Prva liga FBiH 2023/2024
Moderator/ica: GracanicaAA
Re: Prva liga FBiH 2023/2024
Jak covjek moze doci, samo da svojim znanjem i uticajem pomogne, a nikako pozajmice da pise. Vjerujem da svaki klub od ove "petorke-sestorke" moze biti samoodrziv. Treba vremena, znanja, truda, ali moze. Moze i investitor da udje, kada se zakon uvede, sto da ne, al ne pod svakakvim uslovima.
Ono sto Čelik čeka
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
do kraja hrabro zajedno!!!
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
Da slazem se da je trenutno malo clanova. Valja nasem narodu izbiti marku iz dzepa
Velika vecina je (uostalom kao i kod vas) za to da gleda drzavnu elitu na domacem terenu, najbolje igrace u svom timu, nocne utakmice...al nemoj da ja sta pomognem, pa makar za tri marke kupio upaljac u fan klubu (karikiram).
Ali, kao sto rekoh, idemo korak po korak, pa vidjecemo gdje ce nas ovaj put odvesti. Vjerujem da smo izabrali pravi put, koji je naravno daleko tezi nego da smo podlegli pritiscima da se proglasi stecaj, da se gumicom obrisu dugovi ali i istorija i sve ono sto je Celik bio i sto jeste iskrenim navijacima. Ugasila bi se naravno i navijacka grupa jer zamisli imas grupu koja je nastala 1988 i navija za klub koji je nastao 2021

Pa hajd i da se sve to desi, taj klub krene od nule. Sta bi sprijecilo da ponovi "Celik 1.0" u kojem ce stranacki ljudi vedriti i oblaciti u klubu, izvlaciti pare koje bi njihovi stranacki drugovi iz gradske uprave i drugih nivoa vlasti ubacivali u klub, a ovi potpisivali ugovore stetne po klub, a oni bili dobri....
Ne dao Bog nikom.
Vidjecemo...vama nek je sa srecom, da dobijete ljude koje zelite i da Sloboda ponovo bude ono sto treba biti.

Ali, kao sto rekoh, idemo korak po korak, pa vidjecemo gdje ce nas ovaj put odvesti. Vjerujem da smo izabrali pravi put, koji je naravno daleko tezi nego da smo podlegli pritiscima da se proglasi stecaj, da se gumicom obrisu dugovi ali i istorija i sve ono sto je Celik bio i sto jeste iskrenim navijacima. Ugasila bi se naravno i navijacka grupa jer zamisli imas grupu koja je nastala 1988 i navija za klub koji je nastao 2021

Pa hajd i da se sve to desi, taj klub krene od nule. Sta bi sprijecilo da ponovi "Celik 1.0" u kojem ce stranacki ljudi vedriti i oblaciti u klubu, izvlaciti pare koje bi njihovi stranacki drugovi iz gradske uprave i drugih nivoa vlasti ubacivali u klub, a ovi potpisivali ugovore stetne po klub, a oni bili dobri....
Ne dao Bog nikom.
Vidjecemo...vama nek je sa srecom, da dobijete ljude koje zelite i da Sloboda ponovo bude ono sto treba biti.
- prisonbreak
- Kontakt:
@Madal
Sve to ima smisla sto ti pises, nema to dileme, sve ce kao proJekat doci na iskusenje.
Al' prije svega, nas je ovaj projekat ostavio u zivotu, spasio nas od potpunog gasenja, i mi svi kolektivno srcem vjerujemo da je ovo pravi put. I da smo sam klub postavili na ispravne noge, gdje mi odlucujemo. Danas-sutra doci ce i novi gradonacelnik, doci ce i vise para, pa mozda cak i od trenutnog. Nije to 20 k kao sto si malo prije naveo, jest oko 20 k, al na mjesecnom nivou TRENUTNO.
Vezano za clanove, itekako ovo nije mala brojka, to ide sigurno aBd na 1000 clanova, prosjek 50 KM, to ti je oko 50 000 KM, SAMO KROZ CLANARINU. A sama clanarnina nije osnovni prihod, kada se statut usvajao naglašeno je da prihodi od clanarina nisu primarni-osnovni prihodi. Plus cijena od 60-40 KM nije mala da bi imao par hiljada.
