FK Sloboda Tuzla

Moderatori/ce: TaRgEt_,Aerials

Avatar
hondas
Postovi: 1118
Pridružen/a: 31 mar 2014, 15:56
Kontakt:

Re: FK Sloboda Tuzla - RIP Probisvjet

Post Postao/la hondas » 30 maj 2023, 09:46

Husićev prijedlog o „novoj Slobodi“ užasna je i nepotrebna priča!

Neuspjeh u prvenstvu i ispadanje u niži rang takmičenja svakako je bolna činjenica za navijača bilo kojeg kluba, no, čini se da takvo nešto u Tuzli, odnosno među navijačima Slobode poprima puno teži i ozbiljniji oblik. U ostalim klubovima to je samo sportska stvar, neko je imao lošu ekipu, manji budžet, neko je bio bez ambicija pa je ispadao u niži rang.

Ispadao je i banjalučki Borac, nekoliko puta i vraćao se te osvajao prvenstva, ispadao je i Velež, pa je nakon povratka osvojio Kup i sjajno igrao u Evropi. Čelika je zadesio najteži scenarij, put sa samog dna, iz kantonalne lige, i evo ih već su tu, na pragu Prve lige Federacije…


No, u Tuzli se ispadanje iz lige primi toliko tragično, da definitivno prevazilazi sportske okvire. Donekle i razumljivo, posebno prije 10 godina, kada je tuzlanski klub elitni rang takmičenja napustio prvi put nakon 1969. godine. Međutim, u ispadanju iz lige prije 10 godina i sada ogromna je razlika, a zašto objasnit ćemo u narednim danima na našem portalu.

Depresija i razočarenje koje su se dan poslije spuštanja zavjese na premijerligašku sezonu uvukli u grad soli su ogromni. Za razliku od klubova u kojima je kako smo naveli to samo sportska stvar, u Tuzli se već govori o teorijama zavjere, neprirodnim fuzijama, gašenju stogodišnjeg sportskog kolektiva, rušenju stadiona, opstrukcijama od ovog ili onog. Suludo i nevjerovatno! Za razliku od toga, svi oni kojima je do kluba stalo, već danas su trebali krenuti sa realizacijom plana koji se zove: Povratak u Premijer ligu BiH!

Husićeve bajke za djecu – konačno bi trebale postati prošlost!

Činjenica je da je Sloboda možda i najsvjetlije trenutke svoje poslijeratne historije doživjela u vrijeme dok je na čelu tuzlanskog kluba bio Azmir Husić. Pune tribine, borba za trofeje, igranje u Evropi, definitivno je ambijent kojeg se rado sjeća svaki navijač Slobode. Koliko su navijači Slobode gladni i željni uspjeha te siti konstantne borbe za opstanak, govori i činjenica da i danas, svaki put kada se Husić oglasi u kontekstu Slobode, u tuzlanskoj sportskoj javnosti nastane pravi mali haos, jedni su u delirijumu, drugi ga ne žele, treći će čak podržati i njegove nerealne prijedloge. Svejedno, nevjerovatna je činjenica da je Husić htio to neko priznati ili ne izgradio kult ličnosti kada je u pitanju Sloboda, pa se svaka njegova izjava dočeka sa nevjerovatnom erupcijom senzacionalizma. Kult ličnosti nije dobar niti za jedan klub, pogotovo ako nečije namjere nisu do kraja iskrene.

Ne želimo reći da Husić ne voli Slobodu niti da nema želju da jednog dana ponovo bude predsjednik uspješne Slobode. Ali barem bi trebao biti do kraja iskren ili jednom zauvijek zatvoriti priču o Slobodi.

Fuzija koja to nije – znači kraj Slobode!

Za naš portal, Azmir Husić je senzacionalno izjavio kako „Sloboda može ostati u Premijer ligi“ nudeći pri tome „fuziju“ sa Tuzla Cityem čiji je Husić počasni predsjednik. Prije svega, sa pravne strane, tu se ne radi ni o kakvoj fuziji, nego o čistoj promjeni imena kluba Tuzla City, odnosno istog onog kluba koji se ne tako davno zvao Sloga Simin Han. U suštini, Sloboda, sportski brend koji postoji 104 godine otišao bi u prošlost, a nova „Sloboda Tuzla“ bila bi „Sloga iz Simin Hana“. To je tako i nikako drugačije!

U pravno-ekonomskom smislu, riječ fuzija znači sljedeće:

Najjednostavniji statusno-pravni oblik koncentracije kapitala koji se obavlja stapanjem dvaju ili više društava, ali tako da se pravni individualitet barem jednog ne gasi. Postoje u načelu dva temeljna oblika fuzije: apsorpcijom jednog društva od drugog (pripajanje), tj. prijenosom imovine jednog društva kao cjeline drugom društvu, i stvaranjem od više subjekata jednog novog, tj. osnivanjem novog društva na koje prelazi imovina spojenih društava (spajanje).

Jano kao dan, u Husićevom prijedlogu ne postoiji nikakva fuzija. U Husićevom prijedlogu stoji da se Sloboda jednostavno ugasi, a da Tuzla City promjeni ime. „Sloboda“ će po tome igrati u Premijer ligi i bit će „Sloboda Tuzla“? Klub koji nema apsolutno nikakve veze sa stogodišnjom Slobodom. Fudbalski klub Sloboda je ispao iz Premijer lige i nikakva druga Sloboda tamo ne znači da se klub vratio, fuzirao ili spojio. Tragično je i pomisliti da bi neko dopustio ovakav scenarij. Naravno, na društvenim mrežama samo su gori oni koji podržavaju takav prijedlog pravdajući to svojevrsnim spasom za Slobodu, za Slobodu koje više ne bi bilo. Stoga se iskreno nadamo i vjerujemo da nikome ko iole odlučuje u procesu odlučivanja vezanim za Slobodu, neće pasti ni na um realizacija ove ideje.

Svjestan je Husić kako je kazao da bi neki navijači radije gledali klub u najnižem rangu, nego uspješnu, (lažno fuzijski spojenu) uspješnu Slobodu. Ne neki, vjerujemo da bi apsolutno svi navijači Slobode najradije gledali klub koji je zaista njihov i u kantonalnoj ligi, nego Slobodu koja to nije čak i da igra finale Lige prvaka.

