CAGarfia je napisao/la: ↑21 avg 2023, 14:16
Dugoročno će ovaj poraz mnogo donijeti Alcarazu, kao što mu je i poraz na RG i taj manjak iskustva otključao kapacitete psihe na WB. Ispratio sam svaki njegov meč na ovom turniru, do ovog meča izgledao totalno neuvjerljivo, jedva pobjeđivao.. Ali onda iz treće u šestu brzinu ubacio u finalu.. Eh to je ono što je najbrutalnije od svega meni sinoć pored onakve mentalne snage koju je pokazao u trećem setu što je bolesno za jednog 20godišnjaka protiv najboljeg u historiji igre. Nehumano je kako je izvukao 12 break lopti i 2 meč lopte na Novakov servis, te se vratiti u set nakon zaostatka breaka i to pri rezultatu 4-5 i Novak servira. Zamislite samo kakav je boost mentalni kad se slegne kad znaš šta si sve preživio protiv onakvog monstruma i zamalo pobijedio nakon takvog trećeg seta. Bilo je situacija gdje je baš loše birao udarce što je posljedica umora vjerovatno koji se ove sedmice nataložio, ali nema on šta žaliti sigurno i za ovim porazom iako dolazi od najvećeg rivala. Život, kao i sport, sastoji se od uspona i padova, ovoga će još biti, ali ovo su sastojci koji će od njega napraviti još veću mentalnu zvijer i biće ostalima kao što je Novak bio svima osim Rafi.
Eh ono što je očigledan problem, što se vidjelo sinoć, i još dosta puta je da on spusti sa papučice gasa kad treba likvidirati protivnika. Pad koncentracije, opuštanje ili šta već, ali ono što je sigurno da je to solidan nedostatak u igri sad i da se na tome mora raditi. Imao je Novaka na konopcima, ovaj se junački vratio nakon potencijalno toplotnog udara, lik je bio crven kao paprika. I u takvim situacijama se mora maksimalno posvetiti završetku, a ne bekhendom ležerno igrati.
Za Novaka nemam šta da kažem. Čisti šampionski kov, ogromna inspiracija svima nama treba da bude njegov pristup meču i teškim situacijama, izvukao se kao lav i zasluženo slavio nakon onakvog fizičkog kolapsa. On i Rafael su toliko puta u karijerama bili u ovakvim bezizlaznim situacijama, a opet kada niko nije vjerovao u njih, oni našli načine.. Monstrum. Vrhunska forma i s njegove strane tokom cijelog turnira.
Ko je u boljoj situaciji pred US Open što se glave tiče ne bih znao, rekao bih da je ovo egal. Da su jedan drugog oduvali sa terene shvatio bih da neko ima mentalni iskorak u odnosu na drugog, ali ovo su mečevi na jednu lopticu između njih, samo na RG nije gdje je Alcaraz baš sagorio i sve je to faza učenja. Uvjeti u New Yorku bi trebali više odgovarati Carlosu nego ovdje.
Koliko su samo ova dvojica ispred ostalih. Svi oni mogu protiv njih dvojice meč odvesti u egal, ali tu im je i kraj jer su mentalno ispod i to za par nivoa. Tenis je mentalni sport, a ova dvojica su doktori ove igre i obojica će nam pružiti još makar 5 mečeva ovakvog kalibra. Ovo će sigurno produžiti i Novaka što je fantastična stvar za tenis. Ima on u sebi sigurno makar 2 godine, eh da li će biti na ovom nivou, iskreno se nadam, gladan sam ovih klasika. Kakvi rollercoasteri su sinoć bili i na WB.
Žrijeb je nekad ove sedmice, ali nakon sinoć, gotovo pa sam siguran da nas samo nesretna okolnost ili povreda može spriječiti ponovnog finala ove dvojice. I za to navijam svim srcem, da se marišu i na Arthur Asheu jedno 5 sati, a neka pobijedi bolji. Sinoćnji meč komotno se može koristiti kao materijal za doktorat na temu sportske psihologije.
Alcarazu će trebati nego poslije Novaka da ga ovako tjera da igra najbolje što može. Suprotno od ovog sporta će natjerati jednosmjernu, niko mu meda neće moći i uzimati će 3 slema godišnje i 5 mastersa. Ima on još dosta stvari da kod sebe popravi, ali i ovakav je jedan od najboljih što je ikada reket držao uz big3 i ostale teniske legende 20. vijeka. Drago mi je što je sinoć pokazao neke emocije i tokom gubitka drugog seta i poslije poraza.