti vrhunske univerzitete.
A veoma su mentalitetom ambiciozni.
Promijenit će kultološku sliku Evrope drastično. Iako su vrijedni i donose sa sobom mnoge benefite. Nemaju namjeru da se prilagođavaju društvima u koja dolaze.
U Francuskoj su najbolji Univerziteti privatni.rio_Ferdy88 je napisao/la: ↑18 apr 2023, 13:45
Pricamo o 2023, jel ima svako jednaku priliku- ima, nek zavrsi sta treba zavrsiti bilo ko, i bude kvalifikovan naci ce posao kao i ti, nece mu niko reci necu te primit jer si @soko iz Bosne. O uzrocima se moze polemisati da je zbog ovog ili onog (familija, odrastanje itd ) ali to ne mjenja cinjenicu da u 2023 ima jednaku priliku. Indijci svi na visokoj nozi, skolovani, radnici, Azijanti isto, kad si vidio Indijca ili Azijanta homeless, nikad niti ces vidjeti. Meni su Zidovi najpametniju ljudi koje sam upozno u Usa, u skolu dok sam isao nikad se nije desilo da neki od njih nije uradio zadacu, sve A's, ti spavo na casu, bjezo s casova jer si cool, i onda kad treba na fakultet Zidov primljen u Yale, a ti nigdje i onda krivis njeg e jebgasoko je napisao/la: ↑18 apr 2023, 16:05
- ASD
- Kontakt:
Nema indijaca beskucnika zato što imaju preveliku rampu da dođu, kako u Ameriku, tako u Evropu.alemsa je napisao/la: ↑18 apr 2023, 16:24Pricamo o 2023, jel ima svako jednaku priliku- ima, nek zavrsi sta treba zavrsiti bilo ko, i bude kvalifikovan naci ce posao kao i ti, nece mu niko reci necu te primit jer si @soko iz Bosne. O uzrocima se moze polemisati da je zbog ovog ili onog (familija, odrastanje itd ) ali to ne mjenja cinjenicu da u 2023 ima jednaku priliku. Indijci svi na visokoj nozi, skolovani, radnici, Azijanti isto, kad si vidio Indijca ili Azijanta homeless, nikad niti ces vidjeti. Meni su Zidovi najpametniju ljudi koje sam upozno u Usa, u skolu dok sam isao nikad se nije desilo da neki od njih nije uradio zadacu, sve A's, ti spavo na casu, bjezo s casova jer si cool, i onda kad treba na fakultet Zidov primljen u Yale, a ti nigdje i onda krivis njeg e jebgasoko je napisao/la: ↑18 apr 2023, 16:05
Mahom dolaze školovani jer im je najlakše dobiti vizu. Amerika uzima onih 0.001 posto najpametnijih.
- RacioEmocionalan
- Kontakt:
Tako je uvijek. Zlatne ribice. Zato te niko ne postuje i prodajes se za 100KM. Zato nemas drzavu itd.Tekashi je napisao/la: ↑18 apr 2023, 16:34https://www.klix.ba/magazin/muzika/folk ... /230418110
A onda Bosnjo napuni Zetru.![]()
The willingness to be a fool is a precursor to a transformation.
- Marsal
- Kontakt:
Nisu ako si sa Pala i Romanije i zoveš se Miodrag ili Radiša.MortemHz je napisao/la: ↑18 apr 2023, 14:26A nisu još ni zvanično država.numanumaye22 je napisao/la: ↑18 apr 2023, 14:23Citam danas EU odobrio bezvizni rezim Kosovu. Dakle proslo je 15 godina od proglasenja njihove nezavisnosti. S druge strane, nama je trebalo nesto jace od 18 godina do bezviznog rezima u EU. Sta covjek da kaze nakon toga.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988
- rio_Ferdy88
- Moderator
- Kontakt:
Pa ja ti kao psiholog mogu reci da je tih prvih par godina zivota djeteta kljucno za formiranje licnosti i da od toga zavisi dosta stvari kasnije, mnoge stvari kasnije mozes povezati sa neadekvatnim odgojem i odrastanjem. Naravno ima tu i genetike, ali puno manje negoli ovoga prvog. A ako si tu u zaostatku u odnosu na one koji imaju normalno djetinjstvo onda je puno teze kasnije to nadoknaditi, tj moras se bas potruditi da uspijes prevazici to. Zato je bitna i uloga drzave.RacioEmocionalan je napisao/la: ↑18 apr 2023, 15:27Sve sto si naveo ne oslobadja individuu od individualne odgovornosti. Mogu neke stvari da uticu, ali i isto tako nisu odlucujuce. Ko razmislja glavom dvaput umjesto jednom, isplivati ce iz situacije. Njegov intelekt ce ga povuci da cita knjige, da trazi prilike, da istraziva, da se skoluje, da ne bude dio kolektiva bez obzira na sve eventualne drustvene posljedice.rio_Ferdy88 je napisao/la: ↑18 apr 2023, 13:45Dok svaki individua ne stavlja državu i društvo ispred sebe, pogotovo ne na zapadu.
