MortemHz je napisao/la: ↑31 jul 2023, 15:33
ElCartel11 je napisao/la: ↑31 jul 2023, 15:25
Naša liga da ima infrastrukturu kao u komsiluku sto imaju, bila bi daleko najposjecenija. U to sam siguran.
Sarajevo, Željezničar bi imali vjerovatno prosjek 7k+
Slijedili bi Zrinjski, Velež i Borac sa prosjekom 4k+
Široki i Posušje 2-3k
Ostali slabo, ali povratkom recimo Celika i Slobode ta dva kluba bi mogli u rang sa 4k prosjeka.
Ovako dok je slabo vrijeme odmah se posjeta prepolovi nije niko lud kisnuti. Tereni su eto napravljeni, sad bi trebali natkriti svi barem po 1 tribinu idealno je sve 4 ali...
Upravo to ali moram spomenuti i novac jer simpatizeri ovdje nemaju šta vidjeti. Uz više novca i fudbal bi bio mnogo bolji.
Dinamo od grada Zagreba dobije 5 miliona maraka godišnje, 1 milion od turističke zajednice grada Zagreba, imaju i zagrebački holding i oni izlete 2-3 miliona. Znači imaju kompletan budžet FK Sarajevo koji dobiju od samo 3 političke institucije. Ovo je sve bez bilo kakvog drugog sponzora a imaju ih more, bez zarade od prodaje igrača, ulaznica i nagrada od UEFA-e.
Ma neće ti novac pomoći kod nas, jer se ne ulaže u prave stvari. Banalizujem, ali daj ti sad milion Slogi Doboj, oni će nešto pokrasti, dovesti 3 polovnjaka iz Srbije i to je to. Za godinu nema para, rezultata, ničega. I to apsolutno svi rade, samo je pitanje u kojem omjeru. Jedini koji je tu nešto drugačije radio je onaj Misimović u Želji, koji je počeo sređivati infrastrukturu. I ne ulazeći u to je li ološ ili ne, jer to navijači Željezničara bolje znaju, u tom smislu se činilo da ide pravim putem.
I ne mora to biti samo infrastruktura. Nama trebaju treneri, stručno osoblje. Igrači ko igrači, to treba posljednje završavati. Uz adekvatno osoblje, Sloga će i od svojih juniora ili 10 juniora koje dovedu iz naše lige napraviti finu ekipu. Ali, osoblje nije trener, nego desetine ljudi koji brinu o cijelom procesu. Niko kod nas nema regulisano to. Zrinjski možda najbliže, ali oni to sve rade stihijski, bez da naprave veći korak. Sarajevo ima mogućnost za to, ali ne znaju dovesti stručnjake. Znači, od psihologa, nutricioniste, trenera za ovo i za ono, pa do analizičara. I nije to tek tako "dovedi šta bilo", nego se upravo ovdje mora posvetiti najveća pažnja. Plus, naravno, infrastrukturi.
Vlast i generalno neka šira zajednica mogu ulagati samo u infrastrukturu recimo. Meni je potpuno besmisleno kad bilo koji nivo vlasti nekom klubu da pare tek tako. Ja to nikad ne bih radio. Možemo vam pomoći da napravite teren, dva, tri, možemo sufinansirati troškove putovanja, možemo omladinskim kategorijama sufinansirati članarine, putovanja, opremu, nabaviti vam nešto, ali pare ne treba davati, jer je to bacanje i krađa.
Kakva je korist od recimo Husića za naš fudbal? Nikakva, apsolutno. Ništa uloženo, ništa napravljeno.
Što se posjete i stadiona tiče, fakat treba polahko ići ka zahtjevu da se natkriva dio tribina. Međutim, s ovim novim terenima, već je sve gledljivije. Sada dosta treba poraditi na sudijama. I ne mislim tu samo u smislu krucijalnih odluka koje će VAR riješiti, nego se dobro pozabaviti time da kriterij mora biti takav da se ne svira 40+ prekršaja po utakmici. Malo analizirati s njima kako igrači padaju, naučiti neke stvari, a onda Boga mi i dati instrukciju da se ne sviraju neki najsitniji kontakti, dueli, kad igrač padne preko lopte i sl. Prosječan broj prekršaja u ligama petice je 20-25. U HNL recimo je to isto oko 25-26. U Srbiji je prosjek 35 recimo. Pretpostavljam da smo mi tu negdje sa Srbijom. Sinoć Sarajevo-Sloga 38 faulova, a recimo Velež-Zveijda 29 (sudio Peljto).