Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

numanumaye22
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la numanumaye22 » 12 jun 2023, 13:55

Takvim ljudima ce u buducnosti trebati vjerovatno dozvola za auta, ko za oruzje, jer to i jeste oruzje, posebno kad popijes.

harden
Kontakt:

Post Postao/la harden » 12 jun 2023, 14:22

numanumaye22 je napisao/la:
12 jun 2023, 13:44
Koliko su ljudi glupi
:think:
" moj Isak i bla bla pitanje kako može bit njegovo dijete ona crnoj gori on engleskoj dva mijeseca nije bila snjim da rodi 2 mijeseca ranije možda grešim reko sam mu de ti proveri DNK "

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 12 jun 2023, 14:29

jasmin10 je napisao/la:
12 jun 2023, 13:17
https://www.klix.ba/vijesti/danas-dzena ... /230612061

Yebo vam alkohol majku da vam yebo.
Imas i na hrvatskom prilican broj istrazivanja tacnije uticaj alkohola na ponasanje vozaca u saobracaju. Jedno takvo je provedeno na Sveucilistu u Zagrebu, odsjek za psihologiju u saradnji sa Hrvatskim autoklubom.

Citiram jedan isjecak:
Što se tiče količine alkohola u krvi, Moskowitz i Fiorentino (2000) jasno navode kako svaki vozač može očekivati loš utjecaj alkohola ako je njegova koncentracija u krvi veća od 0,8 g/kg. Hernández, Vogel-Sprot, Huchín-Ramirez i Aké-Estrada (2006) navode 23 istraživanja vremena reakcije, gdje je u 80% slučajeva pokazano da dolazi do usporavanja vremena reakcije kod razine 0,7g/kg alkohola u krvi. Niže razine alkohola neće nužno kod svih ljudi, ili različitih mjera ponašanja dovesti do mjerljivih efekata prema situaciji bez alkohola

U jednom drugom radu koji se dijelom nadovezuje na pomenuto istrazivanje se kaze da - razina od 0.5 g/kg alkohola u krvi je prag za vecinu psihomotornih vjestina.

Iz svih tih analiza se moze izvesti zakljucak da dva pica nisu pogubna ali se vecina nece zaustaviti na tome, jer ljudi kod dugogodisnjeg uzivanja alkohola gube osjecaj te stvaraju vid tolerancije, gdje onda jedna casa vise moze prelomit u stanje haosa.

Prema statistickim podacima, bilo u BiH ili globalno, alkohol je drugi ubica na cesti odmah iza neprilagodjene brzine.

Idiot je svaki vozac koji okusi i casu pive, jer neko vrijeme ce mozda ostati na tome ali dovoljan je jedan dan da prekoraci mjeru te se iz alkosa pretvori u katila na cesti.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

StevieG8
Kontakt:

Post Postao/la StevieG8 » 12 jun 2023, 14:32

Asteriks je napisao/la:
12 jun 2023, 14:29
:shifty:
jasmin10 je napisao/la:
12 jun 2023, 13:17
https://www.klix.ba/vijesti/danas-dzena ... /230612061

Yebo vam alkohol majku da vam yebo.
Imas i na hrvatskom prilican broj istrazivanja tacnije uticaj alkohola na ponasanje vozaca u saobracaju. Jedno takvo je provedeno na Sveucilistu u Zagrebu, odsjek za psihologiju u saradnji sa Hrvatskim autoklubom.

Citiram jedan isjecak:
Što se tiče količine alkohola u krvi, Moskowitz i Fiorentino (2000) jasno navode kako svaki vozač može očekivati loš utjecaj alkohola ako je njegova koncentracija u krvi veća od 0,8 g/kg. Hernández, Vogel-Sprot, Huchín-Ramirez i Aké-Estrada (2006) navode 23 istraživanja vremena reakcije, gdje je u 80% slučajeva pokazano da dolazi do usporavanja vremena reakcije kod razine 0,7g/kg alkohola u krvi. Niže razine alkohola neće nužno kod svih ljudi, ili različitih mjera ponašanja dovesti do mjerljivih efekata prema situaciji bez alkohola

U jednom drugom radu koji se dijelom nadovezuje na pomenuto istrazivanje se kaze da - razina od 0.5 g/kg alkohola u krvi je prag za vecinu psihomotornih vjestina.