Vi mozete inati instant uspjeh sa Azmirom, a sta poslije njega?
Kako, sta?
Jako je vazno napraviti klub koji se moze sam finansirati, pa makar to bila uvijek sredina tabele.
Sve to ima smisla sto ti pises, nema to dileme, sve ce kao proJekat doci na iskusenje.
Al' prije svega, nas je ovaj projekat ostavio u zivotu, spasio nas od potpunog gasenja, i mi svi kolektivno srcem vjerujemo da je ovo pravi put. I da smo sam klub postavili na ispravne noge, gdje mi odlucujemo. Danas-sutra doci ce i novi gradonacelnik, doci ce i vise para, pa mozda cak i od trenutnog. Nije to 20 k kao sto si malo prije naveo, jest oko 20 k, al na mjesecnom nivou TRENUTNO.
Vezano za clanove, itekako ovo nije mala brojka, to ide sigurno aBd na 1000 clanova, prosjek 50 KM, to ti je oko 50 000 KM, SAMO KROZ CLANARINU. A sama clanarnina nije osnovni prihod, kada se statut usvajao naglašeno je da prihodi od clanarina nisu primarni-osnovni prihodi. Plus cijena od 60-40 KM nije mala da bi imao par hiljada.
Vi mozete inati instant uspjeh sa Azmirom, a sta poslije njega?
Kako, sta?
Jako je vazno napraviti klub koji se moze sam finansirati, pa makar to bila uvijek sredina tabele.
Samo godine tuge s' tobom imam ja..
Samo godine bola i nadanja..
50k je smijesna cifra ako pricamo o PL. Svakako bolje nego 0 ali nista znacajno.
Klubovi "petorke, sestorke" ne mogu biti samoodrzivi, mooozda i mogu ali oni su vec u krugu gdje dobijaju pare od Europe i u startu imaju brutalno veci budzet.
Tih 850 clanova je malo s obzirom sta vam znaci taj statut (spas kluba) koliko dugo ste ga ganjali, da ste prilagodili svim grupama itd.
Klubovi "petorke, sestorke" ne mogu biti samoodrzivi, mooozda i mogu ali oni su vec u krugu gdje dobijaju pare od Europe i u startu imaju brutalno veci budzet.
Tih 850 clanova je malo s obzirom sta vam znaci taj statut (spas kluba) koliko dugo ste ga ganjali, da ste prilagodili svim grupama itd.
A ljudi slabo pamte to je ovde glavni problem
ko te jeb'o godinama **** te opet
-Beogradski sindikat
-Beogradski sindikat
I jako je vazno napraviti sistem u klubu da ne zavisi od volje jednog, pet ili deset "jakih" ljudi. Tipa sad Sloboda, titrate muda covjeku koji vas je godinama sutao i ponizavao, to ti je isto da robijasi titraju muda nekom Olgunu, Sarajlicu ili bog zna kakvim likovima.
Sistem je krucijalan i samoodrzivost, da nema upumpavanja novca pa kada pumpadzija ode, citaj raspad sistema. Pokrivanje jorganom onoliko koliko je dug i rad na rastu kluba da taj jorgan bude sto duzi i novac koji pravi taj jorgan bude sto raznovrsniji, osnova investiranja sto vise izvora novca, pa ako i zakaze 1, 2, 3 izvora klub i dalje moze poslovati.
Hasic je odradio solidan posao u Velezu, ali pogledaj kod njih tranziciju na novi UO. Stara uprava nakon povlacenja iz struktura kluba je povukla sa sobom i sponzore pa su tako ostali i bez pola sponzora. To nije put kojim mi hocemo da idemo. Pravi se politicki neutralan klub a takodjer i sa sponzorske strane, radi se na pravim sponzorskim partnerstvima dugorocnim, a ne kada sutra se povuce ovaj UO da se i sponzori povuku. Primarni cilj je izgradnja kluba i da sto manje zavisi od imena u nadzornom i upravnom odboru. Sta nama znaci da sada neki reketar na celu kluba "natjera" Mital na sponzorstvo u stotinama hiljada i onda kada on ode odlazi i takav "sponzor". Imali smo jednog takvog jakog kad smo izborili europu bez licence koji je izreketario pola Bosne za "sponzorske" ugovore, pa je trenutna uprava morala peglati i gladiti sva sranja sa firmama koje je on napravio. I deblokada racuna je tu zapela jer je taj lik posudio pare od jedne zenicke firme i nikad nije vratio, pa onda hvataj se za glavu kad ljudi traze kompletnu glavnicu i kamate jer su zestoko izvarani. Za ove forumase iz Zenice, pisem o Sarajlicu, "jakom" SDA reketaru za vrijeme Jagodica koji nam tad usput nabi i milionce poreznog duga...
