Premijer liga BiH - aktuelno

Amidzatvojnajdrazi
Kontakt:

Re: Premijer liga BiH - aktuelno

Post Postao/la Amidzatvojnajdrazi » 24 avg 2023, 14:25

denimen99 je napisao/la:
24 avg 2023, 14:11
Amidzatvojnajdrazi je napisao/la:
24 avg 2023, 13:58
tabba77 je napisao/la:
24 avg 2023, 13:54
Može li mi neko od upućenijih komšija u PP ili ovdje objasniti kako se pere novac u FKS?
U slučaju da zaradim milione, kupim Željkana i operem pare preko istog.
Ma ljudi cim posumnjaju na neke malverzacije kazu "pranje para," i vasi isto govore kad ih Mirvah naljuti :mrgreen: Ne razumije raja sta znaci prati novac, ne moze ovo kod vas biti pranje para ni u teoriji. Moze biti nesto drugo (ne tvrdim da jeste, ne znam, a i boli me qrac) ali pranje novca ne.
U Americi se plaća porez na zaradu, osim ako ne investiraš taj novac u dobrotvorne svrhe ili u ovako ove sportske projekte overseas. Tako da što više ulaže ovdje, to mu više para i ostane zbog razlike u poreskoj stopi. Isto radi i Gates sa milijardama koje ulaže u prehranu Afrike i ostalim njegovim dobrotvornim fondovima.
Vidi, ono gdje mogu postojati malverzacije su ovi silni potpisi i raskidi. Dovedes eto tog Viverosa, das mu neku ogromnu platu i visegodisnji ugovor, pa ond raskines - i isplatis ostatak tog ugovora. Onda sta bude s tim parama, tu je taj prostor za neko manevrisanje i talove. Ali ni to nije pranje para, vec bukvalno suprotno od toga. Nesto slicno se u KK Bosna radilo.

Moje licno misljenje je da se ne radi o bilo cemu slicnom, vec samo o neznanju. Ne mora uvijek biti neki kriminal ili urota u pitanju. Mirvah pun ko brod, ne zna, a hoce da se igra FM-a. Nekad ubode, nekad ne. Pun je fudbal takvih ljudi, nije on jedini. Drugo je sto kod nas uvijek pocnu price o kladionicama i pranju novca, a najvise bas medju pitarima.
1921

realnonerealan
Kontakt:

Post Postao/la realnonerealan » 24 avg 2023, 14:29

MostarskiSin je napisao/la:
24 avg 2023, 14:10
realnonerealan je napisao/la:
24 avg 2023, 12:45
Velez se izgleda pozelio osvajanja trofeja, pa su odlucili da odu u Prvu ligu Federacije i osvoje pehar osvajaca... Tamo jedino titulu i mogu osvojiti..
Ode trener,ode sportski direktor , red je i njima u federalnu da odu. :mrgreen: :mrgreen:
Pa tupsone nisu otisli jer im se ne svidja ovdje nego su obojica dobila nogu u guzicu. Dosli kao paket, otisli kao paket.
Pa pijacaru bas ti hvala sto si mi objasnio, evo ja bas nisam to znao.. :facepalm:
Cuo sam bio da vama na podrucju Vrapcica fali inteligencije, a sad sam se uvjerio da je zaista tako.. ipak neinteligentni tesko skontaju sarkazam :wave:

denimen99
Kontakt:

Post Postao/la denimen99 » 24 avg 2023, 14:36

24 avg 2023, 14:25
denimen99 je napisao/la:
24 avg 2023, 13:58

Ma ljudi cim posumnjaju na neke malverzacije kazu "pranje para," i vasi isto govore kad ih Mirvah naljuti :mrgreen: Ne razumije raja sta znaci prati novac, ne moze ovo kod vas biti pranje para ni u teoriji. Moze biti nesto drugo (ne tvrdim da jeste, ne znam, a i boli me qrac) ali pranje novca ne.
U Americi se plaća porez na zaradu, osim ako ne investiraš taj novac u dobrotvorne svrhe ili u ovako ove sportske projekte overseas. Tako da što više ulaže ovdje, to mu više para i ostane zbog razlike u poreskoj stopi. Isto radi i Gates sa milijardama koje ulaže u prehranu Afrike i ostalim njegovim dobrotvornim fondovima.
Vidi, ono gdje mogu postojati malverzacije su ovi silni potpisi i raskidi. Dovedes eto tog Viverosa, das mu neku ogromnu platu i visegodisnji ugovor, pa ond raskines - i isplatis ostatak tog ugovora. Onda sta bude s tim parama, tu je taj prostor za neko manevrisanje i talove. Ali ni to nije pranje para, vec bukvalno suprotno od toga. Nesto slicno se u KK Bosna radilo.