Iz svih tih analiza se moze izvesti zakljucak da dva pica nisu pogubna ali se vecina nece zaustaviti na tome, jer ljudi kod dugogodisnjeg uzivanja alkohola gube osjecaj te stvaraju vid tolerancije, gdje onda jedna casa vise moze prelomit u stanje haosa.

Prema statistickim podacima, bilo u BiH ili globalno, alkohol je drugi ubica na cesti odmah iza neprilagodjene brzine.

Idiot je svaki vozac koji okusi i casu pive, jer neko vrijeme ce mozda ostati na tome ali dovoljan je jedan dan da prekoraci mjeru te se iz alkosa pretvori u katila na cesti.
Stvarno cijenim tvoju informiranost i sposobnost izlaganja raznoraznih informacija i istrazivanja al nekad treba znati i zasutit i **** nekom mater bez trazenja naucne opravdanosti ili uzroka.
"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 12 jun 2023, 14:41

Mah, ovo je vise zbog idiota koja pravdaju granicu i te dvije dozvoljene case pive.

Yebavanje matere nece donijeti nista, samo drakonske kazne, naravno zelje su tjelesne te smrt na serijatski nacin.

YaSSaL
Kontakt:

Post Postao/la YaSSaL » 12 jun 2023, 14:52

Nije sve u alkoholu i ne treba se praviti pametniji od onih koji su prije "milion" godina donijeli neke norme i granice koliko se moze popiti i imati promila u krvi...

Sam sebi sam najbolji primjer. Ne znam kad sam popio prvu pivu u zivotu, ne sjecam se, da li je to bilo sa 12, 13, 14 ili 15 godina, nebitno. Ali otkad imam polozeno i prvo auto, nikad nisam bjezao od pive kad sam s autom. Ne da se napijem, nego ono normala u granicama, da li je cas ili dvije, nebitno.

Sad mi je 42 godine i to je dobar uzorak godina da mogu tvrditi nesto. Dakle, niti sam postao pijanac, niti sam izazvao udes nekad, niti sam ikad dosao u situaciju koja je uopste mirisala na udes pa da sam izbjegao u dlaku i slicno. Dakle, nista...

Napominjem, uvijek sam vozio dovoljno jaka auta, s kojima je dovoljan trenutak nepaznje da se napravi sranye, bilo alkohol ili ne. Trenutni auto mi ima nesto manje od 300 KS, a hatchback je, dakle raketa, vozim ga zadnjih 6 godina, pa opet nikakvih problema...

Dakle, mislim da je najveci problem u glavama pojedinaca, a ne u alkoholu...

P.S. Sve ovo sto sam rekao, odnosi se na ove dozvoljene mjere alkohola, a nikako na ono kad se olesis pa svakako ne znas za sebe. Takvi ce napraviti nesto, bilo s autom ili bez auta, ako puknu u glavi...

StevieG8
Kontakt:

Post Postao/la StevieG8 » 12 jun 2023, 14:58

Asteriks je napisao/la:
12 jun 2023, 14:41
Mah, ovo je vise zbog idiota koja pravdaju granicu i te dvije dozvoljene case pive.

Yebavanje matere nece donijeti nista, samo drakonske kazne, naravno zelje su tjelesne te smrt na serijatski nacin.
Sad mi je jasno sto si to post :urnebes:
"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"

Wanderson
Kontakt:

Post Postao/la Wanderson » 12 jun 2023, 15:02

Nije sve ni do alkohola, volim posjedit i popit, sjedem za volan jedva cestu vidim, ali nikad nisam napravio udes niti sletio negdje.

U alkoholisanom stanju nikad nisam presao 60km/h.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 12 jun 2023, 15:10

Čuj onog gore, idiot je svako ko okusi alkohol jer će prekoračiti granicu dozvoljenog.
Tom logikom je idiot svako ko sjede u auto jer će ga ponijeti pa prekoračiti granicu brzine.

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 12 jun 2023, 15:18

Kao sto neko napisa, kod nekih ljudi alkohol moze i pozitivno utjecat na voznju. Tu govorim naravno o 2-3 pive i dozvoljenim promilima. Imam jednog prijatelja koji nenormalno vozi kad je trijezan. Konstantno srlja, ulazi u makaze, ne koncentrira se na put, pa svako malo pored ceste vozi i imao je vec par (laksih) saobracajki. Dok npr kad popije 2-3 pive, valjda se prepadne i vozi ko instuktor s kandidatima. Znaci milion puta me je kuci odvezao u pripitom stanju i nikad nisam imao nijednu zamjerku, dok sam par puta s njim umalo poginuo na Karauli i na putu iz Zivinica za Banovice, gdje ima jedna dionica, gdje nit ima naselja, nit saobracaja navecer, pa raja guli 3x vise od ogranicenja.