Vrijeme je da Husić jasno kaže svoje namjere ili zauvijek završi priču o Slobodi

Ukoliko Azmir Husić uistinu ima dobre namjere i želi od Slobode napraviti uspješan klub, onda bi svoju iskrenost trebao pokazati na djelu. Zašto npr. Husić gradskoj upravi ili na adresu kluba ne pošalje pismo namjere u kome predlaže da će za jedan dan riješiti nagomilani poreski dug Slobode, a da zauzvrat uz promjenu statuta dobije puna upravljačka prava nad klubom. Baš kao što je svojevremeno uradio Vincent Tan sa F.K. Sarajevo! Tan je za jedan dan otplatio sve dugove Sarajeva i samostalno krenuo graditi zdravo Sarajevo.

Kada i ako bi došlo do promjene statuta tuzlanskog kluba, da jedan pojedinac može preuzeti većinu upravljačkih prava, ništa manje za početak ne bi trebao uraditi, nego otplatiti sve dugove kluba koji preuzima.

Ako su Husićeve namjere toliko iskrene i ako toliko želi pomoći Slobodi, sada je idealna prilika da se pokaže. Otplatom duga, te uz milionsku podršku Grada Tuzla koju Sloboda svakako ima, Husić bi mogao za kratko vrijeme napraviti jak i stabilan klub, te biti potpuno neovisan i samostalan u odlučivanju.

U suprotnom, Husić bi trebao jednom zauvijek zatvoriti priču o Slobodi. Ne više zbog njega, niti zbog same Slobode, nego zbog velikog dijela umornih navijača, koji se u većini svaki put uzbude na svaki pomen Husića i Slobode. Navijači Slobode trebaju shvatiti da je „Azmirovo vrijeme“ u Slobodi prošlo i da se od prošlosti ne živi, što prije okrenu nove stranice historije kluba za kojeg navijaju, bit će bolje za sve.

Sloboda nije ime za testiranje javnosti i „provokacije“

Vratimo se kratko na priču o samom prijedlogu fuzije od strane Azmira Husića. Nakon što je kao „bomba“ u javnosti odjeknuo Husićev prijedlog, nakon kojeg su se mediji utrkivali za ekskluzivu više, tako je Husić više „dolijevao ulje na vatru“, davajući senzaciionalističke izjave, očito pri tome uživajući u medijskom ekskluzivitetu u kojem je sebe postavio u ulogu „jedinog spasitelja Slobode“.

Kako je dan odmicao, postalo je prilično degutantno pa pomalo i mučno čitati Husićeve izjave iz kojih prosječni čitalac može vidjeti samo igranje i ponižavanje imena Sloboda.

Ma koliko više novca imao i da je stotinu puta organizovaniji, Tuzla City je daleko ispod renomea koji ima Sloboda. Sloboda je daleko veći klub. Trebalo bi još mnogo Jale proteći i stotine ljeta u gradu podno Ilinčice proći da se to promjeni…

Stoga definitivno nije vrijeme za poigravanje sa Slobodinim imenom. Jasno je da je Husić sretan jer je Tuzla City spasila premijerligaški status, ali to mu ne dozvoljava da sada s visine kao „pobjednik utrke“ slavodobitno uživa šaljući nerealne ponude pa i velikim dijelom provokativne strelice prema rukovodstvu ali i navijačima Slobode. Dolijevanje ulja na vatru i niske provokacije, neće donijeti dobro nikome, pogotovo Tuzla Cityu koji se svojski trudi da stekne kakve takve simpatije u gradu soli.

Posebno mučna i neodmjerena izjava od strana Husića odnosi se na prijedlog da Sloboda u slučaju „fuzije“ preuzme cvijet Srebrenice koji će umjesto petokrake stajati na dresu te neke nove Slobode, inače od cijele priče prema Husiću nema ništa – baš kao da ogromna javnost navija za Husićevu „fuziju“. Prije svega, ovakvo spominjanje „cvijeta Srebrenice“ koji simbolizuje najveću ranu Bošnjaka ili ako hoćete velikog broja onih koji vole ovu zemlju, nikako nije za ovu vrstu prepucavanja.

Da li nam je još povrh svega potrebno proizvesti sukob „cvijeta Srebrenice“ i Slobodine „petokrake“? Ludo i nepromišljeno! „Cvijet Srebrenice“ predstavlja ono na što svako ko voli ovu zemlju gleda sa ogromnom dozom poštovanja i Husićeva odluka da isti krasi grb Tuzla Citya je njegova, pa reći ćemo i pohvalna i lijepa gesta.

Ali tražiti ponovno skidanje petokrake sa dresa Slobode, iste one petokrake koja je na dres tuzlanskog kluba, nakon godina izbivanja vraćena upravo u predsjedničkom mandatu Azmira Husića je previše, čak i od Azmira Husića. Pa usudićemo se reći, još jedna provokacija koja samo dodatno može produbiti razdor između pristalica oba kluba, dok se prema riječima i jedni i drugi trude da proteklih godina taj odnos bude barem korektan….

Sloboda nije klub opterećen dugovanjima

Simptomatično je da Azmir Husić spominje dugove koje ima Sloboda, mada se, ako ćemo realno, Sloboda nema neke naročite dugove, osim onog prema poreskoj upravi FBiH, sa kojom je klub potpisao reprogram o vraćanju duga koji se uspješno provodi već neko vrijeme. Čak šta više, veći dug prema PU FBiH ima sarajevski Željezničar koji je ove sezone izborio plasman u Evropu. Dakle – da zaključimo, poreski dug ne predstavlja nikakvo preveliko opterećenje za normalno funkcionisanje kluba, jer Sloboda ima regularno potpisan reprogram o vraćanju duga i kao takva je na prvostepenoj komisiji dobila licencu za Premijer ligu ali i evropska takmičenja.