Moje licno misljenje je da se ne radi o bilo cemu slicnom, vec samo o neznanju. Ne mora uvijek biti neki kriminal ili urota u pitanju. Mirvah pun ko brod, ne zna, a hoce da se igra FM-a. Nekad ubode, nekad ne. Pun je fudbal takvih ljudi, nije on jedini. Drugo je sto kod nas uvijek pocnu price o kladionicama i pranju novca, a najvise bas medju pitarima.
Slažem se. Uopšte se ne radi o pranju novca niti o kriminalu. Ako malo izguglaš vidjećeš da je porez na dobit u USA oko 20% i to osvnovni, na koji onda idu savezni i državni porezi i ode to na 25-30+%. Ako investiraš taj 1mil overseas, oslobođen si ili je debelo umanjeno, opet zavisi od države do države, ali za BiH je 0%. Kod nas porez na dobit 10%, tako da kada investiraš 1mil u BiH, možeš i da izgubiš na investiciji 200k, opet ti ostane 800k, što je za 100k više nego onih 700 što bi imao u tamo, a igraš se FM-a kao što ti kažeš.

Skoro svaki milioner u Americi operiše na takav način i tako u ime USofA razvija ostatak planete hahaha.
- Na Rodi su pare! Život na Lazio! Lecce Juve! Bordeaoux Toulouse!
- Ničija nije do José Zorrilla.
- Jel te Taylor našo'?
#VB89

tabba77
Kontakt:

Post Postao/la tabba77 » 24 avg 2023, 14:40

TeaM87 je napisao/la:
24 avg 2023, 14:16
tabba77 je napisao/la:
24 avg 2023, 14:14
denimen99 je napisao/la:

Znači pranje para je ustvari investiranje u sportski klub?
Koja je njegova računica ako znamo da su svi igrači prijavljeni na maximalni iznos plate?
+ troškovi provizije banke da se taj novac prebaci.
objasnio sam ti ja gore koja je racunica, a sto se tice plata, pa ne placa on citave plate, ima klub valjda svojih prihoda i pored mirvica, eto recimo transfer dala ti je dovoljan sigurno za 3-4 mjeseca plata, da ne pricam o ostalim prihodima
Ja pitam konkretno za pranje para.
Dakle legalno zarađen novac u Americi, kako njega pere?
Ulaganje je skroz druga priča da bi izbjegao plaćanje poreza u Americi.

dejavu
Kontakt:

Post Postao/la dejavu » 24 avg 2023, 14:43

MortemHz je napisao/la:
24 avg 2023, 13:29

Nema potrebe za patetikom, svaki klub to posebno naplaćuje. Prekucavate članske i to poštujem samo naglasi od prošle godine pošto prije niste prelazili broj od 1500. Kad je to krenulo raja vas sprdala jer niste znali uplatiti mada i ne čudi s obzirom da vam klub nije igrao Europu radi najobičnije uplatnice koju niste znali ispuniti a još vam ljudi plaćeni za to. Mi ćemo se pokušati nositi sa Fiorentinom i Alkmaarom, ipak ne možemo biti glavni kandidati za grupnu fazu lige prvaka uz najboljeg stopera u državi do 21. godine poput vas.
ti si?

slika

:rol: :rol:
nasa noc traje danima

https://youtu.be/ufLtq-0Ue1g

TeaM87
Kontakt:

Post Postao/la TeaM87 » 24 avg 2023, 14:43

tabba77 je napisao/la:
24 avg 2023, 14:40
TeaM87 je napisao/la:
24 avg 2023, 14:16
tabba77 je napisao/la:
24 avg 2023, 14:14