Uvijek cu birat u saobracaju lika koji je popio 2 pive ispred nekog nabrijanog klinca, koji je jucer polozio i zeli se pokazat simpatiji iz gimnazije.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 12 jun 2023, 15:24

Wanderson je napisao/la:
12 jun 2023, 15:02
Nije sve ni do alkohola, volim posjedit i popit, sjedem za volan jedva cestu vidim, ali nikad nisam napravio udes niti sletio negdje.

U alkoholisanom stanju nikad nisam presao 60km/h.
:rol:

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 12 jun 2023, 15:26

Ja od ovih nesreća u okolini što znam. Znam momka što se napio da je poginuo s autom. To je bilo možda 2015-te na Husinu. Vidio mrtvo tijelo, znao momka iz viđenja.
Poenta je, da većina tih što gine zbog alkohola, uglavnom ginu oni jer slete s ceste u gluho doba noći.
Dok ovi što upotrebljavaju prekomjernu brzinu, jako često ubiju nekog drugog.

edit: To je ova nesreća.

https://****/crna-hronika/uznem ... ila-video/

Ja se vraćao iz provoda možda 20-tak minuta nakon što se ovo dogodilo. Gluho doba noći bilo.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 12 jun 2023, 15:30

Nije stvar u te dvije pive, stvar je u tome sto i ti vozaci nekad prekorace mjeru iako eto recemo neki od njih nisu alkosi.

Msm o cemu pricamo, prema podacima EU Komisije msm iz 2019., preko 25 % svih smrtnih slucajeva na cestama u EU je povezano s alkoholom.

Dalje, u slucaju voznje pod uticajem alkohola, rizik od nesrece pocinje pri niskim razinama koncentracije i znacajno se povecava.

Imate situacija kada ljudi stvarno ne piju vec ono picence, ali ga ponese (neka dobra vijest ili slicno) i tik prekoraci mjeru...

Evo info za Svabiju iz prosle godine, od cirka 15100 saobracajnih nesreca sa laksim i tezim ozljedama ljudi koji su vozili pod uticajem opijata i slicnih stvari, udio alkohola je 84 % itd.

Nisu ni tamo svi alkosi ali nazalost neki naprave kobnu gresku pod dejstvom alkohola.

Aktivan sam vozac preko 12 godina i znam sta je sekunda nepaznje malo umora i cega
vec pa da se zakucas u onog ispred sebe iako drzis pravilno odstojanje itd.

Vrijeme potrebno za rekaciju, primjer zaustavni put od momenta uocavanja opasnosti, sve su to stvari koje se mjere u sekundama i covjek treba da eliminise ili barem minimizira sve faktore koji negativno uticu na pomenuto.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 12 jun 2023, 15:38, ukupno mijenjano 1 put.

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 12 jun 2023, 15:38

Asteriks je napisao/la:
12 jun 2023, 15:30

Evo info za Svabiju iz prosle godine, od cirka 15100 saobracajnih nesreca sa laksim i tezim ozljedama ljudi koji su vozili pod uticajem opijata i slicnih stvari, udio alkohola je 84 % itd.

N
Jako pokusavas manipulirat statistiku. Normalno da ce alkohol bit na tim procentima, jer je ubjedljivo najrasireniji opijat.
Od ukupnog broja svih nesreca u saobracaju, koje zavrse tjelesnim povredama, alkohol ima udio od 5,3 %.
https://www.destatis.de/DE/Themen/Gesel ... cationFile

YaSSaL
Kontakt:

Post Postao/la YaSSaL » 12 jun 2023, 15:43

ASD je napisao/la:
12 jun 2023, 15:26
Ja od ovih nesreća u okolini što znam. Znam momka što se napio da je poginuo s autom. To je bilo možda 2015-te na Husinu. Vidio mrtvo tijelo, znao momka iz viđenja.
Poenta je, da većina tih što gine zbog alkohola, uglavnom ginu oni jer slete s ceste u gluho doba noći.
Ne zeleci niti jednog trenutka da branim ove sto pod uticajem alkohola ubiju nekoga, ali kod nas mi se ne svidja to sto, lupicu sad...od stotinu nesreca, zbog alkohola bude...ne znam sad, 5-6, pa eto nek je i 10, iako ne vjerujem u toliki procenat...i onda se bude moralisti i je.bu majke, bogove, itd...generalizuju se svi redom, ma nema dalje...