Sistem je krucijalan i samoodrzivost, da nema upumpavanja novca pa kada pumpadzija ode, citaj raspad sistema. Pokrivanje jorganom onoliko koliko je dug i rad na rastu kluba da taj jorgan bude sto duzi i novac koji pravi taj jorgan bude sto raznovrsniji, osnova investiranja sto vise izvora novca, pa ako i zakaze 1, 2, 3 izvora klub i dalje moze poslovati.
Hasic je odradio solidan posao u Velezu, ali pogledaj kod njih tranziciju na novi UO. Stara uprava nakon povlacenja iz struktura kluba je povukla sa sobom i sponzore pa su tako ostali i bez pola sponzora. To nije put kojim mi hocemo da idemo. Pravi se politicki neutralan klub a takodjer i sa sponzorske strane, radi se na pravim sponzorskim partnerstvima dugorocnim, a ne kada sutra se povuce ovaj UO da se i sponzori povuku. Primarni cilj je izgradnja kluba i da sto manje zavisi od imena u nadzornom i upravnom odboru. Sta nama znaci da sada neki reketar na celu kluba "natjera" Mital na sponzorstvo u stotinama hiljada i onda kada on ode odlazi i takav "sponzor". Imali smo jednog takvog jakog kad smo izborili europu bez licence koji je izreketario pola Bosne za "sponzorske" ugovore, pa je trenutna uprava morala peglati i gladiti sva sranja sa firmama koje je on napravio. I deblokada racuna je tu zapela jer je taj lik posudio pare od jedne zenicke firme i nikad nije vratio, pa onda hvataj se za glavu kad ljudi traze kompletnu glavnicu i kamate jer su zestoko izvarani. Za ove forumase iz Zenice, pisem o Sarajlicu, "jakom" SDA reketaru za vrijeme Jagodica koji nam tad usput nabi i milionce poreznog duga...
All football clubs in Bosnia & Herzegovina are registered as not-for-profit associations of citizens. However, in practice, only one club allows its members to democratically participate and vote in its General Assembly - NK Čelik Zenica.
Druze, covjek ti govori da je 50k samo od clanarina dakle nije to budzet kluba.
Nedavno je na presu direktor kluba iznio podatak da je Celikov budzet za ovu godinu bio 700.000 KM, a od tog iznosa 60% je islo na isplacivanje ranijih dugovanja. Sada kada tih dugovanja ne bude, pa jos na ovih 700.000 "pojacamo" i dodjemo do miliona, vjerujem da je to godisji budzet kojim se moze odigrati Prva Federalna...a onda idemo dalje. Ali da se ne igramo babe Vange. BIce sta biti mora
@Truhlo
Joj ne spominji tu njusku, povraca mi se od njega. To je taj tip "kadrovika"...
Nedavno je na presu direktor kluba iznio podatak da je Celikov budzet za ovu godinu bio 700.000 KM, a od tog iznosa 60% je islo na isplacivanje ranijih dugovanja. Sada kada tih dugovanja ne bude, pa jos na ovih 700.000 "pojacamo" i dodjemo do miliona, vjerujem da je to godisji budzet kojim se moze odigrati Prva Federalna...a onda idemo dalje. Ali da se ne igramo babe Vange. BIce sta biti mora

@Truhlo
Joj ne spominji tu njusku, povraca mi se od njega. To je taj tip "kadrovika"...
Zadnja izmjena: phillies, dana/u 18 jun 2023, 11:28, ukupno mijenjano 1 put.
