2017.
Ponovo izvrćete i izmišljate. Moj savjet vam je da malo preispitate svoje stavove i da počnete razmišljati svojom glavom. Slijepo vjerujete u balon koji bi vrlo brzo mogao pući i bez potrebe strijeljate svakoga ko nije zaslijepljen kao vi.
Dobro razmislite gdje vidite Željezničar sa ovim ljudima u naredne dvije ili tri godine? Samo obratite pažnju na to da igrački ponovo krećemo s nule, nemamo omladinski pogon, nemamo talente, nemamo ekipu, nemamo viziju. Jedina ozbiljna zarada koju možemo očekivati je prodaja Džeke i to može biti najozbiljniji priliv novca, ostalo će biti kao ovog ljeta, mrvice od Evrope i ulaznica i to je to. Može li se na tom novcu izgraditi šampion? Teško.
Taj novac će biti dovoljan da pokrije godišnji budžet i skromni roster kakav sad trenutno i imamo.
Je li to plan za naredne godine? Je li to plan za dovođenje kvalitetnih igrača i plaćanje obeštećenja za njih? Kako je to moguće izvesti? Imali smo veliku šansu koju smo po mom mišljenju propustili, previše novca je bačeno u nepovrat. Pričamo o ljudima koji su ne tako davno nudili 800.000 KM za Duljevića, a sad ne mogu ponuditi deset puta manje za recimo Ordagića ili Vukotića.
Omladinski pogon je uvijek bio naš najveći adut koji sad nemamo jer su prethodni uspjeli uništiti najbolju školu fudbala u državi. To je bila naša zlatna koka koja nam je redovno donosila milione, a uništili su je onda kad je bila najproduktivnija, tjeranjem Dogana. Nadmudrivali su se sa djecom i roditeljima, pa su nam Sarajevo i Zrinjski uzeli sve što je valjalo. To je najveća greška koju su napravili i sve ću im halaliti osim toga, neka su protraćili milione, brukali se, sve je to ok, ali su posjekli granu na kojoj smo sjedili i sad imamo ovo.
Godinama sam pisao šta nas čeka nakon Misimovića i njegove uprave. Pisao kilometarske postove o omladinskom pogonu i greškama koje će nas dugoročno koštati, a to se upravo sad dešava.
Samo neki od postova o eri Senada Misimovića, i dalje nam sve ovo dolazi na naplatu. Tom čovjeku se nikad ne treba oprostiti devastacija omladinskog pogona, to je bio početak našeg kraja i nema te Uprave koja bi ispravila greške koje su oni pravili.
Na naš omladinski pogon smo se uvijek mogli osloniti do dolaska Misimovića i uspostavljanja negovih diktatorskih metoda koje su rastjerale trenere i perspektivnu djecu.
Mi od tada nemamo šta da ponudimo fudbalskom tržištu, sve je prestalo odlaskom Bajića i Hadžiahmetovića.
Posljednjih godina se dešava upravo ono što sam pisao da će se desiti. Nema to veze sa Edisom, Nerminom, igračima i strunim štabom. To ima veze sa sistematskim višegodišnjim uništavanjem kluba od strane neznalica i nepopravljivih egoista poslije kojih je ostala pustoš. Pandemija je samo ubrzala proces propadanja.