Laku noc

Moderatori/ce: hilmo,insider,MortemHz
Francis, Zeljkovic i Buljubašić trkački dobro izgledaju ostali baš tanko a to je prvi uslov da igraš ozbiljan fudbal. Ko ne moze da trci i nije agresivan on ne moze da igra ozbiljan fudbal, mozes se u nasoj ligi provuci u nekim utakmicama al generalno ako zeliš iskorak ne moze bez trke i agresive.
Pa šta sam ja napisao vezni red jako motoričan. Ali, nije ni u toj trci sve, to ako trče puno da valjaju, ne znači to ništa, ima rezultata i sa dizelašima. Bitno je pametno se kretati, da se nađeš na pravom mjestu u pravo vrijeme. Pa Guardiola zasniva fudbal da njegovi igrači što manje trče, to mu je jedan od glavnih postulata, ali je zato podijelio teren u zone svaki igrač je zadužen za zonu, treba tačno znati u kojem se momenti nalazi gdje, stani i čekaj da lopta dođe tebi. Ali, malo je i takvih trenera. Većina trenera pogotovo kod nas ulazi u neki balans, pa se tu gube, upravo u toj 4231, bude desetka koja ne trči, lijena, ali je tehnicki dobro potkovana, pa kao to je vadi, onda dvije šestice od kojih je jedan miks neki, i trči i zna igrat sa loptom, a drugi je mesar, bitno je samo da uzme loptu i to je to. I to nekada upali nekad ne, zavisno dal se desi "klik" među igračima.bordobijeli je napisao/la: ↑03 avg 2023, 22:27Sve je to ok, al ako imaš šetače u veznom redu kao mi nema tu formacija. Pa zasto je Jakirovic nogirao Halilovica i Vrancica koji su bolji tehnicki od ovih sto sad ima, jednostavno ne trebaju mu dizelaši. Kod nas vezni red trabanti i dizelaši Balta, Vrancic, Avramovski, Dal, Mustafic. Dva koja su pokretljiv Zeljkovic i Buljubašić jedan stopera igra drugi klupaNisamInSajder je napisao/la: ↑03 avg 2023, 22:15Igrao u Zrinjskom 352 ili 343 tokom Europe. A i ova njegova 4231 nije ona standardna, pogotovo ne ova koju provlače bh treneri. Prvo što njegovi bekovi ili idu visoko ili jedan ulazi u sredinu, često na terenu u fazi napada postavka je 2 3 5, vezni red jako motoričan itd.Lucas je napisao/la: ↑03 avg 2023, 21:42Gledam ovu Rijeku, ljudi extra igraju sa Jakirovicem. Mislim da taj čovjek od dana kada je došao u Zrinjski pa zaključno sa vecerasnjom utakmicom, ni jednom nije koristio neku drugu formaciju osim 4-2-3-1. A sto bi i mijenjao kad mu daje rezultat u kontinuitetu.
U Rijeci češće je 3421, to što grafika pokazuje 4231 ne znači ništa, bitna je postavka igrača, koju vidiš tokom utakmice ili poslije utakmice preko mapa kretanja.
Upravo to. Ona formacija prije utakmice je ništa. Bitno je ono kako se igrači ponašaju tokom igre, gdje stoje, šta rade, kakve zadatke imaju jednom riječju taktika. A te formacije, pa kod Sablića 10 utakmica stojalo da se igra 4231, a naši u 343 na terenu tokom čitave utakmice. Evo baš sad odem proguglat Rijeku, sve utakmice 4231, a kad gledaš prosječne pozicije/mapu kretanja jasna 3421 ili 352 nekada.GalileoGalilei je napisao/la: ↑03 avg 2023, 22:44
Ne možeš ljudima objasniti da je najmanje bitna formacija na papiru, doslovno nebitna. Igrači ako znaju šta trebaju raditi na terenu, kad su uigrani i pripremljeni, sve ostalo je nebitno. Možeš ti svakih deset minuta na meču šaltati formacije, kad ljudi znaju šta raditi i kad imaš trenera poput Jakirovića, sve to ide glat.
Kad imaš parmaka tipa Varešanović, možeš imati najbolje igrače, najbolje uslove, gomilati ekipu, bićeš qarina.
Da ti Alfrede odgonetnem to sto se ti zapitas...GalileoGalilei je napisao/la: ↑03 avg 2023, 23:05Moraće se skontati dinamičniji vezni red, upravu ste za tromost. Vjerovatno će Rožman tu nešto iskombinovati, sigurno da ima na umu i to. Sreća pa je Zeljković došao, inače bi bili sve dizelaši u veznoj liniji. Od Balte, Vrančića, Dala, pa i Avrama.
