Problemi sa podjelom nekretnine
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
-
- Kontakt:
Problemi sa podjelom nekretnine
Glupo mi sto otvaram temu, ali nadam se da ima neko tko zna nesto vise od tih stvari oko podjele imovine i parcela, treba mi par savjeta , mogu poslati u pp ili ovdje svejednoa ako se ko javi
Re: Problemi sa podjelom nekretnine
Pa napisi ovdje sta te zanima.
Ja se ne razumijem u to toliko, prepisivao je stari na mene i brata prije 2 godine zemlju i pretvorbu zemlje pravili al napises ovdje pa cemo vidjet, mozda ja, mozda neko drugi moze pomoci, jer niko ti se nece javit u pp osim ako radi u tom polju pa moze reci da se razumije. Ovak mozda ja, mozda neko drugi, treci bude imao nekakvog iskustva i bude ti pomoglo
Ja se ne razumijem u to toliko, prepisivao je stari na mene i brata prije 2 godine zemlju i pretvorbu zemlje pravili al napises ovdje pa cemo vidjet, mozda ja, mozda neko drugi moze pomoci, jer niko ti se nece javit u pp osim ako radi u tom polju pa moze reci da se razumije. Ovak mozda ja, mozda neko drugi, treci bude imao nekakvog iskustva i bude ti pomoglo
-
- Kontakt:
Previse je zapetljano, ne znam ni kako bi napisao
Uglavnom, moj otac je napravio kucu prije 20 godina na mjestu gdje je bila stara kuca koja je srusena, koja ima na snimcima za gradjevinsku, ova nova kuca nemamo nikakve papire
Iza te nase kuce imaju jos 2 kuce od 2 strica, put je uzak gdje se 50 godina prolazilo samo pjesice, autom nikad, e sad taj stricevic iz zadnje kuce je pokrenuo proces legalizacije kuce i hoce da se nadje put da on mpze doci do kuce autom, a on je vecinski vlasnik parcele ima 3/5 dok otac i stric imaju 1/5
Tacnije, njemu smeta moja kuca da moze proci autom, a ta kuca je na istom mjestu vec 50 godina.
On isto nema nikakve papire pd kuce, tek je poceo to sve ganjati preko advokata, ali danas je javio da zeli svoje 3/5 u mom dijelu, i da zeli put.
Jel moze sud odrediti da bude rusenje kuce ili te neke stvari vezano za to
Tesko pitanje, zapetljano, ici cu advokatu za 10 dana ali me zanima misljenje ako ko zna nesto
Uglavnom, moj otac je napravio kucu prije 20 godina na mjestu gdje je bila stara kuca koja je srusena, koja ima na snimcima za gradjevinsku, ova nova kuca nemamo nikakve papire
Iza te nase kuce imaju jos 2 kuce od 2 strica, put je uzak gdje se 50 godina prolazilo samo pjesice, autom nikad, e sad taj stricevic iz zadnje kuce je pokrenuo proces legalizacije kuce i hoce da se nadje put da on mpze doci do kuce autom, a on je vecinski vlasnik parcele ima 3/5 dok otac i stric imaju 1/5
Tacnije, njemu smeta moja kuca da moze proci autom, a ta kuca je na istom mjestu vec 50 godina.
On isto nema nikakve papire pd kuce, tek je poceo to sve ganjati preko advokata, ali danas je javio da zeli svoje 3/5 u mom dijelu, i da zeli put.
Tesko pitanje, zapetljano, ici cu advokatu za 10 dana ali me zanima misljenje ako ko zna nesto
-
- Kontakt:
Tvoja kuća ima pristup sa puta?nebeskasila je napisao/la: ↑29 maj 2023, 21:58Previse je zapetljano, ne znam ni kako bi napisao
Može on tražiti šta hoće, ali činjenice su da su vlasnici parcele u udjelu tom koji si naveo, nigdje nije definisano koji dio parcele pripada kome. Da jeste, parcela bi bila iscijepana i svakom bi pripao onaj dio koji se odluči u udjelu 1/1.
On da bi legalizirao svoju kuću treba dobiti saglasnost ostalih posjednika ili vlasnika te parcele između ostalog i tebe/tvog oca koji imate udio 1/5. Tako da bez vaše saglasnosti može svirati ku.rcu. Također, njegova građevinska parcela koju formira treba imati kolski pristup da bi legalizirao objekat, zbog toga on insistira na tom putu.