A ostalih 90+ nesreca, bude ono kao...sta ces, desava se. Mozda se nekad okrivi i cesta losa, mozda neispravno auto ili nesto trece, ali se sve zavrsi na "jbg, takav je zivot".

Svako ko je za volanom svaki dan, jasno mu je sta se desava na cestama i da je tu najmanje alkoholnih opasnosti.

Po meni iskreno, najveca opasnost su oni koji su zasticeni i ne boje se policije i kazni. Dakle, ponavljaci raznih sranya. Njima ne treba alkohol da ubiju nekoga.

I svaki put zbog nekog debila, naglasavam DEBILA, donose se izmjene zakona koje udaraju samo po normalnim vozacima, a nikako po onoj skupini koja jeste najveca opasnost. To samo po sebi dovoljno govori.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 12 jun 2023, 15:46

Nemam potrebe bilo sta manipulirat, postoji masa validnih istrazivanja o stetnosti ovog opijata, a naveo sam i masu info za ovu temu.

Opravdanja ce uvijek biti, a nama je i WHO, ostale organizacije, studije i sta vec ono prdimahovina jer eto postoje iskustva nekih koji su i danas citavi a cesto potegnu tih par piva.

Cinjenica da je u casi lako preci mjeru i tu se sva prica zavrsava.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 12 jun 2023, 15:47, ukupno mijenjano 1 put.

akisarajevo92
Kontakt:

Post Postao/la akisarajevo92 » 12 jun 2023, 15:47

isto kao sto od 100 nesreca sa smrtnim ishodim 99 ih skrive muskarci pa opet pricamo o zenama kao uzasnim vozacicama
Don't believe the hype.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 12 jun 2023, 15:47

YaSSaL je napisao/la:
12 jun 2023, 15:43
ASD je napisao/la:
12 jun 2023, 15:26
Ne zeleci niti jednog trenutka da branim ove sto pod uticajem alkohola ubiju nekoga, ali kod nas mi se ne svidja to sto, lupicu sad...od stotinu nesreca, zbog alkohola bude...ne znam sad, 5-6, pa eto nek je i 10, iako ne vjerujem u toliki procenat...i onda se bude moralisti i je.bu majke, bogove, itd...generalizuju se svi redom, ma nema dalje...

A ostalih 90+ nesreca, bude ono kao...sta ces, desava se. Mozda se nekad okrivi i cesta losa, mozda neispravno auto ili nesto trece, ali se sve zavrsi na "jbg, takav je zivot".

Svako ko je za volanom svaki dan, jasno mu je sta se desava na cestama i da je tu najmanje alkoholnih opasnosti.

Po meni iskreno, najveca opasnost su oni koji su zasticeni i ne boje se policije i kazni. Dakle, ponavljaci raznih sranya. Njima ne treba alkohol da ubiju nekoga.

I svaki put zbog nekog debila, naglasavam DEBILA, donose se izmjene zakona koje udaraju samo po normalnim vozacima, a nikako po onoj skupini koja jeste najveca opasnost. To samo po sebi dovoljno govori.
Naravno. Kod onog ubistva doktorice su mediji raširili paniku kako je bio u alkoholisanom stanju. Iako se kasnije utvrdilo da je procenat alkohola u krvi bio oko 0.5 i sigurno ne uzrok nesreće.

dscile
Kontakt:

Post Postao/la dscile » 12 jun 2023, 15:56

Frajer i dalje ne odustaje braneci ove sto piju i voze :rol: :rol:

Druze, i meni se desava da popijem malo i krenem negdje sa autom (uglavnom krace relacije, par kilometara), ali makar nisam idiot pokusavajuci opravdati budaletine koje sjedaju takvi za volan, niti sebe smatram pametnim sto to radim. I velika je razlika 0.5 i 0, iako ti vjerovatno i dalje furas onu pricu: "Ma nije meni nista kad popijem, najbolji sam kad sam mrtav, tad sporo vozim".

Odakle vadite tu statistiku koliko je nesreca zbog alkohola a koliko ne?

Finn
Kontakt:

Post Postao/la Finn » 12 jun 2023, 16:09

Ne kontam što je toliki problem piti i ne voziti? Jel se mora voziti?

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Amazon [Bot] i 9 gostiju.