Vrančić je tehnički strašan igrač, ali je užasno trom igrač. Drago mi je što je ostao, vidi se koliko je školovan igrač, ali iskreno ja se nekad zapitam kako je on igrao u Engleskoj. Moguće da su ga se u Rijeci riješili radi velike plate, ali ne bi me iznenadilo i da je istina da mu se Jakirović zahvalio kada je vidio da je prespor za njegov stil fudbala.
Tako je, mora se trčati i otvarati, pogotovo reakcije po izgubljenoj lopti da su puno žustrije i agresivnije. Još bi istakao da je bitno poraditi i na odbrani prekida, puno golova primamo u tom segmentu igru, opčenito glavometu...bordobijeli je napisao/la: ↑03 avg 2023, 23:23Francis, Zeljkovic i Buljubašić trkački dobro izgledaju ostali baš tanko a to je prvi uslov da igraš ozbiljan fudbal. Ko ne moze da trci i nije agresivan on ne moze da igra ozbiljan fudbal, mozes se u nasoj ligi provuci u nekim utakmicama al generalno ako zeliš iskorak ne moze bez trke i agresive.
Igraš poziciono jednostavno rješenje. Tipa ono što je Dogan htio za Slogu, dva centralna vezna i dvije polušpice, je odlično rješenje. Napuniš sredinu, iza imaš 3 štopera, od kojih je onaj štoper na čijoj je lopti strana visoko kao dodatni igrač na sredini za pas, bočni igrači trče (a ovdje imaš odlične opcije). Recimo da se ekipa zadrži na toj formaciji, falio bi nam jedan veznjak na rotaciji, Zeljković i Aničić bi bili odlični bočni štoperi jer znaju lopte. Durakovic i Kyeremeh su tu odlične opcije za bočne igrače, mogu trčati, dobri su igri, posebno prema naprijed. I onda samo uigravaš kretnje i otvaranja igrača za pas, što je najviše falilo protiv Sloge.GalileoGalilei je napisao/la: ↑03 avg 2023, 23:05Moraće se skontati dinamičniji vezni red, upravu ste za tromost. Vjerovatno će Rožman tu nešto iskombinovati, sigurno da ima na umu i to. Sreća pa je Zeljković došao, inače bi bili sve dizelaši u veznoj liniji. Od Balte, Vrančića, Dala, pa i Avrama.
Vrančić je tehnički strašan igrač, ali je užasno trom igrač. Drago mi je što je ostao, vidi se koliko je školovan igrač, ali iskreno ja se nekad zapitam kako je on igrao u Engleskoj. Moguće da su ga se u Rijeci riješili radi velike plate, ali ne bi me iznenadilo i da je istina da mu se Jakirović zahvalio kada je vidio da je prespor za njegov stil fudbala.
Naši treneri i ne znaju ništa. Jedini višak koji znaju napraviti da gurnu oba beka visoko, a krila povuku u sredinu, i onda propuh nazad. Odeš u Europu, neko te na kontre izmasakrira, može ti zabit 4-5 golova. Okidač za presjng ne postoji, jer se i ne gleda protivnik, pa se i ne zna šta im je mana, koji štoper je loš na lopti, pa da njega treba napadat. Nego jedini slučaj presinga je kada štoper vraća golmanu loptu, pa svi se krenu derat "Sad, sad, sad".Evander je napisao/la: ↑03 avg 2023, 23:49Imam osjecaj da pojedini kontaju da je taktika stavi igrace 433, ili 442 i to je to. Nebitna je formacija, bitno je ono sto igraci rade na terenu. Kako otvaraju prostor, kako se krecu bez lopte, na koji nacin pokrivaju teren, ko koga preuzima, ko se otcvara, ko ce na utakmici uraditi 20 spriteva a da zna da nece dobiri loptu, samo da bi otvorio prostor drugom igracu i odvukao na sebe protivnicke odbrambene....
To se kod nas ne uci, niti se upraznjava. Kodro je to pokusao, kad je bio trener, debili od igraca ga ismijavali.
Kad sam gledao vani utakmice, liga petice i LP, to je drugi sport. Svi igraci se nalaze u max 40 metara i linije se samo pomjeraju naprijed, nazad. Kad sam gledao one Hrvatske podkaste, kad novinari pricaju o taktici, imam osjecaj da bolje znaju od nasih trenera.
Trenutno korisnika/ca: amypitar, Beli98, bhfanatic14, Burberry46, EastMadness, Google Adsense [Bot], Hajdeee, MokraKifla, NazorUso, perodeformero, senad82, Vanja8, VolimBiH96 i 92 gosta.