Poreski dug Slobode od 3,3 miliona (podatak sa kraja prošle godine) je samo bezvezna priča kojom je nekome cilj da se nedovoljno informisanim širokim masama zamažu oči i unese nemir. Uostalom, ako taj dug predstavlja baš toliki problem, uz gradsku tranšu od 1,2 miliona (koliko je Sloboda dobila od Grada Tuzle u protekloj godini), vrlo lako je isplativ. Ako se nekome žuri i ako poreski dug predstavlja baš toliku „omču oko vrata“ (a ne predstavlja), vjerujemo da ni jedan navijač Slobode ne bi imao ništa protiv da klub ostane par sezona u 1. ligi u kojoj je prosječni budžet 300 – 500 hiljada KM, a da se dug Slobode svede na nulu, uz opciju da Grad u tom slučaju ne smanjuje svoju tranšu prema Slobodi. Dakako, bolje dvije sezone u Federalnoj ligi uz potpuno čist klub, nego nestanak stogodišnjeg velikana.

U oči posebno bode činjenica da Husić kao najveći problem spominje poreski dug, a prema našim ali i lako dostupnim informacijama, najveći dio duga od 1,5 miliona KM prema PU FBiH nastao je upravo tokom mandata Azmira Husića u Slobodi. Husić povremeno spomene i navodnu pozajmicu u iznosu od 900 000 KM koju je lično uplatio Slobodi, ali isto tako često ističe da istu neće potraživati osim u slučau da klub ne pređe u privatno vlasništvo. Uprava Slobode, sadašnja ili buduća, ma ko bio na čelu kluba, u budućnosti bi se trebao ozbiljno pozabaviti i ovim problemom te pronaći način da se pozajmica prema Azmiru Husiću isplati u svakom slučau, jer klub kao što je Sloboda ne smije sebi dopustiti da bude bilo čiji talac, pa barem to značilo dvije ili tri sezone u nižem rangu.

Ukoliko Azmir Husić ima ozbiljne namjere da se ponovo vrati u FK Sloboda, ali isključivo u FK Sloboda osnovan daleke 1919. godine, onda bi kao „početni kapital“ za početak mogao razmisliti o definitivnom oprostu duga (kojeg navodno neće potraživati), ali i podmirenju poreskog duga.

Aktuelno rukovodstvo tuzlanskog kluba dakako može dobiti kritiku zbog mnogih stvari, prije svega vezanih za sportski segment, te zbog ispadanja kluba u niži rang zbog čega neko mora snositi odgovornost, ali je isto tako činjenica da je aktulna uprava ta koja je do sada isplatila najveći dio dugova Slobode, velikim dijelom i onih koji se ne odnose samo na dug prema poreskoj upravi.

Trenutno rukovodstvo Slobode na čelu sa Elmirom Šećerbegovićem, definitivno je brzo po preuzimanju kluba oduševilo navijače transparentnošću, otplatom dugovanja, unutrašnjom reorganizacijom i za taj period zaslužuju sve pohvale. Na žalost Slobode, u jednom momentu zbog njima znanih razloga od transparentnog kluba, postali su prilično zatvoreni za javnost, do te mjere da su čak zabranili komentare navijača na društvenim mrežama. A od obećanja da će Sloboda 2022. godine biti u stanju dovesti deset najboljih igrača iz Premijer lige, Sloboda je postala klub koji se proteklih sezona grčevito borio za opstanak, da bi krah doživjela proteklog vikenda kada je ispala iz lige, godinu nakon sezone u kojoj Sloboda nije dovela 10 najboljih premijerligaških igrača…

O unutrašnjoj organizaciji Slobode, podršci Grada, interesnim skupinama u i oko kluba, ali i pozitivnim stvarima koje ne možemo prešutjeti, pisat ćemo u narednim danima…

Mirza Kusturica

Avatar
Skojevska
Postovi: 2501
Pridružen/a: 17 jan 2016, 21:14
Kontakt:

Re: FK Sloboda Tuzla - RIP Probisvjet

Post Postao/la Skojevska » 30 maj 2023, 10:01

Što je najgore ovako kad čitaš postove nikome ne možeš reći nisi upravu, svi su upravu.
Sloboda ili ništa.

- Azmir Husić "anđeo sa neba" melek

Avatar
Slobodas
Postovi: 3485
Pridružen/a: 04 dec 2012, 19:57
Lokacija: Tuzla
Kontakt:

Re: FK Sloboda Tuzla - RIP Probisvjet

Post Postao/la Slobodas » 30 maj 2023, 11:00

zasto nema nikakvog PRESSA j3bem ti i novinare istruhle politicke poltrone :puke:
Jedan grad jedna ljubav -- Sloboda Tuzla 1919
Azmir Husic i Jasmin Imamovic nisu jedni od nas !!!
ǝpnsɐɹpǝɹd ısnɹ ǝظuɐuz
NSBIH skupina lopova , SAVEZ NAPOLJE !!!

desperados
Postovi: 1084
Pridružen/a: 07 apr 2019, 11:13
Kontakt:

Re: FK Sloboda Tuzla - RIP Probisvjet

Post Postao/la desperados » 30 maj 2023, 12:32

hondas je napisao/la:
30 maj 2023, 09:46
Husićev prijedlog o „novoj Slobodi“ užasna je i nepotrebna priča!

Neuspjeh u prvenstvu i ispadanje u niži rang takmičenja svakako je bolna činjenica za navijača bilo kojeg kluba, no, čini se da takvo nešto u Tuzli, odnosno među navijačima Slobode poprima puno teži i ozbiljniji oblik. U ostalim klubovima to je samo sportska stvar, neko je imao lošu ekipu, manji budžet, neko je bio bez ambicija pa je ispadao u niži rang.

Ispadao je i banjalučki Borac, nekoliko puta i vraćao se te osvajao prvenstva, ispadao je i Velež, pa je nakon povratka osvojio Kup i sjajno igrao u Evropi. Čelika je zadesio najteži scenarij, put sa samog dna, iz kantonalne lige, i evo ih već su tu, na pragu Prve lige Federacije…


No, u Tuzli se ispadanje iz lige primi toliko tragično, da definitivno prevazilazi sportske okvire. Donekle i razumljivo, posebno prije 10 godina, kada je tuzlanski klub elitni rang takmičenja napustio prvi put nakon 1969. godine. Međutim, u ispadanju iz lige prije 10 godina i sada ogromna je razlika, a zašto objasnit ćemo u narednim danima na našem portalu.