Znači pranje para je ustvari investiranje u sportski klub?
Koja je njegova računica ako znamo da su svi igrači prijavljeni na maximalni iznos plate?
+ troškovi provizije banke da se taj novac prebaci.
objasnio sam ti ja gore koja je racunica, a sto se tice plata, pa ne placa on citave plate, ima klub valjda svojih prihoda i pored mirvica, eto recimo transfer dala ti je dovoljan sigurno za 3-4 mjeseca plata, da ne pricam o ostalim prihodima
Ja pitam konkretno za pranje para.
Dakle legalno zarađen novac u Americi, kako njega pere?
Ulaganje je skroz druga priča da bi izbjegao plaćanje poreza u Americi.
Pa dobro raja na forumima je uglavnom relativno neobrazovana (kad kazem ovo mislim da nisu fakultetski obrazovani) i takvima je ulaganje da bi se izbjegao porez=pranje para i kriminal, sto u stvarnosti nije kriminalno djelo.
FKŽ !

dejavu
Kontakt:

Post Postao/la dejavu » 24 avg 2023, 14:46

BordoBBoja je napisao/la:
24 avg 2023, 14:03

U prvim kolima prema podacima saveza, najposjeceniji je stadion Kosevo
moj tobe, vi ste jedini klub u drzavi kojem je veci trosak organizacije utakmice od prihoda ulaznica :rol:
nasa noc traje danima

https://youtu.be/ufLtq-0Ue1g

tabba77
Kontakt:

Post Postao/la tabba77 » 24 avg 2023, 14:48

Dakle, glavna i najbitnija riječ je investiranje. Legalno zarađenog novca u Americi.
Slijedeci put to objasnite i ostatku forumaša kad počnu pisati o pranju para.
Hvala na lijepom objašnjenju.

TeaM87
Kontakt:

Post Postao/la TeaM87 » 24 avg 2023, 14:50

tabba77 je napisao/la:
24 avg 2023, 14:48
Dakle, glavna i najbitnija riječ je investiranje. Legalno zarađenog novca u Americi.
Ma ko hoce da zna takvima ne treba ni objasnjavati, isto tako ko je ubijedjen u pranje novca mozes mu vaziti do sutra, djaba kad je paglu

:thumbup:
FKŽ !

RatoborniMrmot
Kontakt:

Post Postao/la RatoborniMrmot » 24 avg 2023, 14:50

guadalupe je napisao/la:
24 avg 2023, 13:16
RatoborniMrmot je napisao/la:
24 avg 2023, 12:47
guadalupe je napisao/la:
24 avg 2023, 12:42

Uzeli od bolesne djece i ljudi broj radi "sponzorstva" klubu, ali samo danas akcija da vam taj sponzor pise na dresu opet morate platiti 20 KM, fascinantano :rol:
Problem je sto vi ne bi mogli skupiti za ves masinu, a kamoli sta ozbiljnije. Vec dokazano, jbg, sad suti i gledaj kako se mutni likovi izdrkavaju sa klubom dok SIPA ne pokuca na vrata onda se vracate u prirodni habitat, kanton :mrgreen:
Ako niti dnao Mi smo doveli glavnog investitora, Mi smo skupili vise para na ulozima kad je klub bio u goroj situaciji nego vi, sad suti i daj 20 KM da ti print zalijepi.
Ispravka pogrešnog navoda kolega, nije investitor nego vlasnik koji se pita za sve i radi šta hoće, od izvlačenja legalnog keša za nelegalne stvari do redovnog ispišavanja navijača. Nekome je to ok, a nekome nije.

Vi ste se prodali, mi nećemo da se prodamo. Vi se ne pitate ništa, mi se pitamo, :mrgreen: Pošteno :opaopa:

Ako niti dnao :mrgreen:

tabba77
Kontakt:

Post Postao/la tabba77 » 24 avg 2023, 14:53

TeaM87 je napisao/la:
24 avg 2023, 14:50
tabba77 je napisao/la:
Ma ko hoce da zna takvima ne treba ni objasnjavati, isto tako ko je ubijedjen u pranje novca mozes mu vaziti do sutra, djaba kad je paglu

Žalosno je to što se raja razbacuje nekim terminima, a uopste ne znaju značenje istog. Drago mi je što ima i dosta ovih koji znaju i prije svega normalno komuniciraju.

