AshburtonG je napisao/la: ↑20 jul 2023, 01:41
@Trunks
Cekaj, kakve veze ima konkurencija s povredama Nadala? To sto ti pricas je sve domen "sta bi bilo, kad bi bilo". Del Potro bi uzeo minimalno 7-8 GS turnira da nije imao povrede, pa sta? Wawrinka je vjerovatno rame uz rame sa big 3 kad mu ulazi kao u onim finalima protiv Nadala i Djokovica, pa jesu li mu ostali krivi sto se nije na vrijeme mentalno postrojio? Murray isto tako. Kyrgios je Alcaraz prije Alcaraza, pa je propao ko Damir Dzumhur.
Zakleti sam navijac Nadala, ali spominjes neke stvari za koje apsolutno ne mozes sa sigurnoscu tvrdit. Ko ti garantuje da bi Nadal bez povreda ovoliko grizao i svaki put se vracao jaci? Mozda uopce ne bi razvio ovaj sampionski mentalitet u toj kolicini, koji mu je donio makar 2-3 GS gdje je objektivno bio na konopcima. Sve te pretpostavke moze navest i navijac Djokovica, tipa da je prije poceo s "gluten-free" dijetom, da je mogao uzeti AO i UO tokom corona vremena...
Smatram da Nadal na svojih 100% dobija apsolutno svakog na makar 2 od 4 GS turnira, ali je Djokovic definitivno covjek koji svoj peak forme mnogo vise moze drzat od Nadala, ali i Federera i bilo kojeg drugog vrhunskog igraca. Nadal je svoj 100% mogao odigrat samo na par meceva u turniru, dok Djokovic to radi od prvog do posljednjeg meca, te tokom cijele sezone. Da li je uzrok tome povreda, neodrzivost takvog nacina tenisa ili potreba za duzom prilagodbom na podloge van sljake je sasvim nebitno. Statistika govori u korist Djokovica po tom pitanju. S druge strane, Djokovic da ima i +5 GS turnira, opet nece bit
unanimous misljenje da je GOAT, prije svega zbog karakternih osobina.
Nadalov vrhunac bih stavio kao benchmark kvalitete tenisa (2010 godina, iako je 2013 imao statisticki bolju sezonu), a Djokovica odmah promil ispod (2011, 2015), te onda Federera (2006). Medjutim, Djokoviceva mogucnost da taj tenis pruza tokom cijele sezone u nekoliko razlicitih godina je nesto sto ni Nadal, a ni Federer nikad nisu mogli, te ga to po meni svrstava ispred obojice.
Pa nemaju oni direktne veze s tim, ali onda se mora reći da Nadal i konkurencija nisu imali iste okolnosti kroz karijeru, a radi se o rivalima. Eto dajte podatak koliko je konkurencija propustila Grand Slamova zbog povreda, a koliko Nadal? Njegova karijera je i tako na nivou fenomena i opet ga ljudi osporavaju jer nemaju pojma. Mora se uzeti u obzir ovo o čemu govorim.
Pa meni je žao i Murraya i Del Potra, to su majstori tenisa. Mislim da bi i oni imali puno više osvojenih Grand Slamova da im se nije desilo ono šta im se desilo, ali da bi ipak Nadal opet vodio na toj listi, naravno uz dužno poštovanje teniserima kao što su Murray i Del Porto.
Nije bitno? Čuj nije bitno. Pa naravno da je bitno jer postoji razlog zašto je propustio toliko turnira. Može duže držati peak formu tokom sezone? Pa možda može zato jer nije rođen s deformacijom stopala i tokom karijere nije imao povrede koljena, leđa, abdomena, meniskus, jedan zglob, drugi zglob, kuk i šta još...
Ili možda misliš da je Nadal izgubio mečeve u ranim kolima Wimbledona jer nema kvalitet, da ga McDonald dobije jer je bolji, da ga Fognini izbaci sa US Opena jer ga ne može pobijediti i slično?
E pa upravo te pretpostavke sam tražio da mi se napišu nedavno, ali ostao sam bez odgovora naravno jer nekome ne odgovaraju čimjenice. Evo još jednom, neka se saberu te pretpostavke, koliko je djokovic propustio Grand Slamova zbog povreda plus one zabrane i neka napišu broj tih turnira koje bi hipotetički osvojio. A onda ću ja Nadalu dodati broj propuštenih Grand Slamova zbog povreda i reći da bi ih hipotetički osvojio pa ćemo uporediti zbirove.
Nadal je 2010. i 2013. bio daleko najbolji i te godine su njegova perfekcija, doslovno flawless tenis. Tu se već slažemo.
Na kraju krajeva, ne pišem ja sve ovo da bih imao odobrenje nekoga od vas nego jer hoću da kažem svoje mišljenje, a nisam apsolutno ništa slagao.
Nadal na svojih 100% dobija apsloutno svakog na svakom Grand Slam turniru, bez sumnje.