Depresija i razočarenje koje su se dan poslije spuštanja zavjese na premijerligašku sezonu uvukli u grad soli su ogromni. Za razliku od klubova u kojima je kako smo naveli to samo sportska stvar, u Tuzli se već govori o teorijama zavjere, neprirodnim fuzijama, gašenju stogodišnjeg sportskog kolektiva, rušenju stadiona, opstrukcijama od ovog ili onog. Suludo i nevjerovatno! Za razliku od toga, svi oni kojima je do kluba stalo, već danas su trebali krenuti sa realizacijom plana koji se zove: Povratak u Premijer ligu BiH!

Husićeve bajke za djecu – konačno bi trebale postati prošlost!

Činjenica je da je Sloboda možda i najsvjetlije trenutke svoje poslijeratne historije doživjela u vrijeme dok je na čelu tuzlanskog kluba bio Azmir Husić. Pune tribine, borba za trofeje, igranje u Evropi, definitivno je ambijent kojeg se rado sjeća svaki navijač Slobode. Koliko su navijači Slobode gladni i željni uspjeha te siti konstantne borbe za opstanak, govori i činjenica da i danas, svaki put kada se Husić oglasi u kontekstu Slobode, u tuzlanskoj sportskoj javnosti nastane pravi mali haos, jedni su u delirijumu, drugi ga ne žele, treći će čak podržati i njegove nerealne prijedloge. Svejedno, nevjerovatna je činjenica da je Husić htio to neko priznati ili ne izgradio kult ličnosti kada je u pitanju Sloboda, pa se svaka njegova izjava dočeka sa nevjerovatnom erupcijom senzacionalizma. Kult ličnosti nije dobar niti za jedan klub, pogotovo ako nečije namjere nisu do kraja iskrene.

Ne želimo reći da Husić ne voli Slobodu niti da nema želju da jednog dana ponovo bude predsjednik uspješne Slobode. Ali barem bi trebao biti do kraja iskren ili jednom zauvijek zatvoriti priču o Slobodi.

Fuzija koja to nije – znači kraj Slobode!

Za naš portal, Azmir Husić je senzacionalno izjavio kako „Sloboda može ostati u Premijer ligi“ nudeći pri tome „fuziju“ sa Tuzla Cityem čiji je Husić počasni predsjednik. Prije svega, sa pravne strane, tu se ne radi ni o kakvoj fuziji, nego o čistoj promjeni imena kluba Tuzla City, odnosno istog onog kluba koji se ne tako davno zvao Sloga Simin Han. U suštini, Sloboda, sportski brend koji postoji 104 godine otišao bi u prošlost, a nova „Sloboda Tuzla“ bila bi „Sloga iz Simin Hana“. To je tako i nikako drugačije!

U pravno-ekonomskom smislu, riječ fuzija znači sljedeće:

Najjednostavniji statusno-pravni oblik koncentracije kapitala koji se obavlja stapanjem dvaju ili više društava, ali tako da se pravni individualitet barem jednog ne gasi. Postoje u načelu dva temeljna oblika fuzije: apsorpcijom jednog društva od drugog (pripajanje), tj. prijenosom imovine jednog društva kao cjeline drugom društvu, i stvaranjem od više subjekata jednog novog, tj. osnivanjem novog društva na koje prelazi imovina spojenih društava (spajanje).

Jano kao dan, u Husićevom prijedlogu ne postoiji nikakva fuzija. U Husićevom prijedlogu stoji da se Sloboda jednostavno ugasi, a da Tuzla City promjeni ime. „Sloboda“ će po tome igrati u Premijer ligi i bit će „Sloboda Tuzla“? Klub koji nema apsolutno nikakve veze sa stogodišnjom Slobodom. Fudbalski klub Sloboda je ispao iz Premijer lige i nikakva druga Sloboda tamo ne znači da se klub vratio, fuzirao ili spojio. Tragično je i pomisliti da bi neko dopustio ovakav scenarij. Naravno, na društvenim mrežama samo su gori oni koji podržavaju takav prijedlog pravdajući to svojevrsnim spasom za Slobodu, za Slobodu koje više ne bi bilo. Stoga se iskreno nadamo i vjerujemo da nikome ko iole odlučuje u procesu odlučivanja vezanim za Slobodu, neće pasti ni na um realizacija ove ideje.

Svjestan je Husić kako je kazao da bi neki navijači radije gledali klub u najnižem rangu, nego uspješnu, (lažno fuzijski spojenu) uspješnu Slobodu. Ne neki, vjerujemo da bi apsolutno svi navijači Slobode najradije gledali klub koji je zaista njihov i u kantonalnoj ligi, nego Slobodu koja to nije čak i da igra finale Lige prvaka.

Vrijeme je da Husić jasno kaže svoje namjere ili zauvijek završi priču o Slobodi

Ukoliko Azmir Husić uistinu ima dobre namjere i želi od Slobode napraviti uspješan klub, onda bi svoju iskrenost trebao pokazati na djelu. Zašto npr. Husić gradskoj upravi ili na adresu kluba ne pošalje pismo namjere u kome predlaže da će za jedan dan riješiti nagomilani poreski dug Slobode, a da zauzvrat uz promjenu statuta dobije puna upravljačka prava nad klubom. Baš kao što je svojevremeno uradio Vincent Tan sa F.K. Sarajevo! Tan je za jedan dan otplatio sve dugove Sarajeva i samostalno krenuo graditi zdravo Sarajevo.

Kada i ako bi došlo do promjene statuta tuzlanskog kluba, da jedan pojedinac može preuzeti većinu upravljačkih prava, ništa manje za početak ne bi trebao uraditi, nego otplatiti sve dugove kluba koji preuzima.

Ako su Husićeve namjere toliko iskrene i ako toliko želi pomoći Slobodi, sada je idealna prilika da se pokaže. Otplatom duga, te uz milionsku podršku Grada Tuzla koju Sloboda svakako ima, Husić bi mogao za kratko vrijeme napraviti jak i stabilan klub, te biti potpuno neovisan i samostalan u odlučivanju.