Sloboda u 2022. prihod od clanstva 6000.Madal je napisao/la: ↑18 jun 2023, 11:1250k je smijesna cifra ako pricamo o PL. Svakako bolje nego 0 ali nista znacajno.
Celik u 2022. prihod od clanstva 35000.
Razlika nebo i zemlja. Clanstvo je kod nas mehanizam zastite i jedan dodatni izvor prihoda. Ove godine ide sigurno na 1000+ preko 50000KM. U PL sigurno mozemo obezbjediti 2000 clanova i klubu 100k KM samo kroz clanstvo.
All football clubs in Bosnia & Herzegovina are registered as not-for-profit associations of citizens. However, in practice, only one club allows its members to democratically participate and vote in its General Assembly - NK Čelik Zenica.
- prisonbreak
- Kontakt:
Nagalsio sam da zaj novac nije primarni-osnovni. Ds samo dodje dobro budzetu. Koliko vi donesete novca klubu od clanarina, fan shopa i slicno?Madal je napisao/la: ↑18 jun 2023, 11:1250k je smijesna cifra ako pricamo o PL. Svakako bolje nego 0 ali nista znacajno.
Da je dobro imati covjrka koji ima plan, viziju, novac dobro je, al nesto na silu gurati ne ide, a kod nas vecina takozvani invenstitora gura sve na silu.
Vi vjerujete Azmiru koji posluje van zakona i to debelo, i samo je pitanje dana kada ce to doci na naplatu. Ne mozes placati 550 KM igrace nikako.
Samo godine tuge s' tobom imam ja..
Nedavno sam gledao neki video iz 2020 u kojem Bekim govori koji je JEDINI nacin spasa Celika
Naravno on je to megalomanski krenuo odmah i izracunao je da treba 20.000 ljudi dati po 100 maraka da bi Celik imao dobar osnov za krenuti naprijed. Naravno da 2 miliona godisnje po osnovu clanarina zvuci odlicno, ali treba biti ipak realan i znati gdje se zivi i s kim se zivi.

Ovih 35000 KM od clanstva prosle kalendarske godine je samo 5% buzeta kluba za proslu godinu. Ako je realno da u PL generisemo 2000 clanova, tj. 100K KM godisnje od clanstva i ostale kategorije budzeta zadrze rast, sasvim je realan tada budzet od 2M. 5% od 2M = 100k.
I ovih 700k budzet prosle godine je bez i jedne KM od kantona ili grada, tako da je prostor za rast ogroman kod nas
I ovih 700k budzet prosle godine je bez i jedne KM od kantona ili grada, tako da je prostor za rast ogroman kod nas

Ja ne znam šta imate kome šta objašnjavati više, vi još gori od njih.Imaju svoj klub koji im je u rasulu, žele da im neko dođe upumpa pare pa makar i Azmir jer nemaju toliku podršku niti mogu istrajat ko mi.Našo ti neko držat predavanja šta je malo nečega i to u 3. ligi.Znaju ako krenu našim putem nebi ih nigdje bilo, jer kao što reko nemaju podršku.Gdje su njihovi gdje su naši protesti.Ti njima jedno oni tebi drugo.Pisat zajebavat se samo,a ovo više nekome našu borbu iznositi a oni vam pametovati,nemojte.Uvijek ce biti sada ljubomornih duša.Slobodi želim sve najbolje i da se izvuće što prije.
Ne zaboravi da ove godine pravimo 1000 clanova iz trece lige!
Svakim uspjehom brojka ce ici gore definitivno. Bitno isto da nije nista na silu, nego da ljudi prepoznaju da je to to.
Svakim uspjehom brojka ce ici gore definitivno. Bitno isto da nije nista na silu, nego da ljudi prepoznaju da je to to.
Ono sto Čelik čeka
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
Drug ti i vecina drugih ovdje o Azmiru ne znate punu istinu i sta se sve desavalo u gradu dok nas je vodio tako da ne znam od kud vam ideja da je neko zlo da ga stavljate u ravan poput vaseg turcina ili vasih prijasnjih predsjednika.Truhlo je napisao/la: ↑18 jun 2023, 11:22I jako je vazno napraviti sistem u klubu da ne zavisi od volje jednog, pet ili deset "jakih" ljudi. Tipa sad Sloboda, titrate muda covjeku koji vas je godinama sutao i ponizavao, to ti je isto da robijasi titraju muda nekom Olgunu, Sarajlicu ili bog zna kakvim likovima.