A vizavi i ovog alemovog, naravno je da je bolje kad drzava gura i usmjerava ljude kroz obrazovanje ka zaposlenju, npr to je odlicno rjeseno u Njemackoj i drugim zemljama zapadne evrope kroz to usmjeravanje i strucno usavrsavanje kroz praksu odmah sa kraja osnovne skole i kroz citavu srednju, znam po rodjacima tamo, jer ih usmjeri na zanat i onda imanu super praksu, skoro citavu sedmicu i to je sve placeno i ne zavrse to vec imaju svoju platu i kasnije samo nastave sa tim radom i daljim napredovanjem, jer imaju siguran posao tako. Kod nas u BiH skolu boli briga sta ces ti i da li ces na praksi nesto nauciti, bitno da doneses potvrdu da si to odradio.
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
Sjećam se svoje prakse kao Elektrotehničar u HT Mostarrio_Ferdy88 je napisao/la: ↑18 apr 2023, 17:34Pa ja ti kao psiholog mogu reci da je tih prvih par godina zivota djeteta kljucno za formiranje licnosti i da od toga zavisi dosta stvari kasnije, mnoge stvari kasnije mozes povezati sa neadekvatnim odgojem i odrastanjem. Naravno ima tu i genetike, ali puno manje negoli ovoga prvog. A ako si tu u zaostatku u odnosu na one koji imaju normalno djetinjstvo onda je puno teze kasnije to nadoknaditi, tj moras se bas potruditi da uspijes prevazici to. Zato je bitna i uloga drzave.RacioEmocionalan je napisao/la: ↑18 apr 2023, 15:27Sve sto si naveo ne oslobadja individuu od individualne odgovornosti. Mogu neke stvari da uticu, ali i isto tako nisu odlucujuce. Ko razmislja glavom dvaput umjesto jednom, isplivati ce iz situacije. Njegov intelekt ce ga povuci da cita knjige, da trazi prilike, da istraziva, da se skoluje, da ne bude dio kolektiva bez obzira na sve eventualne drustvene posljedice.rio_Ferdy88 je napisao/la: ↑18 apr 2023, 13:45Dok svaki individua ne stavlja državu i društvo ispred sebe, pogotovo ne na zapadu.
A vizavi i ovog alemovog, naravno je da je bolje kad drzava gura i usmjerava ljude kroz obrazovanje ka zaposlenju, npr to je odlicno rjeseno u Njemackoj i drugim zemljama zapadne evrope kroz to usmjeravanje i strucno usavrsavanje kroz praksu odmah sa kraja osnovne skole i kroz citavu srednju, znam po rodjacima tamo, jer ih usmjeri na zanat i onda imanu super praksu, skoro citavu sedmicu i to je sve placeno i ne zavrse to vec imaju svoju platu i kasnije samo nastave sa tim radom i daljim napredovanjem, jer imaju siguran posao tako. Kod nas u BiH skolu boli briga sta ces ti i da li ces na praksi nesto nauciti, bitno da doneses potvrdu da si to odradio.

Sjedimo na gredi 14 dana po 2h i čekamo da istekne tih 2h da bi išli kući..tako svaki put

To vjerujem psihologiji koja je manje-vise dokazala da je zivot odlika djetinstva, ali nije presudno. Vjerujem da neko poput Trumpa moze biti kreten obicni, ali ce u biznisu praviti dobre odluke podsvjesno jer je oko toga bio od malih nogu, pa i posto bolji od babe, kao sto je Curry bolji kosarkas od oca, sigurno da mu je pomoglo sto je od rodjenja bio oko tog. Ali ti kao odrasla osoba koja zna sta je ispravno i pogresno, nemas sta kriviti djetinstvo, sto si postao "lezi hljebe da te jedem" a milion opcija imas. Pa sta bi ti i ja trebalo reci eto malo si stariji od mene, prve godine odrastanja si proveo u ratu kao i ja, panika, strah nemastinja, histerija pa eto trebamo obojica postati karinashi i reci to je za to sto smo odraslali u takvim uslovima, daj molim te. Ima nekih posljedica recimo onih svirena se dobro sjecam kao mali ako si napolju kad zapiste bjezanija kuci, nisam ih cuo skoro 30 godina do sad u Ukrajini, i povratilo me, normalno da nece Amer imati takvu reakciju, koji ne zna sta to znaci, jer mu ne znaci nista ali sta .rio_Ferdy88 je napisao/la: ↑18 apr 2023, 17:34Pa ja ti kao psiholog mogu reci da je tih prvih par godina zivota djeteta kljucno za formiranje licnosti i da od toga zavisi dosta stvari kasnije, mnoge stvari kasnije mozes povezati sa neadekvatnim odgojem i odrastanjem. Naravno ima tu i genetike, ali puno manje negoli ovoga prvog. A ako si tu u zaostatku u odnosu na one koji imaju normalno djetinjstvo onda je puno teze kasnije to nadoknaditi, tj moras se bas potruditi da uspijes prevazici to. Zato je bitna i uloga drzave.RacioEmocionalan je napisao/la: ↑18 apr 2023, 15:27Sve sto si naveo ne oslobadja individuu od individualne odgovornosti. Mogu neke stvari da uticu, ali i isto tako nisu odlucujuce. Ko razmislja glavom dvaput umjesto jednom, isplivati ce iz situacije. Njegov intelekt ce ga povuci da cita knjige, da trazi prilike, da istraziva, da se skoluje, da ne bude dio kolektiva bez obzira na sve eventualne drustvene posljedice.rio_Ferdy88 je napisao/la: ↑18 apr 2023, 13:45Dok svaki individua ne stavlja državu i društvo ispred sebe, pogotovo ne na zapadu.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 7 gostiju.