U suprotnom, Husić bi trebao jednom zauvijek zatvoriti priču o Slobodi. Ne više zbog njega, niti zbog same Slobode, nego zbog velikog dijela umornih navijača, koji se u većini svaki put uzbude na svaki pomen Husića i Slobode. Navijači Slobode trebaju shvatiti da je „Azmirovo vrijeme“ u Slobodi prošlo i da se od prošlosti ne živi, što prije okrenu nove stranice historije kluba za kojeg navijaju, bit će bolje za sve.

Sloboda nije ime za testiranje javnosti i „provokacije“

Vratimo se kratko na priču o samom prijedlogu fuzije od strane Azmira Husića. Nakon što je kao „bomba“ u javnosti odjeknuo Husićev prijedlog, nakon kojeg su se mediji utrkivali za ekskluzivu više, tako je Husić više „dolijevao ulje na vatru“, davajući senzaciionalističke izjave, očito pri tome uživajući u medijskom ekskluzivitetu u kojem je sebe postavio u ulogu „jedinog spasitelja Slobode“.

Kako je dan odmicao, postalo je prilično degutantno pa pomalo i mučno čitati Husićeve izjave iz kojih prosječni čitalac može vidjeti samo igranje i ponižavanje imena Sloboda.

Ma koliko više novca imao i da je stotinu puta organizovaniji, Tuzla City je daleko ispod renomea koji ima Sloboda. Sloboda je daleko veći klub. Trebalo bi još mnogo Jale proteći i stotine ljeta u gradu podno Ilinčice proći da se to promjeni…

Stoga definitivno nije vrijeme za poigravanje sa Slobodinim imenom. Jasno je da je Husić sretan jer je Tuzla City spasila premijerligaški status, ali to mu ne dozvoljava da sada s visine kao „pobjednik utrke“ slavodobitno uživa šaljući nerealne ponude pa i velikim dijelom provokativne strelice prema rukovodstvu ali i navijačima Slobode. Dolijevanje ulja na vatru i niske provokacije, neće donijeti dobro nikome, pogotovo Tuzla Cityu koji se svojski trudi da stekne kakve takve simpatije u gradu soli.

Posebno mučna i neodmjerena izjava od strana Husića odnosi se na prijedlog da Sloboda u slučaju „fuzije“ preuzme cvijet Srebrenice koji će umjesto petokrake stajati na dresu te neke nove Slobode, inače od cijele priče prema Husiću nema ništa – baš kao da ogromna javnost navija za Husićevu „fuziju“. Prije svega, ovakvo spominjanje „cvijeta Srebrenice“ koji simbolizuje najveću ranu Bošnjaka ili ako hoćete velikog broja onih koji vole ovu zemlju, nikako nije za ovu vrstu prepucavanja.

Da li nam je još povrh svega potrebno proizvesti sukob „cvijeta Srebrenice“ i Slobodine „petokrake“? Ludo i nepromišljeno! „Cvijet Srebrenice“ predstavlja ono na što svako ko voli ovu zemlju gleda sa ogromnom dozom poštovanja i Husićeva odluka da isti krasi grb Tuzla Citya je njegova, pa reći ćemo i pohvalna i lijepa gesta.

Ali tražiti ponovno skidanje petokrake sa dresa Slobode, iste one petokrake koja je na dres tuzlanskog kluba, nakon godina izbivanja vraćena upravo u predsjedničkom mandatu Azmira Husića je previše, čak i od Azmira Husića. Pa usudićemo se reći, još jedna provokacija koja samo dodatno može produbiti razdor između pristalica oba kluba, dok se prema riječima i jedni i drugi trude da proteklih godina taj odnos bude barem korektan….

Sloboda nije klub opterećen dugovanjima

Simptomatično je da Azmir Husić spominje dugove koje ima Sloboda, mada se, ako ćemo realno, Sloboda nema neke naročite dugove, osim onog prema poreskoj upravi FBiH, sa kojom je klub potpisao reprogram o vraćanju duga koji se uspješno provodi već neko vrijeme. Čak šta više, veći dug prema PU FBiH ima sarajevski Željezničar koji je ove sezone izborio plasman u Evropu. Dakle – da zaključimo, poreski dug ne predstavlja nikakvo preveliko opterećenje za normalno funkcionisanje kluba, jer Sloboda ima regularno potpisan reprogram o vraćanju duga i kao takva je na prvostepenoj komisiji dobila licencu za Premijer ligu ali i evropska takmičenja.

Poreski dug Slobode od 3,3 miliona (podatak sa kraja prošle godine) je samo bezvezna priča kojom je nekome cilj da se nedovoljno informisanim širokim masama zamažu oči i unese nemir. Uostalom, ako taj dug predstavlja baš toliki problem, uz gradsku tranšu od 1,2 miliona (koliko je Sloboda dobila od Grada Tuzle u protekloj godini), vrlo lako je isplativ. Ako se nekome žuri i ako poreski dug predstavlja baš toliku „omču oko vrata“ (a ne predstavlja), vjerujemo da ni jedan navijač Slobode ne bi imao ništa protiv da klub ostane par sezona u 1. ligi u kojoj je prosječni budžet 300 – 500 hiljada KM, a da se dug Slobode svede na nulu, uz opciju da Grad u tom slučaju ne smanjuje svoju tranšu prema Slobodi. Dakako, bolje dvije sezone u Federalnoj ligi uz potpuno čist klub, nego nestanak stogodišnjeg velikana.

U oči posebno bode činjenica da Husić kao najveći problem spominje poreski dug, a prema našim ali i lako dostupnim informacijama, najveći dio duga od 1,5 miliona KM prema PU FBiH nastao je upravo tokom mandata Azmira Husića u Slobodi. Husić povremeno spomene i navodnu pozajmicu u iznosu od 900 000 KM koju je lično uplatio Slobodi, ali isto tako često ističe da istu neće potraživati osim u slučau da klub ne pređe u privatno vlasništvo. Uprava Slobode, sadašnja ili buduća, ma ko bio na čelu kluba, u budućnosti bi se trebao ozbiljno pozabaviti i ovim problemom te pronaći način da se pozajmica prema Azmiru Husiću isplati u svakom slučau, jer klub kao što je Sloboda ne smije sebi dopustiti da bude bilo čiji talac, pa barem to značilo dvije ili tri sezone u nižem rangu.