Da je daleko od idealnog rijesenja i da smo organizacijski bili na nuli kad nas je prosli put vodio, to svakako.
I apsolutno se slazem da treba napraviti sistem da se klub ne urusi kad jedni odu a drugi dodju. Na kraju krajeva ja mislim da vam je sistem odlican i cak bi volio i da moj klub ima takav ili slican statut. Samo mislim da ste vi nerealni i da vam je neko izvrsio lobotomiju gdje si veci navijac sto duze svoj klub zelis van PL, da je bolji covjek na celu kluba onaj koji ima manje novca i sl.
Mene je u sustini zanimalo da li ste svjesni kad udjete u PL to nije kantonalna i da li postoje planovi da se nadoknadi nedostatak u finansijama. Kantonalna i PL su nebo i zemlja. Kako shvatam niste i to je to. Pa i ovi nasi stabilizatori su vratili masu dugova i bio im je plan da predaju cist klub nekome s parama, moguce jedan od razloga sto su sebe postavili u skupstinu. Samo sto im nije bas islo po planu.
-Beogradski sindikat
-Beogradski sindikat
Da a kad udjes u PL i 2-3 sezone se boris za opstanak, na Bilinom te opali i GOSK u jednoj od tih sezona i slicni rezultati, mislis da nece brojka ici ka dole? Da citava prica nece biti na velikom testu? Da se nece pojaviti odredjene struje koje ce govoriti je.bo ovaj Celik, koliko godina se nesto borimo da nas GOSK naguzi na Bilinom?
-Beogradski sindikat
-Beogradski sindikat
@Madal neki dan sam ti napiso kako doci do 2M budzeta u PL i da je to sasvim realno za nas i za pocetak sredinu tabele, pa ako se nekad otvori kao Velezu napasti kup i europu.
Lobotomija nije gledati dugorocne ciljeve kluba umjesto kratkorocnih. Nama su dugorocni cist klub skroz na 0 i budzet kluba spreman za PL. Ako treba ostati i 3, 4 godine u ovoj ligi nama nije problem, jer gradimo nesto sto ce donjeti plodove za par godina.
Cak i ako se otvori mogucnost naredne godine da gradimo akademiju, 2 terena svoja, prije bi to uradio, nego ulazio u PL. Hocemo bas jake temelje da imamo kada udjemo u PL i tada da se mozemo fokusirati samo na sportski rezultat.
Lobotomija nije gledati dugorocne ciljeve kluba umjesto kratkorocnih. Nama su dugorocni cist klub skroz na 0 i budzet kluba spreman za PL. Ako treba ostati i 3, 4 godine u ovoj ligi nama nije problem, jer gradimo nesto sto ce donjeti plodove za par godina.
Cak i ako se otvori mogucnost naredne godine da gradimo akademiju, 2 terena svoja, prije bi to uradio, nego ulazio u PL. Hocemo bas jake temelje da imamo kada udjemo u PL i tada da se mozemo fokusirati samo na sportski rezultat.
Pa ako cemo se voditi time da cemo se boriti za opstanak, a ne znamo da ce biti, onda niko nikad nista ne bi pokusao. Ko vama garantuje da cete se i sa azmirom vratiti u pl? Sve je to ako bude, bit ce, a uvjeren sam da taj scenario se nece desiti. Ne kazem da cemo odmah europu igrati i biti u vrhu, al se necemo ni za opstanak boriti sigurno.Madal je napisao/la: ↑18 jun 2023, 11:38Da a kad udjes u PL i 2-3 sezone se boris za opstanak, na Bilinom te opali i GOSK u jednoj od tih sezona i slicni rezultati, mislis da nece brojka ici ka dole? Da citava prica nece biti na velikom testu? Da se nece pojaviti odredjene struje koje ce govoriti je.bo ovaj Celik, koliko godina se nesto borimo da nas GOSK naguzi na Bilinom?