Ukoliko nema uslove za legalizaciju trebalo bi ga odbiti. Međutim ima ta kvaka što vjerovatno u katastru ta tvoja kuća nije ucrtana pa se može "formirati" pristupni put preko tvoje kuće.
Što se tiče suda i tog zadnjeg pitanja to ti ne bih znao odgovoriti to su ipak pravna pitanja. Samo budi oprezan, bihaćki urbanizam je poznat po muljažama i mućkama raznoraznim. Ako želiš pošalji mi broj parcele u pp da pogledam malo na geoportalu situaciju...
-
- Kontakt:
Moja kuca je odmah do ceste i imam prilaz putu, a kuca je ucrtana u katasteru, ali ta stara kuca preko koje smo pravili novu, samo dosta vecu kucu ali nismo je prosirili tu gdje je taj mali put nego prema cesti gdje izlazimo, put je isti uvijek. E on sad kaze da je vecinski vlasnik parcele i da njemu ne treba nas potpis za legalizaciju, ipak mislim da treba ali nisam sto posto siguran
Isto moj otac ima jedan dio kod njega u njegovom djelu, samo sto on kod nas ima 3 djela, barem tako po parceli, a znam da ima mucki jer on mucka na sve strane
Isto moj otac ima jedan dio kod njega u njegovom djelu, samo sto on kod nas ima 3 djela, barem tako po parceli, a znam da ima mucki jer on mucka na sve strane
- kraljttbvb
- Kontakt:
Ako imaš i 1% u nekoj parceli, moraju te pitati za sve i treba tvoj potpis (kod mene je u zgradi nas 10 stanara, ako jedan ne potpiše, sve nam blokira).
Ti imas 20%, tako da rodjak može qrcu svirati što ovaj gore reče.
Moze li napraviti put preko neke druge parcele?
Da se pokusurate, pa da kupite dio nečije parcele da on može doći do svoje kuće?
Ako ste pametni gledat ćete da se dogovorite. Ako se počnete ganjati po sudovima, ogulit će vas advokati, a na kraju ništa nećete riješiti...
Ti imas 20%, tako da rodjak može qrcu svirati što ovaj gore reče.
Moze li napraviti put preko neke druge parcele?
Da se pokusurate, pa da kupite dio nečije parcele da on može doći do svoje kuće?
Ako ste pametni gledat ćete da se dogovorite. Ako se počnete ganjati po sudovima, ogulit će vas advokati, a na kraju ništa nećete riješiti...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.
-
- Kontakt:
Ima komsija do nas put sirine 15m al je on tom komsiji psovao sve redom, napadao ga jer je on inace glumac, dobio posao preko kupljene diplome pa se umislio da je neko i nesto
I ja isao kod tog komsije rekao da cu platiti koliko treba za pola metra puta, covjek rekao da bi za mene to dao, da nemam probleme, i ja mu javim, kaze ne treba meni od njega pola metra, i danas mi napisao kalo ke pokrenuo postupak legalizacije i da zeli u mom dijelu 3/5
I ja isao kod tog komsije rekao da cu platiti koliko treba za pola metra puta, covjek rekao da bi za mene to dao, da nemam probleme, i ja mu javim, kaze ne treba meni od njega pola metra, i danas mi napisao kalo ke pokrenuo postupak legalizacije i da zeli u mom dijelu 3/5
Potpis ti treba od komsije ako si 3m s kucom blizu njega, a da ne pricam o suvlasnicima zemljista.
Na kraju ce vas ili geometri podijeliti 1/1 sudski ili cete se dogovoriti, trece opcije nema niti on moze birati sta hoce, osim u slucaju dogovora.
Na kraju ce vas ili geometri podijeliti 1/1 sudski ili cete se dogovoriti, trece opcije nema niti on moze birati sta hoce, osim u slucaju dogovora.
-
- Kontakt:
On je od tog komsije sto ne prica sa njim 1m , a kaze da mu je advokat rekao da on moze birati gdje hoce jer jw vecinski vlasnik parcele
Ne moze on dobiti građevinsku, ni upotrebnu dozvolu ukoliko stambeni objekat nije 3m odmaknut od međe.nebeskasila je napisao/la: ↑29 maj 2023, 23:21On je od tog komsije sto ne prica sa njim 1m , a kaze da mu je advokat rekao da on moze birati gdje hoce jer jw vecinski vlasnik parcele
Samo sa potpisom komsijinim.