Ukoliko Azmir Husić ima ozbiljne namjere da se ponovo vrati u FK Sloboda, ali isključivo u FK Sloboda osnovan daleke 1919. godine, onda bi kao „početni kapital“ za početak mogao razmisliti o definitivnom oprostu duga (kojeg navodno neće potraživati), ali i podmirenju poreskog duga.

Aktuelno rukovodstvo tuzlanskog kluba dakako može dobiti kritiku zbog mnogih stvari, prije svega vezanih za sportski segment, te zbog ispadanja kluba u niži rang zbog čega neko mora snositi odgovornost, ali je isto tako činjenica da je aktulna uprava ta koja je do sada isplatila najveći dio dugova Slobode, velikim dijelom i onih koji se ne odnose samo na dug prema poreskoj upravi.

Trenutno rukovodstvo Slobode na čelu sa Elmirom Šećerbegovićem, definitivno je brzo po preuzimanju kluba oduševilo navijače transparentnošću, otplatom dugovanja, unutrašnjom reorganizacijom i za taj period zaslužuju sve pohvale. Na žalost Slobode, u jednom momentu zbog njima znanih razloga od transparentnog kluba, postali su prilično zatvoreni za javnost, do te mjere da su čak zabranili komentare navijača na društvenim mrežama. A od obećanja da će Sloboda 2022. godine biti u stanju dovesti deset najboljih igrača iz Premijer lige, Sloboda je postala klub koji se proteklih sezona grčevito borio za opstanak, da bi krah doživjela proteklog vikenda kada je ispala iz lige, godinu nakon sezone u kojoj Sloboda nije dovela 10 najboljih premijerligaških igrača…

O unutrašnjoj organizaciji Slobode, podršci Grada, interesnim skupinama u i oko kluba, ali i pozitivnim stvarima koje ne možemo prešutjeti, pisat ćemo u narednim danima…

Mirza Kusturica
Odlican tekst, sve stoji od rijeci do rijeci. Mi ne treba da se obaziremo na ova Azmirova baljezganja. Ako ima dobre namjere moze to uraditi na milion drugih nacina, ovo je cisti populizam, samo spominjanje cvijeta Srebrenice je jasno ko dan.

Power10
Postovi: 161
Pridružen/a: 03 jun 2010, 10:27
Kontakt:

Re: FK Sloboda Tuzla - RIP Probisvjet

Post Postao/la Power10 » 30 maj 2023, 13:02

Koliko podrinjci, pa i sam Husić poštuje taj Cvijet Srebrenice, pokazali su ovim postupkom. Kao što su i inače radili od prvih izbjeglica koje smo primili kao svoje najrođenije, još uvijek prolaze na foru: "ja sam iz Srebrenice"!
Samo je Sloboda iz Tuzle

superior1982
Postovi: 342
Pridružen/a: 30 nov 2012, 10:17
Kontakt:

Re: FK Sloboda Tuzla - RIP Probisvjet

Post Postao/la superior1982 » 30 maj 2023, 13:15

https://****/vijest/najavio-odlaza ... tid=Zxz2cZ

Ne odgovori ovaj ni na jedno pitanje.
Ko čini skupštinu,koliko ljudi broji,ko čini upravni odbor,ko je dovodio trenere,ko igrače,od koga trener bježe po parkinzima?
"Ako novo rukodovstvo procijeni da im je potreban stari kadar, onda će donijeti odluku da ih vrati."

Ko je staro rukovodstvo,a ko novo???

"I za kraj, ako mi dozvolite, poručio bih svima, a pogotovo onima koji se sada javno eksponiraju, da dobro vode računa o tome šta se govori, jer stvari koje su još predmet obrada i istraga nadležnih tuzilaštava će dobiti svoj epilog i bit će krajnje zanimljivo ispratiti posljedice toga. Na njihovom mjestu bio bih krajnje oprezan."
DaBogda vi svi zajedno dobili svoj epilog!

P.ćkica jedna!
O Slobodi pjevaju tuzlaci,mi smo novi državni prvaci!

Avatar
donDondon
Postovi: 3651
Pridružen/a: 15 apr 2021, 09:11
Kontakt:

Re: FK Sloboda Tuzla - RIP Probisvjet

Post Postao/la donDondon » 30 maj 2023, 13:20

superior1982 je napisao/la:
30 maj 2023, 09:44
donDondon je napisao/la:
30 maj 2023, 09:05
superior1982 je napisao/la:
30 maj 2023, 08:22


Zato što su kupljeni ili se nešto drugo u vezi sa politikom iza brda valja,jer Azmir valjda ruši vladu kantona,a prije toga bi ponizio SDP i ugasio Slobodu što i radi sa ovim izjavama.
To nas u vezi sa politkom ne treba da interesuje,nego samo da se ujedinimo za Slobodu.
Ko god hoće da gleda Premier ligu eto ima TC, Slobodu kao bolesnika neka ostave nama bolesnicima.
Zamisli primiš progranika,pružiš mu zaštitu od agresora,zemlju,krov,hranu,vodu,medicinsku pomoć i on ti poslije 30 godina gasi klub jer kao hoće da pomogne.Kako bi to izgledalo u Splitu,Rijeci,Osijeku,Beogradu i td,jer i oni su primili izbjegla lica.
O našima nemam riječi,ovaj me ne iznenađuje,loš je kao osoba,insan,jer ima dobrih,čestitih i poštenih progranika,mene su razočarali naši tuzlaci,čaršija i uhljebi koji žive čitav život na teret Slobode.
cuj pruzis mu zastitu od agresora :bow:
Tuzla nije pala u ratu.
mislim nebitno upao sam u temu jer sam bio na vasem kantonu i pogledao Slobodu,ali gdje ces pricati takve nebuloze.
Ne zelim vise o tome vidim da si nepismen,zavrsena vam skola pa ste poceli o ratovima pricati po internetu vi koji niste bili u jajima
Premier League of Bosnia and Herzegovina:
Winners (5): 1998–99, 2006–07, 2014–15, 2018–19, 2019–20
Yugoslav First League:
Winners (2): 1966–67, 1984–85
Bosnia and Herzegovina Cup:
Winners (7): 1996–97, 1997–98, 2001–02, 2004–05, 2013–14, 2018–19, 2020–21

superior1982
Postovi: 342
Pridružen/a: 30 nov 2012, 10:17
Kontakt:

Re: FK Sloboda Tuzla - RIP Probisvjet

Post Postao/la superior1982 » 30 maj 2023, 13:27

donDondon je napisao/la:
30 maj 2023, 13:20
superior1982 je napisao/la:
30 maj 2023, 09:44
donDondon je napisao/la:
30 maj 2023, 09:05


cuj pruzis mu zastitu od agresora :bow:
Tuzla nije pala u ratu.
mislim nebitno upao sam u temu jer sam bio na vasem kantonu i pogledao Slobodu,ali gdje ces pricati takve nebuloze.
Ne zelim vise o tome vidim da si nepismen,zavrsena vam skola pa ste poceli o ratovima pricati po internetu vi koji niste bili u jajima
Upao si na temu jer si bio na našem kantonu i pogledao Slobodu 🤔

Ja sam samo naveo činjenicu.
Ono došlo u Tuzlu i ono bi gasilo klub koji je osnovan kad mu pradjed nije bio u jajima.Svašta...
Neka se vrati tamo odakle je došao ako mu se ne svidja ovdje,Aneks 7 i sve ok.Neka povede sa sobom i ove tuzlanske prodane duše koje su mu sve omogućile i pružile pogodnosti u gradu,tj.koje je potkupio.
Zadnja izmjena: superior1982, dana/u 30 maj 2023, 13:34, ukupno mijenjano 2 puta.
O Slobodi pjevaju tuzlaci,mi smo novi državni prvaci!

Avatar
Beduin
Postovi: 16567
Pridružen/a: 07 avg 2015, 19:10
Lokacija: Beduin nema stalnu lokaciju
Kontakt:

Re: FK Sloboda Tuzla - RIP Probisvjet

Post Postao/la Beduin » 30 maj 2023, 13:32

Skojevska je napisao/la:
30 maj 2023, 10:01
Što je najgore ovako kad čitaš postove nikome ne možeš reći nisi upravu, svi su upravu.
😂😂
Ko od harama zivi, godisnje 2 puta ne podrigne.

075 ❤

Avatar
donDondon
Postovi: 3651
Pridružen/a: 15 apr 2021, 09:11
Kontakt:

Re: FK Sloboda Tuzla - RIP Probisvjet

Post Postao/la donDondon » 30 maj 2023, 13:38

superior1982 je napisao/la:
30 maj 2023, 13:27
donDondon je napisao/la:
30 maj 2023, 13:20
superior1982 je napisao/la:
30 maj 2023, 09:44


Tuzla nije pala u ratu.
mislim nebitno upao sam u temu jer sam bio na vasem kantonu i pogledao Slobodu,ali gdje ces pricati takve nebuloze.
Ne zelim vise o tome vidim da si nepismen,zavrsena vam skola pa ste poceli o ratovima pricati po internetu vi koji niste bili u jajima
Upao si na temu jer si bio na našem kantonu i pogledao Slobodu 🤔

Ja sam samo naveo činjenicu.
Ono došlo u Tuzlu i ono bi gasilo klub koji je osnovan kad mu pradjed nije bio u jajima.Svašta...
Neka se vrati tamo odakle je došao ako mu se ne svidja ovdje,Aneks 7 i sve ok.Neka povede sa sobom i ove tuzlanske prodane duše koje su mu sve omogućile i pružile pogodnosti u gradu,tj.koje je potkupio.
ma **** mi se i za azmira i njegove probleme i uspjehe,jel ti znas sta je aneks 7,jel ti znas sta smo mi muslimani prozivjeli u ovom ratu,odmori ,uzivaj u zivotu mani se tema koja su kao spanska sela
Premier League of Bosnia and Herzegovina:
Winners (5): 1998–99, 2006–07, 2014–15, 2018–19, 2019–20
Yugoslav First League:
Winners (2): 1966–67, 1984–85
Bosnia and Herzegovina Cup:
Winners (7): 1996–97, 1997–98, 2001–02, 2004–05, 2013–14, 2018–19, 2020–21

Avatar
Slobodas
Postovi: 3485
Pridružen/a: 04 dec 2012, 19:57
Lokacija: Tuzla
Kontakt:

Re: FK Sloboda Tuzla - RIP Probisvjet

Post Postao/la Slobodas » 30 maj 2023, 13:47

Kad bi ostali Said, Maksimovic, Komazec, Alic, Civa, Kurtalic i Osmankovic kao kostur to bi bila dobra ekipa za federalne. Jos dodati igrace iz federalne i nase juniore i napasti federalku hladno :kafa:
Jedan grad jedna ljubav -- Sloboda Tuzla 1919
Azmir Husic i Jasmin Imamovic nisu jedni od nas !!!
ǝpnsɐɹpǝɹd ısnɹ ǝظuɐuz
NSBIH skupina lopova , SAVEZ NAPOLJE !!!