Opet kad imas zdrav kolektiv i sa manjim budjetom bolji rezultati su ostvarivi, ne moras pretplacivati sve zivo da to nadoknadis.
Primjera imamo koliko hoces.
Ono sto Čelik čeka
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
- Chapman1886
- Kontakt:
Sta vam je ljudi, jeste li realni. Tuzla je luda sto izdvaja preko milion za Slobodu sve dok ima ljudi koji nemaju kanalizaciju, vodu, gladnih, itd. Profesionalni klubovi neka na trzistu zaradjuju ili neka se ugase. Ljuti Robijaši na Fudu jer im Fudo ne da pare da se drogiraju. Obični narkomani, klošari i propaliteti. Pišam i vas i vaš propali klub koji je trebao da se ugasi prije 15 godina, ali nikad nije kasno. Sve sportske klubove treba pretvoriti u dionička društva, sa minimalnim kapitalom 50.000 KM. I recimo da ima grad 90%, ukoliko želi pomoći klubu, stavi 10-20% dionica na prodaju i ljudi poput navijača i firmi kupuju dionice i ubrizgavaju novac u klub, zauzvrat dobiju dio vlasništva. Pa izvoli, ako si navijač. Ljudi nikako da shvate da je socijalizam davno nestao. Nastao je kapitalizam i trzisna utrka. Nadjite nacina da zaradite. Otkuf vam pravo da trazite novac svih nas. Vozdra.
Samo Sloboda | COYG
Bas kao sto truhlo napisa, nije problem ni 3-4 godine u federalnoj ostata, al da znamo za sta ostajemo. Ako moramo birati izmedju pl i akademije, definitivno ovo drugo. Prvi put u historiji kluba se desilo ovo i treba iskoristiti za mnoge stvari da se poprave. Mi nemamo teret da se odmah moramo u pl plasirati i kod ljudo je svijest takva, sto je i neka vrsta prednosti.
Ono sto Čelik čeka
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
To vam je super ideja za akademiju. Tu je opet odredjeni rizik ako je klub s ogranicem finansijama da dodje npr Sarajevo i pokupi omladinca u svoju akademiju prije nego potpisete profi ugovor zato jer ponude vise novca. Jbg nije da crnjacim nego pisem realne scenarije.
Opet da me neki imbecil ne shvati pogresno, a vidim da ih vec ima, meni se svidja vasa borba i statut, cak sam i vjerovao da cete uspjeti dodji do ovog dijela kad ste otisli u kantonalnu jer sto ne bi uspjeli. Zao mi je da vidim da nisu svi vasi navijaci vjerovali.
Sad nije da ne vjerujem da cete moci dalje vec onako diskutujem. Ja bi volio da udjete u PL (poslije Slobode) i da budete samoodrziv i uspjesan klub.
Opet da me neki imbecil ne shvati pogresno, a vidim da ih vec ima, meni se svidja vasa borba i statut, cak sam i vjerovao da cete uspjeti dodji do ovog dijela kad ste otisli u kantonalnu jer sto ne bi uspjeli. Zao mi je da vidim da nisu svi vasi navijaci vjerovali.
Sad nije da ne vjerujem da cete moci dalje vec onako diskutujem. Ja bi volio da udjete u PL (poslije Slobode) i da budete samoodrziv i uspjesan klub.
-Beogradski sindikat
-Beogradski sindikat
- Chapman1886
- Kontakt:
Pola Zenice i Kaknja vikendom dolazi iz sarajeva i bilefelda,sve bjeda željezara ne radi indijac zapečatio sve u svoje džepove trpa, grad propada,a oni bi milione da spašavaju NK Čelik. Propalo buraz,gotovo.Trebali ste blagovremeno vršiti revizije i kontrole, a ne da pustite da dodje do ovolikog dugovanja pa kriv Fudo. Fudbal je biznis,probajte naći nekoga ko će kupiti klub i dugovanja i nešto napraviti, a ova ideja o udruženju građana i da klub finansira gradski budžet je smiješna. To nigdje u svijetu više ne prolazi,samo Arapske pare .
Samo Sloboda | COYG
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 5 gostiju.