BordoBBoja
Kontakt:

Post Postao/la BordoBBoja » 24 avg 2023, 14:57

dejavu je napisao/la:
24 avg 2023, 14:46
BordoBBoja je napisao/la:
24 avg 2023, 14:03

U prvim kolima prema podacima saveza, najposjeceniji je stadion Kosevo
moj tobe, vi ste jedini klub u drzavi kojem je veci trosak organizacije utakmice od prihoda ulaznica :rol:
Moj ti dejavu
Vama je trosak kamate tu negdje sa prihodom od ulaznica

RatoborniMrmot
Kontakt:

Post Postao/la RatoborniMrmot » 24 avg 2023, 15:00

tabba77 je napisao/la:
Može li mi neko od upućenijih komšija u PP ili ovdje objasniti kako se pere novac u FKS?
Objađnjavao sam jedno milion puta, ne pratiš na času :mrgreen:

Al sam nešto dobre volje pa mi nije mrsko da to uradim ponovo. Vidiš jesam fin :mrgreen:

Pranje para je netačan termin jer to znači da se nelegalno zarađeni keš ubacuje u legalne tokove novca. To se radi preko građevina, rent a cara, autopraonica odnosno svih poslova gdje je dosta keša u opticaju. Banke također peru pare, al to je već viši nivo prevare.

Ovo je klasičan primjer izvlačenja novca iz legalnih tokova za nelegalne stvari, Koje nelegalne stvari, namještanje tekmi, gudra ili nešto deseto, Naime, ako imaš milion na banci, džaba što je tvoj ti ne možeš otići na šalter i reći dajte mi milion u kešu, ne daju žohari, kontrola, jbg. Onda nađeš banana državu/države, "kupiš klub", dovodiš igrače kamionima, daješ im jake i dugačke ugovore, raskineš sa njima, isplatiš im cijeli ili dio iznosa, dio ide tebi, dio igraču i svi sretni. Igrač dobio keš na ništa, a platiša dobio keš da muti i dalje :mrgreen:

Jel ti ovo zvuči možda poznato. Svaka sličnost sa stvarim događajima je namjerna :wave:

denimen99
Kontakt:

Post Postao/la denimen99 » 24 avg 2023, 15:01

tabba77 je napisao/la:
24 avg 2023, 14:53
TeaM87 je napisao/la:
24 avg 2023, 14:50
tabba77 je napisao/la:

Žalosno je to što se raja razbacuje nekim terminima, a uopste ne znaju značenje istog. Drago mi je što ima i dosta ovih koji znaju i prije svega normalno komuniciraju.
Eh, sada, pranje love bi bilo npr da Mirvić ubaci u kasu FKS 1m KM, digne cijenu ulaznice na 20€ i lagano laže da je bila veća posjeta. To je pravo, ono ofirno pranje love, lekcija broj 1.
- Jel te Taylor našo'?
#VB89

RatoborniMrmot
Kontakt:

Post Postao/la RatoborniMrmot » 24 avg 2023, 15:03

Nirton je napisao/la:
24 avg 2023, 13:46
I tako evo 10 godina od dolaska prvog investitora, a SIPE nigdje. Što im treba ovoliko, izgleda idu na to da nas iznenade.
Bogme ovo sa Mirvahom je baš sumnjivo, znaš to i sam, lažeš sebe, a ne mene sa tom pričom :kafa:

denimen99
Kontakt:

Post Postao/la denimen99 » 24 avg 2023, 15:03

24 avg 2023, 15:00
tabba77 je napisao/la:

Al sam nešto dobre volje pa mi nije mrsko da to uradim ponovo. Vidiš jesam fin :mrgreen:

Pranje para je netačan termin jer to znači da se nelegalno zarađeni keš ubacuje u legalne tokove novca. To se radi preko građevina, rent a cara, autopraonica odnosno svih poslova gdje je dosta keša u opticaju. Banke također peru pare, al to je već viši nivo prevare.