Avatar
mk1008
Postovi: 928
Pridružen/a: 25 apr 2022, 01:26
Lokacija: TUZLA
Kontakt:

Re: FK Sloboda Tuzla - RIP Probisvjet

Post Postao/la mk1008 » 30 maj 2023, 13:56

Ja mislim da Said ostaje jer realno on ima godina i nije vise tako mlad igrač. Vjerujem da Hadzibwganovic, Kurtalic, Civic i ta nasa djeca ostaju ako im neko pd ovih premijer ligasa ne pruzi neku ekstra ponudu..
Vranjes logicno ce otici, a Komazec hmm tu visw vjerujem da ce otic nego ostat..
Jusa ce vjv u celik i odatle zavrsava fudbalsku karijeru.
Maksimovic bi mogao otici ako mu se neko ponudi jer on je dobar igrac
Mislim da ce kod svih koji ostanu presudit ljubav prema klubu ili ostaju jer nemaju gdje..
Evo sad pred svima tebi kunem se da ću sve do kraja biti uz tebe i kad Bog na nebo sebi uzme me s'neba ću da bodrim crno crvene...
FK SLOBODA TUZLA 1919
🔴⚫

tuzlanskinacin
Postovi: 615
Pridružen/a: 07 jun 2022, 16:01
Kontakt:

Re: FK Sloboda Tuzla - RIP Probisvjet

Post Postao/la tuzlanskinacin » 30 maj 2023, 14:12

mk1008 je napisao/la:
30 maj 2023, 13:56
Ja mislim da Said ostaje jer realno on ima godina i nije vise tako mlad igrač. Vjerujem da Hadzibwganovic, Kurtalic, Civic i ta nasa djeca ostaju ako im neko pd ovih premijer ligasa ne pruzi neku ekstra ponudu..
Vranjes logicno ce otici, a Komazec hmm tu visw vjerujem da ce otic nego ostat..
Jusa ce vjv u celik i odatle zavrsava fudbalsku karijeru.
Maksimovic bi mogao otici ako mu se neko ponudi jer on je dobar igrac
Mislim da ce kod svih koji ostanu presudit ljubav prema klubu ili ostaju jer nemaju gdje..
Ima i Saletović mogao bi on ostati dobar igrača voli Slobodu, samo zbog nekih nikada nije dobio šansu.

ZaBoljuSlobodu
Postovi: 687
Pridružen/a: 28 mar 2014, 06:04
Kontakt:

Re: FK Sloboda Tuzla - RIP Probisvjet

Post Postao/la ZaBoljuSlobodu » 30 maj 2023, 14:19

Azmir je sa ovim spinom izgleda spasio šećera, došao mu je kao kec na desetku, zaspinovala se priča i fokus javnosti je u potpunosti sklonjen sa stvarnog problema, ne priča se uopšte o šećerovom odlasku, nego o Azmiru. Šećerko čak šta više ne daje naznake da želi otići...
Šećerko, ODLAZI!!!
“Bakire Izetbegoviću, nećeš Tuzlu zaviti u crno, (ja ću)”

montolivo18
Postovi: 840
Pridružen/a: 10 jan 2023, 15:40
Kontakt:

Re: FK Sloboda Tuzla - RIP Probisvjet

Post Postao/la montolivo18 » 30 maj 2023, 14:20

Eldar Mehmedović ne može ići besplatno :kafa:

montolivo18
Postovi: 840
Pridružen/a: 10 jan 2023, 15:40
Kontakt:

Re: FK Sloboda Tuzla - RIP Probisvjet

Post Postao/la montolivo18 » 30 maj 2023, 14:21

Što se tiče spajanja sa TC od toga isto nema ništa :njanjanja:

Avatar
mk1008
Postovi: 928
Pridružen/a: 25 apr 2022, 01:26
Lokacija: TUZLA
Kontakt:

Re: FK Sloboda Tuzla - RIP Probisvjet

Post Postao/la mk1008 » 30 maj 2023, 14:23

Također, naša publika poznaje fudbal, dobar pas i igru, i ne mogu se njima prodavati floskule o zalaganju i pristupu jer ljudi žele da vide lijep potez. Poštenje i pristup se podrazumijevaju, zato i primaš naknadu, ali za uspjeh i rezultat treba više od toga.

Mislim da je u ovom dijelu Secer indirektno isprozivao Jahica
Evo sad pred svima tebi kunem se da ću sve do kraja biti uz tebe i kad Bog na nebo sebi uzme me s'neba ću da bodrim crno crvene...
FK SLOBODA TUZLA 1919
🔴⚫

DeZerbi
Postovi: 208
Pridružen/a: 05 feb 2023, 10:12
Kontakt:

Re: FK Sloboda Tuzla - RIP Probisvjet

Post Postao/la DeZerbi » 30 maj 2023, 14:43

Tri u21 igrača moraju početi utakmicu, to nam treba biti fokus za iducu sezonu.
Sad u prvom timu imamo:
Mehmedović - ne vjerujem da ostaje
Kapetanović - ne vjerujem da ostaje
Saletović - bilo bi dobro da dobije konacno priliku, upitno je
Alić - definitvno treba ostati mislim da moze barem 10 golova zabit u ovoj ligi
Hadzibeganović - dobro bi bilo da ostane, ma da je i on nazadovao
Mešić - ukoliko ostane mozda i prvotimac

Trebamo u obzir uzeti u21 igrače koji su bili nekad u našoj školi, pa vidjeti ko ima potencijala Avdic je bio standardan u B.Banovići stoper, Vrabac igrao je u Mladosti Kikaci, golmani Brkić iz juniora i Mehic, ne znam sta je sa Mehica.
Fokusirati se na TK, gdje ne moras placati i smjestaj igracima, Radnicki jeste ispao iz prve Federalne ali ako imaju nekoga do 19 godina koji je igrao standardno provjeriti kakvi su, isto mislim i sa Zvijezdom G, Gradinom, B.Banovići - Gogić bi nam mogao igrati u prvoj postavi, Bratstvo isto tako.

Avatar
DamirT
Postovi: 14662
Pridružen/a: 15 maj 2018, 19:20
Lokacija: Tuzla
Kontakt:

Re: FK Sloboda Tuzla - RIP Probisvjet

Post Postao/la DamirT » 30 maj 2023, 14:44

Jel moguce da Secer jos nije otisao :urnebes:
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.

"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic

Rona i Leao - Mjauuu 🐈

Devedesetka - 👏👏

Hazre
Postovi: 715
Pridružen/a: 05 jan 2023, 16:56
Kontakt:

Re: FK Sloboda Tuzla - RIP Probisvjet

Post Postao/la Hazre » 30 maj 2023, 14:50

DamirT je napisao/la:
30 maj 2023, 14:44
Jel moguce da Secer jos nije otisao :urnebes:
Kaze Simon ostaje Secer sve dogovoreno i zavrseno.....

Odgovori

Natrag na “FK Sloboda”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.