Vi ako imate papire da ste pravili tu kucu, kad je struja uvedena, voda, nijedan sud mu ni to nece dati.
-
- Kontakt:
Nemamo papire od kuce osim tih komunalija i toga sto se placa vec 20godina na jedno ime, tacno mi je malo lakse kad procitam sta o tome da ne moze jer fkt vec dugo vremena imamo probleme, ali jos malo idem kod advokata pa ce biti dosta lakse kad znam zakonski kakva prava imam
Ako si napravio kucu na starim temeljima, ili prosirio do 50% ukupne povrsine(zakon u ZDK), ne treba ti nova dozvola. Naravno pod uslovom da imas dozvolu za staru kucu.
Provjeri na katastar.ba (ako ima obojen cetverougao na mjestu tvoje kuce onda si legalan).
Koliko ima ko udjela,bez tacne podjele na geodetskom snimku, je da kazem “nebitno”. Znaci samo tacno, ucrtano razgranicenje potpisano od svim suvlasnika.
On da bi dobio dozvolu treba mu pristupni put. Prva opcija je da mu date, tacnije nakon podjele, sluznost koristenja zemljista za prilaz.
Druga opcija da on dobije, uz vasu saglasnost tj. podjelu zemljista, pristupni put. Tacno ucrtana parcela u njegovom vlasnistvu.
I na kraju ako si ti legalan, a on nelegalan, kako ce tebi neko srusiti kucu!?
Vidi koliko imas povrsine s 1/5 a kolika ti je kuca. Ne moze bit da imas manje zemlje od osnove kuce.
Onda, kako ti rod ima prikljucak na struju, vodu ako je kuca nelegalna? Kako mu glasi adresa u papirima, ne moze imat prebivaliste na livadi. Imas i ti materijala na svojoj strani.
Sto je najvaznije i ti ces morati dati saglasnost. Ne mogu te preskociti
Provjeri na katastar.ba (ako ima obojen cetverougao na mjestu tvoje kuce onda si legalan).
Koliko ima ko udjela,bez tacne podjele na geodetskom snimku, je da kazem “nebitno”. Znaci samo tacno, ucrtano razgranicenje potpisano od svim suvlasnika.
On da bi dobio dozvolu treba mu pristupni put. Prva opcija je da mu date, tacnije nakon podjele, sluznost koristenja zemljista za prilaz.
Druga opcija da on dobije, uz vasu saglasnost tj. podjelu zemljista, pristupni put. Tacno ucrtana parcela u njegovom vlasnistvu.
Vidi koliko imas povrsine s 1/5 a kolika ti je kuca. Ne moze bit da imas manje zemlje od osnove kuce.
Onda, kako ti rod ima prikljucak na struju, vodu ako je kuca nelegalna? Kako mu glasi adresa u papirima, ne moze imat prebivaliste na livadi. Imas i ti materijala na svojoj strani.
Uzmi dobrog advokata, ali tu su jasna pravila nema tu muckih i stela.
Put kakav je ucrtan takav mora biti, ako ste usli na put moze vam srusiti, ako je tvoja kuca u dijelu 1/5 i imas dokaze da je kuca tvoja, a dokazi su struja, voda i sl. to je tvoja petina koju trebas sto prije knjiziti 1/1 i rijesiti se tih zavrzlama.
On ako ima problem s tim komsijom, nece moci legalizovati nista sto je 3m blizu te međe bez potpisa doticnog.
Put kakav je ucrtan takav mora biti, ako ste usli na put moze vam srusiti, ako je tvoja kuca u dijelu 1/5 i imas dokaze da je kuca tvoja, a dokazi su struja, voda i sl. to je tvoja petina koju trebas sto prije knjiziti 1/1 i rijesiti se tih zavrzlama.
On ako ima problem s tim komsijom, nece moci legalizovati nista sto je 3m blizu te međe bez potpisa doticnog.
-
- Kontakt:
Imamo obojeno na katastaru, ali nemamo nikakve papire od te stare kuce, a nova je veca tu negdje oko 50% ne znam sad bas tacno u kvadrat, ali ne na stranu do tog prolaza.ljevak je napisao/la: ↑29 maj 2023, 23:53Ako si napravio kucu na starim temeljima, ili prosirio do 50% ukupne povrsine(zakon u ZDK), ne treba ti nova dozvola. Naravno pod uslovom da imas dozvolu za staru kucu.