Ovo je klasičan primjer izvlačenja novca iz legalnih tokova za nelegalne stvari, Koje nelegalne stvari, namještanje tekmi, gudra ili nešto deseto, Naime, ako imaš milion na banci, džaba što je tvoj ti ne možeš otići na šalter i reći dajte mi milion u kešu, ne daju žohari, kontrola, jbg. Onda nađeš banana državu/države, "kupiš klub", dovodiš igrače kamionima, daješ im jake i dugačke ugovore, raskineš sa njima, isplatiš im cijeli ili dio iznosa, dio ide tebi, dio igraču i svi sretni. Igrač dobio keš na ništa, a platiša dobio keš da muti i dalje :mrgreen:

Jel ti ovo zvuči možda poznato. Svaka sličnost sa stvarim događajima je namjerna :wave:
Da, u pravu si i ti. Ali to je toliko rizično (da jedan od 30 igrača propjeva), da čisto sumnjam da bi se ozbiljan lik poput Mirvića uopšte upuštao u to. Pa lik je zaradio bogatstvo na sportskim covid maskama, što se mene tiče, najveći inovator iz BiH, ikada.
- Jel te Taylor našo'?
#VB89

mnon46
Kontakt:

Post Postao/la mnon46 » 24 avg 2023, 15:03

tabba77 je napisao/la:

I kako je tu platiša na dobitku ako on od svojih milion njemu recimo da 200k, ovaj mu vrati 100k?
A kaj ti bum rekel, stari, danas kad je sve to jučer znam dvije stvari. Jedna je da postoji grad u kojem sam legenda, a druga da ne kitim zagorske tamburaše ako ne znaju odsvirati „Da ga hoće zabit Matko, joj nano, nanice“.

RatoborniMrmot
Kontakt:

Post Postao/la RatoborniMrmot » 24 avg 2023, 15:08

denimen99 je napisao/la:
24 avg 2023, 15:03
tabba77 je napisao/la:

Da, u pravu si i ti. Ali to je toliko rizično (da jedan od 30 igrača propjeva), da čisto sumnjam da bi se ozbiljan lik poput Mirvića uopšte upuštao u to. Pa lik je zaradio bogatstvo na sportskim covid maskama, što se mene tiče, najveći inovator iz BiH, ikada.
Ne moraju biti samo igrači, mogu biti menadžeri, agencije, ima tu načina. Ozbiljni likovi ne bacaju milione tek tako, a onda to još ponavljaju više puta, jel tako ?

Osim toga ako se tako bacaju milioni odnosno ulaže zašto je ulaganje u Sarajevio prikazano kao pozajmice što se knjiži kao dugoročna obaveza odnosno dug, a ne kao donacija koja, kao što joj samo ime kaže, se ne knjiži kao obaveza/dug ? Naime, Sarajevo je dužno 13-14 miliona maraka prema zadnjem finansijskom izvještaju ( to sam kačio više puta na forum ). Izvještaj se može naći na zvaničnom sajtu FKS.

Amidzatvojnajdrazi
Kontakt:

Post Postao/la Amidzatvojnajdrazi » 24 avg 2023, 15:12

Kakav je god Mirvah, ozbiljan je biznismen. Hoce da zastiti svoj kapital, pa zato pozajmice. Lako je Husicu davati donacije od 500k, ovo su ipak ozbiljnije pare.
1921

RatoborniMrmot
Kontakt:

Post Postao/la RatoborniMrmot » 24 avg 2023, 15:13

mnon46 je napisao/la:
24 avg 2023, 15:03
tabba77 je napisao/la:

I kako je tu platiša na dobitku ako on od svojih milion njemu recimo da 200k, ovaj mu vrati 100k?
Rekoh već, u ovakvim situacijama "dobitak" nije cilj nego 100k u kešu koji inače nije bilo moguće podići, jer te u banci pitaju đe ćeš sUtim, nemeRe. Kartica može, virman može, keš ne meRE jer se ne može kontrolisati gdje ga trošiš za razliku od kartica i virmanskog plaćanja. Ne pričam napamet kao što vidiš.

Da pojasnim imaš legalan keš na računu, milion, odeš u banku i kažep dajte mi milion u kešu - odogovor je - nope, ne može, vrlo prosto. Preko računa ne možeš platiti preko 10k bez predračuna, traže ti razlog plaćanja. Zamisli tek priču o kešu i koliko to tek ne daju. Prvdaju priču borbom protiv terorizma, bla. bla, a u susštini je full kontrola i da se zna gdje trošiš svoje pare.

Nadam se da je jasnije.

Znači imamo situaciju da Mirvić bukvalno baca novac ili da je mućenje. Izbor je tvoj u šta da vjeruješ, Meni je jasno :mrgreen:
Zadnja izmjena: RatoborniMrmot, dana/u 24 avg 2023, 15:15, ukupno mijenjano 1 put.

Odgovori

Natrag na “Premijer liga BiH”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 21 gost.