Na njegovoj parceli na katastaru pise njiva, oranica 3 klase, i tu mu se i nalazi kuca, a u mene pise zgrada i dvoriste.
Sad pokrenuo je to, pa cemo vidjeti dokle cemo doci, za taj put znam da ne mogu zabraniti nikom nista, ali jednostavno nema prostora da prodje auto, i ako bi trebalo traziri prostor moram ja rusiti dio kuce, e na to on puca
- kraljttbvb
- Kontakt:
Očito je lik budala, nije ti lako sa njim.nebeskasila je napisao/la: ↑29 maj 2023, 23:48Nemamo papire od kuce osim tih komunalija i toga sto se placa vec 20godina na jedno ime, tacno mi je malo lakse kad procitam sta o tome da ne moze jer fkt vec dugo vremena imamo probleme, ali jos malo idem kod advokata pa ce biti dosta lakse kad znam zakonski kakva prava imam
Plus on forsira advokate, rekoh ti već, samo će vas bezveze oguliti.
Kod mene rodjaci imali kuću 4/1, majka i troje djece.
Ovaj jedan zapeo da mu dadnu njegov dio. Nudili mu 10 000 maraka (tad je iza rata to bila velika cifra), tako nekako procijenili da vrijedi njegov dio, nije on htio. Neki ga sa strane hajcali, a on pušio foru.
Na kraju sud presudio da mu isplate 10 000 maraka, advokat mu uzeo 7 ili 8 milja troskova, do kraja života sa majkom, bratom i sestrom nije pričao

To ga je na kraju i poslalo pod zemlju.
Zafrkani su ti imovinski problemi u familijama, ljudi zapnu za kvadrat zemlje ko da će je sa sobom ponijeti u mezar

Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.
Jel vi sad imate 1 parcelu na kojoj su tri kuce sa tim omjerima? Tvoja prva do puta legalna pa iza dvije nelegalne?
-
- Kontakt:
Ma ide lik da srusi od drugog strica kucu, jer mu kao smeta i nema sta ne radi tom drugom stricu, popne se na krov i baca cigle, udara po zidovima pravi stetu redovnoy i ceka sud sa njima sad
Takodjer je na sudu sa prvim komsijom, e sad hoce da ide i sa mnom, iako prije 5 dana sjedimo pijemo kafu prica mi kako ne zeli u moje, da trebamo to rijesiti, i onda dodje odjednom hoce u moje, hoce da rusi kucu, i sve re stvari
Takodjer je na sudu sa prvim komsijom, e sad hoce da ide i sa mnom, iako prije 5 dana sjedimo pijemo kafu prica mi kako ne zeli u moje, da trebamo to rijesiti, i onda dodje odjednom hoce u moje, hoce da rusi kucu, i sve re stvari
-
- Kontakt:
1 parcela koja je podijeljena na 5 dijelova, prva je moja druga je od strica, i onda 3 od tog majmuna, 2 je dobio od 2 tetke, isto smuljao na neke nacine, nebitno sad to.
Zbog toga on ima 3/5
Moja prva koja je legalna zbog stare kuce, iza 2 nemaju nista, tek sad je pokrenuo za legalizaciju
Lik je ocigledno lud. Treba njemu psihijatar, a ne podjela imovinenebeskasila je napisao/la: ↑30 maj 2023, 00:13Ma ide lik da srusi od drugog strica kucu, jer mu kao smeta i nema sta ne radi tom drugom stricu, popne se na krov i baca cigle, udara po zidovima pravi stetu redovnoy i ceka sud sa njima sad
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.
"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic
Rona i Leao - Mjauuu 🐈
Devedesetka - 👏👏
Velid Spaho - Dobro je
G.B.
"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic
Rona i Leao - Mjauuu 🐈
Devedesetka - 👏👏
Velid Spaho - Dobro je
I sta on je odlucio da sad kao legalizuje svoju nelegalnu kucu da bi mogao srusiti tudju nelegalnu kucu a pri tome ni zemlja nije 1/1 na njemu
pa to ne bi proslo ni u filmu.

"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 5 gostiju.